Šta je novo?

Hardver Preporuke za AMD Ryzen™ 7 8700G konfiguraciju

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

mihajlosd

Slavan
Učlanjen(a)
26.08.2012
Poena
255
Kao što naslov kaže zamisao mi je da sastavim konfiguraciji oko Ryzen 7 8700G apu. Igre ne igram, ali eto ostavio sam rezervu da ako me nekad spuca nostalgija opalim neki retro naslov da ubijem vreme, sto bi svakako ova integrisana podnela bez problema, a i dobro bi došla kad se zavrti neki obimniji CAD fajl. Pa bih voleo da čujem vaše mišljenje oko uklapanja preostalih komponenti.
Pošto sam zadnjih 10ak godina ispao iz štosa oko komponenti svakako bi mi značila svaka preporuka i savet.
Moja neka zamisao je da bude nekih 32gb rama na bar 5600mhz i nekih 1-2 tb ssd. Jedini uslov je da kućište bude neko elegantno minimalističko, neki mini-micro atx-itx, nikako rgb, da svetli, šljašti, sija i ostali cirkusi (to ostavljam ovim mladjima 😂), isto važi i za štapove rama, ništa rgb. Poželjno da kućište bude neprozirno, ali nije imperativ ukoliko je skladno i sa ukusom.
To su neka moja razmišljanja, a vi dajte neke konkretne preporuke za kućište, napajanje, matičnu, ram, ssd...
Zahvaljujem

Nije da sam ograničen budžetom. Ne mora da to bude neka konkretna cifra, nego više neko zdravorazumsko razmišljanje. U smislu ako stavljam procesor od 250-300e suludo je da platim kućište isto toliko. Karikiram, ali mislim da je poenta jasna. Nema limita sto se budzeta tiče, ali da bude onako skockano, usaglašeno. Da nema nekih uskih grla, da jedna komponenta koči drugu, ali da nema ni overkilova nekih.
Eto, valjda sam bio jasan.
Ja sam nesto kontao u glavi da moze to da se skocka za oko 600e. Možda grešim, jer kazem, ispao sam totalno iz neke dublje problematike oko komponenti, cena i svega toga.

Neka b650 ili b850 (zbog boljeg i bržeg interfejsa sa čipseta) ploča, baš svaka će da radi isti posao.
Memorija što brža, bar 6000/6200MHz sa Cl do 30/32, 2x16GB zbog integrisane grafike, puno pomaže što brža.
SSD NVME naravno, počneš sa 1TB a ploče imaju bar 2 ili 3 M.2 slota pa dodaš još kada zatreba, tako je i bezbednije i sigurnije kada nisu sva jaja u istoj korpi. Za windows neki bolji tipa Samsung 990 pro, Kingston KC3000 ili WD black a posle za dodavanje za podatke može šta god hoćeš pa i jeftini tipa Lexar. Adata itd. Kako ti šta naleti jeftino.
Slažem se za kućišta, nema potrebe za nekim fensi i skupim, samo da je osrednje provetreno, pogledaj MS Industrial kućišta i naći ćeš nešto što ti odgovara za male pare. Većina kućišta su sada po istom šablonu, nemaju DVD i puno 3.5" mesta pa je prednji deo otvoren za ventilaciju. Ona skupa i fensi kada mora neko super vodeno hlađenje ili zbog vrućih procesora i grafika. Kod tebe toga nema. Što se kvaliteta tiče, nećeš valjda da ga nosaš sa sobom, stoji na ili pod stolom i ne mrda, nije potrebno da bude neki tenk.

E to mi treba, hvala. Jel imas neke preporuke za ram i matičnu? Sto se tiče proizvođača ili konkretnih modela.
I koje bi napajanje stavio? Ovakva mašina bi trebala da bude bas mali potrošač pa sam u nedoumici dokle ići sa napajanjem.

Za ram, kod nas uvek ima Kingston pa možeš da dodaš još memorije ako zatreba posle, sa XMP ili EXPO svejedno za svaki BIOS ima da se bira. Ploča samo da nije micro i da ima 4 slota za memoriju. B850 nema baš neki izbor, b650 razlika je samo čipset sa USB4 i više/brže PCIE/M.2 koji nisupovezani na procesor. Asus, Asrock, MSI, praktično svejedno, isto mu dođe đavo, samo razlike u izgledu BIOSa. Napajanje netreba više od 650w ali neka dobra marka i model da be razmišljaš, skoro sva imaju 10 godina garancije. Pogledaj temu za napajanja. Bronze, Silver, gold nije oznaka kvaliteta.

Nazad
Vrh Dno