Šta je novo?

Kućna multimedija Preporuka za TV od 65" QLED vs OLED

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

Milan_031

Cenjen
Učlanjen(a)
08.04.2013
Poena
195
Kao sto naslov teme kaze, kupujem TV od 65".
TV ce biti u dosta svetloj prostoriji gde sa bocne strane TV-a je komplet staklo od poda do plafona (postoje roletne).

Prva moja dilema je OLED vs QLED/ULED i svi ostali nazivi za quantum dot tehnologiju.
Zbog svetle prostorije vise naginjem ka QLED varijantama nego ka OLED, da li sam u pravu?
Takodje budzet je max do 1500 evra i u obzir dolazi nabavka od "Madjara".

Prebačeno u odgovrajuć podforum, on topic u suštini gledaš da li ići na OLED ili MiniLED.
QLED je samo oznaka (marketing) za dodatni sloj koji se može kombinovati sa LED ili MiniLED tehnologijom.

U tvom slučaju bih išao na MiniLED zbog prozračne prostorije, mislim da je 65U8NQ dobar izbor za početak, takođe pandan od TCL-a bi bio 65C855.
LED ni ne razmatraj, s obzirom na dobar budžet za TV.

SAMSUNG 65" S95C je oko 1400e na KP
Dovoljno je svetao da se bori sa dnevnim svetlom.
LG 65" G3 je 1700+e
Po meni su to dve najjeftinije opcije optimalne za svetle sobe sa jacim izvorima svetlosti.

Ako ces miniled onda neki od novijih TCL televizora ili hisense u8n koji sijaju kao samo sunce i izborice se i sa direktnim suncem.

Istrazi malo prednosti i mane oba jer mozes uzeti i jedno i drugo sa svojim budzetom.

LG B4 je nekih ~1200 sa petogodisnjom garancijom kod nas trenutno na akciji. Po kvalitetu slike je jako slican C3 modelu ali ima losiji zvuk. Kod madjara, kao sto gore rekose, imas C4 model za oko ~1500 sa dvogodisnjom garancijom.

B4 nije za ove uslove.
C4 je tu negde na granici, zavisi od osobe. Meni licno tamno za tako nesto.

Zvuk nije problem jer imam ozvucenje, TV zvucnici se nece koristiti.

Da odgovorimo na prvo pitanje, smatrate da ce OLED dobro da se pokaze u ovoj situaciji i da nema potrebe da idem na MiniLED opciju?

Ne svi ali ovi gore koje sam ti nabrojao bi trebalo da rade posao.
Ispod S95C/G3 ne bih uzimao za jako osvetljene prostore i to ti govorim kao vlasnik C3 koji ima dupli prozor sa strane.
Morao sam da stavim one zebra zavese da bi to bilo kako treba.

S95C mi na papiru odlicno izgleda ali ima "One connect box" sto je za mene lose jer ce TV biti montiran na zid a ispod nema mesta za box. Jel moze mozda box da se smesti nekako na TV?

2.5m je dugacak kabl od boxa, ako ti je to kratko ili jednostavno nemas gde da stavis box onda mozes mozda da napravis neku vrstu drzaca za njega na zidu iza TVa.
Ako ti je gipsani zid mozes i da otvoris u njemu rupu za box.
Ili jednostavno uzmes S90C koji je nesto manje svetao od S95C ali dolazi bez one connect boxa.

B4 nije za ove uslove.
C4 je tu negde na granici, zavisi od osobe. Meni licno tamno za tako nesto.
Mnogo čitaš razne recenzije
B3 dok sam živeo u stanu sa 20 kvadrata prozora, nikakvih problema nije bilo
Sve to treba prvo videti u pravim uslovima, pa onda pričati

Ne citam recenzije nego ga koristim. Imam prozor sa strane kroz koji kada sija sunce direktno na njega ne vidis kako treba od refleksija.
Zbog oleda sam stavio zebra zavese i trazio cak neko bolje resenje ovde na forumu.
Da je svetliji (C3) nekih 20-30 posto bilo bi dosta lakse.

Mnogo čitaš razne recenzije
B3 dok sam živeo u stanu sa 20 kvadrata prozora, nikakvih problema nije bilo
Sve to treba prvo videti u pravim uslovima, pa onda pričati
Slažem se. Tri ogromna prostora odmah pored TV-a, stan orijentisan ka svetlosti non stop, LG C2 (i to "minijatura" od 42") nikad ni najmanji problem. Ni jedan jedini put nisam bio u fazonu "pih da je svetliji". Brightness na tipa 80-85 posto. Koliko je dobro sad za životni vek televizora i samih piksela, pitanje je, ali da je dovoljan brightness to svakako.

To je sve subjektivno, nikako ne može biti objektivno, zašto? Pa sjećam se C1 kad je izašao, to je bilo wow, bogotac je serija C postala što se kaže. Evo sada ni kod C3 nije dovoljno osvijetljen panel već se predlaže G koja je premium klasa, jednostavno nas je tehnologija razmazila vremenom... :) Ja još uvjek imam C1, zadovoljan sam a imam prozračnu dnevnu sobu, nisam primijetio da je nešto tamniji content, možda bi valjalo da su refleksije manje ali svakako da bih prije odabrao glare nego mat ekran u svakom slučaju. Imao sam u spavaćoj sobi jedno vrijeme i sakatu A seriju čak, A2, odličan je i on bio (promijenio zbog dimenzije)

Kad god je dilema OLED ili nešto drugo, odgovor je uvek prost: OLED...

G4 je odličan!

Pozdrav svima, da ne bih otvarao novu temu, trebao bi mi savet koji oled tv da razmatram za kupovinu za dnevnu sobu 55-65'. Svrha tv-a bi bila da sa klincima igram igrice na konzoli :) i za youtube. Pa ne znam kakvi su ovi modeli sto preporucujete po pitanju odziva i grejanja panela. Trenutno imam LG B7 od 2017te godine, tv je super i slika je odlicna, ali se greje kao furuna u delu iznad power butona, bukvalno se ruka ne moze drzati u tom delu i tako radi od starta. Stari tv ce u spavacu sobu. Budzet recimo do oko 1500e. Bilo bi dobro i da tv ima 5g garanciju ako je moguce.

Samsung OLED65S90D ili eventualno S90C ako moze da se nadje, LG OLED65C4 - malo probijaju budzet u nasim prodavnicama ~1600e, ali verujem da mogu da se nadju na nekim snizenjima.
Oba su odlicna za gaming, svi portovi podrzavaju HDMI 2.1, generalno je stvar izbora (i cene), sta ti vise odgovara, WebOS ili Tizen.

Za igrice je možda bolji mini led, jer će biti statičnih sadržaja, a tražiće se punchy slika i gaming mod bez laga?

Ja nisam siguran da ću ikad ponovo razmatrati OLED. Kupljen je opravdano 2018. približno kad i tvoj TV i nismo onda imali nekog izbora, sad ima. Imaš budžet za zver mini led sa puno local dimming zona, klinci će da padnu na dupe. Mi se igramo na TCL 65C755 sa Stim Deka, da sve pršti, a ti imaš budžet i za segmente iznad.

Za igrice je možda bolji mini led, jer će biti statičnih sadržaja, a tražiće se punchy slika i gaming mod bez laga?

Ja nisam siguran da ću ikad ponovo razmatrati OLED. Kupljen je opravdano 2018. približno kad i tvoj TV i nismo onda imali nekog izbora, sad ima. Imaš budžet za zver mini led sa puno local dimming zona, klinci će da padnu na dupe. Mi se igramo na TCL 65C755 sa Stim Deka, da sve pršti, a ti imaš budžet i za segmente iznad.
Nisam u materiji u ovom segmentu, pa nisam ni uzimao u obzir mini led tehnologiju. Koje modele konkretno da razmatram? Bitno mi je da tv uz kvalitetnu sliku, ima solidan kvalitet izrade (koliko je to moguce u danasnje vreme), tj. i da nas dugo sluzu kao i prethodni :). Pa ne znam koji paneli su dugotrajniji generalno. Sto se kupovine tice, mogao bih i preko KP da kupim, ukoliko razlika u ceni nije bas mala u odnosu na domace prodavnice.
Dvojica kolega su se zalila su im se na lg c3 oledima nakon 2-3 godine koristenja pojavili mrtvi pikseli uz gornju ivicu tv-a, pa bih zeleo neki pouzdan model da kupim.

Ja imam C805 u spavaćoj i LG C1 u dnevnoj pa šetam PS5 po potrebi... OLED je OLED pa čak bio i C prve generacije.

Meni je S95B 65 vec par godina u dnevnoj sobi i morao sam da uradim tone-down bojama i osvetljenju koliko pegla po ocima. Verujem da su novije gen. jos surovije, tako da je definitivno subjektivno 'sta je dovoljno svetlo'. :)

Dakle i na c805 u na Lg Oled TVu je ok slika, refresh rate i ostalo kada su konzole u pitanju? Nisam nikad imao konzolu, planiram da uzmem klincima nintendo switch 2 kada ga izbace za koji mesec.
Koje konkretno modele da razmatram? C,D,G seriju kod LG-ja? Sta je best buy trenutno?

Ima li jos neki predlog ili da ove modele razmatram sto je kolega preporucio OLED65S90D, S90C i LG OLED65C4

Poslednja izmena:
Tesko je to i porediti TCL MiniLED i LG OLED, kada dva TCL mozes kupiti za jedan LG.
Nije teško porediti, jer nije toliko daleko uopšte. U nekim specifičnim stvarima OLED je bolji, bez diskusije, ali kao ceo paket, ja sam zauvek kupljen sa miniled.

TCL je prvi LCD televizor koji sam kupio sebi, verovali ili ne. Do miniled mi nijedan nije odgovarao.

Ja sam pre dve godine kupio TCL 50C735. Otišao je u oglase sutradan. Hteo sam njime da zamenim LG 49SK8500 iz 2018.godine, ali se pokazalo da taj LG, iako dosta stariji, ima daleko bolji prikaz i mnogo je brži. Bukvalno bi bio prelaz "sa konja na magarca". Još uvek se koristi.
Jeste da mini led bi trebao da bude odličan, ali posle opisanog razočarenja, sada gledam isključivo Oled.
Gorepomenuti LG8500 će biti zamenjen sa Philips Oled (55Oled706) koji smo kupili 2022. godine, a na njegovo mesto će doći drugi Oled, malo veći (65), iz serije 808 ili 809 (Philips) ili LG C.

Kao korisnik Lg Oled C1, u pitanju je 65"... nikako ne preporucujem oled za gledanje u svetlim prostorijama. Za mracne prostorije i priguseno svetlo je super, za igranje sa PC ili Sony takodje odlican ali mora biti mracna prostorija. Jednostavno refleksija je prejaka a i sam SDR baca jako malo osvetljenje na oledu, u proseku oko 250-300 nits, pa deluje kada se gledaju tv kanali kao da je slika premalo osvetljena. Po meni ili mrak u sobi ili Qled, mini led i slicno.

Nazad
Vrh Dno