Šta je novo?

primetite li razliku izmedju 16 i 32 bita?

Laza je napisao(la):
Ja sam se mucio ali nisam primetio razliku. Jedinu razliku sam video na jednom (od 20) divxu i tu je razlika bila i vise nego ocigledna, kao da nije bila 16 bitna paleta vec 8 bitna paleta (dakle jedino je tu postojala razlika, koja je bila itekako ocigledna). Ni na jednom drugom filmu, ni na jednoj desktop slici, nisam primetio razliku. Inace koliko 16 bitna paleta ima boja? 2 na 16-ti je oko 65.000 a ne verujem da ljudsko oko moze da razlikuje vise od tog broja boja (ako sam u pravu da 16 bitna paleta ima preko 65.000 boja).

Uskoro ce se praviti kartice sa 64 bitnom paletom. E stvarno ne znam kome to treba? Ljudsko oko jednostavno nije toliko savrseno!!!

Ljucko oko moze da razlikuje oko 12-13 miliona tako da 56 000 kod 16 bitne patele moze lepo da razlikuje. 32 bitna ima 16 miliona sto znaci da se tu ne vide prelazi izmedju 2 nijanse

ivanhoe je napisao(la):
"onih" 8 od 32 bita se koristi za stencil buffer, sto ce reci za razne efekte, a ne samo prostu transparenciju. real time volumetrijske senke, refleksije, fejdovi, overlej kojekakih tekstura i simuliranih flerova i glowova, itd, itd, bla, bla...

Netacno. Stencil buffer se "lepi" uz Z buffer, tj 24b odlazi na Z a 8b na stencil. Ako stencil nije potreban, a potrebna je veca preciznost moguce je svi 32b ostaviti za Z buffer. Onih 8b je prosto alfa kanal, ali je o tome dovoljno receno. Alfa kanal se može koristiti za belnding i to je njegova najociglednija primena.

Nesto sam se ovih dana igrao sa UT-om, pa rekoh da uletim u ovu raspravu sa par obzervacija.
Dakle, posto imam Voodoo 5, mogao sam da probam igru i u Glide-u i u Direct3D-u u 16 i 32 bita.
Razlika se primeti i to najvise na plamenu i dimu.
Interesantno je da plamen u Glide-u izgleda potpuno isto kao i u D3D-u u 32 bita, dok u D3D 16 bita ocigledno ima ditheringa. Dim sa druge strane i u Glide-u ne izgleda bas kao u D3D 32 bita jer se vidi da postoje rupe kroz koje se providi pozadina i tako se simulira transparencija. U D3D 32 bit sve izgleda ok, ali ja naravno igram u Glide-u jer je mnooogo brze, a ko jos gleda dim dok se napucava :)
Zakljucak, verujem da bi i u 16 bita vecina stvari izgledala ok, ali stvar je u tome da se svi novi engini optimizuju za 32 bita i onda se 16 bita dobija sakacenjem tekstura i senki i zato izgleda bezveze :(

Ej momce 'de si iskopao V5000? Voleo bih da vidim kako izgleda; da ga "okusim", isprobam... 3Dfx ce uvek imati posebno mesto u mom srcu :)

Javi kada budes zeleo da ga prodas... Imas kupca... :D

evo ko hoce da vidi razliku neka pogleda prilozeni fajl. prelaz je od crne do bele koji u 24bita ima samo 256 mogucih vrednosti sive. pogledajte ga u 16 i 24(32) bita i razlika ce biti ocigledna. u 16 bita ima samo oko 32 nijanse sive, a ostale ce se dobiti dithering-om.

ps. probajte da uvecate sliku i videcete "banding" na odprilike svakih 5 piksela sto je normalno (1280/256=5), pa mi recite dal' na normalnoj velicini primecujete da prelaz nije savrseno gladak. :D

Darko je napisao(la):
Ej momce 'de si iskopao V5000? Voleo bih da vidim kako izgleda; da ga "okusim", isprobam... 3Dfx ce uvek imati posebno mesto u mom srcu :)

Javi kada budes zeleo da ga prodas... Imas kupca... :D
Ne ne ne ne, decko, ja to ne prodajem :)
Kao sto nisam prodao ni moj Voodoo Graphics, ni Voodoo Banshee, ni Voodoo 3 2000. Ako nista drugo ima da vise na zidu jednog dana :D

Re: Re: Re: makodaje

Geek_master je napisao(la):
Upravo tako. A samo da vas podsetim da za 2d npr postoji i CMYK standard, ali nasi monitori rade na RGB :)

A u 3d ne moze CMYK ? :)

Nema veze cmyk/rgb sa 2D ili 3d. ima samo sa nacinom na koji se boje dobijaju od osnovnih a za to postoji mnogo sistema.
Izmedju ostalih i hexatone koji koristi 6 osnovnih boja.

Kad vec pominjete, monitori rade na RGB jer se njime od crne i sa sve tri maksimalno zasicene boje dobija bela.
CMYK je suprotan, maksimalnim zasicenjem se dobija crna boja, a trazi se bela podloga.

Nema to veze sa time da su RGB nasem oku najbitnije, to neko ovde nema pojma (a pritom je u svom stilu morao da napise post od 3k iako veze nema sa pocetnim pitanjem ;) ).

Ovo sa belim/crnim jedan od razlog zasto su monitori RGB, jer da ih je neko pravio u CMYK ekrani bi u startu morali biti beli (kad su ugaseni. :)

Naravno, tu je i olaksica usled koriscenja tri boje umesto cetiri.

Pozdrav!

Pa sada

Ma sve su to tripovi.Mozda se u nekim igrama i primeti razlika
ali u vecini ne

Re: Re: Re: Re: makodaje

Sasa je napisao(la):
Ovo sa belim/crnim jedan od razlog zasto su monitori RGB, jer da ih je neko pravio u CMYK ekrani bi u startu morali biti beli (kad su ugaseni. :)

Aha, znaci zato se za pripremu za stampu predaje u CMYK...

A golub je pticaaa.... :D

Evo sada sam u JediKnight 2 prvi put primetio jake razlike između 16 i 32 bita...a da i u UT-u. U q3 nikada nisam mogao da primetim razliku....

RasetaM je napisao(la):
Neko rece da se na Voodoo-u ne vidi razlika izmedju 16 i 32 bita e a kako sam ja to onda primetio u Wolfenstein-u?

Istripovao si se, eto kako :D !!!
Kakav crni 32-bita i V3 ? Pa V3 hardverski ne podrzava 32 bita i tacka. Mozda si izmenio nesto drugo, nivo detalja, npr.

filipenko je napisao(la):
Istripovao si se, eto kako :D !!!
Kakav crni 32-bita i V3 ? Pa V3 hardverski ne podrzava 32 bita i tacka. Mozda si izmenio nesto drugo, nivo detalja, npr.

Znaci ne podrzava u 3D 32 bita, ali u 2D podrzava, zato sto tu stvarno primetim razliku, ili sam ja mozda stvarno luuuuuddddd

RasetaM je napisao(la):
Znaci ne podrzava u 3D 32 bita, ali u 2D podrzava, zato sto tu stvarno primetim razliku, ili sam ja mozda stvarno luuuuuddddd

Upravo tako ! U 2d podrzava a u 3d rezimu ne podrzava 32 bita. I sve tako do V5 odnosno V4 serije (V5 je izasao pre V4, pa zavisi kako na to gledate...:)

Re: Re: makodaje

magick je napisao(la):
Na tkz transparentni alpha kanal.

E nisam hteo da se ponovo registrujem, ali citam sta pise magick vec danima, i kao nerviram se malo po malo po malo po malo i evo nisam mogao ovo da otrpim.

Magick car si ti, ono lik, totalni gotivac, ali lako planes, pricas neke stvari totalno napamet. Recimo sad si rekao da je to alpha kanal, a nije. Doduse da ne gresim dusu kod 32-bitnih textura 24bita cini textura i onih resto 8 jeste alpha. Ali kod 3D hardverskog renderinga sam rendering je 32bitan ili 24bitan+8bitni stencil (ovaj drugi na starijim generacijama profi OpenGL karti 10.000$+).

Zasto ? Jos u davna vremena kada su pravljeni 2d Windows akceleratori ljudi su shvatili da je lakse i mnogo brze da se napravi 32bitna paleta nego 24bitna. o cemu se radi ? e pa ovako ... posto 256boja=2^8bita cini jednu OSNOVNU boju u RGB spektru a 24 bitna paleta ima 3 komponente R=Crvenu, G=Zelenu i B=Plavu ili 2^8*3. Dolazimo do matematike da kada se ovo radi 3x ne moze da se sve odradi u jednom ciklusu jer 3 samo nije deljivo sa 2, pa se radi 2 bitne ravni u jednom ciklusu, a jos jedan ciklus samo da bi se uradila jedna preostala bitna ravan, pa dobijamo 2 ciklusa mesto jednog i jos pola ciklusa bacenog ni nasta. Sa druge strane kako je 32 bita ustvari 2^8*4, gde je 4 deljivo sa 2 onda se taj proces uradi u jednom ciklusu i cini celu tu pricu znatno brzom.

Da mi sada ne bi VOOOODOOOO ljudi skocili u usta sa pricom o 22 bita (bla bla bla i bla) reci cu samo da v3 radi u 16bita i putem post filtera postize kvalitet 22 bitnog renderinga, sto ga opet cini 16bita koji je doobro zamazan (bukvalno zamazan).

da ne tupim puno, to je to, cela matematika.

MadTexel je napisao(la):
Netacno. Stencil buffer se "lepi" uz Z buffer, tj 24b odlazi na Z a 8b na stencil. Ako stencil nije potreban, a potrebna je veca preciznost moguce je svi 32b ostaviti za Z buffer. Onih 8b je prosto alfa kanal, ali je o tome dovoljno receno. Alfa kanal se može koristiti za belnding i to je njegova najociglednija primena.

ovaj ... jeste sve je tako, samo mozda ovaj ovde sraf da dotegnemo, moze ?

Kao sto sam i magick-u rekao. 24bita za rendering i 8bita za stencil se nekara koristilo na profi OpenGL kartama. Alfa kanal ne postoji u 3D terminologiji kao 3D efekat. Alfa kanal je tekstura, nije nacin renderovanja slike.

miha\zero je napisao(la):

Nije mi jasno samo sta si hteo da kazes. Mislis da magick to ne zna? E pa varas se :D Covek je samo pokusao da kaze na sta se izmedju ostalog mogu upotrebiti dodatnih 8 bita.

kod 32-bitnih textura 24bita cini textura

Kamo srece da je za teksturu dovoljno 24 bita :) Hteo si da kazes da je 24 bita jedan pixel teksture. Ovo je bilo jace od mene :D

E nisam hteo da se ponovo registrujem, ali citam sta pise magick vec danima, i kao nerviram se malo po malo po malo po malo i evo nisam mogao ovo da otrpim.
Prvo htedoh da te pitam zašto nisi hteo da se registruješ i što te nema na forumu, a onda sam shvatio da je bolje i da nisi ako si "takav" lik. Otkud ti uopšte tolika drskost da tako nastupaš, izigravajući nekakvog stručnjaka, a pritom ni nemaš predstavu o osnovnim pojmovima? Da ne budem prestrog, neću isključiti mogućnost nesporazuma, ali to ne opravdava takav tvoj nastup. Očekujem izvinjenje, ne meni lično već svim forumovcima, a sada ćeš i da shvatiš zašto.
Magick car si ti, ono lik, totalni gotivac, ali lako planes, pricas neke stvari totalno napamet. Recimo sad si rekao da je to alpha kanal, a nije. Doduse da ne gresim dusu kod 32-bitnih textura 24bita cini textura i onih resto 8 jeste alpha. Ali kod 3D hardverskog renderinga sam rendering je 32bitan ili 24bitan+8bitni stencil (ovaj drugi na starijim generacijama profi OpenGL karti 10.000$+).
Ovde je bilo reči o "Color Depth"-u, tojest paleti boja. Brkaš pojmove, aaali svetski. Mi smo pričali o "kolor dubini", a ti uskačeš sa geometrijskim i stencil baferima. Potpuno odvojene stvari!!! Još od TNT2 i G400 čipova se koristi 32-bitni Z bafer koji, kao što je MadTexel objasnio, izdvaja po potrebi 8 bita za stencil. Sve su to funkcije koje se koriste na nivou rastera, odnosno slike, dok je kolor kvalitet pixela nešto drugo.

Znači, brkaš color depth, što je na nivou ulazne vrednosti kolor piksela, i picture depth što je na nivou 3D engine-a ili T-bafera kod kasnijih 3Dfx čipova. Naravno da to takođe ima veze sa kvalitetom prikaza jer se raznim tehnikama može manipulisati slikom, ali to nema veze sa količinom podataka koja se koristi za interno karakterisanje boje pixela. Mi smo ovde pričali o paleti boja i da si pratio, kao što kažeš da jesi, a da znaš nešto o tim stvarima ne bi pričao kako se u 32-bitnoj paleti 24 bita koristi za boju, a 8 za stencil, jer se radi o potpuno različitim stvarima, tj dimenzijama. Ti si pod 32-bitnim renderingom verovatno podrazumevao dužinu "reči", ali smo mi to koristili samo u kontekstu palete boja. Čak ni ne znam da li sam se ja tako izrazio, pa mi nije jasno što si mene uzeo na zub i šta ja to pričam napamet.
Zasto ? Jos u davna vremena kada su pravljeni 2d Windows akceleratori ljudi su shvatili da je lakse i mnogo brze da se napravi 32bitna paleta nego 24bitna. o cemu se radi ? e pa ovako ... posto 256boja=2^8bita cini jednu OSNOVNU boju u RGB spektru a 24 bitna paleta ima 3 komponente R=Crvenu, G=Zelenu i B=Plavu ili 2^8*3. Dolazimo do matematike da kada se ovo radi 3x ne moze da se sve odradi u jednom ciklusu jer 3 samo nije deljivo sa 2, pa se radi 2 bitne ravni u jednom ciklusu, a jos jedan ciklus samo da bi se uradila jedna preostala bitna ravan, pa dobijamo 2 ciklusa mesto jednog i jos pola ciklusa bacenog ni nasta. Sa druge strane kako je 32 bita ustvari 2^8*4, gde je 4 deljivo sa 2 onda se taj proces uradi u jednom ciklusu i cini celu tu pricu znatno brzom.
To što pričaš je najblaže rečeno smešno. Meni izgleda da si ti tu piču negde pokupio ali pola nisi razumeo. :) Može u jednom prolazu da se odradi i 7 x 11 bita ako napraviš adekvatan hardver. 32-bitna paleta je nastala iz potrebe za povećanjem kvaliteta, a ne zato što 3 nije deljivo sa 2.
Da mi sada ne bi VOOOODOOOO ljudi skocili u usta sa pricom o 22 bita (bla bla bla i bla) reci cu samo da v3 radi u 16bita i putem post filtera postize kvalitet 22 bitnog renderinga, sto ga opet cini 16bita koji je doobro zamazan (bukvalno zamazan).

Ne znam mnogo o tom Voodoo-u, ali sumnjam da si imao više od mršave prolazne iz matematike. :D

Kao sto sam i magick-u rekao. 24bita za rendering i 8bita za stencil se nekara koristilo na profi OpenGL kartama. Alfa kanal ne postoji u 3D terminologiji kao 3D efekat. Alfa kanal je tekstura, nije nacin renderovanja slike.
Jeste sve to tako, a da sada ti malo dotegneš neki šraf kod sebe? :) Šta ti je toliko smetalo u celom ovom threadu? To što je neko rekao 32-bitni rendering? Pa podrazumevalo se da se odnosi na paletu boja, jer o tome i pričamo.

Alfa kanal sam po sebi nije ništa posebno. Stvar je KAKO se on koristi. A drugo.. ne nešto mi cudno da se stencil lepi uz frame buffer. Ali OK.. Provericu u Red Booku pa cu javiti ovde. Kaži mi samo, koji izvor informacija koristiš? U OpenGLu kada kreiraš Rendering Context (ovo pod Winom) navodiš koliko hoceš biova za RGBA, koliko za stencil, koliko za accumulation buffer, koliki ji epomeraj za svaki od kanala, da li eventualno hoceš double buufering, broj pomocnih buffera... Ako negde grešim ispravi me TACNO na tom mestu.

MadTexel je napisao(la):
Provericu u Red Booku pa cu javiti ovde.

Ti imas Red Book?
Gde mogu da nabavim primerak za sebe?

Pozdrav,
Bozza

MadTexel je napisao(la):
Provericu u Red Booku
to je red book za sta? openGL, nVidia cipove, uopste 3d okruzenje...? daj neki link. :)

Bahati [SiD] je napisao(la):
to je red book za sta? openGL, nVidia cipove, uopste 3d okruzenje...? daj neki link. :)

Izvinjavam se što kasnim sa odgovorom. Ovo je Red Book za OpenGL (ovde ne pricamp p CDovima). A ova ya nv cipove i 3d okruženje..ta ti je dobra. :D Ne znam gde ima da se skine jer sam je odavno skinuo, ali sam našao ono na drugom mestu. Umesto da se koristi 32b Z buffer koristi se 24b Z buffer i 8b na stencil.

Laza je napisao(la):
Da li stvarno primetite razliku izmedju 16 i 32-bitne palete? Ovo bi mogao da bude i poll.

Ja ne primetim.:mad:

evo pogledaj ovu sliku kao 16-bita i nikada vise ne pitaj o tome ;)

e da.

ako se nekom svidja ovaj wallpaper neka napise mail, da mu sibnem 1024.

a imam i isti takav, samo plavi ;)

Ovde se stvarno primeti razlika, medjutim ono sto je mene bunilo je broj boja. Ocigledno da ovde nema svih 65,000 boja pri prikazivanju u 16 bita (verovatno neki cudan jpg fajl, bas kao sto i neki divx filmovi se prikazuju kao da imaju 8 boja). Ista stvar je i u nekim igricama gde je razlika vise nego ocigledna i ogleda su u prelazima boja, ali razlika je tolika da se vidi da nisu koriscene sve boje iz palete.
To me i jeste bunilo. Ja i dalje tvrdim da je 65,000 boja sasvim dovoljno za ljudski oko, a naravno pokazalo se da 16 bit nije dovoljno!!!:D

Re: Re: primetite li razliku izmedju 16 i 32 bita?

Star Trek je napisao(la):
evo pogledaj ovu sliku kao 16-bita i nikada vise ne pitaj o tome ;)

koji nadrealizam :D

primeti se razlika, u svemu, samo sto u filmovima ne mogu da koristim transparent subtitle kad mi je 32-bitna paleta

Vrh Dno