Šta je novo?

Print to IP preko Interneta

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Opet ja i moji problemi sa remote štampom :)

Situacija:
Računar (XP Home) sa štampačem se nalazi na udaljenoj lokaciji.
Ima stalnu vezu sa internetom i javnu, fiksnu IP adresu.

Korisnik sa svog notebooka šalje e-mail-om određeni fajl na pomenuti računar, loguje se preko VNC-a i štampa taj dokument.

Problem:
Ukoliko je jedan korisnik već povezan preko VNC, pokušaj povezivanja novog korisnika će da mu prekine vezu.
S obzirom da u 7 od 10 povezivanja korisnici samo štampaju dokumenta, kako da im omogućim da štampaju tako što će fajlove direktno slati na štampač?

Kada pokušam opciju da dodam localni printer preko TCP/IP porta i upišem IP adresu koju računar ima, dobijem odgovor da tamo nije pronađen štampač.

Mozes da pokusas sledece u windows exploreru:

\\adresaracunara

Bitno je da je stampac share-ovan i samim kucanjem gore pomenute komande ce im se u exploreru pojaviti stampac.... Dovoljan je dvoklikk na njega i automatski ce se instalirati drajveri na racunaru sa kog se shalju dokumenta..... Mozda malo veci cim za prosecne korisnike, ali mozes da pokusas..... Firewall iskljuci na mashini sa shtampacem.....

mislim da se XP home neces usreciti.

rasenje je vrlo lako sa Win2003 serverom...instalira se Internet Printing (komponenta IIS), na klijentu se iz IE pristupi serveru kroz http://IP_adresa/printers i izvrsi se konekcija na zeljeni printer. Nisam siguran da li je ovo moguce sa XP Pro koji takodje poseduje IIS ali XP Home nema podrsku za IIS.

Imam malo drugačiji predlog :)

U Outlook-u (nisam probao na drugim mail klijentima ali znam da u Outlook-u ovo sigurno radi) kreiraš rule da mail od osobe X, koji u subjectu sadrži Y (npr. FAKTURA) ide odmah na štampu (na default štampač).

Da li ti ovako nešto završava posao?

Imam malo drugačiji predlog :)

U Outlook-u (nisam probao na drugim mail klijentima ali znam da u Outlook-u ovo sigurno radi) kreiraš rule da mail od osobe X, koji u subjectu sadrži Y (npr. FAKTURA) ide odmah na štampu (na default štampač).

Da li ti ovako nešto završava posao?

sumnjam....jer velika je verovatnoca da treba da se stampa attachment iz mail-a a ne sam mail

A da li ti je taj štampač šerovan? Glupo pitanje, ali...

FantomX, \\ je valjda za lokalnu mrežu? Da bi se pristupilo preko interneta, mora //....ili grešim? U svakom slučaju kaže da ne može da pristupi.

dusko_m, da, znam, ne da se neću usrećit, nego, već se nisam usrećio :)

Falcon, ideja je korektna, ali je problem što se isključivo štampaju attachmenti. Uglavnom PDF, ponekad DOC. Problem može da bude vreme provere pošte. Praktično bi trebalo da bude podešeno da svaki minut proverava poštu, da se ne bi desilo da nešto stigne, ali ne bude odštampano do sledeće provere pošte.

castor, štampač je šerovan :)

Jesi dobro napravio port? Da te ne blokira ruter? Jesi probao u lokalnoj mreži da tako štampaš? Probaj da mu daš share ime ispod 8 karaktera i bez posebnih znakova...

Poslednja izmena:
castor, ne mogu da napravim port. Klijent računar ne može da pristupi host računaru na taj način. S obzirom da je XP HOME, izgleda da je potrebno nešto što će da prihvati konektovanje sa klijenta.

Falcon, računar nema Outlook, ali dobro je znati za ovako nešto :)

VPN + print na \\printer_server\ime_printera ?

Mislim da smo u jednoj firmi imali takvo resenje. VPN konekcija na njih, i podesen printer da stampa direktno sa klijenta na udaljenu lokaciju...

Opet ja i moji problemi sa remote štampom :)
Kada pokušam opciju da dodam localni printer preko TCP/IP porta i upišem IP adresu koju računar ima, dobijem odgovor da tamo nije pronađen štampač.
Mislim da je ovde greska, zato sto to userima nije lokalni printer, vec mrezni. I mozda ti je bolja varijanta xp pro, ali ako mora, onda mora...
E da i nemoj da gasis firewall.

root_air, radio sam po uputstvu koje se može naći na dosta adresa online.

Predlog za VPN zvuči OK i našao sam neka besplatna rešenja, ali nisam imao vremena da to isprobam.

koliko sam ukapirao u pitanju je jedna radna stanica sa stampacem. Na radnoj stanici je XP Home. Moje predlog.

1. Probaj Hamachi.

2. Stavi neki mikrotik kao ruter i na njemu digni vpn server. Samim tim korisnici otvore VPN tunel prema mrezi i dobice tu radnu stanicu i stamac kao da su u lokalnoj mrezi. Mogu da stampaju, mogu simultano da pristupaju ... moze sta oces. josh jedna stvar. Ne moras da kupujesh rooter board nadji neki stari p2 + 2 mrezne i bog da te vidi.

Velika kolicina nasih (firminih) klijenata ima kojekakve remote lokacije... itd itd. Probao sam ja kojekakve fazone shtampe, pa ovo pa ono, ... i sve to pada u vodu. VPN je majka mara mozes da ga dignesh lagano na mikrotiku. Uvek mozes da pristupis spolja i vidish ako negde zapne. Samo malo ako ga poznajesh pesma.

Sto se tice Hamachi-ja video sam ga na par mesta, radi posao, sve ok, ali .... ne znam koliko je pouzdan, i sto je najbitnije, bar meni, ne znam na kom principu radi dodushe nisam se ni trudio da saznam. :)

toliko od mene

s' postovanjem JA:smoke:

Poslednja izmena:
od drveća ne vidimno šumu...

Kad već imaš fiksnu javnu adresu na tom računaru, zašto jednostavno ne iskoristiš ono što XP nudi? Podigni VPN server na njemu (onaj windows-ov - ne trebaju ti ni Hamachi niti kakva druga third party rešenja) i na svakom od klijenata kreiraj VPN konekciju prema njemu.

Fora je u tome sto je u pitanju XP Home koji nema IIS koji je potreban za internet printing.... A za VPN kombinacije opet ces morati da podesavas stampac kao mrezni

Vrh Dno