Šta je novo?

Prime95 i predlog za sticky

• Začetnik teme Začetnik teme a c a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

a c a

Uticajan
Učlanjen(a)
04.11.2003
Poena
1,625
Moja oprema  
Laptop
HP 8570p
Mobilni telefon
Realme 8
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Isao sam na search, procitao preko 100 postova u vezi Prime95 ali nigde ne nadjoh jednostavno objasnjenje kako da namestim sve parametre za testiranje. Po onome sto sam procitao, ukuca se password 9876, namesti priority na 10, izabere torture test i blend, a sta ukucavam na 100 ostalih ponudjenih mesta?
Ako moze tacno uputstvo kako namestam Prime95, jer i njegov help nije od neke pomoci...
Predlog za sticky je da se navede tacno uputstvo za sve test programe koji se pominju u ovoj sobi, pocev od Sandre (dobro tu nema sta, ali koji se od njenih benchmarka koriste kao merodavni), preko Prime95 i svih ostalih jer ljudi stalno pitaju jedno te isto a ovo se tice ove sobe.

I ja trazim odgovore na ova pitanja!

Kod prime95 nema skoro ništa da se podešava.
Ja koristim stariju verziju, 22.12., jer me nerviraju one 3 vrste testova u novim, ova iskusna 😀 ima samo jedan test tj nema šta da biraš.
Dalje, priority je po meni nepotrebno dirati, jer ako ga dignete na 10 komp će postati prilično neupotrebljiv za bilo šta drugo.
I treće, podesite količinu memorije koju prime koristi (options/CPU), ja držim to na 8 jer imam samo 256MB a i toliko je sasvim dovoljno.

To je sve, ostaje samo options/torture test i da moliš boga da ne zakuca 🙂

Prime 95 nije los, ali za razliku od CPU Burn-a nikada nije uspeo da mi ISKLJUCI komp!
A i temperature do kojih CPU Burn tera procesor su za 4-5 stepeni jace od onih do kojih se dolazi pomocu Prime-ovog 2. testa.

Vojkan je napisao(la):
Dalje, priority je po meni nepotrebno dirati, jer ako ga dignete na 10 komp će postati prilično neupotrebljiv za bilo šta drugo.
Ja ovo drzim na 10 iz fazona... mada je i 1 sasvim dovoljno.

Naravno, ukoliko ne resite da jos nesto poterate istovremeno sa Prime-om... ali ako je tako, onda i nema svrhe testirati 😉
Vojkan je napisao(la):
I treće, podesite količinu memorije koju prime koristi (options/CPU), ja držim to na 8 jer imam samo 256MB a i toliko je sasvim dovoljno.
E, za ovo vec ne znam. Ja tu uvek stavim maximum koji program dozvoljava, bese 229 MB na 256 mega rama...

Delija je napisao(la):
Prime 95 nije los, ali za razliku od CPU Burn-a nikada nije uspeo da mi ISKLJUCI komp!
A i temperature do kojih CPU Burn tera procesor su za 4-5 stepeni jace od onih do kojih se dolazi pomocu Prime-ovog 2. testa.
Istina... sto se samog zagrevanja procesora tice, nema boljeg od CPU Burn-a.

Izvol'te CPU Burn.

Prilozi

CAR je napisao(la):
E, za ovo vec ne znam. Ja tu uvek stavim maximum koji program dozvoljava, bese 229 MB na 256 mega rama...
Iz helpa:

The P-1 factoring step prior to running a Lucas-Lehmer test is more effective if it is given more memory to work with. However, if you let the program use too much memory then the performance of ALL programs will suffer. The good news is that 98% of the time the program uses less than 8MB. In fact, the program will work just fine if you instruct the program to use only 8MB or less.

Vojkan je napisao(la):
Iz helpa:

The P-1 factoring step prior to running a Lucas-Lehmer test is more effective if it is given more memory to work with. However, if you let the program use too much memory then the performance of ALL programs will suffer. The good news is that 98% of the time the program uses less than 8MB. In fact, the program will work just fine if you instruct the program to use only 8MB or less.

Samo jos jedna napomena. 😉

Ako testirate samo stabilnost procesora onda stavljajte koliko ocete RAM-a za Prime.

Ako planirate testiranje memorije uz pomoc Prime95 onda stavite max dozvoljenog RAM-a. Mnogo puta mi je Prime nalazio greske u memoriji tamo gde ih ni jedan test za memoriju ne nadje (MemTest, GoldMemory i ostala boranija :d ). Steta sto ne moze ceo RAM da se dodeli :d :crash:

Vojkan je napisao(la):
Iz helpa:

Pa? Nigde ne pise da ne valja.
Cak kaze "it's more effective if it's given more memory" 😉

A valja da dokaci i memoriju, k'o sto kaze Stojcha... mislim, ako hoces stabilan, ali BAS STABILAN sistem, valjalo bi i da CPU, ali i memorija mogu da profuraju taj Prime 😉
Dovoljno je da jedno od ta dva ne moze, pa nista od stabilnog kompa.

A to da ce, ako mu dodelis vise memorije, ostali programi suffer-ovati 🙂 (iliti patiti :d)... pa sta, sta ti inace radis kada pokrenes Prime? Opicis Far Cry?
Nema, kada se jednom pokrene Prime, zna se... napolje iz kuce. Na fudbal, u grad, na jurenje devojcica... 😉
Dakle, prioritet na 10, max memorije koliko dozvoljava... Prime ionako trazi 100% procesora, ako ga nesto konstantno opterecuje sa strane, pa ne radi pod punim gasom, onda ga nema smisla ni pokretati (iako ce i tada raditi, cak i prolaziti testove)

Jel' jos nekom prijavljuje "Component MSCOMCTL.OCX or one of its dependencies not correctly registered: a fle is missing or invalid" kada se pokrene ovaj Jaksin CPUburn?

CAR je napisao(la):
Pa? Nigde ne pise da ne valja.
Cak kaze "it's more effective if it's given more memory" 😉
Tu se misli na ono računanje prostih brojeva.
Nisam ja ni rekao da ne valja (zašto ne bi valjalo pobogu?!) nego da nema potrebe gušiti sistem davanjem memorije prime-u kad sasvim lepo radi (i greši :d) sa socijalnih 8MB 🙂

CAR je napisao(la):
pa sta, sta ti inace radis kada pokrenes Prime?
Sve što radim i kad nije pokrenut. Ako mu ponešto i ukrade CPU cikluse, sve on to kad-tad odradi, za 24h (recimo) on sasvim lepo izmuči CPU, naravno ako ne nekoduješ neki video konstantno pored njega...

CAR je napisao(la):
Nema, kada se jednom pokrene Prime, zna se... napolje iz kuce.
"jes pa da mi struja spali komp dok nisam tu" :d :d

CAR je napisao(la):
Dakle, prioritet na 10, max memorije koliko dozvoljava... Prime ionako trazi 100% procesora, ako ga nesto konstantno opterecuje sa strane, pa ne radi pod punim gasom, onda ga nema smisla ni pokretati (iako ce i tada raditi, cak i prolaziti testove)
Pa ne kažem ni ja da ga treba konstantno opterećivati, ali nije strašno ako pored njega izgrebuješ jedan disk ili sat-dva odigraš neku igru, taman ti i to dođe kao dopuna u testiranju.

kolko sam ja dosada svatio, prime sluzi za testiranje stabilnosti sistema, a ne za zagrejavanje CPU-a, sto je jedina namena CPU burna. Samo stavis blend test i ostavis 30 min. ako radi, radi ce i sve ostalo, evo ja recimo to poredim sa corelom i photoshopom koji se recimo zapucavaju na nestabilnim setinzima, dok na istim tim setinzima splinter cell i farcry rade ok.

Vojkan je napisao(la):
Tu se misli na ono računanje prostih brojeva.
Nisam ja ni rekao da ne valja (zašto ne bi valjalo pobogu?!) nego da nema potrebe gušiti sistem davanjem memorije prime-u kad sasvim lepo radi (i greši :d) sa socijalnih 8MB 🙂
Ma kakvi prosti brojevi, necu ja to da racunam!
Meni samo treba da proveri stabilnost!!! :d:d:d

Salu na stranu... uz CPU, neka mi muci i memoriju. Tako ce biti najbolje.
Ionako, kao vec rekoh, kad pustim Prime - nema me. Pa moze i svu memoriju da dobije, moze i priority 10... ne interesuje me, ja nisam tu.
Vojkan je napisao(la):
Sve što radim i kad nije pokrenut. Ako mu ponešto i ukrade CPU cikluse, sve on to kad-tad odradi, za 24h (recimo) on sasvim lepo izmuči CPU, naravno ako ne nekoduješ neki video konstantno pored njega...
24h da mi drlja Prime?!?

Aha, vazi...
Vojkan je napisao(la):
Pa ne kažem ni ja da ga treba konstantno opterećivati, ali nije strašno ako pored njega izgrebuješ jedan disk ili sat-dva odigraš neku igru, taman ti i to dođe kao dopuna u testiranju.
Pusti ti Prime da tera svoje... pa kad protera, i to bude error-free...e, onda pici igre i rezi diskove! 😉

gx-x je napisao(la):
kolko sam ja dosada svatio, prime sluzi za testiranje stabilnosti sistema, a ne za zagrejavanje CPU-a, sto je jedina namena CPU burna. Samo stavis blend test i ostavis 30 min. ako radi, radi ce i sve ostalo, evo ja recimo to poredim sa corelom i photoshopom koji se recimo zapucavaju na nestabilnim setinzima, dok na istim tim setinzima splinter cell i farcry rade ok.

Nije dovoljno 30min testa!

sta znam, meni ili radi ili izbaci gresku do 4-tog testa. Sobzirom da sam ceo dan u korelu i photoshopu njih uzimam za merodavne, kad korel krene da se spucava, brlja i ostalo onda znam da nesto ne valja, jer kad sve valja korel mozes drzati upaljen ceo dan i raditi u njemu 100 razlicitih stvari.

gx-x je napisao(la):
sta znam, meni ili radi ili izbaci gresku do 4-tog testa. Sobzirom da sam ceo dan u korelu i photoshopu njih uzimam za merodavne, kad korel krene da se spucava, brlja i ostalo onda znam da nesto ne valja, jer kad sve valja korel mozes drzati upaljen ceo dan i raditi u njemu 100 razlicitih stvari.
I upalis kompresiju mpg u avi, pa vidis kako ce biti "stabilan". Nemoj da se zamajavas da su Corel i Photoshop merodavni. To testiranje od 30 min ti je mozda i OK za ta dva programa. Za maksimalnu stabilnost ce ti ipak trebati 20-ak puta 30min!

pa ja radim sa tim programima, ponekad premier i LightWave, i tu mi je sve ok, govorim o mojim potrebama, licno kad bi mi trebalo kompresovanje video fajlova ubio bi se 🙂 de bre da cekam po 20 sati....

gx-x je napisao(la):
pa ja radim sa tim programima, ponekad premier i LightWave, i tu mi je sve ok, govorim o mojim potrebama, licno kad bi mi trebalo kompresovanje video fajlova ubio bi se 🙂 de bre da cekam po 20 sati....
Sve je to OK, ali covek je pitao kako da podesi Prime i koliko dugo treba da radi da bi bio siguran u to da je sistem potpuno stabilan. Ocigledno je da mu tvoj savet nije od pomoci, a kompresija ne traje ni blizu toliko dugo kao sto si naveo.
Pozdrav!

Delija je napisao(la):
Meni je par losijih napajanja riknulo posle nekoliko minuta testiranja CPU burnom. Za svaki CPU ima optimizacija, Burn K7 daje tacno 4-5 stepeni jacu temperaturu od P95, ali mu je mana sto ne testira memoriju onoliko koliko to radi Prime.

Nazad
Vrh Dno