Šta je novo?

Prestigio Multipad PMP3084B vs Blueberry NETCAT M01

Ja sam u toj dilemi bio pre mesec dana, uzeh P, nisam se pokajao... znao sam za nedostatke koji mi najvise smetaju: nema hw back dugme, nema pristup marketu. Ali ostalo extra, za manje od 150e...

Mislim da je kvalitet izrade i sveopsti utisak kvaliteta uredjaja na strani Prestigio modela, koji izgleda prilicno premium za razliku od netcata koji izgleda jeftino, kao igracka. Takodje, taj prestigio ima malo veci ekran i odnos stranica od 4:3 koji je po mom misljenju mnogo bolji za tablet nego 16:9, pocev od surfa po netu gde se vidi cela stranica bez skrola, do citanja knjiga. Prestigio je imao problema sa preciznoscu ekrana, ali kazu da je to ispravljeno novim softverom.
Mislim da spram ovog prestigio modela koji kosta oko 160 evra, netcat moze da bude dobra kupovina jedino ako mu spuste cenu na 100 evra, koliko realno i vredi.

Ja sam nakon duzeg istrazivanja dosao do sledeceg zakljucka, sa kojim se kako vidim vi i necete slagati :

Prednosti Blueberry-a :

- bolji procesor,
- wi-fi koji podrzava i n protokol, za razliku od prestigio-a koji podrzava samo b i g protokole
- ima kameru od 1.3mpx, prestigio nema nikakvu
- mogucnost povezivanja fles memorije na usb
- hdmi
- potpuna sinhronizacija sa google aplikacijama(mape i gmail i sl.) i najvaznija MARKET....dok prestigio ima poseban appslib sa manje aplikacija
- ima 3D akcelerator
- podrska za 3g modeme....
- i onaj dodatka futrola i tastatura(oko 2000din) sa kojima se dobije prakticno netbook.

Prednosti Prestigio-a:

- ekran
- dizajn i kvalitet izrade
- mozda veca autonomija baterije...i to je to

Ovo je neki moj zakljucak...da li sam negde pogresio ?

Nisi na papiru je sve to uglavnom tako. Realnost je drugacija... ili mozda nije? Zavisi sve od iskustva do iskustva.

Nisi na papiru je sve to uglavnom tako. Realnost je drugacija... ili mozda nije? Zavisi sve od iskustva do iskustva.

U praksi su ova dva uredjaja nebo i zemlja. Oba sam isprobao, netcat se zaglavljivao u radu, narocito na netu, i jedino hardverski restart je mogao da ga povrati. Na ekranu se pojavi bela slika isarana nekim linijama i to je kraj. Prestigio nema ovakvih problema. Dakle, velika je razlika u kvalitetu, dzabe lepe specifikacije. Kamera je jedna od stvari koje nemaju sta da traze na tabletu, posto je krajnje neprakticno drzati tablet u vazduhu i snimati. Zato ipad2 ima neku jadnu uzasno losu kameru, jasno im je da je kamera tu da izgleda lepo na papiru, a da je realno niko nece vise od jednom ukljuciti. Jedino prednja kamera za video pozive je dobra stvar, sto netcat nema.

Medjutim, to je sve stvar licnog izbora, ja bih mozda pre kupio punto sa klimom, nego polo bez, iako je polo daleko kvalitetniji. Ali ako se punto sa klimom gasi na svakom cosku, dzabe mu klima. Eto malo metafore. :D Mada, i nije dobra metafora, zato sto polo bez klime kosta daleko vise nego punto sa, sto ovde nije slucaj.

Netcat je jednostavno preskup spram onoga sto nudi, ponavljam jos jednom - da kosta 100 evra bio bi konkurentan, ovako, tesko ga je preporuciti kad je precenjen.

Da li jos neko ima primedbi na rad netcat-a u praksi??...po svim specifikacijama i prema kratkoj probi..nekako sam blizi kupovini netcat-a...Imam ipak par pitanja o prestigio-u..

1.kakav mu je wi-fi koliko je dobar i osetljiv(posto ne podrzava n protokol)?
2.kako rade igrice zbog nedostatka 3d akceleratora?
3.kako se ponasa pri radu sto se tice brzine zbog slabog procesora?
4.kakvo je stanje sa brojem aplikacija..jel imate neke srpske aplikacije(znam da ih ima mnogo na marketu, ali je nedostupan)
5.moze li se na njega nekako povezati fles memorija...i kakva je situacija sa update-om androida...

HVALA !

Kamera je jedna od stvari koje nemaju sta da traze na tabletu, posto je krajnje neprakticno drzati tablet u vazduhu i snimati.

Po meni je ovo velika zabluda. Ne shvatam šta tu ima da je nepraktično ? Da li si ikad u životu slikao sa starim foto aparatom, gde je trebalo gledati kroz mali otvor.
Meni bi bio veliki nedostatak za bilo koji tablet ili mobilni telefon da nema kvalitetnu kameru.

Po meni je ovo velika zabluda. Ne shvatam šta tu ima da je nepraktično ? Da li si ikad u životu slikao sa starim foto aparatom, gde je trebalo gledati kroz mali otvor.
Meni bi bio veliki nedostatak za bilo koji tablet ili mobilni telefon da nema kvalitetnu kameru.

Jesi li probao da drzis ultra elegantni, ultra kompaktni iPad2 u rukama i snimas? Uredjaj sa 10" ekranom je preveliki za fotografisanje i snimanje. Sa druge strane, uredjaji sa manjim ekranima su dosta kompaktniji i nisu preveliki za snimanje. I ni jedan od ova 2 modela nema kameru pozadi, NetCat ima samo prednju kameru.

Kakav je wi-fi ne zavisi od toga da li podržava n protokol. Da bi osetio razliku moraš i sa druge strane tj. na drugom računaru/ruteru imati za n wi-fi i moraš imati sadržaj za koja je g standard prespor, a meni trenutno pada na pamet samo streaming fullHD sadržaja s računara na tablet, al' mislim da oba jedva puštaju 720p, a kamoli 1080p.

Za mene je jedna od najvećih prednosti prestigia veći ekran, a koji zbog 4:3 odnosa stranica deluje još veći i prirodniji.
Podrška za Prestigio deluje ozbiljnija, pogotovo što je to samo prepakovani Archos. BlueBerry kao brand mi uopšte ne uliva poverenja, a o one priče na forumu kad se pojavio da je "sprecijalno pravljen za srpsko tržište" neću ni da komentarišem...
Jesi li probao da drzis ultra elegantni, ultra kompaktni iPad2 u rukama i snimas? Uredjaj sa 10" ekranom je preveliki za fotografisanje i snimanje. Sa druge strane, uredjaji sa manjim ekranima su dosta kompaktniji i nisu preveliki za snimanje. I ni jedan od ova 2 modela nema kameru pozadi, NetCat ima samo prednju kameru.
Nisam probao, al' mislim da je ovo predrasuda zato što bi u teoriji sa težim uređajem bilo lakše eliminisati efekat trešenja ruke. Ako razumete o čemu govorim :d kad sam prešao sa starog Canona koji je zbog 4 AA baterije bio težak kao tuč i mogao lakše da se lepo uhvati zbog veličine, na usrani nikon s210 itekako sam osetio o čemu govorim.

Poslednja izmena:
Da li jos neko ima primedbi na rad netcat-a u praksi??...po svim specifikacijama i prema kratkoj probi..nekako sam blizi kupovini netcat-a...Imam ipak par pitanja o prestigio-u..

2.kako rade igrice zbog nedostatka 3d akceleratora?
3.kako se ponasa pri radu sto se tice brzine zbog slabog procesora?
4.kakvo je stanje sa brojem aplikacija..jel imate neke srpske aplikacije(znam da ih ima mnogo na marketu, ali je nedostupan)
5.moze li se na njega nekako povezati fles memorija...i kakva je situacija sa update-om androida...

HVALA !

1. Wi-Fi je dovoljno dobar da u WC-u mozesh da surfujesh.
2. Igrice ne rade uglavnom.
3. Prilicno dobro , imam neko programce battery saver il tako nesto , kad god osetim usporenje pobijem gomilu aplikacija njegovim widgetom.
4. Srpske aplikacije ?! Vecina programa se moze nac kao apk fajl na webu , sve sto ti se svidi na marketu ukucash u google ime programa verzije .apk i verovatno cesh naci.
5. Mozesh ugurat karticu. Update je online u najnovijoj verziji , valda nece vishe bit onih zavrzlama sa rucnom instalacijom firmvera.

Sve i svemu deleko bolje nego bilo sta drugo za te pare , sto je opet daleko loshije od ipad-a koji koshta 5 puta vishe.
Mene licno najvishe iritira udubljivanje rezistivnog touch skrina , sve ostalo je u granici normale.

Vrh Dno