Šta je novo?

Preporuka za server

kovach76

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2007
Poena
304
Poštovanje,

nadam se da tema odgovora ovom mestu. Potrebna mi je preporuka za server koji bi imao oko 50-tak klijenata i na kome bi se vrteo SUSE. Program je knjigovodstveni i uglavno su mali fajlovi. Ono što bi trebao da ima je sledeće:

-2 podnožija za cpu (u početku bi bio ubačen 1 quad)
-da ima mesta za 8 sas diskova
-raid 0,1,10
-naravno redudantno napajanje, hotswap
- 2 lan karte gigabitne

to bi bilo za pocetak, unapred hvala na preporukama.

moja preporuka ti je uzmi neki brand name server, dobijas i podrsku ako nesto krene lose, pa mercedes je mercedes

Apsurd je da to pitas ovde, najbolje je da nazoves zastupnike za Dell, HP, IBM i pitas sta imaju na lageru a sta mora da se ceka. Pa onda proveris na forumu ko je imao kakva iskustva sa onim sto ti je ponudjeno.

npr. 8 SAS backplane mesta nisam vidjao osim u IBM x3650 M2 2U serverima (mislim da dolaze sa dva bp-a), stim sto koriste 2.5" diskove. x3400 ima samo 4x3.5" u osnovnoj konfiguraciji, mora dodatni backplane da se uzima,.. itd...

brand server se podrazumeva... a što pitam ovde... pa recimo da su mi relevantnija iskustva korisnika sa svojim serverima, nego ono što mi kažu zastupnici dell-a, ibm-a i ostalih. Do sada sam kupovao HP servere i sa njima sa bio relativno zadovoljan, sada me interesuje šta neko od vas koji ste mnogo upućeniji od mene u ovu temu o serverima preporučuje kao dobru kupovinu.

Nisi me razumeo, problem je sto su serveri u ponudi 4-6 meseci i onda ih zamenjuju neki drugi. Kakve veze ima sto mi radi 10 servera x3400 kada mozda bas taj novi model koji ces ti uzeti ima neki bag?

Zastupniku kazes "hocu to to i to" on ti da cenu i ponudi tacan model, to vec mozemo da komentarisemo.

Poslednja izmena:
Ne bih robovao toliko brendovima, sam server ne znaci mnogo bez UPS-a, kontrolisane prostorije, klime, stabilizatoa napajanja, brzih net periferija, raid polja i brzih kontrolera, dovoljno kvalitetne memorije ....
Treba dobro sagledati sta ti treba.

Obicno se tu kupuje po principu "nek kosta kolko kosta - bitno je da je to XXX brand, i to znaju oni sto prodaju. Mnogo bolje je opremljen server slabije marke, nego goli server samo da se kaze da je "taj i taj", a od ostalog nemas nista pa se celi radni vek krpi i yapusuju rupe u sistemu.

IBM jeste bolji, skuplji, opremljeniji, cesto i lepse i pametnije resen u mnogim segmentima hw, ALI vecina softvera koja dolazi uz njih su razne trial navlakuse, pa ako resis da se potpuno opremis svom podrskom cena se lako udvostruci! Treba imati i to u vidu. Po isteku garancija rez. delovi se "ne pipaju".

Dell nije ono sto je bio pre 4-5 godina.

Moja preporuka je HP, vise nude za iste pare.

Treba proveriti i sta drugi, slabiji brand-ovi nude. Razni sistem integratori po srbiji i hrvatskoj imaju neka svoja resenja. Recimo M-SAN group ima interesantnih modela, imam lepih iskustava i sa njima.

Dzaba brand server u Srbiji kad, sta god da rikne, moras da cekas da diler koji ti je prodao gvozdje naruci deo iz inostranstva. Procedura koja moze da se oduzi i na mesec dana.

Cuo sam da navodno HP odudara od te prakse, tj. da lagerisu delove, sad koliko je i da li je to 100% tacno ne znam.

Ja sam cesto u ovom delu foruma pominjao da to sto IBM/Dell/HP/whoever negde u svetu imaju odlicnu podrsku i munjevitu zamenu neispravnih delova ne mora po defaultu da znaci da je ista situacija u Srbiji.

Po meni i dalje je bolje kod nas sklapati servere od lako raspolozivih komponenti, koristeci zdrav razum i iskustva drugih. U suprotnom, kao sto rekoh, zamena dela u crkotini moze da potraje neprijatno dugo.

Server koji odgovara zahtevima je npr. HP ProLiant DL380G5 ili G6, ostali proizvodjači imaju analogne modele.

Proveri da li negde ima zaostalih G5 modela na lageru, može da se desi da ga prodaju po nižoj ceni u odnosu na G6.

Jeste ceka se i po mesec dana (vise puta probano), samo sto je kontroler + 8 SAS plane-ova u kinezu sasvim dovoljna egzotika.

Cesto se spominju brand name serveri, a niko ne spominje Supermicro ili recimo nemacki Thomas Krenn? Dali neko od forumasa iz Nemacke ima iskustva sa Thomas Krenn serverima? Trebalo bi da je jeftinija varijanta.

Vise informacija na: http://www.thomas-krenn.com/en/index.html

Poslednja izmena:
Jeste ceka se i po mesec dana (vise puta probano), samo sto je kontroler + 8 SAS plane-ova u kinezu sasvim dovoljna egzotika.

Milane onda se treba osloniti na zdrav razum

Cemu fijoka za 8 SAS diskova, za 50 klijenata i na SuSe-u? Sve to moze lagano preko fijoke od 4 SATA diska, HW raid kontrolera, RAID-a 5 i bice x puta jeftinije. Em je delove lako nabaviti, cak moze odmah da se uzme sve duplirano i bice opet jeftinije od navedene specifikacije.

Ne znam cemu tolika opsednutost SAS-om koji je skoro pa uvek (sem jako ozbiljnih database sistema) losiji po svemu od SATA. Ko ne veruje, neka progugla.

Nemoj mene to da pitas :) Ja citam sta covek pise da mu treba, i preporucujem mu da prvo ode u prodavnicu i da mu kazu koliko ce to sto hoce da ga kosta.

Kada proguta tu knedlu - onda mogu da idu varijante "pa nismo bas hteli toliko da potrosimo".

Cesto se spominju brand name serveri, a niko ne pominje Supermicro ili recimo nemacki Thomas Krenn? Dali neko od forumasa iz Nemacke ima iskustva sa Thomas Krenn serverima? Trebalo bi da je jeftinija varijanta.

Vise informacija na: http://www.thomas-krenn.com/en/index.html

Pa ovo su ti u stvari Intelovi serveri, odnosno sastavljeni iz delova koje radi Intel, Nemci to srafcigerisu i lepe svoje stikere.

Valjda je fora u tome sto Intel ne sme da prodaje servere po sistemu 'kljuc u ruke' (antimonopolski propisi ili sta je vec u pitanju) vec prave kucista, ploce, bay-eve, storage i sl. koje posle XYZ firma sklopi i prodaje pod svojim imenom.

Evo resio sam ovo da uzmem, mislim da je ok

DL380G6 E5520/ 2x2GB/ 2x146GB/ P410 512 BBWC RAID (0,1,1+0,5,5+0)/ No ODD/ 4xNIC/ 3 god.

+ 6 x HP 146GB 6G SAS 15K rpm SFF (2.5-inch) Dual Port Enterprise 3yr Warranty Hard Drive

+ dodatno napajanje

Naaaajs.... :)

jedino diskove nemaju na stanju ali ih ocekuju ovih dana. e sada cena ovih 15k sas diskova je 2.5 puta veca od onih koji se vrte na 10k, a 10k imaju na stanju. samo se jos tu malo premisljam...

uglavnom, hvala vam na savetima.

Poslednja izmena:
Apsurd je da to pitas ovde, najbolje je da nazoves zastupnike za Dell, HP, IBM i pitas sta imaju na lageru a sta mora da se ceka. Pa onda proveris na forumu ko je imao kakva iskustva sa onim sto ti je ponudjeno.

npr. 8 SAS backplane mesta nisam vidjao osim u IBM x3650 M2 2U serverima (mislim da dolaze sa dva bp-a), stim sto koriste 2.5" diskove. x3400 ima samo 4x3.5" u osnovnoj konfiguraciji, mora dodatni backplane da se uzima,.. itd...

Izasao je i ibm x3620 M3 sa jeftinim 3.5 incha sata.

@igor2: Solidna opcija, zato i kazem da treba videti sta ima a sta moze da se nabavi kod trgovaca.

@kovach76: stvarno ne znam kakav je to knjogovodstveni program, ali mislim da je tih 8 diskova poprilican overkill i na 10k. Nas SW se vrti na informixu i imamo klijenata koji prave po 2000-3000 dokumenata dnevno (glavna knjiga ima 3-4-5 miliona rekorda u junu) i sve to radi na 4 diska u RAID 10.

btw: Da uzmes i diskove na 20k i ne znam sta, programeri* ce ti ubiti server losim upitom dok si rekao keks. Ja jos nisam video hardver koji nije pao na ovakvom ispitu...

*(bez ikakve zelje da uvredim nekog i cast izuzetcima)

Poslednja izmena:
Hm, pogresno sam u brzini napisao knjigovodstveni, server kupuje firma koja dnevno ima po njihovoj prici 4-5 hiljada dokumenata (faktura, otpremnica,naloga...) ujedno će pored postojeća dva ibm servera da služi i za backup svega i svačega, naravno bitnog. Oni su imali zahtev kakav hardware zahtevaju, i ja sam se trudio da to maksimalno ispoštujem, ne ulazeći u to da li to njihovim zahtevima odgovara nešto drugo, jednostavno oni plaćaju i ne prave pitanje oko cene, ali oni hoće da to bude server za koji oni smatraju da im je potreban.

@kovach76: stvarno ne znam kakav je to knjogovodstveni program, ali mislim da je tih 8 diskova poprilican overkill i na 10k. Nas SW se vrti na informixu i imamo klijenata koji prave po 2000-3000 dokumenata dnevno (glavna knjiga ima 3-4-5 miliona rekorda u junu) i sve to radi na 4 diska u RAID 10.

btw: Da uzmes i diskove na 20k i ne znam sta, programeri* ce ti ubiti server losim upitom dok si rekao keks. Ja jos nisam video hardver koji nije pao na ovakvom ispitu...

*(bez ikakve zelje da uvredim nekog i cast izuzetcima)

Onda sve ok :)

jedino diskove nemaju na stanju ali ih ocekuju ovih dana. e sada cena ovih 15k sas diskova je 2.5 puta veca od onih koji se vrte na 10k, a 10k imaju na stanju. samo se jos tu malo premisljam...

uglavnom, hvala vam na savetima.

Ne verujem da je potreba za brzinom tolika da su neophodni 15k rpm diskovi.

Kako planiraš da konfigurišeš tih 8 diskova, u koji raid?

Milanbb je u pravu - verovatno firma ima negativna iskustva sa prethodnim/postojećim softverom zbog loših performansi i sad su spremni da plate koliko treba samo da probaju to da reše brzim hardverom, to je jedino što IT može da im preporuči. Osim promene softvera, naravno. :D

I ja sam trenutno u nabavci servera za firmu i moj IT neće ni da čuje za bilo šta ispod 15k diskova i 512MB keša na kontroleru... :wall:

I onda neko stavi te 15k rpm diskove u raid 5... :)

Pa? :)
Raid 5 ima bolji read od raida 10, jel tako. A trenutno gledam cijenik...15 k je jefinije u par slucajeva od 10k :)

Generalno i mi muku mucimo sa zahtevima. Jedini realni parametri prilikom dizajna su broj IOPSa i prostor. Ostalo klijenta ne treba da zanima. A prema tome će i dobiti sistem.

A inace ne bih spominjao programere i ubijanje :)

Gledao sam ubijanje 2*32 jezgra sistema sa 256 GB ddr2

Poslednja izmena od urednika:
Ali u write nije baš dobar :)

Optimalno resenje za neoptimizovan SQL upit (npr.) je kupovina novog/brzeg/boljeg/veceg servera. A opste je poznato da se svaki problem sa softverom resava tako sto se hardver podesi da 'radi brze'.

U svakom slucaju - narucilac je saglasan da za 15k diskove plati vise i mislim da se svaka dalja prica moze svesti pod "e kada bi se optimizovalo"...

Problem u svemu tome je što je najbrže, a često i najjeftinije podići performanse kupovinom jačeg hardvera. A srednji/duži rok, koga briga za to "ja radim sad, možda će za godinu dana neko drugi da se zeza sa time".

u potpunosti se slažem sa ovim što pišeš. Ali poznavajući momke koji rade u toj firmi verujem da su imali i neki jači razlog.

inače definitvno je kupljeno ovo, čeka se samo faktura i da svi delovi budu dostupni (uvezeni)

HP ProLiant DL380 G6 E5520 2.26GHz Quad Core Base Rack Server (491325-001)

1 kom - Intel® Xeon® E5520 (4 core, 2.26 GHz, 8MB L3, 80W)

4 kom - 2GB PC3-10600R (DDR3-1333) Registered DIMMs (total 8 GB)

1 kom - HP Smart Array P410i/512 MB BBWC Controller (RAID 0/1/1+0/5/5+0) with longer 24-inch cable! za kesh memoriju

1 kom - standard 8 SFF SAS/SATA HDD Bays

8 kom - HP 146GB 6G SAS 15K SFF (2.5-inch) Dual Port Enterprise

2 kom - HP 460W High Efficiency 12V Hotplug AC Power Supply

Optimalno resenje za neoptimizovan SQL upit (npr.) je kupovina novog/brzeg/boljeg/veceg servera. A opste je poznato da se svaki problem sa softverom resava tako sto se hardver podesi da 'radi brze'.

U svakom slucaju - narucilac je saglasan da za 15k diskove plati vise i mislim da se svaka dalja prica moze svesti pod "e kada bi se optimizovalo"...

Problem u svemu tome je što je najbrže, a često i najjeftinije podići performanse kupovinom jačeg hardvera. A srednji/duži rok, koga briga za to "ja radim sad, možda će za godinu dana neko drugi da se zeza sa time".

Sta li je sledece? Pravljenje klastera ciji nodovi rastu eksponencijalnom progresijom? :)

Sto bi jedan iskreni kolega koder rekao:

"ranije otvorim notepad pa sat vremena razmisljam sta cu da otkucam,.... sada otvorim okruzenje, nadjubrim i stiskam 'debug'..." :)

Nazad
Vrh Dno