Šta je novo?

Priprema za stampu

• Začetnik teme Začetnik teme smile
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

smile

Čuven
Učlanjen(a)
30.09.2000
Poena
619
Koji mi program preporucujete za pripremu za stampu (preveo sam neke strane knjige pa mislim da ih objavim) kao i program za skidanje desktopa? Hvala.

zavisi od posla koji treba da zavrsis.

Ako je neka manja knjiga bez ilustracija onda moze cak i word (nije najsrecnije resenje), zatim Corel, i na kraju Quark koji je malo slozeniji za upotrebu.

Ali opet bih postavio to pitanje nekom stamparu koji je radio knjige jer uvek postoji petljancija oko tabaka, slaganja stranica i slicno,...

Kao sto kaze Milanbb word nije najsrecnije resenje. Ako je rec o knjigama, odnosno da je to vece od 20 strana, onda nemoj ni da pokusavas.

Slozio bih se sa njim i o tome da izbor programa zavisi od toga gde stampas.

Za skidanje desktopa je dovoljno da pritisnes taster PrintScreen i onda da u programu koji koristis iskoristis naredbu paste. Corel u sebi ima program koji se zove Corel Capture a postoji mnogo programa na netu. Dovoljno je otici na neki download.com i naci na desetine takvih programa, mada mislim da je PrintScreen sasvim dovoljan.

corel, illustrator (njega pominjem samo ovako, znam da ne moze da obradjuje visestranicne dokumente), freehand su prvenstveno programi za izradu vektorskih ilustracija i za rad sa dokumentima ciji obim ne prelazi nekih 15, 20 stranica poput brosura, vodicha, uputstva za koriscenje. Posto osnovano sumnjam 🙂 da tvoja knjiga ima toliki broj stranica, preporucujem ti da uzmesh ili Quark ili Adobe InDesign 2 (moj favorit) ili Corel Venturu 10. postoje josh i programi poput PageMakera i FrameMakera ali njih ipak zaobidji.

QuarkXPress je najcesce korisceni alat za pripremu za stampu. Mada ti i Word moze posluziti, ukoliko dobro baratas sa njim. Ja sam radio svojevremeno neke biltene u Wordu i ispalo je sasvim korektno. Postavis u Page Setup opciji Mirror margine.
Kao sto kaze Laza najednostavnije ti je da koristis Print Screen, a zatim sa Paste ubacis sliku u Photoshop i obradis je kako zelis. Koristio sam u par navrata Corel Capture. Jednostavan alat gde zadajes programu koji deo ekrana hoces da "iseces" ili sam uradis, mislim da je po defaultu dugme za Capture F7.

problem sa svim tim 'hvatachima ekrana" je sto oni snimaju u screen rezoluciji od 72 dpi a ne znam koliko ce mu to sluziti pri stampi, gde se ipak ocekuju vece rezolucije

HAL je napisao(la):
QuarkXPress je najcesce korisceni alat za pripremu za stampu. Mada ti i Word moze posluziti, ukoliko dobro baratas sa njim. Ja sam radio svojevremeno neke biltene u Wordu i ispalo je sasvim korektno. Postavis u Page Setup opciji Mirror margine.

Jeste Quark najkoristeniji alat, ali ne za knjge nego za novine, casopise, brosure... Licno mi se ne dopada kako radi sa knjigama, automatskom paginacijom, masterstranama, i tekstom koji bi trebalo da se nalazi u praznom (margina) prostoru. Ja vec godinama koristim Adobe PageMeker koji je po meni bolji za knjige ali i on ima svojih buba, naprimer ne radi hifenacija na srpskom, ne rade fusnote na strani, nego samo endnote, i jos par sitnih stvari. Zadnja verzija je 7.0. Takodje se moze koristiti i Adobe Indesign 2.0 ali on zahteva jacu masinu. Isto se za neke komplikovanije knjige moze koristi itakodje adobov Framemaker koji je alat koji je i posebno napravljen za kjnige u kojima je potrebno raditi sa velikim kolicinama fusnota, ili krosreferencama, indexima... Tako da mozes da biras softver. U vecini ovih alata moguce je okretati stranice u kontrra sihtu kako iz printer drajvera, tako i rucno, objekat po objekat, stranu, po stranu. Ja ti nebih preporucio da radis u Wordu, iz niza realnih problema koji mogu da se pojave u radu na nekom malo komplikovanijem sadrzaju, ili sa nekom ilustracijom... Nadam se da ti ovo moze pomoci, znaci izbor je na tebi i na materijalu koji zelis da prelamas.

silvereye je napisao(la):
postoje josh i programi poput PageMakera i FrameMakera ali njih ipak zaobidji.

A koji je razlog zaobilaska doticnih programa. Ja koristim Pagemaker jos dok je bio Aldusov, pa jednostavno ne vidim razlog za zaobilazak. Naravno svaki program ima probleme i nije potpun (pa ni Indesign, pa ni Quark), ali ima i svojih prednosti. Ako covek oce da radi knjigu, u pravom smislu te reci, bez grafickih izivljavanja, naslova kao za novine, jednostavnog (klasicnog) sloga, nema ama bas nikakvog razloga da zaobidje doticne programe, pogotovo sto donose neke stvari koje bi trebale da su jednako, lako resene i u drugim programima. Definitivno sve zavisi od onoga sta je njegov krajnji cilj i kakva publikacija (materijal).

Corel CAPTURE 9: u opcijama ima da se izabere u kojoj rezoluciji hoćeš da skineš ekran ili prozor ili šta već hoćeš. Upravo skinuo jedan u 300dpi.

Što se programa tiče, prvo Quark, pa sve ostalo. Probao i Quark i InDesign (1 i 1.5, ne 2.0) i sporo i komplikovano i preglomazno. Quark 4 leti u odnosu na bilo koji InDesign, mada i ovaj potonji ima gomilu svojih prenosti u odnosu na prvopomenuti.

Pozdrav.

smile je napisao(la):
Koji mi program preporucujete za pripremu za stampu (preveo sam neke strane knjige pa mislim da ih objavim) kao i program za skidanje desktopa? Hvala.

Za skidanje desktopa mozes da probas i HyperSnap-DX, mislim da je zadjna verzija 4, ima zaista brojne opcije, a dobro se snalazi i sa ekranima iz igara i filmova.

Re: Re: Priprema za stampu

bancho je napisao(la):
Za skidanje desktopa mozes da probas i HyperSnap-DX, mislim da je zadjna verzija 4, ima zaista brojne opcije, a dobro se snalazi i sa ekranima iz igara i filmova.

Prilicno bespotrebno, osim ako nece da vadi slike iz igara. U svakoj drugoj prilici prntscrn + npr. fotosop rade besprekorno.

Re: Re: Re: Priprema za stampu

OptiPlex je napisao(la):
Prilicno bespotrebno, osim ako nece da vadi slike iz igara. U svakoj drugoj prilici prntscrn + npr. fotosop rade besprekorno.

ne radi besprekorno sa openGL igrama, mora da se poveca gamma kad se paste-uje

Word nema najosnovniju opciju za korišćenje u pripremi za štampu: kontraštiht (ili Mirror strane pri štampanju).

Bilo šta od pomenutih programa (Quark, InDesign, Ventura, PageMaker) će ti poslužiti. Ali pošto si totalni početnik, poštedi i sebe i svoje čitaoce i daj nekome ko se time bavi da ti prelomi knjigu 🙂

Screen Capture i ne može a i nema potrebe da se radi u rezoluciji većoj od ekranske.

Re: Re: Re: Priprema za stampu

OptiPlex je napisao(la):

Da, ali ako zeli da snima dosta slika ovde ih snima jednu za drugom pritiskom na taster, dok bi tako morao svaki put printscreen, pa ubacivanje u fotoshop, snimanje... tu je i opcija da li da se vidi kursor i sl

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno