Šta je novo?

Prime95 i StressPrime04

idavik

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
320
StressPrime04, blend testing, 8 sati, završeno pre 2 sata, no errors. Igrom slučaja aktiviram Prime95, testiranje traje 1:39:27, i prijavi error. Tek sada sam zbunjen.
Stvarno mi treba neko objašnjenje.
Please help!

Poslednja izmena:
idavik je napisao(la):
StressPrime04, blend testing, 8 sati, završeno pre 2 sata, no errors. Igrom slučaja aktiviram Prime95, testiranje traje 1:39:27, i prijavi error. Tek sada sam zbunjen.
Stvarno mi treba neko objašnjenje.
Please help!

Nema sta mnogo da se objasnjava. Nema garancije da ce na pomalo nestabilnom sistemu da se grska pokaze odmah, ili uvek posle X sati testiranja. Ako sumnjas u memoriju pusti ili blend ili large FFT, ako sumnjas u CPU pusti ili blend ili small FFT.

U principu kod OC-a treba nezavisno odrediti stablini maksimum obaska za memoriju (znaci spustis mnozilac CPU-a, a dizes HTT i ne koristis delilac za memoriju), a onda obaska za CPU (dignes mnozilac CPU na maksimum, uzmes neki delilac za memoriju cisto da budes siguran da nece ona biti problem) i onda dizes HTT...

Tek kada tako saznas njihove 100% stabilne maksimume (trebace ti par dana za to) onda uzmes matematiku u ruke i smislis koji ti je CPU mnozilac najbolje da koristis, pri koj HTT-u i pri kom deliocu za memoriju...

Ina ceo postupak opisan u detalje na vise mesta, mogu da iskopam ako ti treba...

M_M je napisao(la):
Nema sta mnogo da se objasnjava. Nema garancije da ce na pomalo nestabilnom sistemu da se grska pokaze odmah, ili uvek posle X sati testiranja. Ako sumnjas u memoriju pusti ili blend ili large FFT, ako sumnjas u CPU pusti ili blend ili small FFT.

U principu kod OC-a treba nezavisno odrediti stablini maksimum obaska za memoriju (znaci spustis mnozilac CPU-a, a dizes HTT i ne koristis delilac za memoriju), a onda obaska za CPU (dignes mnozilac CPU na maksimum, uzmes neki delilac za memoriju cisto da budes siguran da nece ona biti problem) i onda dizes HTT...

Tek kada tako saznas njihove 100% stabilne maksimume (trebace ti par dana za to) onda uzmes matematiku u ruke i smislis koji ti je CPU mnozilac najbolje da koristis, pri koj HTT-u i pri kom deliocu za memoriju...

Ina ceo postupak opisan u detalje na vise mesta, mogu da iskopam ako ti treba...

Sto se tice memorije zaboravi Prime za to postoje prigladniji test programi poput MemTest86 ili GoldMemory a i SuperPI.

Isto izbjegavaj Prime95 i sto se CPU tice , po mom nekom iskustvu SP2004 je pouzdaniji a i OCCT

Gde ima da se skine taj SP2004?

Da se razumemo, SP2004 je malo nasminkani Prime95 + podrska za HW monitoring. Mislim da je baziran na starijoj verziji Prime95, 23.xx dok je poslednja verzija Prime95 24.14. To bi trebalo da bude jedino objasnjenje. Sto rece Monte, probajte jos neki test, moja preporuka je OCCT kojeg bije glas da je rigorozniji od Prime95. Prime95 je ipak matematicki alata dok je OCCT namenski napravljen.

Zaista mi nije jasno... OCCT, SP2004 v0.3 (baziran na Prime95 v23.8.1), realno okruženje, samo Prime95 24.14 se joguni...
RAM nije problem. Za problematičnu konfiguraciju koristim KingMax HardCore DDR500.

idavik je napisao(la):
RAM testiram sa MemTest86+, GoldMemory i DocMemory programima, odskora i sa OCZMemTest86. Na default-u mi se takva situacija još nije desila. U overclock režimu mi se desi da imam takvih problema. RAM testers i nakon par sati ne prijavljuju errors. Jedna stvar me buni. Kada prijavu error u Prime95/StressPrime04 i ja check-iram reset, te start, vreme potrebno da se error ponovo desi je duže. Ergo, prođe, u blend-u, prvih 25 minuta, i nakon toga prijavi error.
Verujem da je uzrok problemu bug u Prime95/StressPrime04, alli, opet, mišljenja i iskustva bih cenio.

@M_M, odgovor na tvoje pitanje iz prethodnog thread-a.

Ja razmisljam da ako skroz istoj masini na default-u sve prolazi, a na OC-u sve osim Prime-a, mora da je u OC-u ipak nesto nestabilno, makar malo. Otkud inace prime "zna" da li si u OC rezimu ili ne...

Savetovao bih ti da probas obaska da OC-nes prvo CPU (dakle uzmi neki memory divider tako da ti takt memorije bude ne visi nego na defaultu) pa vidi jel onda prolazi prime. Ako prolazi, onda ipak nesto memorija (ili mozda ploca? ili ko zna) brlja. Ako ne prolazi, verovatno je CPU. Uzmi onda obrnutu logiku, spusti mnozilac CPU-a a ostavi memoriju overklokovanu pa probaj....

Testiram već četiri sata, Prime95, blend. No errors. Tek sada sam zbunjen... Ništa mi nije jasno, identična konfiguracija i uslovi...

idavik je napisao(la):
Testiram već četiri sata, Prime95, blend. No errors. Tek sada sam zbunjen... Ništa mi nije jasno, identična konfiguracija i uslovi...

Identicno ili minimum slicno sam bio i ja zbunjen zbog slicnog, cas prolazi cas ne, a danas se restartuje i pri dizanju windowsa. E, sto exer kaze za toplotu ima i te kako smisla posto sam testirao na hladnom i radio je bolje na manjoj temeraturi (full load@40c barton 2500+@3200+ 1.675v Wishperrock IV sa fanom na 3000rpm). Ali danas sam skontao uzrok, besmisleno je da je juce radio stabilno 24h na istoj temperaturi a danas resetovi. Uzrok: 170V!!!!! u mrezi. Znate ja sam iz grada sela gde je 1/4 dela grada skopcano na jednu trafo stanicu i pogotovo ujutro, zimi a jos docek, nema gasa i grejanje na struju, kolaci, prasici i ostale svinjarije. Da se :wall:

Poz!

PS. Pojacalo mi se nije uspelo ukljuciti!!!!!!!!!!!!!

Pre 10 min. se resetovao ponovo (ostala ista podesavanja, uslovi), kao i u prethodnim situacijama reset, nista zivo, pa hard reset, potom se probudi ali ovaj put ni hard reset nije pomogao. Mali srcani udar, reset ponovo, nista. Power off napajanje, insert drzi, nista. reko gotovo. Izmerim napon u mrezi 160 Volta. Tuga! Verujem u sebi da je "samo" to u pitanje, kada odjednom vidim po sijalicama, brate ovo pocelo da svetli! Izmerim, 180 Volti. Probam turn on kada radi! :bottle: :bottle: :bottle: :bottle: . Treba da mi stigne APC smart ups od 1400VA(980Wat). Paradox je sto mi prethodni APC Back ups riknuo verovatno od tih naponskih trauma!

Poz!

Nazad
Vrh Dno