Šta je novo?

Preview.....Firefox 3.0

Ljudi sacekajte finalnu verziju pa tek onda da bacamo "drvlje i kamenje" ako bude trebalo 😀

Ali on postavlja pitanje da li ima smisla koristiti v3 a ne v3 Beta. Bete ništa ne znače. n puta, lično sam se uverio, da se bete mnogo razlikuju od finalne verzije.
pa mislim da i on govori o beti, ma javice sam pa ce ti odgovoriti

Ali on postavlja pitanje da li ima smisla koristiti v3 a ne v3 Beta. Bete ništa ne znače. n puta, lično sam se uverio, da se bete mnogo razlikuju od finalne verzije.

u ovom slučaju će razlika biti to da finalna verzija ima nekolio bug-ova manje od bete...
i to bi bilo to...

Nesto sumnjam da ce biti neke ogromne razlike u finalnoj verziji. Ova beta zaista izgleda jako slicno 2.x . Mada nesto ne znam ni sta bi moglo da se doda 🙂

Evo jos zanimljivih clanaka

Prvo o potrosnji memorije

This is interesting. Initially it seemed that Firefox 3.0 beta 1 was consuming more memory than 2.0.0.9, but during the twelve page test I started seeing what I’ve been seeing before - spiraling memory consumption when the browser is under significant load. I’m certain that if the browser had been left open longer, memory usage would have continued to rise. I didn’t see much signs of Firefox 3.0 beta 1 doing this. Certainly based on this test and from using Firefox 3.0 beta 1 today, I do think that things have significantly improved....

http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=960

Drugo o beti uopste

Last night I downloaded the latest beta release from Mozilla, Firefox 3 Beta 1, meaning to just have a look-see so that I could pen a few impressions. Since then, I haven't bothered to load up Firefox 2 because, even though it's a pre-production test version, Firebox 3 Beta 1 is a mighty fine browser.....

http://www.itwire.com/content/view/15460/1023/

Neki profili na myspace-u koji su se neverovatno sporo skrolovali u FF2 sada rade odlicno.
Izgleda da zaista ima napretka.

Reinstalirao sam sistem pre 2 dana, pa sam odmah stavio ovu betu kao primarni browser.
Evo šta se izdvaja kao novitet:
- downloadi sad imaju opciju da se pauziraju (ako sajt to podržava)
- pri kucanju web adresa (koje su već posećivane) nije obavezno kucati tačan naziv sajta, već je moguće kucati deo reči, ili pak, podnaslov sajta ili njegove stranice.
primer: ako smo posećivali ovu temu, ne mora se kucati benchmark.co.yu/forum/showthred..... već je moguće ukucati preview......firefox 3.0 ili samo firefox, pa će se pojaviti sve posećene stanice koje sadrže dati red slova bili u samom linku, bilo u opisu
- bookmarkovanje je lakše
- ovo možda nije objektivno zbog reinstalacije sistema nakon dve godine, ali firefox je sad znatno živahniji prilikom otvaranja
- oko otvaranja stranica nisam siguran za brzinu bez nekog štopovanja vremena, ali mi deluje da se ovo nije promenilo
- imao je jedno pucanje i to možda 2. minut nakon instalacije, prilikom otvaranja sajta za proveru port forwarda na mikrotorentu ... kasnije sam opet posetio sajt i nije bilo problema ... kasnijih pucanja nije bilo
- drugačiji password manager ... otvori se neka vrsta pop-up-a na vrhu stranice (nisam ga ni primetio prvi put) gde pita da li da čuva šifru ili ne
- od sajtova koji se posećuju sa ovog računara, jedino forum ETF-a se ne prikazuje kako bi trebalo, tj. delovi su razbacani potpuno pogrešno po stranici (teme, shoutbox, deo gde piše ko je trenutno ulogovan itd.)

Eto, to bi otprilike bilo to na prvi pogled. Još nisam čačkao sve opcije, niti pokušavao da dodajem ekstenzije, pa ću možda dopuniti još nešto na ovoj temi ako nađem zanimljivost.

Za one koji još nisu instalirali, možda bi bilo pametno da sačekaju finalnu verziju, a da eventualno instaliraju da vide samo kako izgleda.

Ja se još premišljam da li da se vratim na 2.0.9 ili da ostanem na ovoj verziji jer se polako privikavam na novi izgled.

Beta 2 dosta brže radi i stabilniji je u odnosu na prvu betu. Ovo je tek početak promena, u sledećim betama počinju promene na user interface-u.

Nazad
Vrh Dno