Šta je novo?

Prime95 - Rounding was 0.5, expected less than 0.4?

acivi_nik

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poena
300
Prime95 - Rounding was 0.5, expected less than 0.4?

Resio sam,posle 4 i po god koriscenja stock athlona x2 4200+ am2,da ga malo klokujem,posto je stvarno poceo da me nervira koliko je slab

Postepeno sam podizao samo fsb,sto se moze videti na okacenim slikama... sve je bilo ok u Prime-u,ostavljao sam ga da zavrsi 2 puta po onih 5 koraka... sve je bilo ok... testirao sam i sa super_pi, super je radilo,video se napredak,kao i u 3d marku... ali kada sam dosao do 2500mhz, prime je na pokazao gresku fatal error Rounding was 0.5, expected less than 0.4
citao sam nesto o tome...moze da bude povezano sa dosta stvari...pa reko' bolje da pitam ovde
mnozilac je namesten na 11x .... (227)
ht mnozilac na 5x,pa kad je prvi put prijavilo gresku u prime-u,smanjio sam na 4x pa je opet prijavilo gresku,ali kao sa slike,slicni brojevi kao malo pre....

da li mozda moram da povecavam voltazu? stoji u biosu na auto...a kad hocu da promenim,najveca ponudjena je 1.25,ima samo manje da se bira: 1.225, 1.2...itd...
i uopste u biosu imam malo opcija...ne znam zbog cega,da li mozda mora da se apdejtuje? iz 2006 je. Ploca je Asus M2N-E SLI.

i da,memorija je 2x2gb kingston pc2-6400.
napajanje cooler master 500w.

tokom testova sam proveravao temperaturu procesora,bez kloka je bila idle oko 36-7, dok je radio prime 48-50.
kasnije idle 37-39, prime 53-55 max.

----------------

kasnije sam flesovao bios na najnoviji...i idle temperatura mi se na 2200mhz podigla na 45 stepeni,a na 2500 na skoro 50...! Zbog cega to?
Pasta nije menjana,cekam da stigne u lokalnoj radnji...u ponedeljak bi trebalo....

Prilozi

• slike.rar
    438.9 KB · Pregleda: 31
Mislis dizao si referentni clock, fsb ne postoji kod novih amd procesora....
Nego jesi li ti cackao i memoriju ili je nisi dirao? Trebalo bi da je spustas sa dizanjem clock-a...

nisam je dirao u opste... proverio sam kad je bio na 2500mhz u cpu-z memoriju,bila je na 413 cini mi se,tako nesto.... ranije je bila na 400,koliko i treba da bude...

@ivicanikolic34

Ta greška uglavnom ukazuje na problem na relaciji CPU - memorija. Kad si došao do 2.5Ghz (2497.3Mhz), memorija je polako počela da izlazi iz granica specifikacije. Memorijski delilac je 6, pa je brzina memorije 832Mhz. E sad, ovih 32Mhz i nije mnogo, pa bi možda povećanjem latencije i dizanjem voltaže memorije možda mogao da stabilizuješ sistem. U suprotnom promeni memorijski delilac kako bi smanjio brzinu memorije.

apdejtuj bios, sve iz pocetka, da vidis kolko ide sa def naponom pa povecavaj..
ovo ti je greska zbog preslabog napona za taj klok...

Overclockujes memoriju zato ti i nije stabilan prime - spusti mnozioc za memoriju na jedan nize.

uh...to za memoriju...bas i nemam nekih opcija u biosu,to mi je cudno :/ evo islikao sam sve sto ima veze sa tim...

Prilozi

• DSC0000044.jpg
    DSC0000044.jpg
    229.4 KB · Pregleda: 47
  • DSC0000045.jpg
    DSC0000045.jpg
    261.6 KB · Pregleda: 45
  • DSC0000046.jpg
    DSC0000046.jpg
    265.5 KB · Pregleda: 40
  • DSC0000047.jpg
    DSC0000047.jpg
    272 KB · Pregleda: 41
  • DSC0000048.jpg
    DSC0000048.jpg
    283.7 KB · Pregleda: 38
Na drugoj slici, otvori opciju DRAM Configuration, i prva opcija na sledećoj stranici Memory Clock Frequency ti je za menjanje brzine memorije.

aha,tu da stavim na 667 pa onda da probam na 2500mhz da testiram,tako? :)
jeste da postavljam glupa pitanja...ali moram za svaki slucaj,posto mi je prvi put da overklokujem :D razumem u teoriji sve,ali se plasim da nesto ne za****m :D
i da li je moguce da kasnije,ako zatreba,podignem napon preko 1.25,koliko je max ponudjeno...nesto kada sam citao po netu,nailazio sam da mu je normalno da radi na 1.35,ili sam nesto pomesao :D

Prilozi

• DSC0000049.jpg
    DSC0000049.jpg
    268.7 KB · Pregleda: 39
Tako je smanji na 667.

A što se napona tiče, koliko sam video ploča ti daje maksimum da ideš do 1.25V.

znaci koliko izvucem bez diranja napona - izvucem...i to je to... :/
cilj mi je makar 2.6.... mada sam citao da moze 2.7 bez diranja napona da se dostigne,a da bude stabilno...
i da,da li da smanjujem ht mnozilac sa 5 na 4... posto sam isto cuo da ne bi trebao ht link da mi predje 1100... tako? :D

aha,znaci svakako ga spustam na 4x... hvala puno,cim stavim pastu novu,probacu :)

nasao sam malo pre termalnu pastu...ali se ispostavilo da kuci nemam alkohola,da ocistim procesor :/ sljivovica vrv ne dolazi u obzir xDDD imam spiritus,koji je 98 posto alkohol.... moze li to da posluzi ili je prejako? (i veoma zapaljivo xD )

ja bogami cistim sljivovicom! :)

Može i šljiva i špiritus da posluže, mada najbolji je medicinski benzin u kombinaciji sa vatom, papirnom maramicom ili toalet papirom. Windsor teško da će ići na 2,6 stabilno bez dizanja voltaže, imao sam isti CPU, meni je radio na 2,7 ali sa 1,35V i nije se nešto ni grejao, najviše do 50 C u loadu sa CM Hyper TX-om. Ploča te koči, vidi da osvežiš BIOS, možda bude malo bolje.

stavio sam novu pastu,ocistio sam gumicom i acetonom lepo... ali temperatura mi se nije promenila UOPSTE.... stvarno mi nije jasno kako je bila niza sa starim biosom...i to dosta niza...

ps.
sad sam bacio pogled u cpu-z,pise da mi memorija radi na 368mhz...a nista nije menjano,sve sam vratio na default...

koja je temp ? kolo je stara paste, kolko si je stavio ?

Pa sad sam je kupio...valjda je nova :D temp je oko 47 stepeni... a ranije,sa starim biosom je bila 10 stepeni manja... nije nikad isla preko 40 na idle.... a stavio sam kolicinski kao na ovom klipu na 3:37 sto se vidi..samo sto sam je lepo razmazao karticom....

HT Link na nForce5 čipsetu može da ide dosta preko 1000Mhz, tako da to i nije neki problem, ali dok isprobavaš stvari najbolje je da HT Link namestiš da bude oko 1000Mhz.

Što se brzine rada memorije po default-u tiče, ta brzina je maksimum na kojem će memorija da radi bez dizanja frekvencije procesora. Na Athlon X2 4200+ procesoru memorijski delilac je 6, pa dobijamo: 2200Mhz / 6 = 366Mhz (puta dva = DDR733) i to je ono što si pročitao u CPU-Z.

A što se temperature tiče, možda stari BIOS nije prikazivao tačnu temperaturu, a možda i novi BIOS greši. Inače, nisi morao da razmazuješ pastu, sam kuler će da je raširi po celom procesoru kod montiranja.

Poslednja izmena:
uhhh...polako gubim zivce...
namestio sam na 2500mhz, smanjio sam ddr667, smanjio sam ono sa 5 na 4 da mi ht link bude ispod 1000.... i kad se digne sistem,zakoci posle 10ak sekundi na par sekundi i restartuje se....tako 2-3 puta.... vratim ja na ddr800...upali se normalno....restartujem sam,stavim ponovo na ddr667.... upali se normalno.... pokrenem ja prime...isti djavo kao pre,izbaci onaj error... temperatura se digla do nekih 55-57,dok je na idle 48-50.
ja stvarno ne znam sta radim pogresno....

i da,za mr.maX... na ovoj ploci je neki nforce500... sto mu dodje nesto izmedju nforce4 i 5.... u nekim aplikacijama cak pokazuje da mi je nforce4.... ali nebitno to,svakako bih drzao ht link ispod 1000...

Sledeće što možeš da probaš kako bi dobio stabilnost u Prime-u, je da promeniš voltaže. CPU voltaža ti je verovatno već na maksimumu tako da ti ostaje još samo da vidiš na koliko je nameštena voltaža za RAM module.

A što se temperatura tiče, čime ih meriš? Skini CoreTemp, pa vidi da l' i on daje te temperature: http://www.alcpu.com/CoreTemp/

pocelo je da se desava nesto mnogo cudno.... ponovo posle restarta kompa,odmah cim digne sistem zakuca.... 5 puta za redom... cak i na default podesavanjima... u pitanju je xp x64...
sad sam butovao win7 x64....radi normalno,cak je temperatura niza nego u xp-u... 38-42....
na oba sistema je instaliran core temp....

xp i dalje restartuje cim se upali... sedmica radi normalno... predvece,kad se ohladila soba,temperatura je cak spala na 36... posle se nije dirao komp i kada sam pogledao posle nekoliko sati,bila je cak 33-4 xD ali se podigla na oko 37 cim sam poceo nesto da radim.... onda sam ga podigao na 4420mhz,pustio prime (u sedmici,posto od xp-a nema nista) i ostavio da radi celu noc... radilo je oko 8 sati bez problema... temp je bila max 52... sad stoji na idle na 38-40...

Valjda si mislio na 2420Mhz. ;) Elem, ostavi ga onda tako, pošto dalje sa tom pločom verovatno nećeš moći (pogledao sam malo po netu i maksimalna voltaža joj je zakucana na maksimalnu voltažu propisanu za procesor koji je uboden). A i na oko kad se pogleda naponska sekcija joj je slabašna. A što se XP-a tiče, probaj da uradiš repair postojeće instalacije.

dada,brzo sam kucao pa nisam ni primetio :D
pa nista onda,neka ga tako.... :) bilo bi sve lakse kada bih mogao da nadjem neki 6000+,pa da se ne zezam oko ovog... :D
hvala svima na savetima... :)

Ni 6000+ ti ne bi bio od neke koristi na ovoj ploči, ako ti treba više performansi menjaj za neki AM3, minimalno. Ima baš jeftinih varijanti sada, kako polovnih tako i novih.

pa ono,taj ne bih klokovao.... radio bi na 3.0ghz,sto je dovoljno za sad... :D
ne bih menjao celu plocu,posto posle moram i memoriju....i tu mi se nagomila dosta...a bas sam skoro kupovao novu memoriju...
imam dosta dobar laptop,nego ne bih njega da gazim bzvz ako mogu jos uvek da natezem desktop xD

Vrh Dno