Šta je novo?

Prepoznavanje skeniranog teksta (cyr i lat)

\Milos\

Čuven
Učlanjen(a)
08.01.2004
Poena
604
Eto tek pre par dana nabavih po prvi put skener I sad me zanima sta mi sve treba da bi racunar lepo prepoznavao tekst pisan cirilicom I latinicom. Trenutno imam samo ovaj scansoft omnipage 2.0 koji je dosao uz drivere

ABBYY FineReader izvrsno obavlja posao!

mislim da za nase pismo ABBYY nema premca

Posto su Rusi radili ABBYY FineReader, implementitrana je potpuna podrska
za cirlicu ( i jos dosta toga!), samo nabavi sto noviju verziju, mislim da je trenutno aktuelna 8-ca. Inace, ista firma radi i ABBYY Lingvo, odlican multi-jezicni recnik (rusko-svasta!) tako da mozes zaista biti miran oko jezicke podrske.

Poslednja izmena:
Moj HP ima opciju prepoznavalja Ruske Cir. i Hrvatski (na zalost nema nas), ali ABBYY FineReader je neprevazidjen.

Zadrzi se na ABBYY 7 bolje radi sa cirilicom.

mikac je napisao(la):
Posto su Rusi radili ABBYY FineReader, implementitrana je potpuna podrska
za cirlicu .
Nema to nikakve veze sa rusima, skines plug in srpka cirilica [ili latin], i radi fantasticno.
Been there, done that.

Takodje preporucujem sedmicu.

dr.Tiristor je napisao(la):
Nema to nikakve veze sa rusima, skines plug in srpka cirilica [ili latin], i radi fantasticno.
Been there, done that.

Takodje preporucujem sedmicu.

OK, lose sam se izrazio, svaki ozbiljan program tog tipa naravno
da mora da ima potpunu visejezicnu podrsku, bez obira ko ga radi,
a tipovi iz ABBYY-ja su to uradili na odlican nacin (baze recnika koje
se mogu prosirivati, zaista sirok dijapazon jezika...). Koristim i njihov
rusko- ... recnik, koji je takodje dobar, pa sam mozda malo pod
utiskom da tako dobar softverski proizvod dolazi sa istoka
(naravno, ne racunajuci Kaspersky...)

Poslednja izmena:
Ja sam svojim očima video kako je FR bez greške prepoznavao ruski tekst u kome su neka slova u originalu bila samo tačkice. Naravno, tajna je u velikom ruskom rečniku pomoću koga je program uspevao da otkrije neprepoznati deo testa.

Hrvati imaju rečnik hrvatskog. Srpskog rečnika nema nigde, ne samo za FR. Srpski je mali jezik i rečnike za mnoštvo spell checkera i sličnih programa možemo očekivati samo ako ih sami ponudimo.

Nažalost, oni koji su parama svih poreskih obveznika bili finasirani na takvom projektu (SANU) prvo su to što su uradili prodali MS-u, a onda je od Ras-a napravljen privatan biznis. Neko se ovde hvalio kako sin autora Ras-a zna sve cake za zaštitu itd. Baš fino, a da li je autor Ras-a spreman da vrati onaj deo novca koji su poreski obveznici ulagali u taj projekat dok je on godinama bio finansiran u okviru instituta za srpski SANU?

Kod mene u firmi koriste Abbyy Fr 8.

Imam Abbyy 8 ali ne prepoznaje srpski. Na njihovom sajtu nisam našao gde se skida plug-in srpka ćirilica [ili latin]. Ima li neko da to okači ovde? Sa uputstvom kako se ubacuje u program.

Veruj mi bolje instaliraj 7 i neces imati nikakvih problema.
Mozes direktno iz programa da skines jezik sa neta koji ti treba.

Našao sam.
Na start/Programi/abbyy i tu je link za direktno skidanje jezičke podrške.

Neko ko... je napisao(la):
Imam Abbyy 8 ali ne prepoznaje srpski. Na njihovom sajtu nisam našao gde se skida plug-in srpka ćirilica [ili latin]. Ima li neko da to okači ovde? Sa uputstvom kako se ubacuje u program.

Naravno da prepoznaje, samo treba skinuti aditional language pack i dobices sta treba.

Evo za one kojima mora da se crta:

abbyy8nx.jpg

abbyy22eh.jpg

Zato sto na 3 razlicite masine nisam nikako uspeo da nateram da mi radi cirilica, tj. skenira i prebaci u cirilicu ali kada ga ubacim u word dobijam stalno kvadratice. Naravno da su ubaceni jezici ali 8 i dalje odbija da radi. Instalirao sam na te 3 razlicite masine ABBYY 7 i sve je proradilo.
Nisam jedini koji je imao te problema sa ABBYY 8.

Ja nesto na njihovom linku za download ne vidim ni Serbian (Latin), a ni Serbian (Cyril)... :trust:

Kod mene se videlo dok nisam skinuo, mora da se vidi i kod tebe!?

da li si probao pod all other languages, mislim da se mi tu nalazimo.

ajd da probam da pomognem, problem sa cirilicom u fr8 se resava aktivacijom, bez obzira na izabrani "nacin" aktivacije... medjutim, ako se ne varam, prepoznaje ip sa koga je aktiviran, tako da problem moze da nastane aktivacijom sa istim serijskim brojem sa druge masine koja izlazi na net sa istom ip adresom... naravno, bez prethodnog skidanja podataka o aktivaciji sa masine na kojoj vec radi...

Poslednja izmena:
Upravo tako.

sikili je napisao(la):
da li si probao pod all other languages, mislim da se mi tu nalazimo.

Iskreno, palo mi je na pamet, al' sam odustao kad sam video velicinu fajla - 2.18Mb, a hrvatski je sam 2.49Mb.

Pazi, za privatnu upotrebu, tj. za jedan racunar, mozes se "snaci" na netu, za profesionalnu upotrebu obicno treba vise primeraka, i onda je najbolje kupiti, ako mogucnosti dozvoljavaju...

sikili je napisao(la):
Zato sto na 3 razlicite masine nisam nikako uspeo da nateram da mi radi cirilica, tj. skenira i prebaci u cirilicu ali kada ga ubacim u word dobijam stalno kvadratice. Naravno da su ubaceni jezici ali 8 i dalje odbija da radi. Instalirao sam na te 3 razlicite masine ABBYY 7 i sve je proradilo.
Nisam jedini koji je imao te problema sa ABBYY 8.

I ja imam taj problem sa v8 pa sam se vratio na v7 :(

Nazad
Vrh Dno