Šta je novo?

Priprema fotografija za stampu?

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Interesuje me kako pripremiti/optimizovati najbolje fotografiju za stampu (foto radnja)? Koji format, rezolucija, color profile i sta sve treba podesiti i kako da bi se dobili najbolji rezultati?

Ja cu ti dati samo jedan savet vezan za to - ako sve to odradis sam napomeni im da oni ne rade nista, jer se zna desiti tipa da cacnu malo levels-e i samo roknu isto na sve fotke bez gledanja... Takodje da bi to sam radio moras da pravilno kalibrises svoj monitor.

I da im 25 puta napomenes da nista sami ne cackaju!

Ma dobro to. Nego sta ja treba da uradim? Ne mislim na doterivanje fotke, nego u kom formatu treba da snimim, u kom kvalitetu? Znam da je ranije bila neka fora da se nesto povecava rezolucija na 300 dpi. Dakle sta i kako treba uraditi da bih dobio najbolji rezultat pri stampi?

Nemoj samo besomucno da uklanjas sum i da ostris fotku.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Rezultat u stampi neuporedivo vise zavisi od toga gde se stampa nego sta si uradio sa fotografijom.

- U kom formatu(ekstenziji) treba da snimim fotografiju? TIFF(uncopressed, zip), JPG(koji kvalitet 1-12 u ps)?
- Da li u image size, treba menjam default rezoluciju 72 na 300?
- Ako snimim kao JPG, a prethodno nesto obradjujem, da li da snimim kao standard, optimized, ili progessive?

Raspitaj se u radnji koji je format papira na koji štampaju. Tako ćeš saznati proporcije fotografije (odnos visine i širine). Na računaru svedi fotografiju na tu proporciju. Rezoluciju ostavi originalnu, al nemoj da bude ispod 150 dpi.

U LR imas opciju za sjajni papir, to je najuobičniji papir za štampu slika.
Ima dosta do štamparije, kakve tonere imaju, kvalitet boja, papira i kakvu masinu imaju za izradu fotki, pa i to, da li im je printer kalibrisan.
Mislim da ti je Jpg najsigurniji format, e sad, da li oni mogu da ti izrade fotke u Tifu, to moraš da ih pitaš.
Ja moje radim u Canon M u podzemnom jer imaju dosta kvalitetnu opremu za izradu svih formata.

Ove slike koje sam hteo da odstampam su trenutno u raw-u. Zato pitam, da li da ih konvertujem u JPG ili mozda TIFF posto je manja kompresija. Ako snimam kao JPG u kom kvalitetu da snimi? Takodje ako snimim kao JPG, a prethodno nesto obradjujem, da li da snimim kao standard, optimized, ili progessive?

I preporucite mi neko provereno dobro mesto za stampu u Beogradu.

Poslednja izmena:
Ok hvala. Ima li nesto na potezu Banjica-Dedinje-Autokomanda? Ako ne, oticicu tamo.

Ovde u NS rade slike u tiffu i kažu mi juče, ako bi moglo da bude u jpeg jer je tiff velik i izrada zna da potraje.
To mi je malo glupo, brale, meni treba ta slika u tiffu to košta toliko, hvata, prijatno, doviđenja!

Ok, oticicu onda tamo. Je l' znate u kojem odnosu stranica stampaju?

Scan.jpg

Da li je ovo probijanje ten boje ispod cipela ovih ljudi normalno?
Meni nije i ima ga na više mesta po slici, ja mislim da je u pitanju loša štampa. ,)
Da li vi koji štampate u Staklencu imate isti problem i da li znate da li oni žele da pošalju fotke na adresu ako ih prime meilom?

Nisam ja slikao, već gazda štamparije Canon M u NS.
Hoću da provalim izvor greške, da li je do štampe ili do obrade ili oboje, jer i ja sam slikao Uspensku crkvu i radio je kod njega i imam isti problem, sad vidim da i on sam ima taj problem.
Jel može neka preporuka gde da štampam slike jer meni je ovo žešće njesra!

Poslednja izmena:
Čisto sumnjam da to ima ikakve veze sa oštrenjem, pre će biti da štampač tupi! ,)

Ne treba uopste ostriti fotke, ili ne treba preterivati?

Ne treba ostriti, a kad se krene sa ostrenjem uvek se pretera. Isto i sum... radio sam nesto na ISO5000 (neki koncert) pri razvijanju malo skinuo sum (i dalje se potpuno lepo video na ekranu) a na fotki 15x20 na silk papiru nista od suma.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Što, ne razumem?
Poenta je da mi se to probijanje ne sviđa, ne znam kako nastaje i hoću to da izbegnem, ako planiraš komentar u svom tipičnom stilu, molim te, poštedi me, nije mi do toga, ili pomozi, objasni ili ono.. ,)

Ostrenje slike u postprodukciji je jako nezgodna stvar, pogotovo ako se radi iz JPEG-a. Mene su jednom trazili da izostrim sliku bake na slici da bi se zena sto bolje videla, tj. da bi mogla da sebe prepozna kada gleda 13x18cm iako je na slici samo ona i njega prijateljica, napanjio sam sharpness tako da su joj sarene tufne na haljini tako poiskakale da je bilo izuzetno tesko koncentrisati se vise od 5 sekundi na sliku jer je izazivala blagu vrtoglavicu.

Ja sam vrlo zadovoljan sa svim svojim fotkama koje sam radio u staklencu a tamo sam otisao na preporuku ljudi sa DZ. Setovanja sam namestim, naglasim da oni nista ne pipnu i sve je extra.

Što, ne razumem?
Poenta je da mi se to probijanje ne sviđa, ne znam kako nastaje i hoću to da izbegnem, ako planiraš komentar u svom tipičnom stilu, molim te, poštedi me, nije mi do toga, ili pomozi, objasni ili ono.. ,)

1. Pa ti mislish da oni koji zaradjuju od fotografije u ovoj zemlji automatski znaju sve o tome ? Pa uglavnom je obrnuto, amateri znaju mnogo vise od vecine pro fotografa kod nas :)
2. Najbolje spremljenju i obradjenu fotografiju moze za sekund da ti unisti onaj koji je razvija, to sam rekao vec gore, zato ti ne znaci nista da ti znas da je spremis za stampu ako nemas pouzdanu foto radnju.

Baš sam se razočarao u Canon M! ,)
Nisam očekivao da će ovako ubiti fotku.

Nazad
Vrh Dno