Šta je novo?

'Prevara' sa monitorima?

goxybg

Cenjen
Učlanjen(a)
05.11.2012
Poena
151
Ljudovi, jedno pitanjce za sve vas:

kada odem u neku prodavnicu računara i vidim izložene monitore jedne do drugih, ono što mi prvo upada u oči jeste razlika u njihovoj veličini. Jedni su duži, tj. kraći, drugi su viši, tj. niži. Ništa tu ne bi bilo čudno da na specifikacijama tih monitora piše da su različitih dijagonala i rezolucija. Međutim, piše upravo suprotno: da svi oni imaju recimo rezoluciju 1920x1080, da su Full HD i da im je dijagonala 21,5''. Kako je onda moguće da se razlikuju i u fizičkim dimenzijama? Da li je ovo neka 'prevara' ili samo odlična optička varka?

Kod nekih no-name LCD televizora sam nalazio primere lažnog oglašavanja, tj. dijagonala je bila manja od napisane. Ali kod monitora za takav slučaj ne znam. Ipak su na tržištu monitori svetski poznatih proizvođača (za razliku od tržišta televizora gde ima svakakvog otpada). Mislim da su kod monitora uvek tačne dimenzije. Verovatno tebi monitori izgledaju različito jer su različitog dizajna, različitih debljina okvira, pa stoga i različitih spoljnih dimenzija. Ali bi ekran trebalo da bude svuda apsolutno isti, kao što stoji u specifikaciji, i to ne sme da se raztlikuje od modela do modela. Svaki monitor sa 21,5" na 1920x1080 bi morao da ima identičnu veličinu ekrana. Ali ako se razlikuje dijagonala, ili odnos stranica (npr. nije 16:9 nego 16:10) onda će naravno biti druga veličina ekrana.

Kad su se pojavili HD televizori, bila je neka vrsta prevare za neupućene - da ne kažem neobaveštene, hehe, pisalo je HD Ready i na našuntavijem. Šta "narod" zna šta to znači, negde sitnim slovima rezolucija 1377x768, pa čak i 1024x768, za 42" TV, a najčešče kod 32". Kakav monitor ti odgovara, u suštini zavisi koliko imaš dobar vid i sa koje daljine si navikao da gledaš, a bome i koliko para. Dijagonala 21.5" je najmanji 1080p monitor, slika je najoštrija jer je dot pitch (zbijenost pixela, ustvari nama se to vidi kao sitnije ili krupnije tačkice matrice panela) negde oko 0.245, možeš ti da uzmeš i 27" dijagonalu sa 1080p, ali tamo je dot pitch preko 0.300, meni bi recimo to bilo prekrupno, pogotovo ako je neki lošiji monitor. Dok nekom drugom možda krupnije odgovara zbog vida, ili to ne primeti kao manu, itd, itd... Tako da što se monitora tiče, ako uzmeš nešto od poznatijih firmi, dobiješ to što piše i 3 god. garancije, to je sasvim ok, a ne neka voxi moxi rešenja.

Poslednja izmena:
Naravno da nije prevara. :D
Turok je odlicno objasnio. :)

Kod CRT-a je baš bila prevara sa veličinom. Pisali su veličinu ekrana, a ne veličinu slike i tako˝krali˝ pola do jednog inča. U kanadi su ih naterali da napišu tačne veličine. Npr. diagonala 19" a vidljiva slika 18,5". Evo moj Siemens 21" je u stvari 19 i 3/4 " ali Acer AL1916W je tačno 19", koliko i treba da bude.

Nazad
Vrh Dno