Šta je novo?

Preporuke za MB/CPU/RAM - mining rig

Moj plan je 2 karte za pocetak, dok ne stignu riseri, a onda ako moze jos 3 karte minimum..

Zanima me i koje napajanje bi moglo to da podnese, ili bi moralo dodatno napajanje za ostale kartice ?

CM V850 za dve mada moze i V700 uz undervolt a za 3-4 karte V1000. Ima tu jos dobrih napajanja ali ova su najhvaljenija koliko ja znam :)

^
Juce sam video rig sa 6 x 7970 Gigabyte na CM M2 1500W. Nisam zapamtio taktove, ali mislim da su overklokovane i 99% nisu undervolt-ovane. Rekao mi lik da je oko 1400W iz zida izmereno. Ne znam da li se to uklapa ili je lose izmerio, masina radi od aprila. Ne poznajem coveka, ali nema razloga da me je slagao.

Poslednja izmena:
ja imam dva takva CM M2 1500 w.. svako napaja samo po 3 komada 7970...

kad sam pravio rigove nisam hteo da rizikujem.. napajanja su zverine prave..

500W po 7970?! Pa to ce bilo koje 1000W da gura. Cak bi i Raidmax to gurao bez ikakve frke. Ti si bas previse oprezan s tim napajanjima. Imaju ona dosta snage i ok su kvaliteta, gurace sve sto im se poturi.

Razumem coveka u potpunosti; i ja volim da imam sigurnost kad je struja u pitanju i da ne forsiram komponente do njihovih granica! Mislim, ceo zivot sam bacao pare na kompjutere da bi se zezao i igrao,sad kad treba da mi pravi pare ja da stedim...nije u redu ;) I opet mogu reci da mi se i cm m2 1500 i ssonic x1250w prilicno greju dok teraju 4x7950!!

Nešto tu neštima. Na kom naponu su te 7950ke?

Pa jeste Vlado kad su kod tebe na 1.25V a kod mene na 1.05V. Racunaj da je razlika u potrosnji oko 80W po grafici. Kad sredis napone onda ne razmisljas vise ni o potrosnji ni o zagrevanju. Eno, moj CM SPG 1000W mlak skroz sa 4 grafike. Na 40C letos je terao isto to. Naravno da je bio topao na toj temp ali je radio kao sat.
Treba biti oprezan, treba cuvati komponente ali 3x7970 na 1500W je odlazak u krajnost. Neiskoristeno napajanje ako mene pitate.

Razumem coveka u potpunosti; i ja volim da imam sigurnost kad je struja u pitanju i da ne forsiram komponente do njihovih granica! Mislim, ceo zivot sam bacao pare na kompjutere da bi se zezao i igrao,sad kad treba da mi pravi pare ja da stedim...nije u redu ;) I opet mogu reci da mi se i cm m2 1500 i ssonic x1250w prilicno greju dok teraju 4x7950!!

Kako ti se greju ta napajanja sa 4x7950? Ja imam Seasonic 850w KM gold, gura mi 4 asus-a 7950, napajanje je bukvalno hladno iako je full optereceno.....

Koja bi bila jeftinija alternativa dok ne stignu 7950, a da ih ima kod nas?

270 ili 270x mada i to je roba koje nema...

Razmisljam da kupim novu maticnu i procesor, pa mi treba par saveta.

Posto bih komp koristio dok rudari (jer mi je to jedini) mislio sam da uzmem AMD procesor jer sam citao da oni mogu normalno da se koriste dok grafe rudare. Izvor je pao na FM2 AMD A8-5500, 3.2GHz/Radeon™ HD 7560D jer je to prvi AMD CPU koji sam nasao a da je primetno bolji od Intel e5200 koji trenutno imam ( ide tati ). U maticne ploce se ne razumem i izabrao sam prvu koja je imala slotove za grafe , a to je Gigabyte GA-F2A55-DS3 . Na sve to bi islo 4GB RAM, a kasnije mozda i vise.
Graficke koje bi bile nakacene su HD7850 i jedna r9 280x, kad se bude pojavila kod nas, a kasnije mozda se doda jos koja.

Igrom slucaja ne moze da se ceka Kaveri,a odluka treba sto pre da bude donesena. Kako vam se čini izbor? dajte neke predloge ako ih ima?

Ta ploca ima samo jedan PCIe x16, ako nemas extender 1x-16x gledaj neku drugu plocu, jer extender sada neces naci nigde. Obavezno gledaj koliki je razmak izmedju PCIe slotova, ja npr na P8P67 imam samo 2 PCI slota izmedju PCIe slotova i masinu ne mogu drzati u kucistu jer se prva grafika greje za sve pare.Jedva je hladim van kucista...

Poslednja izmena:
Imam extendere, a ploca ima jedan PCIe x16 slot i 4 PCIex1 slota, te bi teoretski moglo 5 grafa na nju uz neko dobro napajanje. Koliko sam saznao komp bi se mogao normalno koristiti za vreme rudarenja, jedino sto je skuplje nego sto sam planirao. Ako neko ima bolji predlog neka slobodno predlozi.

Ajde da kopiram post ovdje posto sam imasio temu prvi put....

Kakva je ova ploca za rig?

MB LGA1155 H61 Gigabyte GA-P61-S3

Imam dilemu oko svega po malo pa mi treba savjet.... :)

Grafike VaporX ili Msi 280x (to jedino mogu da nabavim), napajanje Chieftec BPS-1200C (ili P-860 SS-860XP) zbog kasnijeg upgrade-a.

Uglavnom, 4 kartice, 16gb ram-a, 2 ploce, 2 napajanja, 2 cpu-a g610.... preporuke?

Mozes da koristis integrusu sa procesora za komp, a ove dve da ti kopaju.. imas neki extender viska ? :)

Ajde da kopiram post ovdje posto sam imasio temu prvi put....

Kakva je ova ploca za rig?

MB LGA1155 H61 Gigabyte GA-P61-S3

Imam dilemu oko svega po malo pa mi treba savjet.... :)

Grafike VaporX ili Msi 280x (to jedino mogu da nabavim), napajanje Chieftec BPS-1200C (ili P-860 SS-860XP) zbog kasnijeg upgrade-a.

Uglavnom, 4 kartice, 16gb ram-a, 2 ploce, 2 napajanja, 2 cpu-a g610.... preporuke?

Probaj da nadjes MSI Z77A-G65 ili gd65 ne secam se tacno oznake, moze i 55ica..Mislim da su proverene. Sto se tice grafika, mene 2 vaporke muce, ukupno 1380kh/s , za msi ti nemogu reci jer ih nemam. Ako imas extendere bolje ti da stavis na jednu plocu, ovako imas dupli trosak..

Mozes da koristis integrusu sa procesora za komp, a ove dve da ti kopaju.. imas neki extender viska ? :)

Plan i jeste da koristim integrusu za komp. Inace razocarao sam se kad sam video da ispod 9k rsd nema solidnog AMD procesora. Na Intel strani za 5k ima G3220 koji je po snazi kao A8-5500 koji kosta 9k.
Nazalost imam samo 2 extendera koji mi trebaju.

Probaj da nadjes MSI Z77A-G65 ili gd65 ne secam se tacno oznake, moze i 55ica..Mislim da su proverene. Sto se tice grafika, mene 2 vaporke muce, ukupno 1380kh/s , za msi ti nemogu reci jer ih nemam. Ako imas extendere bolje ti da stavis na jednu plocu, ovako imas dupli trosak..

Nemam trenutno ekstendere ali cu ih nabaviti nekako uskoro.

2 ploce ostaju zbog kasnijeg upgrade-a.

Nazad
Vrh Dno