Šta je novo?

Primary, extended partition, pravljenje istih n stuff

ypow

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
320
Kao prvo, nisam znao da ne može da se napravi vise od 4 particije po 1 HDD-u (nije hteo ni iz computer managmenta ni pri dizanju novog sistema). ili može?

Drugo, kako napraviti da na Disc1 extended partition budu npri i particije L i M, i da li uopste ima razlike u radu ili je svejedno sta su koje part. izmedju Disc1 i Disc2?

Jer sve particije koje sam pravio, pravio sam ih pri dizanju sistema, i sad su na disku2 ove tri logical, a ove gore primary partition??

Koja je uopste razlika izmedju primary, extended partition, logical drive??

I jos jedno. Iz XPa, sp3 (disk 1, C: ), napravio sam L i M particiju. I kada sam digao XP sp2 (disk 2, D: ), Nije hteo da nadje jednu od tih particija... i zabo komp, nisu hteli programi da se pokrenu, ni da se ugasi, ni taskmngr, jedino upalilo rest na dugme. posle toga sve norm. Jel to nesto znaci ili...? Inace taj disk1 je nov WD6400, nema mesec dana.

I za kraj, da li pretrpavanje particijama dovodi do usporenja sistema, ako da da li je to znacajno?

Zahvaljujem

Prilozi

• untitled1.PNG
    untitled1.PNG
    15.5 KB · Pregleda: 86
  • untitled.PNG
    untitled.PNG
    29.1 KB · Pregleda: 102
Poslednja izmena:
Primarne particije služe da staviš neki operativni sistem na njih - može biti aktivna.
Podatke i ostalo (programe, igre, nebitno) stavi na extended.
Tačnije, napraviš jednu primarnu particiju (ili dve, tri, pet - koliko već operativnih sistema želiš) i jednu extended. I u okviru te extended praviš logical drive-ove - to su ti te, "sekundarne" particije koje ne mogu biti aktivne.

Poslednja izmena:
Primarne particije služe da staviš neki operativni sistem na njih - može biti aktivna.
Podatke i ostalo (programe, igre, nebitno) stavi na extended.
Tačnije, napraviš jednu primarnu particiju (ili dve, tri, pet - koliko već operativnih sistema želiš) i jednu extended. I u okviru te extended praviš logical drive-ove - to su ti te, "sekundarne" particije koje ne mogu biti aktivne.

Ispravka :
1. I na Extended particije može da se instalira operativni sistem ( linux, npr )
2. Mogu da postoje maximalno 4 PRIMARNE particije na jednom hard disku

Vrlo lepo je objašnjeno ovde:

http://www.pcguide.com/ref/hdd/file/structPartitions-c.html

Inače, više OS-ova možete imati i na jednoj jedinoj particiji, ja sam svojevremeno na C particiji imao 3 operativna sistema i postavljen multiboot. Potrebno je izvesno "budženje" doduše, moram priznati da se više ne sećam detalja ali postoji opširan priručnik na netu kako to izvesti. Poslaću kad nađem gde mi je.

Poslednja izmena:
Kao prvo, nisam znao da ne može da se napravi vise od 4 particije po 1 HDD-u (nije hteo ni iz computer managmenta ni pri dizanju novog sistema). ili može?
Moze :)

Objasnise ti ljudi... :)
Ti si verovatno pravio cetiri primarne, pa si hteo i petu.
Koja je uopste razlika izmedju primary, extended partition, logical drive??
Primary - primarna particija, ide OS na nju (Win, ne racunam ove Linux-ase i ostale budzere :d)
Extended - ostatak diska, i u okviru te extended particije pravis ostale particije (programi, igre, mp3... tzv. logical) koje ces koristiti.
Logical drive - particije u okviru jednog istog hard diska.
Physical drive (da dodamo i to :)) - sasvim drugi hard disk, kako ti i samo ime kaze, "fizicki" odvojen i zaseban.

Eno ti slicke dole, sve kazuje :)
I za kraj, da li pretrpavanje particijama dovodi do usporenja sistema, ako da da li je to znacajno?
Voleo bih i ja da procitam nesto u vezi ove tematike i da se udubim u istu, mada vazi prica da se malo gubi na brzini, te je dobro ne imati previse particija, tj. da je disk "u komadu"...
A koliko je to "malo", voleo bih da saznam :)

Prilozi

• particije.PNG
    particije.PNG
    45.2 KB · Pregleda: 103
Nazad
Vrh Dno