Šta je novo?

Prevare na netu

Imam dva aktivna prepaid broja kod mts, jedno 10ak godina da ih ne ostavljam nigde na internetu. Ne stiže ništa od ovih poruka sa prevarama. Tako da mislim da je malo verovatno da šalju nasumično poruke, već sakupljaju brojeve negde.

Inače mislim da su ovde najveći problem "domaće" banke koje ne izlaze klijentima u susret što se tiče chargebacka. U Evropi phishing napadi uglavnom targetiraju e-banking korisnike jer je tako mnogo teže vratiti sredstva kada ih neko prebaci preko SEPA.

Novac sa MC/Visa se prelako vraća klijentima, ali je preduslov da moraju da žive u normalnoj državi sa normalnim bankama i sposobnim službenicima.

Na priloženoj slici je objašnjeno kako chargeback funkcioniše za Mastercard mrežu. 98% trgovaca prihvati "pre-arbitration" kada ga klijentova banka pošalje i tada se novac vraća klijentu. Tek 2% slučajeva ide na arbitraciju.

Postoji reason kod 4853 - Goods or Services Not Provided. Normalnoj banci bi bilo dovoljno da objasnite o čemu se radi, napišete izjavu i priložite screenshot SMS-a koji ste dobili, bonus ako imate screenshot sajta ali bi banke već trebale da znaju da se radi o prevari.

Bio je pre nekog vremena i ovde na forumu slučaj žrtve sms phishing prevare. U "second presentmentu" je trgovac tvrdio da se žrtva pretplatila na neki digitalni servis i da je dobila šta je tražila. Banka nije dozvolila pre-arbitraciju i tako se svrstala na stranu prevaranta.

Nije im bilo sumnjivo to da pretplata na neki no-name servis košta 500 evra.

Bilo bi dobro kada bi neko podelio na internetu iskustvo sa kojom bankom je najlakše vratiti novac u slučaju ovih sms prevara. Do sada nisam ni na šta naišao.

Mastercom API Overview Graphic 1.jpg

Mislim da to nema toliko veze ni sa tim da li se poruke šalju brojevima koji su originalno poreklom iz mts (pozivni 064, 065 i 066) već je baza podataka mts i korisnicima na neki način procurela i dospela do pošiljaoca poruka - supruga i ja smo prebacili 063 brojeve iz Yettela u mts i oboje smo bombardovani porukama.

Meni su oba prepaid broja registrovana kod mts-a (kada je krenula obavezna registracija), tako da su i ti brojevi u njihovoj bazi.

Možda su samo procureli postpaid brojevi.

To sa bankama i normalnim državama je priča za malu decu, nema nijedne naše banke sve su iz "normalnih" država.

u je, koje sam ja sreće. Imam 30% od 5,5 m €

Pozdrav od Nore Daniel

Moje ime je Nora Daniel. Jedino sam dijete pokojnog gospodina i gospođe Josepha Daniel. Moj otac je bio bogati biznismen u Obali Slonovače. Posjedovao je naftnu i plinsku kompaniju, a imao je i značajna ulaganja u nekretnine i poljoprivredu. Moj otac je otrovan na zabavi koju su priredili njegovi poslovni prijatelji i umro je nakon kratke bolesti koja je trajala samo nekoliko dana. Moja majka je umrla od raka dojke prije mnogo godina kada sam bila malo dijete.

Prije nego što mi je otac umro, povjerio mi se da je uplatio pet miliona i petsto hiljada eura (5.500.000,00 eura) i da je moje ime unio kao svog nasljednika u dokumente o depozitu fonda. Objasnio mi je da su ga zbog njegovog uspjeha i dominacije u afričkom poslovanju otrovali njegovi poslovni rivali i savjetovao mi da uzmem osobu od povjerenja koja će mi pomoći da prebacim ovaj novac u inostranstvo i iskoristim ga za investicijske projekte kao što su nekretnine i hoteli.

S poštovanjem molim Vašu podršku na sljedeće načine:

(1) Da djelujete kao investicijski menadžer ovog novca s obzirom da sam još uvijek student

(2) Da organizujete moj dolazak u Vašu zemlju i moj nastavak obrazovanja

(3) Da dobijete boravišnu dozvolu za mene u Vašoj zemlji

Osim toga, spreman sam Vam ponuditi 30% ukupnog iznosa kao naknadu za Vašu pomoć nakon uspješnog transfera novca na Vaš bankovni račun. Molimo Vas da navedete Vaše mogućnosti za pomoć jer vjerujem da će ova transakcija biti završena u roku od sedam (7) dana, izražavajući Vaš interes da mi pomognete.

Srdačan pozdrav
Nora Daniel

sa ovim novcem neću morati da radim ništa do kraća života, a potrošiću na drogu i kurve :D

*Ispravka, deo novca ću da dam drugu da može da upiše Višu frizerku školu

Da li u prevare na netu mogu da se svrstaju i premium sms, preko yettel-a najgore osoba nigde nije pristala preko sms na taj servis nije slala sms ili popunjavala neki upitnik I upisivala svoj br. Skinuli su preko 2500din za 3 meseca kontaktira sam yettel I rekli su da dotična firma ce mi refundirati novac ako im pošaljem sms. Čitajući drugi forum naiso sam na temu sa tim prevarama kao i da yettel to dozvoljava i prave se blesavi.

Prave se blesavi jer naplaćuju u svakom slučaju, za njih je to samo promet.

Nazad
Vrh Dno