Šta je novo?

PRISM data-collection program

Ninoslav

Slavan
Učlanjen(a)
07.11.2008
Poena
405
Moja oprema  
Tablet
iPad Pro 11”
Mobilni telefon
iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch
Pristup internetu
  1. Optički internet
Documents: U.S. mining data from 9 leading Internet firms; companies deny knowledge

prism-slide-4.jpg

The National Security Agency and the FBI are tapping directly into the central servers of nine leading U.S. Internet companies, extracting audio and video chats, photographs, e-mails, documents, and connection logs that enable analysts to track foreign targets, according to a top-secret document obtained by The Washington Post.

The program, code-named PRISM, has not been made public until now. It may be the first of its kind. The NSA prides itself on stealing secrets and breaking codes, and it is accustomed to corporate partnerships that help it divert data traffic or sidestep barriers. But there has never been a Google or Facebook before, and it is unlikely that there are richer troves of valuable intelligence than the ones in Silicon Valley.

Equally unusual is the way the NSA extracts what it wants, according to the document: “Collection directly from the servers of these U.S. Service Providers: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple.”

PRISM was launched from the ashes of President George W. Bush’s secret program of warrantless domestic surveillance in 2007, after news media disclosures, lawsuits and the Foreign Intelligence Surveillance Court forced the president to look for new authority.

http://www.washingtonpost.com/inves...0c0da8-cebf-11e2-8845-d970ccb04497_story.html

[YOUTUBE]96vseHolOm4[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Sad čekam da neko kaže "teorije zavere" :p
Pa sledeći "ja nemam šta da krijem" :D
Agencije rade to što rade, to nije teorija, to je realnost.

Ja npr. nisam iznenađen niti malo.
Ovo je javna tajna, fb, google, MS itd. kupe podatke za sebe a taman i za agenciju o istom trošku, baš je cost effective.

Welcome to the future :D

Poslednja izmena:
Samo bi blesav pomislio da je to zaista prvi program... Ko zna sta je bilo pre njega ili sta jos ima za sta se ne zna... Znate, kada ljudi postanu previse svesni okruzenja, ponekad im se baci neka dezinformacija ili polu-istina da bi ih okupirala i skrenula paznju sa pravih problema - Glad i nizak zivotni standard vecine svetske populacije.

PRISM - NSA projekat za špijuniranje najvećih internet kompanija

Retko kada imam vremena da posvetim više od 10minuta svog vremena da čitam detaljnije vesti iz bilo kog segmenta ali sam u prethodnih 24h proveo barem 2h čitajući i slušajući o PRISM.
U najkraćem mogućem formatu: PRISM je projekat koji postoji već neko duže vreme i u pitanju je mogućnost pristupa skoro svim podacima najvećih američkih kompanije od strane NSA( i pretpostavlja se i FBI ). U pitanju je "back-door" access i to direktno na serverima kompanija.

http://www.theverge.com/2013/6/6/44...le-facebook-microsoft-others-prism/in/4167369
http://www.theverge.com/2013/6/7/44...sm-internet-surveillance-whats-the-difference
http://www.theverge.com/2013/6/7/4406800/editorial-nsa-surveillance-is-obamas-transparency-problem

Odličan Vergecast koji je bio posvećen upravo ovoj tematici: http://www.theverge.com/2013/6/7/4403668/the-vergecast-079-june-6th-2013

Reakcije iz Google-a od Larry Page-a: http://googleblog.blogspot.com/2013/06/what.html
Reakcija iz Facebook-a od Mark Zuckerberg-a: https://www.facebook.com/zuck/posts/10100828955847631

Ja vidim samo 3 realne verzije:
1. Laže NSA i nemaju takve sposobnosti - gde se postavlja pitanje zašto bi NSA lagala da ima pristup tim podacima ako ih nema i to u internim dokumentima.
2. Lažu kompanije da im nisu dali takav oblik pristupa.
3. Ne lažu ni jedni ni drugi. NSA je zaista uzela sebi mogućnost "gledanja" direktno na google, microsoft, apple, facebook... itd servere.

Meni se čini da je ili 2 ili 3 i to na osnovu svega onoga što sam do sada video.

Već sam se prebacio na Firefox, Facebook skoro i da ne koristim, jedino mi je problem da zamenim MacOS za Linux i Android za Symbian. :d

Superneprobojni email (hushmail) + TOR browser i zivela sloboda dole veliki brat :d

Ako ima ovde neko sa USA pasosem i zeljom za privatnoscu, ja cu drage volje da se menjam sa njim i da pustam NSA da me spijunira i dan i noc.

Naravno ;)

Ameri gube privatnost, kod nas nikada nije ni postojala.

hm kako za koga..

Ono sto sam primetio da je zelja za privatnoscu visoko korelirana sa IT znanjem.

NPR.Stomatologa bas briga sta je ip, da li ga neko prati preko fejsbuka, gmaila ili messengera..

To potice iz asimetrije informacija. Kad bi ljudi znali od cega se proizvode industrijske virsle (a ne znaju zbog asimetrije informacija - prodavac zna vise od kupca) nikada vise u zivotu ne bi pojeli hot-dog.

Kako smo blagosloveni da manjina u Srbiji ima tehnicko IT obrazovanje, jer trange frange ekonomija zahteva neka druga znanja, otud je interesovanje za privatnost na niskim granama

pa nije bas da je ovo nekakvo iznenadjenje :) treba vise da se zapitamo otkud da izlaze u javnost sa tim

Cudi me, kako jos nije video, nas forumski informisani i strucni kadar za ovu tematiku :d

Ha ha još malo pa kao u Person of Interest :)

Ako uopšte u ovome ima neke istine ja takodje nisam iznenadjen.

Ovo se ne tice Srbije ni njenih gradjana jer nemaju uticaj na krajnji ishod. Meni su komicni razni "aktivisti" koji tripuju da su gradjani sveta sve dok ih surova realnost ne opali po sred nosa kada budu hteli i da vide taj svet i uvere se kakav tretman imaju.

Amerika i njeni gradjani, kao neko ko voli da zabada nos u tudja posla su mnogo osetljivi kada to isto drugi rade njima. Ma koliko oni prodavali globalizaciju, oni su poprilicno zatvoreni za misljenja drugih.

Uostalom, sto rece neko u drugoj temi o PRISM-u, ovo nije striktno vezano za internet ni za tehnologije. To sto razne vladine agencije rade se desava vekovima, nije to od juce. Samo sto je sada mnogo lakse da dodje do curenja informacija nego ranije.

hm kako za koga..

Pricam na nivou drustva. Pojedinci mogu ceniti i stititi svoju privatnost ali ovo drustvo nikada nije do sada priznavalo privatnost kao osnovno pravo coveka, vec radilo upravo suprotno. To nije iskljuciva krivica ni ideologija, ni rezima, ni osvajaca iz srednjeg veka, vec su svi ti faktori uticali (svaki po malo) da se ovo drustvo oblikuje u to sto danas jeste. Edukaciju vidim kao jedino resenje.

Sad čekam da neko kaže "teorije zavere" :p

Danas se u teorije zavere vise ubraja misljenje da su ovi bombasticni dogadjaji (naslovi) od "svetskog" znacaja zapravo dimna bomba ili paravan za nesto zaista bitno sto se dogadja u tom istom momentu. Mada mi ne bi trebali da to svrstavamo medju teorije zavere jer smo poslednjih 20 godina zrtve upravo takvog nacina "resavanja" problema. A dobro je poznato da vec dugo vremena sve sto se izmisli u "Srbiji" obicno dolazi sa zapada ("moderni" srpski jezik sadrzi bar 20% posrbljenih engleskih izraza) pa cenim da su oni maheri kada su te stvari u pitanju.

Mozda zvuci glupo ali igra (za mene licno malo vise od "igre") Remember Me je sve ovo samo... Amerikanci opet nisu shvatili.

Na mapi sveta koju je NSA objavila jedina je Srbija CRNA :eek:

Edit:

The Verge: NSA 'Boundless Informant' software leak shows just how much data the government has. http://goo.gl/mag/NTv5glp

Poslednja izmena:
Mozda zvuci glupo ali igra (za mene licno malo vise od "igre") Remember Me je sve ovo samo... Amerikanci opet nisu shvatili.

1. 1984 - George Orwell (quotes from the book)
2. Minority Report
3. "He who sacrifices freedom for security deserves neither." - Benjamin Franklin

G@W je napisao(la):
Ovo se ne tice Srbije ni njenih gradjana jer nemaju uticaj na krajnji ishod. Meni su komicni razni "aktivisti" koji tripuju da su gradjani sveta sve dok ih surova realnost ne opali po sred nosa kada budu hteli i da vide taj svet i uvere se kakav tretman imaju.

Osim u smislu da će marionteske vlade, poput naše, biti više nego presrećne da "prate svetske trendove". A ovo dodiruje i mene i tebe(ako koristiš bilo koji od dotičnih servisa a sigurno koristiš barem jedan) i ja uopšte nisam oduševljen idejom da konverzacije koje imam bivaju dostupne nekoj od američkih(ili bilo kojoj drugoj) "bezbedonosnoj" agenciji.

G@W je napisao(la):
Pricam na nivou drustva. Pojedinci mogu ceniti i stititi svoju privatnost ali ovo drustvo nikada nije do sada priznavalo privatnost kao osnovno pravo coveka, vec radilo upravo suprotno. To nije iskljuciva krivica ni ideologija, ni rezima, ni osvajaca iz srednjeg veka, vec su svi ti faktori uticali (svaki po malo) da se ovo drustvo oblikuje u to sto danas jeste.

Ne možeš biti manje u pravu. Apsolutno je ideologije i režim koji su vladali na određenim prostorima bili glavnim kriterijumi sa pojavu ili ne, svesti o pravima čoveka, pa samim tim i na privatnost. Ne moraš da ideš van evropskog kontinenta kako bi video extremne razlike između zemalja gde nije bilo sovjetskog/socijalističkog/komunjarskog uticaja i onih gde je toga bilo.

G@W je napisao(la):
Amerika i njeni gradjani, kao neko ko voli da zabada nos u tudja posla su mnogo osetljivi kada to isto drugi rade njima. Ma koliko oni prodavali globalizaciju, oni su poprilicno zatvoreni za misljenja drugih.
Što je opšte poznata činjenica već dobrih 20 i kusur godina o dotičnoj naciji... pa onda i ne iznenađuje što mnoge firme, pa i moja, odbijaju da posluju sa američkim firmama poput Amazon S3, Heroku i sličnim IaaS, PaaS sistemima jer ne postoje sigurne garancije da će naši podaci zaista i biti zaštićeni od američke administracije. Dropbox, npr, je jedan od retkih servisa koji se zapravo zaista i bori protiv "aparata" i radi na zaštiti prava na privatnost svojih korisnika.
Takođe, EU(o švajcarskoj i da ne pričam) ima daleko strožije zakone o privatnosti podataka nego što je to slučaj sa USA.

G@W je napisao(la):
Edukaciju vidim kao jedino resenje.

+1
Informisanost i dostupnost(zajedno sa transparentosti) informacija je daleko brži način da se ljudi oslobode iluzija.

A to znaci sta?

Ja ne vidim veliki problem. I pre je neko mogao da vam prisluškuje telefon, pre toga je mogao da vam otvara pisma, a uvek može da se prisluškuje razgovor uživo. Ako imaš nešto da kriješ, na tebi je da to sakriješ, nije moja (ili vladine agencije) odgovornost da ne saznam ništa o tome. Ako neko planira teroristički napad ili nešto slično, i koristi google ili facebook da to organizuje, onda i zaslužuje da bude uhvaćen. Ja sam siguran da niko ne skuplja podatke o meni, ne jer ne može, nego jer niko ne želi. Kad se budem plašio toga, pokušaću da se zaštitim.

Poenta je u "Big Data" konceptu. U 99,9% slučajeva se ne cilja neki pojedinac. Cilja se masa ljudi i njihovo ponašanje, kako bi se prepoznali neki obrasci. Nije bitno kad jedan čovek klikne na neki "Like", ali jeste bitno kako određena formulacija teksta, zvuka, slika i klipova utiče na broj "lajkova".

Korporacije će to iskoristiti kako bi napravili i reklamirali proizvod tačno tako da osetiš potrebu da ga poseduješ, iako ti nije stvarno potreban. Recimo, pre nekoliko godina sam pročitao kako je VW nakon nekog istraživanja zaključio da su ljudi koji žive u kući i vole puter od kikirikija daleko skloniji kupovini Golfa neko oni za koje to ne važi (primer ne mora da bude tačan, dovoljno je da posluži kao ilustracija).

A ljudi u državnim upravama će podatke iskoristiti kako bi vlast zadržali duže, i sa više moći u svojim rukama. Nije bitno to što se jedna osoba boji terorizma, ali ako se stvori kritična masa, saznanje o tome može se iskoristiti za tu namenu.

I ne poredite ovo sa vremenom od pre 100 godina, jer ne može da se poredi sa vremenom od pre 5 godina. I ove stvari će potpuno tehnički biti izvodljive tek za 10-20 godina, kada će svaka kamera moći biti umrežena i opremljena softverom za prepoznavanje lica, pulsa i emocija (nešto kao Kinect), što će se prosleđivati istoj bazi gde se skladište informacije o transakcijama sa platnih kartica, listama kontakata, GPS dnevnikom...

Da, sam sadržaj neke konverzacije je nebitan ako su poznati ostali parametri. Ako ja sat vremena razgovaram sa osobom koja u Google search istoriji ima termine tipa "1984", "Martin Luter King" i "Če", apsolutno je moguće zaključiti, prema profilu te osobe, o čemu se tu razgovaralo.

Samo mi nije jasno zašto je Srbija jedina crna zemlja na onoj karti:)

ja ne mogu da verujem da neko moze reci da se ovo ne tice nas samih ili srbije

zaboga, tice nas se i te kako ako te u opste interesuje zivout i ljudi oko tebe kao i buducnost u srbiji

meni samo sve to nije nikakvo iznenadjenje, sa tolikom kolicinom informacija ti zapravo mozes da upravljas svetom u svakom pogledu

Korporacije već koriste nešto slično za reklamiranje. Ako mogu da uđu u nečji mail bez ikakvog naloga, onda to nije u redu, blago rečeno. Ali ako samo prikupljaju podatke, onda je ok. Valjda su i pre obaveštajne službe radile iste stvari, samo nisu koristile Internet. Moguće da nisam razumeo o čemu se radi, samo sam pročitao ono u prvom postu, nisam išao dublje :)

edit: Ipak, s druge strane, neko je mnogo rizikovao da bi ovo izašlo u javnost, tako da verovatno nije toliko bezazleno kao što sam mislio.

Poslednja izmena:
Meni lično ne smeta - nemam šta da krijem niti čega da se plašim. Uostalom, ko nije pretpostavljao da najjače obaveštajne službe u svetu rade ovakve stvari, taj je u grdnoj zabludi.

Nazad
Vrh Dno