Šta je novo?

Prioritet u kucnoj mrezi

nimbus

Slavan
Učlanjen(a)
09.02.2008
Poena
320
Imam kablovski net i iza modema ruter TP-link wr1043nd.
U mrezi imam 2 racunara (win7) i 1 media plejer povezana kablom na ruter, a uz to jos i 1 racunar povezan preko wi-fi, kao i dva telefona (android), naravno, takodje povezanih preko wi-fi na net.
Hteo bih da odredim prioritete u zauzimanju protoka ka internetu izmedju uredjaja u mrezi, prvenstveno, makar, izmedju ova dva racunara koji su kabelom povezani na ruter.
Da li bi neko bio voljan da mi objasni kako?

Na ovom ruteru nije moguće raditi prioretizaciju saobraćaja po IP/MAC adresi ili TCP/UDP portu kao što je to moguće na ruterima koji imaju punokrvni QoS jer ovaj ruter ima samo relativno prostu kontrolu protoka. To znači da za određen IP ili opseg IP adresa možeš odrediti minimalne (garantovane) i maksimalne brzine protoka. Takođe možeš određivati min/max brzine i na osnovu TCP/UDP porta ili u kombinaciji ova dva. Sada je pitanje šta ti tačno hoćeš da staviš kao prioritet u tvojoj mreži? Da li je to surf koji treba da ima bolji odziv na ta dva računara nego na ostalim uređajima u mreži, da obezbediš uvek brzo slanje/primanje e-mail poruka ili ti je potrebno nešto treće?

Npr. za stavljanje surfa (port 80) kao prioriteta u raspodeli protoka u mreži se mora dodeliti neki garantovani protok za download i upload. Obratiti pažnju da garantovane brzine po svim parametrima (port, IP) u zbiru ne mogu biti veće od naznačene brzine konekcije. Takođe naznačena brzina mora biti za nekih 5% manje podešena od one koju vaša konekcija realno postiže kako bi kontrola protoka uopšte radila.

Daću ti primer, reč je o 10/1Mbps kablovskoj konekciji koja na downloadu (Ingress) realno ostvaruje 9950Kbps - 5% = 9450Kbps, upload (Egress) postiže oko 995Kbps - 5% = 945Kbps. (slika 1.) U mreži je 10 računara sa stalnim pristupom internetu.
Namešteno je da surf - port 80 ima garantovani dl/ul od 7000/450Kbps kako bi dao prioritet toj vrsti saobraćaja na navedenim IP adresama. Podešene su još i garantovane brzine za remote desktop konekciju i remote pristup ruteru kako bi obezbedio da i u trenucima jačeg saobraćaja imam neometan pristup ovim servisima. (slika 2.) Na istoj slici se vidi i da sam za ostatak IP adresa postavio limit na 1024/128Kbps i to je opseg koji se dodeljuje ostatku mreže, radi se isključivo o wifi klijentima koji nemaju potrebu za većom brzinom niti su uopšte bitni da bi im se dodelio veći bandwith (telefoni, tableti i sl.).

Ti ćeš naravno ovaj deo podesiti prema svojim potrebama, ali budi svestan ograničenja koja postoje.

Prilozi

• slika 1..png
    slika 1..png
    21.3 KB · Pregleda: 193
  • slika 2..png
    slika 2..png
    49.5 KB · Pregleda: 180
Poslednja izmena:
Hvala mnogo na odgovoru, zaista mi je pomogao!!! Za pocetak cu to i uraditi, no, sledece je zamena rutera :-(
Da li imas, mozda neku preporuku?

Ne menjaj ruter, zameni firmware. Ubaci Gargoyle i imaces "punokrvni QoS".

Od nekoliko kućnih rutera sa bilo kakvom kontrolom protoka jedino sam na Tp-Link modelima video konkretan rezultat, koristio sam i starije Linksys, D-Link i Planet modele koji su imali QoS ali se ne sećam konkretnih rezultata u tom delu, sve je radilo relativno polovično. Ako ti je kompletna kontrola protoka prioritet jedino mikrotik modeli mogli ponuditi ono što ti treba za normalan novac. Dovoljan ti je i neki osnovni model (npr. RB750) koji je bez wifi-a a na koji ćeš potom nakačiti bilo koji wifi AP/ruter.

I ovo što abyss preporučuje je takođe ok rešenje, isprobaj nekoliko alternativnih firmware-a pa vidi šta ti najviše odgovara.

Hvala vam! Skinuo i stavio Gargoyle, radi bas to sto mi treba!
Cisto, ako nekome zatreba sto i meni, a nece da menja originalni fw, ova vukova preporuka sasvim ok radi (isprobavao jedan dan), naravno, uz poznata ogranicenja.

Poslednja izmena:
Juce iz neverovatno glupih i neobjasnjivih razloga sa gargoyle (koji je odlicno radio) vracao na originalni firmware i spalio ruter. Vratio je, tj ucitao fw do kraja bez problema i kod restarta, samo su pocele sve diode kao jedna da blinkaju. U servisu potvrdili da je spaljen.
Okacio sam ovo, cisto da skrenem paznju na opreznost nekome ako pozeli sl da radi.
Napominjem, gargoyla odlicno radila i zaista nikakvu potrebu za vracanjem na originalni fw nisam imao.
Uzgred, kupio sam linksys ea2700 n600. Zadovoljan
:)

Juce iz neverovatno glupih i neobjasnjivih razloga sa gargoyle (koji je odlicno radio) vracao na originalni firmware i spalio ruter. Vratio je, tj ucitao fw do kraja bez problema i kod restarta, samo su pocele sve diode kao jedna da blinkaju. U servisu potvrdili da je spaljen.
Okacio sam ovo, cisto da skrenem paznju na opreznost nekome ako pozeli sl da radi.
Napominjem, gargoyla odlicno radila i zaista nikakvu potrebu za vracanjem na originalni fw nisam imao.
Uzgred, kupio sam linksys ea2700 n600. Zadovoljan
:)
opisi malo kako ti sad radi taj novi Linksys

kratko mi je tu, no, valjda je najbolja preporuka to sto ga ne primecujem.
ni jednom nisam osetio probleme da se dva kompa po nekoj random funkciji [kao kod prethodnog] "otimaju" za net na relativno konfornoj brzini neta [40|2 mb/s] pri istim uslovima rada; stavise, ni ne primecujem drugi i treci komp, sto je valjda i cilj ok rutiranja
wifi pokriva podjednako dobro kao i tp [spaljeni] koji je imao tri exter. ant [originalne su bile zamenjene onim od 5db], mozda tek za nijansu slabije [na najudaljenijem mestu sa prethodnim je bio -70 dbm, a sa ovim -78 dbm] ali prethodni nije imao blagodeti dual banda [5g me odusevljava]
sto se tice teme,na ovom nemam potrebu za odredjivanjem prioriteta, uzgred podesavanje qos izgleda ovako: 2012-10-30_195951.jpg

Nazad
Vrh Dno