Šta je novo?

Prepoznavanje USB memorije na XP-u

pijanista

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2003
Poena
604
Pre par dana sam presao sa Windows ME na XP i shvatio da Kingston DTI/256 USB memorija vise ne moze da se koristi na USB ulazima sa strane. Na ME je sve radilo bez problema na svim ulazima, XP sada prepoznaje memoriju samo na zadnjim ulazima (?!), sa strane dobijam poruku "USB device not recognized". Ploca je Asus A7N8X-X, Windows XP Professional sa SP1, kasnije "zakrpljen" sa SP2 bez ikakvog rezultata, Kingston nema drajvere za XP na sajtu, Asus nema update za USB2 , sto bi mozda mogao da bude uzrok jer XP normalno prepoznaje foto aparat prikljucen sa strane.
Ima li neko ideja ili predloga, ako nista drugo, koja memorija podrzava i USB1 i USB2 standard?

Hvala.

:wall:

Verovatno ce se kasnije oglasiti i neko ko mnogo bolje od mene moze da ti pomogne oko problema koji imas, ali dok se ne oglasi da se malo zanimas sa mojim tekstom. :)

Svaka USB memorija ce raditi i na USB 1 i na USB 2, samo ce na USB 1 biti znatno sporiji transfer podataka. Takodje, proizvodjaci memorija nemaju drajvere za Windows XP jer za XP drajveri nisu ni potrebni. Upravo je sa Windows-om 98 i Me bilo potrebno instalirati odgovarajuci drajver da bi Windows prepoznao USB memoriju. XP bez problema prepoznaje USB memorije, a ako, eventualno, ne prepozna memoriju bas po brendu i modelu, prepoznace je kao tip uredjaja i ona ce funkcionisati normalno.

Ovako kako si opisao problem, na prvo citanje, zvuci kao nemoguce, ali ocigledno je moguce. Definitivno problem nije do XP-a koji tek odnedavno koristis jer je XP ipak superioran u odnosu na 98-cu i, posebno, u odnosu na Me.

Nije mi bas jasno o kakvim se USB-ovima "sa strane" radi? Oni pozadi pripadaju ploci, a ovi sa strane su, pretpostavljam, stigli sa kucistem pa su prikaceni kablom negde na plocu? Posto Windows na njima prepoznaje digitalni aparat, a ne prepoznaje USB memoriju rekao bih da je problem do tih USB-ova. Da li USB ubadas direktno u USB-ove na kucistu ili na neki produzni koji je utaknut u njih (ili neki hub uredjaj)? Probaj da ubodes USB memoriju direktno u USB sa strane pa da restartujes racunar da vidis hoce li je onda prepoznati? Takodje, pogledaj u Device Manager-u da li ima prijavljenih problema sa hardverom?

Ja sam Kingston Data Traveller I kacio na USB 1.1 na masini iz 2001. godine na kojoj je bio instaliran i XP SP1 i XP SP2 i Windows je bez problema prepoznavao.

Nema nikakvih "produzetaka", 2 ulaza su na kucistu napred, sa strane i kao sto kazes kablom povezana sa plocom. memorija je novija, kupljena prosle godine i sigurno je USB2. Device manager za svaki USB port kaze da radi normalno, dok se ne prikaci memorija. Tada kaze "unknown device", a na Properties->Update driver trazi (na XP i Asusu MB CD-u) i ne moze da nadje. Restart sa prikacenom memorijom se ignorise, na zadnjem USB-u prepoznaje memoriju u sitnim detaljima (Kingston Data traveler 2.0 USB Device).
Sta reci ? :wall:

Ne znam sta da ti kazem, mozda se jos neko sa vise znanja i iskustva oglasi. Mozda postoji neki problem sa kontrolerom na ploci na koji su ti prednji USB-ovi prikaceni. Probaj da na te prednje USB-ove kacis jos neke USB uredjaje - stampac, skener. Bilo bi dobro da jos neku USB memoriju nakacis da vidis hoce li njih da prepoznaje, mozda problem postoji samo sa Kingston-om?

Malo Google-aj, ja sam iz prve nasao ovo

Na kraju, probaj sa Kingston tehnickom podrskom, opisi im problem, odgovorice ti sigurno.

Hvala na pomoci, problem je delimicno resen tako sto sam u BIOS-u "unazadio" USB 2 na USB 1.1. Sada se XP "buni" da ukljucujem "fast device" na "slow port", ali memorija i nije radila brze na ME.

Hvala. :)

Nazad
Vrh Dno