Šta je novo?

Prevare na netu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na KP da bi izbacio oglas (ili pri samoj registraciji) moras da ostavis licnu kartu.Mozda nekako moze da se dodje do tih podataka, najpravilnije bi bilo da MUP zahteva podatke od KP o tom korisniku,ali sumnjam da je toliko napredovalo to kod nas

Не треба никаква ЛК нити било шта слично на КП-у. Корисник се региструје e-mail адресом, на коју му стигне активациони линк и налог је активан одмах. За постављање огласа такође не треба ЛК, евентуално треба ~ новац, да се плати постављање огласа (*у неким категоријама).

На КП-у је давање личне карте одавно укинуто обзиром да је то представљало прикупљање поверљивих података о личности итд...

Али, у овој ситуацији свакако није потребна ни ЛК ни IP адреса, телефон се барем лако лоцира.

Kako rekoh, 2 krsna ortaka i dodjes i objasnis mu mirno i stalozeno da je telefon prijavljen, da si prijavio i njegov KP nalog i kontakt koji ste ostvarili, da si u kontaktu sa inspektorom, i da je bolje da ti odma vrati telefon, nego da udje u proces. Jer ako ti vrati neces dizati tuzbu.
A sta ako on saceka sa 3-4-5 krsna ortaka, sta u tom slucaju rade tastatura tepaci ?

@Marmil

Jel telefon ukraden ili izgubljen ? Po tvojim postovima bih rekao da nisi siguran da li je negde izgubljen ili ga je neko ukrao. I jel imas neki dokaz da je tvoj telefon, neki racun, dokaz o kupovini ?

Da li je neko čuo za Dreamtrip? Liči mi na klasičnu piramidu.

Drugar me cimao da uđem u tu priču, kao kupuje se apk, pa se zarađuje od nekakve prodaje aranžmana...

Takozvani MLM sistem rada, gde se sakupljaju poeni i naplaćuje članarina. Kada sakupiš dovoljan broj poena imaš kao neke popuste, A kada kasnije obračunaš koliko si dao za članarinu, i koliki si popust dobio, dođeš na to da ti je bilo jeftiije da si platio regularno za to nešto normalnoj turističkoj agenciji.

Poslednja izmena:
I dalje insistiras nad generalizacijom da su svi na internetu seka-perse, i tastatura ratnici, sto je ekstremno uzak pogled na svet, i potencijalno projekcija te mu nekako dodje da si ti taj koji ne uspeva da razdvaja te dve stvari

Znam bar 2 coveka koji su lezali po zatvorima zbog raznih razbijanja glava i pucanja i slicno, a da kuckaju po Beobuild-u, Krstarici, reddit-u i ostalim mestima. Znam takodje jednog clana bench-a koji gura 190 kila na ravnoj klupi, da ga ne doksujem, on na cistu snagu bije 5 ljudi odjedanput. Sa tolikom snagom si prakticno zid.

Ne znam odakle ti ideja da ako je neko clan foruma, kao sto je Bench, automatski je mifa, i nema potencijal ili sposobnost da u realnosti resi problem nasiljem, ukoliko on sam dodje do zakljucka da je to optimalno resenje.

Ja ne vidim da je optimalno rešenje da se neko nekom pojavi na vrata i traži da mu vrati nešto za šta čak nije ni 100% siguran ni da je to taj telefon, a nije sigurno ni da može da dokaže. Da se meni neko tako pojavi i poželi da me "prijateljski ubedi da mu vratim nešto za šta nema dokaz da je njegovo a još manje da sam ukrao i još mi preti policijom" samo bih zatvorio vrata i rekao da ću ja da zovem policiju zbog "pokušaja iznude i ucene" i onda ćemo lepo da odgovaramo zajedno za različita dela - ja jer sam "našao telefon" a nisam to prijavio a ti jer su mi došli na vrata i pretili da im dam nešto za šta nemaju dokaza da je njihovo...
Zna se put kojim se stvari rešavaju u pravnoj državi (to da li je i koliko je Srbija takva je neka druga stvar) i ako svako počne da uzima stvari i pravdu u svoje ruke vraćamo se u doba divljeg zapada.

Ja ne vidim da je optimalno rešenje da se neko nekom pojavi na vrata i traži da mu vrati nešto za šta čak nije ni 100% siguran ni da je to taj telefon, a nije sigurno ni da može da dokaže. Da se meni neko tako pojavi i poželi da me "prijateljski ubedi da mu vratim nešto za šta nema dokaz da je njegovo a još manje da sam ukrao i još mi preti policijom" samo bih zatvorio vrata i rekao da ću ja da zovem policiju zbog "pokušaja iznude i ucene" i onda ćemo lepo da odgovaramo zajedno za različita dela - ja jer sam "našao telefon" a nisam to prijavio a ti jer su mi došli na vrata i pretili da im dam nešto za šta nemaju dokaza da je njihovo...
Zna se put kojim se stvari rešavaju u pravnoj državi (to da li je i koliko je Srbija takva je neka druga stvar) i ako svako počne da uzima stvari i pravdu u svoje ruke vraćamo se u doba divljeg zapada.
Super si napisao samo si pogresio odmah u prvoj recenici,decko je rekao da je siguran da je njegov telefon zbog specificne ogrebotine(ili cega vec sto je naveo)..

OK, on je bez sumnje siguran da je tako i opet dolazimo do pitanja kako će to da dokaže samo na osnovu te specifične ogrebotine ako nema nešto što može da priloži kao dokaz (kutija na kojoj je IMEI, ugovor na kom je upisan isti etc). A čak i da imam, zašto bi se on meni pravdao i dozvolio da uporedimo iste sa telefona i mog "dokaznog materijala" pa čak i kada bi teoretski i u praksi to bio ispravan telefon.

@Protokol
Jel tom sto dize 190 kila na bench glava jaca od sipke? Bez vredjanja, ali post je kao da pise neko ko ima 15 godina, a ne zrela osoba.

@unrealDeer
A jel zna da je taj ukrao njegov telefon, ili ga je mozda ovaj od nekog kupio ili mozda nasao ili cak i nije taj telefon? Da li ima neki dokaz da je njegov telefon ? I treca, najbitnija stvar, ako je siguran u kradju i pocinioca delo neka prijavi policiji, a ne da izigrava kabadahiju i ide od vrata do vrata i preti ljudima. Naravno da bih i ja pozvao policiju da mi se neko pojavi na vratima i kaze vrati mi telefon koji si mi ukrao i usput preti, sam ili sa drugarima. Pa necemo valjda sami da sprovodimo zakon ako postoje institucije placene za to.

Jel tom sto dize 190 kila na bench glava jaca od sipke?
Da, taj sto dize 190 kila na ravnoj klupi je fizicki jaci od 3 huligana sa metalnim sipkama, ne znam kako ti to nije jasno. I ti i dalje insistiras da si ti na strani realnosti ...

Druze, prosecan muskarac ne moze da digne 70 kila na ravnoj klupi, treba ti 6-mesecni trening da probijes 100kg ... Podici 190 kila je snaga koja tebi ocigledno nije jasna, i covek sa toliko snage, kako lepo rekoh gore - raznosi petoro ljudi sa sipkama ili bez.

Skrenusmo sa teme - ponavljam, zavisi od coveka i od tvrdnje vlasnika telefona da je 100% siguran da je njegov. Ne promovisem niti propagiram nasilje kao resenje, vec zavisi od 101 faktora.

Pa prošla je ta decenija 🙂

Ne znam odakle ti ideja da ako je neko clan foruma, kao sto je Bench, automatski je mifa, i nema potencijal ili sposobnost da u realnosti resi problem nasiljem, ukoliko on sam dodje do zakljucka da je to optimalno resenje.

U pravu si. Kad sam bio mlad, uh...
Imao sam 2 metra i kovrdjavu kosu do pola ledja, tatavaze po celom telu i onda se ostarilo. 🥲
Sandokan i Hulk su napisani po mojim avanturama.

1779583852248.webp

jedan korisnik sa kp-a prodaje ukraden telefon koji pripada bliskom clanu moje porodice (u pitanju je mobilni telefon).
posto je lokacija bila iskljucena nismo mogli da ga lociramo i pojavio se sada nakon nekoliko dana na KP - radi se 100% o ukradenom uredjaju jer je prepoznatljiv po jednoj specificnoj ogrebotini koja se vidi i na slikama a naravno dolazi i bez opreme, vrlo niske cene sa akcentom na hitno, znaci bez sumnje je to taj uredjaj.
problem je sto je clan bez ocena na kp, telefon mu je sakriven, a ja sam mu malo ishitreno poslao poruku pitajuci ga za detalje i mozda malo uplasio.
da li postoji ikakav nacin da se udje u trag ovom coveku?
mogu da kontaktiram kp sa dokazima ali kontam da najvise sto mogu da urade je da mu skinu oglas?
Moj savet ti je da sve uredno prijavis policiji, najbolje u mestu ili opstini gde je telefon i ukraden.

Mom bratu se desilo pre X godina da mu je neko iz torbice izvukao eksterni Hard disk. Vec posle par dana se isti pojavio na KP, uredno je sve prijavio policiji, pokazao im je oglas sa njegovim diskom, i vrlo brzo mu je isti i vracen.

Ne vidim razlog da se ti sam cimas i da bude posle 'Veca dara nego mera'. Ako imas dokaze da je to tvoj telefon, uredno sve prijavis i pustis nadlezne da sve to obave.

Koje dokaze može da ima?! Ogrebotinu?! Jedino ako ima slikan telefon da se vidi ta ogrebotina koja je na neki način specifična.

U teoriji može da ima kutiju sa koje se vidi IMEI ili Ugovor u koji je unet taj IMEI i da po tom osnovu dokaže vlasništvo - ja recimo još uvek imam oba za mnogo telefona koji su odavno u večnim lovištima.

Slažem se, ali ne znam na koji način to funkcioniše. Da li ja mogu za bilo koji telefon na KP da kažem policiji e ono je moj telefon, pa nek prodavac dokazuje da nije moj. Pa kad se ispostavi da nije moj ja ću da kažem ups zeznuo sam se. Ajde da vidimo onaj sledeći. Valjda je policiji potreban neki dokaz pre nego što nekog optuže da je lopov.

To za reakciju i pokretanje potrage po prijavi da se sumnja da je telefon kod nekoga bi već morao da nam objasni neko od pravnika ali laički, za utvrđivanje vlasništva definitivno mora da postoji neki dokaz o vlasništvu koji će se moći povezati sa samim telefonom pošto mi je nepojmljivo da bi ga bilo ko prodavao a da prethodno nije uradio factory reset i da je na njemu ostavio kontakte, pozive, slike ili bilo šta drugo.

Koje dokaze može da ima?! Ogrebotinu?! Jedino ako ima slikan telefon da se vidi ta ogrebotina koja je na neki način specifična.
Dovoljno je policiji reci i koji je broj bio u telefonu do momenta nestanka. Kod provajdera mogu odmah naci i imei tog telefona i na osnovu njega locirati ga cim se pojavi na nekoj mrezi. Danas je glupo ukrasti telefon. A jos je gluplje kupiti ukradeni telefon.

Sasvim se slažem samo što ako baš ne znaš dobro prodavca ni za jedan polovni ne možeš biti 100% siguran da ne potpada pod tu kategoriju. Naravno da veruješ prodavcu, naročito ako kupuješ od nekog ko je dugo prisutan u okruženju poput prodavaca ovde na benchu ali već kupovina preko oglasa na KP ili Halo oglasa je potencijalna mačka u džaku.

Dovoljno je policiji reci i koji je broj bio u telefonu do momenta nestanka. Kod provajdera mogu odmah naci i imei tog telefona i na osnovu njega locirati ga cim se pojavi na nekoj mrezi. Danas je glupo ukrasti telefon. A jos je gluplje kupiti ukradeni telefon.

Kako da znas da li je telefon ukraden ili nije. Pa 90% stvari koje se prodaju na KP nemaju dokaz o vlasnistvu. I sam sam prodavao neke svoje telefone za koje nisam imao racun niti me je iko pitao za isti.

Kako da znas da li je telefon ukraden ili nije. Pa 90% stvari koje se prodaju na KP nemaju dokaz o vlasnistvu. I sam sam prodavao neke svoje telefone za koje nisam imao racun niti me je iko pitao za isti.
Onaj ko kupuje ukradene stvari, mora biti svestan da je i saucesnik u cinjenju krivicnih dela. A uredjaji koji imaju imei i pojavljuju se na mrezama se lako otkrivaju.

ali ako je ukraden telefon, taj lopov ce svakako istog momenta da izvaci SIM karticu i baci u prvu kantu.To odmah otpada onda

Kakve veze ima SIM kartica? Telefoni (aparati) se prate po IMEI broju - "serijskom" broju koji svaki GSM uredjaj ima i jedinstven* je.
* - fabrički dodeljen IMEI je jedinstven. Može se promeniti, al' se ova sitna boranija time ne bavi.
Pozdrav

Onaj ko kupuje ukradene stvari, mora biti svestan da je i saucesnik u cinjenju krivicnih dela. A uredjaji koji imaju imei i pojavljuju se na mrezama se lako otkrivaju.

Ja ne znam sta sam nejasno napisao. Kako da znam da je telefon ukraden ako je oglasen na KP-u ili bilo kom drugom sajtu za oglasavanje? Da li neko od prodavaca ukradenih stvari naglasava to u oglasu?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno