Šta je novo?

Prevelika temperatura

smorko89

Cenjen
Učlanjen(a)
10.02.2013
Poena
154
Imam Intel Celeron 331 2.66GHz procesor koji pravi problem sa temperaturom (konstantno 70 stepeni u BIOS-u a kad udjem u windows onda i do 80).

Posto sam digao ruke od tog procesora a posto nisam u mogucnosti da kupim novu plocu uzeo sam Intel Pentium D 820 2.8 GHz. Da stvar bude jos gora, novi procesor se jos vise greje i sa njim cak ni sistem ne mogu da podignem (pocne da ucitava windows i ugasi se).

Kuler je fabricki (originalni jos kad je kupljen celeron - od pre 6-7 godina) pa nzm mozda to moze da pravi problem ?

Pastu sam menjao ali je temperatura ista.

Sta da radim posto kompjuter nema sanse ovako da koristim (kuler se dernja na 3200rpm + sve baguje i gasi se posle nekog vremena) ?

Moze li DEEP COOL CK-77509 (nov) da promeni temperaturu na 40-50 stepeni idle ?

Poslednja izmena:
Jel dolazi u ozbir novi original intel kuler?

Moguce da je ovaj oslabio

Proveri dimenzije i kako naleže

Kao prvo nije normalno da "idle" temperatura bude 70 stepeni ma koji cooler da je u pitanju. Prvo proveri kako postojeci naleze na procesor, pa zatim kada to odradis pipni prstima hladnjak na cooler-u dok komp radi kako bi proverio da li je stvarno tolika temperatura. U slucaju da je hladnjak mlak, moze da se desi da ploca pogresno detektuje temperature.

Kao prvo nije normalno da "idle" temperatura bude 70 stepeni ma koji cooler da je u pitanju. Prvo proveri kako postojeci naleze na procesor, pa zatim kada to odradis pipni prstima hladnjak na cooler-u dok komp radi kako bi proverio da li je stvarno tolika temperatura. U slucaju da je hladnjak mlak, moze da se desi da ploca pogresno detektuje temperature.

Na Celeronu je nesto zezalo, tacnije nije lepo nalegao kuler pa sam nosio u servis i oni su, kako su mi tada rekli to resili sa pastom (valjda su negde stavili vise ili tako nesto). Sa Pentium D cini mi se da kuler lezi odlicno ali prosto gori (kada pipnem hladnjak on je vreo a procesor i leziste za procesor da ne pricam). Posle kada sam vratio Celeron i on je isto ima ogromnu temperaturu a pre toga je maks isao do 49 stepeni i to samo kada se igra igrica pa je zauzece 100%.

E sad nisam siguran da li je to do kulera ili do procesora (tj. lezista za procesor).

U svakom slucaju uzecu novi kuler sa hladnjakom mada me zbunjuje to "naleganje" kulera, jel to bas moze da pravi problem (jel moze nekako da se resi) ?

Po tome sto opisujes da je ranije imao 49, a sada mnogo vecu, cini se da cooler ne leze kako treba. Moze da se desi i da ti je maticna ostecenja u naponskom delu za CPU zbog visoke temperature.

Po ovome kako si opisao ja sam ubedjen da ti cooler nije lepo nalegao na plocu ili jos gore moguce da je jedna 'zabica' sa coolera pukla pa samim tim i ne moze lepo da nalegne na plocu.

I da pogledaj da li ta ploca moze da 'guta' neki dual core, recimo E2160 ili slican jer bi pojeo ta 2 procesora zajedno.

Sad bas gledam, jedna ona zabica sto prolazi kroz rupu je polomnjena. Moguce da je to ali videcu jos kad stigne novi kuler.

Inace ploca najvise sto podrzava je Intel Pentium D

Sad bas gledam, jedna ona zabica sto prolazi kroz rupu je polomnjena. Moguce da je to ali videcu jos kad stigne novi kuler.

Inace ploca najvise sto podrzava je Intel Pentium D

Onda je to 100%, ja sam uspevao nekako i sa 3 zabice da dobro pricvrstim ali budi jako oprezan da ne ostetis plocu onda nisi nista uradio

Stigao je novi kuler ali nije promenio stvar tako da sam morao malo da improvizujem. Iscupao sam polomnjeni deo (ona crna plastika sa belim sto ides u plocu) i stavio sraf a sa druge strane maticu. Pricvrstio sam to lepo i sada temp u igrici dodje do 60 stepeni maks a idle je 40-45 stepeni.

Bitno da je problem rešen

Nesto mi palo na pamet,
proveri voltazu za cpu u biosu,
mozda ploca malo daje vise struje nego sto bi trebalo
pa nabija malo vece temperature za cpu.

Nazad
Vrh Dno