Šta je novo?

Preporuke za Nokia E51 ?

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
Nameravam da pazarim ovaj telefon, imam neke šeme da ga uzmem lepog i novog (sa sve garancijom) za ~180e.

Ono što bih voleo, to je da mi kažete da li je to OK kupovina i da li ima neki ekvivalent ili bolji u tom cenovnom rangu ?

Dakle, tanak, "lako se nosi", probao sam ga i meni lično lepo leži u ruci i dugmići mi odgovaraju, ima i WiFi (najčešće će biti na kućnoj wifi mreži za skype i sl.), trenutno koristim E50 i skroz sam zadovoljan, ovaj je sličan, logičan naslednik, brži, dodatne mogućnosti (wifi), tanji, i na kraju subjektivno - na oko lepši ...

Dakle imate li neke preporuke da bacim pogled na još neki ili da finaliziram sa ovim ...

P.S. pre ovog E50 imao sam 6800 (onaj što se otvori pa izađe cela qwerty tastatura) i totalno sam se navikao na nju, od ovog klasičnog slabo kuckam SMS jednostavno me mrzi kad znam koliko lakše ide na qwerty-ju... tako da sam razmišljao i o nekim htc/qtek uređajima, ali su duplo deblji, teži, za ovaj cenovni rang sporiji ... hteo sam takav nekakav sa qwertijem ali je E71 bezobrazno skup, dok e61i pored toga što se teško nalazi, ima sporiji procesor ...

Identican upagrade sam i ja uradio kao i ti E50 -> E51. Ko nebo i zemlja su. Od mene topla preporuka.

I ja sam uradio upgrade sa e50 na e51.Nebo i zemlja su.Brzi fon nisam imao prilike da vidim za tu cenu.WiFi radi kao blesav,koristim Fring kao messenger klijent a radi i Voip.
Sve preporuke,naravno za tu cenu.

Najbolji drug ima ovaj telefon
Uzeo je u telekomu preko paketa
Velicina/Izgled/Brzina - sve je kako treba

zahvaljujem

zahvaljuem na brzim odgovorima ... uz malo sreće i slobodnog vremena već sutra će da padne ...

again, thx !!
:wave:

a sto se tice kucanja sms-a, mozes koristiti srpski t9 koji odlicno radi na ovom telefonu... ne verujem da na qwerty tastaturi mozes kucati znatno brze nego na obicnoj sa t9

Da se priključim preporuka za E51 i da dodam da srpski T9 radi OK, ali nije preterano koristan za SMS. Čim otkucaš jedan karakter od šđčćž, SMS automatski bude skraćen sa 160 na 70 karaktera. S obzirom da dostaljudi probije i ovih 160, to SMS-ovanje bi bilo prilično skupo...

I od mene preporuka za E51, priilcno brz i veoma dobro (kvalitetno) kuciste.
Ja ne volim simbijan, ali se navikavam. :d
wifi radi bez greske.

Da se priključim preporuka za E51 i da dodam da srpski T9 radi OK, ali nije preterano koristan za SMS. Čim otkucaš jedan karakter od šđčćž, SMS automatski bude skraćen sa 160 na 70 karaktera. S obzirom da dostaljudi probije i ovih 160, to SMS-ovanje bi bilo prilično skupo...

Messaging/Options/Settings/Text message/Character encoding staviš na "Reduced support" i nema automatskog skraćivanja sa 160 na 70 karaktera za slova sa dijakritikama.

али их и не шаље тако, тј ошиша их...

I čemu onda domaća slova kada ih nema? :)

Hvala za hint ;)

Uzeo telefon ...

prvi utisci su izuzetno pozitivni ... uključio sam njega i stari e50 i preko blututa uradio sinhronizaciju (prebacio kontakte, kalendar, zabeleške), bez po muke mi je našao kućni wifi i pomoću telefona sam skinuo fring (za skype i ostale IM) i odmah probao (zvao brata u portugal) i bilo skroz lepo (malo kašnjenja, ali to je zbog fringa, tako bar pišu na forumima da ima od 0.5-1s delay ...

Skinuo operu mini i skroz ide lepo surf .... fm radio sa handsfree je odličan (hvata super stanice)

Neuporedivo brži od E50, momentalno se kreće kroz menije, veoma, veoma sam zadovoljan ...

hvala na preporukama

:wave:

Poslednja izmena:
Fring ima to kašnjenje ako ga koristiš preko 3G mreže. Ja sam u potpunosti odustao od te varijante.
Preko WiFi nisam imao problema sa tolikim kašnjenjem. Naravno, uvek je razgovor bio "tečniji", ako sam koristio računar povezan UTP-om na ruter.

I čemu onda domaća slova kada ih nema? :)

Hvala za hint ;)

Ako je ovo bio odgovor na moju poruku :)

Full support - salje naša slova, ali ako upotrebis bilo koje "naše" slovo (čćđšž) onda u sms staje samo 70 karaktera.

Reduced support - Možeš da otkucaš naša slova, ali ih ošiša po slanju (npr umesto č pošalje c).

Ja kombinujem, držim na full support i kad imam kratku poruku koristim kukice, inače ne. T9 ne koristim (zanimljiv je, ali stvar navike)

Fring ima to kašnjenje ako ga koristiš preko 3G mreže. Ja sam u potpunosti odustao od te varijante.
Preko WiFi nisam imao problema sa tolikim kašnjenjem. Naravno, uvek je razgovor bio "tečniji", ako sam koristio računar povezan UTP-om na ruter.

Nisam ga preko 3G nego preko wifija (kućnog) ... ja ga nekako opravdavam jer je on dodatni posrednik u skajpu pa mi je nekako logično da ima mini kašnjenje u odnosu na klasičan skype ...

bedak što nema normalan skype za symbian nego samo za wm...

Ali 500ms mi ipak zvuči previše za ping od telefona do AP-a.

ne mislim na telefon - AP ...

ovo je neko moje viđenje mada se nisam preterano udubljivao u problematiku:

telefon - AP - internet - FRING - SKYPE ...

kapiram da se sa interneta ne kačim direktno na skype, već mi fring daje tu vezu i da onda tu nastaje lag ...

Aha, ja sam mislio da se Fring lag odnosi na korisnik-telefon-fring-telefon-ap.
Mislim da se Fring direktno povezuje na SkyPe servere. Zamisli kada bi oni imali svoje servere za rutiranje svog saobraćaja preko SkyPe, ICQ, GTalk, MSN, SIP...

Dobro, evidentno je da problem postoji, nadajmo se da će se naći neko rešenje...

ne mislim da oni tu nekako rutiraju saobraćaj .. već da postoji nekakva veza ... jer to je jedina razlika ... surf radi normalno brzo (sbb 1.5mbit) kad sam radio download koječega preko telefona išlo je ekstra brzo, surf ... jedina razlika skype sa telefona i skype sa kompa je frnig ...

mada

ajde da ja to probam još koji put jer mi se ranije slično dešavalo i sa kompa (ali retko, pre na onim starim brzinama ...) zvaću brata večeras pa ću videti već u čemu je problem ...

@LuxoR:

- Da ne citam sve od pocetka. E51 je njesra. Displej mu je "mali" a boje isprane i sugave kao na E50 odnosno od 16M palete nema ni traga. Jedina enormna prednost u odnosu na E50 mu je brzina i WiFi pa ako ti to nesto znaci onda ga kupi.
Bolje ustekaj malo vise love i uzmi sebi lepo E71 i nauzivaj se kao covek ili kupi SAMSUNG i550 sa Symbianom i GPSom (190e) koji ce E51, N73 i ostale rivale pojesti za dorucak. Jedino sto nema je WiFi, a i koji ce mu...

Sve ovo govorim samo iz licnog iskustva.

P.S. Kupio covek, tek sada vidim. Pa neka je sa srecom.

Poslednja izmena:
@zorz

fala na predlozima, ali već sam uzeo ;)

što se tiče ispranosti boja, na E50 mi je bilo sve ok, na ovome takođe, ne znam po čemu bih video ali meni je sve ok. (ako misliš na loše boje pri slikanju - da kamera jeste krš..)

Prva varijanta i jeste bila E71, ali je što se tiče para daleko daleko ... (najbolja varijanta oko 300e)

WiFi mi jeste bio bitan (bitniji nego GPS)

što se tiče samsunga i550 ne sviđaju mi se onakvi mini dugmići, ne znam koji mu je procesor i na kraju najbitnije ne treba mi GPS a treba mi WiFi, onaj kome treba kontra, za te pare je stvarno extra telefon ...

@duler

Baciću pogled na nimbuzz pa će ga probam večeras ...

thx :wave:

@LuxoR:

- Najbitnije od svega je da si ti zadovoljan. ;)

Kod mene je jedina zamerka ta sa ekranom, kao sto je zorz napomenuo.

I meni bi chudno da su boje tako isprane. Ali globalno gledano telefon je zaista odlican.

Ja nisam imao problema sa fringom osim sto me je smaralo to sto se na skype kaci dosta dugo. Sada sam na nimbuzz-u - i dalje se ekstra cuje samo mu treba manje vremena da se zakaci ;)
Nisam znao za Octro. Probacemo... (hmm Japanci na slikama na sajtu... kod nimbuzza su Indijci... :d)

Inace Nokia E51 i wifi je u pitanju.
Jedini problem je sto posle sesije od 1h skypovanja preko E51 isti ne mozes da drzis na glavi koliko je vreo...

Mene je nesto cesto dr*ao fring na e71 pa sam preso na http://www.nimbuzz.com/ a sada probam i http://www.octro.com/index.php.
Za nimbuzz svaka preporuka a octro tek probam.

Ja sam sa nimbuzz-om imao problem sa povezivanjem na bilo koji servis. Vrlo brzo sam odustao od upotrebe tako da je možda problem bio i rešiv i/ili privremen.

Kod octro mi lepo zvuči
Supports Low Bandwidth Codec (even works with EDGE/GPRS/CDMA).

ali ne vidim SkyPe.

Malo sam probavao i Fring i Nimbuzz ...

rezultat je donekle očekivan, ima veoma mali lag ... ono što je bilo "jače" kašnjenje je problem generalno do interneta (dešava se retko da i sa kompa radi malo slabije...)

sve u svemu, lag je zadovoljavajuće mali, zgodno mi je što samo kresnem programče na telefonu i ćao .. ne moram sa kompom da se mlatim ...

a što se tiče samih programa Nimbuzz mi je nekako "lepši" ali ima jednu manu (bug) a to je što imam nekoliko mobilnih i fiksnih brojeva koje zovem u inostranstvu i oni imaju svoja "imena" tipa "brat mobilni 1" ili "brat mobilni 2", dok nimbuzz samo prikazuje te brojeve telefona bez tih pseudonima.

Fring mi prikazuje sve lepo, ali mi se interfejst više sviđa na nimbuzzu (nimbuzz pored svakog imena / broja ima ikonicu programa odakle je, dok fring ima sva imena popisana i kako je koji odabran tako je u gornjem delu ekrana uokvirena odgovarajuća ikonica) ...

posle evo više dana korišćenja, telefon mi je skroz fenomenalan, jedino što malo glavi je punjač koji mora da se gurne u telefon "kao po jajima" jer ako se gurne "pogrešno" kao da ima neku oprugu i izbaci kabl od punjača...

jedno pitanje: gde ima da se kupe one tanke futrolice za telefone (tipa kao one skoro ko krpice) čisto da se ne bi grebao telefon jer su mu leđa takva da su magnet za ogrebotine ...

Nazad
Vrh Dno