Šta je novo?

Presnimljen WORD dokument, kako ga vratiti na prethodno stanje?

Radoszver

Čuven
Učlanjen(a)
01.03.2004
Poena
630
Dakle, prijatelju mi se desilo sledece

Pisao je dokument o Wordu vise od 2 meseca, na zalost nikad radjen back up tog file-a, u medjuvremenu dodat je samo jedan pasus i to greskom ne ispod nego preko postojeceg teksta i kao takav greskom sacuvan i zatvoren. Naravno sada kada se dokument otvori samo postoji taj pasus, a celokupnog rada od preko dva meseca vise nema.

Gledao sam po netu ali sve bezuspesno, tako da da li je iko uspeo ili zna nacin kako da restore-uje dokument pre nego sto je poslednji put sacuvan i zatvoren. Sistem je win xp, a word 2003.

Hvala unapred,

1. ugasi računar i izvadi HDD. Dokumenti su na C disku (ne verujem da je menjano) a i Windows. Windows stalno snima po disku. Što je manje vremena prošlo veće su šanse.
2. disk u drugi računar i neki program za spasavanje podataka. Pratražiš disk i nadaš se da će biti spašen bar deo dokumenta.
Ja sam uspeo da spasem 90% diplomskog rada (ne mog, ja pravim kopije) sa formatiranog diska, nanovo instalisan windows i osnovni programi (kasno su se setili da nisu kopirali diplomski). Našao sam na više kopija istog dokumenta iz kojih sam rekonstruisao najveći deo orginala. Orginal je imao preko 300 strana, gomilu slika, tabela i grafikona.
p. s. koligi sam poklonio USB i zezaću ga duuugooo :-devil-:

mislim da postoji folder u username/localsettings/olc gde se cuvaju privremene kopije iz worda. treba da proveris cak i dokumeta koja nemaju tacan naziv fajla jer moze biti genericki tipa t00001.doc ili slicno. pitanej je od kada je ta poslednja kopija. u slucaj uda je nema, ne mozes da uradis back to stara verzija dokumeta. :(

edit:

proverio, imaju neki ~wtrf2323234.tmp fajlovi u username/localsettings/temporary internet files/content.word/

Poslednja izmena:
Koliko znam, Auto recovery fajlovi koji se čuvaju u Appdata ne postoje ukoliko je Word regularno zatvoren. Tj, postoje samo ako je Word nasilno ubijen (ubijen proces, ugasen komp, zaglupeo se...) što sada nije slučaj.

@beli mag,
Tako je..bolje bi bilo da je nestalo struje nego ovo..jednostavno potvrdjen je u brzini "save" i sad ogroman problem.

Jednom je tako bilo kod mene, i sva sreca ostao je temp od auto-save, i spasao sam stvar.

Ladno problem je resen jer je u folderu na c particiji pa ime kompa pa u my recent document pronadjen dokument...nije mi uopste palo na pamet da je tako moglo da se resi,u svakom slucaju hvala svima na brzoj pomoci problem resen bez da sam na kraju nesto i sam uspeo direktno da pomognem :)

^ Izvinjavam se što oživljavam staru temu, ali nisam razumeo kako je na kraju spasen dokument. Folder Recent Documents sadrži samo shortcuts ka stvarnim dokumentima. Ako je Word fajl uredno snimljen u neželjeno izmenjenoj verziji, gde je ostala kopija koja je pronađena? Ranije je Word pravio .BAK fajlove po default-u, i to kao jedno snimanje unazad (to je ver. Worda koju spominješ). Hteo bih iz cele priče nešto da naučim, jer ovo se drugima često dešava pa me cimaju oko istog problema. ;)

To što je kod njega sasvim slučajno ostao sačuvan dokument, je jedan u milion. U ostalih 999.999, ako pregaziš dokument možeš slobodno da se oprostiš od njega ma koliko ti to teško palo.
Jedina zaštita je PREVENCIJA (auto-save, rename, backup...), i pamet u glavu, tj. oprez dok se radi.

^ Hvala. No i dalje mi nije jasno - da li je imao dve kopije dokumenta? o_O

Zato koristim Google Docs, gde se svaka izmena pamti moze da se vrati verzija od pre 5 nedelja ako je potrebno. ;)

Koga zanima, na osx-u postoji tmp fajla, ja sam uspio tako da spasem oko 80% od par važnih dokumenata kad ih ljudi presnime greskom.

Ma. I word pravi tmp dokumente, i bilo koji program iz ofisa. Tako sam već dva puta spasavao zetov magistarski rad. Problem je ako presnimiš dokument, i ne obratiš pažnju, i ti tmp fajlovi su kratkog veka.

Mogu da se vrate temp fajlovi uz pomoć bilo kog programa za čupanje obrisanih fajlova. Problem nastaje u stvari kada čovek svesno presnimi aktivan dokument sa lošom verzijom, tako da je dobra praksa praviti više kopija dokumenta makar i na istom disku, da bi se izbegao ljudski faktor. Treba čuvati nekoliko kopija unazad, a Windowsu je generalno problem što ne čuva istoriju dokumenata, to bi umnogome olakšalo rad.

Najbitnije je što pre odreagovati. Ja sam baš za vikend vratio preko 200 giga slika rođaku, koje su greškom obrisane još pre 2 meseca, a tek sad je provalio. Srećom, na toj particiji nije izgleda bilo puno pisanja i brisanja, jer sam sve do jedne slike uspeo da vratim. Koristim najčešće GetDataBack, ali izdao me je u slučaju koruptovane SD kartice iz telefona - za to sam uspešno iskoristio Pandora Recovery, stvarno je sve vratio. Kartica je i dalje u telefonu potpuno ispravna, nemam pojma šta joj se desilo tad.

Win moze da cuva istoriju, potrebno je ukljuciti file restore na nivou particije.

Nazad
Vrh Dno