Šta je novo?

Primanje novca iz inostranstva

Black Arrow

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2006
Poena
319
Da ne duzim mnogo, dobio sam neki posao i novac treba da stigne do mene iz inostranstva, konkretno iz Amerike. Zanima me na koji nacin mogu da primam novac iz inostranstva? Koja mi je platna kartica potrebna, koji racun, sta mi je za to sve potrebno i koliko se ceka?

Nisam bas nesto upucen u ove stvari, za sada imam samo Maestro platnu karticu i tekuci dinarski racun u BancaIntesi, pa zato i trazim pomoc. Nadam se da nisam pogresio odeljak foruma.

Unapred zahvalan!

Najprostije Western Union elektronski transfer novca, verovatno sve banke imaju tu uslugu ali ja sam preko komercijalne zavrsio posao. Sve sto ti treba jeste da onome ko ti salje novac das osnovne podatke: Ime, prezime, tel, adresa... ali sve te podatke moras da znas i za onog ko ti salje novac, treba ti jos licna karta i za 10-tak min gotov posao.

Zasto komplikovati? Sto ti ne prebace direktno na racun novac?

Western Union mi je neprihvatljiv, jer sam cuo da uzimaju dosta - cak 10% od uplacenje sume.

Zato sam i mislio na neku drugi nacin, preko neke kartice, ali posto se u to ne razumem, pitam. Znaci, treba mi kartica preko koje mogu da primam uplate iz inostranstva, podizem taj novac preko bankomata i proveravam stanje preko interneta.

Da ti skratim muke:

odes u neku banku (Recimo delta,komercijalna itd...) otvoris devizni racun i napomens da ces primati novac iz Amerike tjs treba ti devizni racun za dolare. Kada ti otvore racun trazis od sluzbenice da ti da instrukcije za placanje iz inostranstva ( jedan papir sa nekim siframa i kodovima ).

Taj papir skeniras i posaljes ljudima koji trebaju da ti posalju novac. Oni taj papir daju svojoj banci i time ti posalju pare.

A sto se tice kartice ito je jos prostije: odes u banku i kazes da oces Visu za taj devizni racun, popunis papir i to je to.. Kada kartica bude gotova oni te obaveste i to je to... U medjuvremenu ces primiti pare :)

Poslednja izmena:
Sutra onda palim u BancaIntesu posto tamo imam ovaj tekuci racun...

Western Union mi je neprihvatljiv, jer sam cuo da uzimaju dosta - cak 10% od uplacenje sume.

Zato sam i mislio na neku drugi nacin, preko neke kartice, ali posto se u to ne razumem, pitam. Znaci, treba mi kartica preko koje mogu da primam uplate iz inostranstva, podizem taj novac preko bankomata i proveravam stanje preko interneta.

Raspitaj se malo bolje mislim da je manje od 10%, ako mislis da otvaras karticu raspitaj se koliko je odrzavanje kartice (mesecno/godinje), provizija pri transakciji....
Banke su postale velike derikoze moras da otvoris cetvore oci, ako je neka jednokratna transakcija mislim da je WU najbolje resenje.

Ne, novac ce stizati svake dve nedelje, nadam se, duzi period. Zato i trazim nesto sto jednostavnije, da ne moram da mislim svaki put.

Raspitaj se malo bolje mislim da je manje od 10%.
Nažalost, nije manje od 10%. Meni uzmu 10% kad ide preko RAC-a, kad mi šalje neko drugi uzimaju čitavih 15%, čak i više. Konkretan primer, na 180$ iz USA naplatili su 27$.

Poslednja izmena:
Ovo sto rece ZbuNT je najbolji i najbrzi nacin, sa najmanjom provizijom (opet, zavisi od banke do banke, ali uvek je manje od WU). Tako koristim vec duze vremena kod Rajfajzena. Na 1000$ mi uzmu provizije oko 10ak$, pa cak i manje. A posle za taj devizni racun sto ga otvoris, mozes da vezes svakakve kartice.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Bio sam danas u BancaIntesi i rekao sta mi je potrebno.

Rekli su mi da treba samo da donesem licnu kartu, oni ce napraviti devizni racun, dace mi sve podatke koje cu ja poslati firmi u Americi za koju radim i to je sve. Kada na racunu budem imao vise od 250 evra, moci cu da dobijem i platnu karticu.

Nadam se da je ovo cela procedura i da ce sve funkcionisati kako treba.

pazi ovo.moze da ti se desi da te banka prijavi poreznicima,ako budes cesto primao svote iz inostranstva,pogotovo neke vece,a onda ces morati i porez da platis.ne tvrdim da ce biti tako,al' moze da se desi.to ti je ovo sprecavanje pranja love i slicne stvari.razmisli i o otvaranju nekog offshore racuna,)

Prijava za sprecavanje pranja novca ide na iznose od 15 000 evra po srednjem kursu NBS na dan transakcije. Prema tome daleko si od limita.

Bio sam danas u banci, otvorio devizni racun i dobio papir sa informacijama koje cu skenirati i poslati u Ameriku.

Javljam kad padne prva isplata :) Hvala svima na pomoci!

Ako ja kapiram ti ces novac iz Amerike dobijati Wire transfer-om?
Ispravite me ako gresim.

Znaci, ne mogu da verujem... Sve sam sredio, ali takozvani wire transfer ne odgovara amerikancu. Kao, jako su velike provizije kada on salje, a nisu tako male ni kada ja preuzimam.

Zahteva od mene da napravim jednu Payoneer karticu. Posto sam ja cuo da se onda dobija za dzabe i da je najpogodnije za nas jadnike iz Srbije i ostalih takvih zemalja zeleo bih da je nekako dobijem.

Problem je sto je ta registracija jos pre zatvorena, ali znam pouzdano da postoji nacin da se ona ipak dobije. Sada jurim po netu resenje za to ali bezuspesno.

Znaci, hitno mi je potrebna pomoc oko dobijanja Payoneer kartice tako da ako neko zna ili zna nekog ko nesto zna oko ovoga - neka mi javi ili ovde ili preko PM-a. Sigurno je dosta ljudi imalo slican problem sa primanjem novca iz inostranstva pa su ovako resavali.

Hvala unapred svima!!!

Znaci, ne mogu da verujem... Sve sam sredio, ali takozvani wire transfer ne odgovara amerikancu. Kao, jako su velike provizije kada on salje, a nisu tako male ni kada ja preuzimam.
A SWIFT? Koliko ja znam transakcije preko SWIFT-a su bezmalo bez provizije. Mada sam čuo da, iz nekog razloga, američke banke vrlo nerado koriste SWIFT. Možda baš zato.

Uspeo sam da sredim sada...

Pa imam ja Payoneer karticu. Narucio sam je pre mesec dana, sta je problem, ne izdaju vise ili...?

Javi kako & šta, jer i meni treba slično rešenje.

U pitanju je ta Payoneer kartica. Samo problem je sto ni sam ne znam kako sam uspeo da je narucim, jer postoji neka caka koju ne umem da ponovim :( Ako se setim, javljam posto je sam proces malo komplikovan...

Posto imam iskustvo iz ove oblasti, dozvolite da se ubacim u diskusiju. :D

Kao prvo, taj amerikanac je budala. On zeli da ti radis na crno za njega, i zato mu je wire transfer problem, jer kako da pravda svrhu slanja novca (niste nikakav rod). Troskovi slanja iz USA su 10-15$ u zavisnosti od banke. Ako je to njemu "velika provizija" kao sto kazes, onda je ocigledno da je u pitanju neki klosar.

Sto se provizije prilikom prijema novca tiche, najbolje ti je da odes u Raiffeisen banku, ili Meridian Banku. Raiffeisen uzima 0.4% proviziju na prijem novca i to je to. Meridian banka uzima jos manje, negde oko 0.1-0.2%, zaboravio sam koliko tacno...

Ako ti treba jos neki info, pitaj... ;)

Nisam hteo da reklamiram, ali kad je aLti vec spomenuo, ja sam upravo kod Meridian banke na devizni racun bez problema primao novac iz raznih evropskih zemalja i SAD i mogu da potvrdim da je provizija jako mala. Toliko mala da ni ne znam koliko je :)

Raspitao sam se u Intesi i dobio info da uplate na devizni racun mogu da primam iz inostranstva uz njihovu proviziju od 0,2% ali da je minimalna provizija 250din.
Znaci na male sume se ne isplati, jer ako sam ja razumeo i za 1000EUR ce ici 250 din jer je to vise od 0,2% od 1000EUR sto je 2EUR odnosno 160din.

Prakticno, je ipak provizija fiksna 250din...

Da bih mogao da primam novac potrebno je da od banke dobijem SWIFT i IBAN podatke...

Kakva je situacija u drugim bankama da li postoji ova minimalna provizija (250din) ili neke rade cisto na procenat?

Da, ali swift je samo jedan od kodova poterbnih za ostvarivanje wire trasnsfera... Potreban mu je njegov IBAN da bi primio novac, adresa i SWIFT kod banke...

Ali, ima resenja, mozes se registrovati na www.moneybookers.com i traziti od Amera da ti salje pare preko neta na tvoj racun. Ti an taj racun registrujes tu neku visu ili mastercard i skidas pare kada se nakupe za 1.8 evra po skidanju. Pare idu direktno na tvoj racun...

BTW, ako neko ne zna šta je SWIFT, to je Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication: supplies secure messaging services and interface software to wholesale financial entities.

http://en.wikipedia.org/wiki/Society_for_Worldwide_Interbank_Financial_Telecommunication

Pa kao sto kaze, SWIFT nije metoda za slanje novca vec je samo nacin komunikacije medju bankama. To je koliko se secam jedna od prvih mreza, nastala pre interneta... :D

Poslednja izmena od urednika:
Raspitao sam se u Intesi i dobio info da uplate na devizni racun mogu da primam iz inostranstva uz njihovu proviziju od 0,2% ali da je minimalna provizija 250din.
Znaci na male sume se ne isplati, jer ako sam ja razumeo i za 1000EUR ce ici 250 din jer je to vise od 0,2% od 1000EUR sto je 2EUR odnosno 160din.

Prakticno, je ipak provizija fiksna 250din...

Da bih mogao da primam novac potrebno je da od banke dobijem SWIFT i IBAN podatke...

Kakva je situacija u drugim bankama da li postoji ova minimalna provizija (250din) ili neke rade cisto na procenat?

Ta provizija je obavezna, to ih valjda zakon obavezuje (tj. tako su bar meni rekli u banci). Minimum 250 din ili 0.2 ili 0.3%, ne znam tačno. Nekad naplate, nekad ne :)

Pa kao sto kaze, SWIFT nije metoda za slanje novca vec je samo nacin komunikacije medju bankama.
Jeste i metoda, jer SWIFT uključuje niz usluga i finansijskih operacija koje postoje na nivou same SWIFT mreže, njihovih protokola itd. Ja sam slao novac SWIFT-om i jedino su mi tražili broj računa na koji se šalje i SWIFT kod banke primaoca (uz ostale standardne podatke, tipa ime i adresa primaoca itd). Otišao sam u banku, rekao da želim SWIFT-om da pošaljem novac, i to je sve. Ja sam novac slao sa svog računa na drugi račun, pretposavljam da ne može da daš pare na šalteru pa uplatiš nekom uplatnicom.

Inače, pošto se radi o baš hard finansijskim transakcijama koje bi neko mogao da zloupotrebi, SWIFT uopšte nije povezan za standardne terminale u bankama i obični službenici banke ne mogu tako da šalju, nego sam da odštampaju nalog za SWIFT. Taj nalog onda ide posebnom SWIFT operateru, koji jedini može da šalje. Sećam se da sam ja obavio poslove u banci uveče i rekli su mi da će novac biti poslat sutra ujutru, kad SWIFT operater dođe na posao jer uveče ne radi.

BTW, izgleda da je SWIFT neviđeno obezbeđena i sigurna mreža. Čitate da je neko uhakovao Pentagon, FBI i ne znam šta. Da li ste ikad čuli da je neki haker upao u SWIFT mrežu? Ja nisam.

Poslednja izmena:
Dobio sam instukcije od banke za uplate iz inostranstva na moj devizni racun (Intesa), i imam pitanje:
Da li neko zna kolike su provizije korespodentskih banaka, narocito za manje iznose jer bi meni uplate bile reda velicine 15-20EUR?

Nazad
Vrh Dno