Šta je novo?

preporuka za overclock procesora iz potpisa!!!

maric62985

Slavan
Učlanjen(a)
25.07.2008
Poena
360
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S22 Ultra
Pametni uređaji
Xiaomi Mi Robot
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dajte preporuku koliko bih mogao da kloknem proc iz potpisa(AMD Athlon X2 Dual Core 3600+,1.91Mhz) sa box kulerom sa plocom iz potpisa(GIGABYTE GA-M61PM-S2
)!!!
tnx
:type:

Dajte preporuku koliko bih mogao da kloknem proc iz potpisa(AMD Athlon X2 Dual Core 3600+,1.91Mhz) sa box kulerom sa plocom iz potpisa(GIGABYTE GA-M61PM-S2
)!!!
tnx
:type:

Taj procesor bez dizanja voltaze treba da izvuce nekih 2.6GHz-a, ram 866MHz-a klok na box cooler-u pod uslovom da ti je kuciste dobro hladjeno, a temperatura ne bi trebala da ti prelazi preko 60 stepeni na tom kloku.

Pozdrav!

Ako nije EE varijanta cisto sumnmjam da ce dostici i tih 2.6:) a ako jeste onda hoce, pa mu dignes voltazu i dobijas sigurnih 2.8, ali mislim da ploca i nije nesto bas za klok

Ako nije EE varijanta cisto sumnmjam da ce dostici i tih 2.6:) a ako jeste onda hoce, pa mu dignes voltazu i dobijas sigurnih 2.8, ali mislim da ploca i nije nesto bas za klok

Znam ja da je ova ploca losa za klok,bas zato i pitam na koliko bih smjeo da ga potjeram bez posljedica.

Sta je EE?

Evo overclock-a na 1.25v
cpu-2599.png

energie efficient, taj na slici nije EE tj. nije radjen u 65nm

jel to znaci da ima bolje overklokerske sposobnosti od onog u 90nm?

Vidi, ovo su ti specifikacije procesora i pokusaj da ne prelazis ove vrednosti:

Processor AMD Athlon 64 X2 Dual-Core
Model 3600+
Ordering P/N (Tray) ADO3600IAA5DD
Ordering P/N (PIB) ADO3600DDBOX
Operating Mode 32/64
Frequency 1900Mhz
HT Speed 2000
Voltage 1.25V/1.35V
Max Temp 49-72'C°C
Thermal Power 65W
L1 Cache 128KB x2
L2 Cache 512KB x2
CMOS Technology 65nm SOI
Socket Socket AM2

Zavisi i kakav primerak imas a samim tim i koliki je potencijal za overklok istog. Ako imas los primerak izguraces 2.6GHz-a na 1.3v (ako i toliko), a ako imas dobar primerak dobices nekih 2.85GHz-a na 1.3v. Ti procesori dolaze da dosta dobrim box kulerom pa samim time je overklok od 2.8 podnosljiv i temperature bi trebale da ti budu oko 45-50 stepeni pod maksimalnim opterecenjem. Pazi, taj procesor ne podnosi visoke temperature tako da bi bilo pametno drzati ga ispod 60.

Evo ti jedan lep overklok na predpostavljam nekih 1.3v a mozda i manje:
ccpuz.php

jel to znaci da ima bolje overklokerske sposobnosti od onog u 90nm?
Energy Efficient je svaki radjen na 65nm u odnosu na 90nm, automatski koristi manji napon i trosi manje struje, a samim tim se manje i greje.
Potencijal overklokovanja 65nm procesora u odnosu na 90nm procesor bi u praksi trebalo da bude veci, stim sto bi 65nm procesor koristio za isti ili malo veci klok manju voltazu nego 90nm procesor. Da sumiram, tvoj procesor ima bolji potencijal za overklok.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
e da zaboravio sam jos da dodam da mi je oc potreban za 24/7.konstantno download-ujem tako da se komp nikako ne gasi pa bi bilo pozeljno da sad bas i ne pretjeram sa oc tj da oc bude stabilan za 24/7.

juce sam pokusao ali i nije bas bio kooperativan!
prvo sam mu digao fsb sa 200mhz na 220mhz ali se vrlo brzo nakon dizanja sistema restartovao.onda sam fsb stavio na 210mhz i radi.mada to mi i nije neko ubrzanje.sad radi na 2000mhz za razliku od default-nih 1900mhz.da ne postoji neka fora,posto se prvi put bavim oc,tj da ne mora polako da se dize fsb-u koracima od po 5-10mhz!?
juce vise nisam ni pokusavao da ga dizem jer i nisam imao vremena.

Poslednja izmena od urednika:
FSB se dize u koracima od 10mhz-a radi nalazenja optimalne brzine na odredjenos voltazi.
Taj procesor mora dosta vise da se klokuje, 100MHz-a je jako malo sto znaci da nesto radis progresno.
Prvo, zakljucaj PCI-e frekvenciju na 100MHz-a, u slucaju da imas AGP zakljucaj na 66MHz-a a PCI na 33MHz-a. Drugo, zakljucaj HT na 4x. Trece, nemoj memoriju da overklokujes dok god ne utvrdis maksimalni klok procesora, nakon toga mozes da se igras sa klokom memorije.
Sto se tice voltaze, nemoj da preterujes, korak po korak dok ne utvrdis stabilnost.

Pozdrav!

p.s. Za testiranje stabilnosti nakon overkloka preporucujem ti Prime, Orthos, LinX, OCCT pa ti izaberi...

Poslednja izmena:
FSB se dize u koracima od 10mhz-a radi nalazenja optimalne brzine na odredjenos voltazi.
Taj procesor mora dosta vise da se klokuje, 100MHz-a je jako malo sto znaci da nesto radis progresno.
Prvo, zakljucaj PCI-e frekvenciju na 100MHz-a, u slucaju da imas AGP zakljucaj na 66MHz-a a PCI na 33MHz-a. Drugo, zakljucaj HT na 4x. Trece, nemoj memoriju da overklokujes dok god ne utvrdis maksimalni klok procesora, nakon toga mozes da se igras sa klokom memorije.
Sto se tice voltaze, nemoj da preterujes, korak po korak dok ne utvrdis stabilnost.

Pozdrav!

p.s. Za testiranje stabilnosti nakon overkloka preporucujem ti Prime, Orthos, LinX, OCCT pa ti izaberi...

hvala na pomoci.nakon prvobitnog pokusaja oc-a nisam vise pokusavao.nisam stigao jer sam bio dosta zauzet.sutra cu da se bacim u nastavak posla a ako ne i veceras.a memoriju sam digao na 800mhz(imam 2 stangle od po 1gb na 800 i 2 od 512mb na 667),samo nisam imao neku opciju postepenog dizanja clock-a vec samo opcije da izaberem izmedju 533,667 i 800.
cim nesto uradim javljam.ako dje zapnem opet se javljam!

2x512 @ 667 ce ti definitivno praviti problem osim ako nemas neku ekstremnu koja se klokuje blesavo. Ako ti je FSB povezan sa klokom memorije, samim overklokom procesora ces povecati i klok memorije sto ce ti verovatno praviti problem da dostignes neki visi klok. Trenutno stavi memoriju na 533 dok ne zavrsis sa klokom procesora, nakon toga testiraj dokle ide memorija.

Pozdrav!

Iskreno, ne shvatam bas poentu overkloka ovakve (download?) masine... imas mator procesor, kome ni tih par stotina MHz nece mnogo znaciti, a i ovako je vise nego dovoljan za svakodnevne stvari. Imas matoru graficku kartu koja nije za igranje i kojoj taj procesor i nije usko grlo. Imas plocu koja svakako nije predvidjena za overklok. Imas tri modula razlicite memorije, od kojih su dve na 667, pa te mozda i to koci.

Kada podvuces crtu, taj overklok koji ces dobiti nije vredan cimanja, povecanog zagrevanja i maltretiranja komponenti - dobitak u performansama neces uopste primetiti.

Iskreno, ne shvatam bas poentu overkloka ovakve (download?) masine... imas mator procesor, kome ni tih par stotina MHz nece mnogo znaciti, a i ovako je vise nego dovoljan za svakodnevne stvari. Imas matoru graficku kartu koja nije za igranje i kojoj taj procesor i nije usko grlo. Imas plocu koja svakako nije predvidjena za overklok. Imas tri modula razlicite memorije, od kojih su dve na 667, pa te mozda i to koci.

Kada podvuces crtu, taj overklok koji ces dobiti nije vredan cimanja, povecanog zagrevanja i maltretiranja komponenti - dobitak u performansama neces uopste primetiti.

Ovo je bas pesimisticko razmisljanje da ne kazem low. Ljudi pokusavaju da dignu klok sa 1.9 na 2.6 min. to ja 700 po jezgru, znaci 1.4GHz. Ako jos skonta neku polovnu 8800 ili 3870 moci ce lepo da igra sve novije igre...za smesno ulaganje

Poslednja izmena:
Ovo je bas pesimisticko razmisljanje da ne kazem low. Ljudi pokusavaju da dignu klok sa 1.9 na 2.6 min. to ja 700 po jezgru, znaci 1.4GHz. Ako jos skonta neku polovnu 8800 ili 3870 moci ce lepo da igra sve novije igre...za smesno ulaganje

A taman sam pomislio da na forumu vise nema ljudi koji misle da overklok dvojezgarnog procesora za 500MHz donosi 1GHz ubrzanja :)

Sa tom plocom, box kulerom i dva razlicita tipa memorije sumnjam da moze dobiti tih 700Hz o kojima ti pricas. Memorijski kontroler u tim procesorima je bio toliko bagovit da je sa vecinom memorijskih modula pravio problem na magistrali vecoj od 230-240... tu mu je bilo ogranicenje.

A taman sam pomislio da na forumu vise nema ljudi koji misle da overklok dvojezgarnog procesora za 500MHz donosi 1GHz ubrzanja :)

nikad ne reci nikad, uvek ima novih bisera:D.Sta se to ne racuna po jezgru kolko ga klokne?
Ali sve jedno i da je 700 ,ima moju podrsku za klok :), komsa ima 4000+ ne klokovan i 8800 i moze sve na da igra

Poslednja izmena:
Meni se vise cini da covek vezba i uci na svojoj trenutnoj konfiguraciji, a to sto je stara je i bolje, jer je overklok na njima jednostavniji. Samom tom vezbom moze da izvuce i malo brzu konfu...Nema covek sta da izgubi osim vremena koji zahteva overklok, a nekima overklokovanje (kao meni recimo) predstavlja zadovoljstvo.

Pozdrav!

Meni se vise cini da covek vezba i uci na svojoj trenutnoj konfiguraciji, a to sto je stara je i bolje, jer je overklok na njima jednostavniji. Samom tom vezbom moze da izvuce i malo brzu konfu...Nema covek sta da izgubi osim vremena koji zahteva overklok, a nekima overklokovanje (kao meni recimo) predstavlja zadovoljstvo.

Pozdrav!

e upravo o tome se i radi.rookie u oc-u.vjezbam pa hocu da vidim kako ce da mi ide.uz tvoju pomoc a i ostalih sa bench-a nadam se da cu da budem uspjesan.malo vjezbam a malo i da izvucem jos koji mhz iz kompa.:d
naravno da je ova konfa zastarila i da nije toliko zahvalna za overklok ali hocu malo da se igram.na ljeto ce da se mjenja necim jacim ali o tom potom...do tad cu da se igram sa onim sto posjedujem.:crash:

2x512 @ 667 ce ti definitivno praviti problem osim ako nemas neku ekstremnu koja se klokuje blesavo. Ako ti je FSB povezan sa klokom memorije, samim overklokom procesora ces povecati i klok memorije sto ce ti verovatno praviti problem da dostignes neki visi klok. Trenutno stavi memoriju na 533 dok ne zavrsis sa klokom procesora, nakon toga testiraj dokle ide memorija.

Pozdrav!

667-ce su kingston-i a 800-ke su transcend-i.
poslusao sam tvoj savjet.spustio memoriju na 533mhz i sad digao fsb za jos 10mhz tj na 220mhz.i radi naravno.sad cu polako da dizem fsb pa da vidim dokle cu da izguram.:type:

Pozdrav!

e da a od ovih programa za testiranje stabilnosti oc-a koji mi ti preporucujes najvise i kako da znam na osnovu njihovih rezultata dal imam stabilan klok ili ne...
p.s.znam da smaram ali sta da radim.bolje da pitam nekog ko zna nego da nesto zeznem.
:wave:

Ma opusteno, pametni pitaju.
Ja licno koristim Prime i Orthos najvise, upalis u prime test za CPU i ostavis da sljaka, uz to meris temperaturu. Ako izbacuje greske, BSOD, zamrzavanje i slicno, onda moras da spustas klok ili podizes voltazu.
Kad stignes do overkloka memorije preporucicu ti program kojim da testiras.

Ma opusteno, pametni pitaju.
Ja licno koristim Prime i Orthos najvise, upalis u prime test za CPU i ostavis da sljaka, uz to meris temperaturu. Ako izbacuje greske, BSOD, zamrzavanje i slicno, onda moras da spustas klok ili podizes voltazu.
Kad stignes do overkloka memorije preporucicu ti program kojim da testiras.

:wave: Zasto oma nisi stavio link do tog programa za memoriju , ima nas jos ovde sto prate ovu dramu , pa bi usput da testiraju i svoje masine :wave:

Poslednja izmena:
za sad mi je fsb na 230mhz.prvo nije htijeo da mi digne fsb na 230 sa 220 ali sam onda clock memorije stavio na auto pa je onda prosao na 230.sad radi tako pa cu opet kasnije probati da ga dignem na 240 jer nije htijeo prije pola sata.:D

Sta se to ne racuna po jezgru kolko ga klokne?

Ne sabira se, jer vrlo malo realnih, svakodnevnih aplikacija ravnomerno maksimalno opterete oba (tj. sva) jezgra. Da imas aplikaciju koja zna da to uradi, onda bi mogao da pricas o idealnim ubrzanjima i da ih sabiras. No nebitno...

Nemam nista protiv da svako pokusa i "vezba", ali je sa ovim sto on ima na raspolaganju 700MHz o kojima ti pricas u domenu naucne fantastike. 230-240 je cesto bio max za magistralu, zbog bagovitog memorijskog kontrolera.

danas sam probao jos jednom i digao sam fsb na 240mhz i radi!
sto se tice kloka memorije od kad sam stavio na auto od tad mi se klok memorije sam povecava kako povecavam i fsb.jel to znaci da mi je vezan klok memorije sa fsb?sad cu malo da istestiram onim programima za stabilnost pa cu da probam da ga dignem na 250mhz.
e da i jos jedno pitanje.jos uvijek nisam dizao voltazu,mada ni ne bih ukoliko ne bude potrebe ali ako zatreba u kolikim koracima to da radim?

e da i jos jedno pitanje.koliko dugo treba da pustim programe za testiranje stabilnosti da rade?sinoc sam pustio da prime95 radi skoro 10 sati misleci da ima kraja da bi na kraju shvatio da on moze da radi do iznemoglosti.
p.s.vise mi se svidja interfejs orthos-a tako da sad koristim njega

Imam isto pitanje kao i korisnik maric62985 samo sto je u pitanju procesor iz potpisa!Nemam bas nikakva iskustva sa tim,ali jednom se mora probati!Na cega bih prvo trebao obratiti paznju,koji kuler da kupim itd!

Vrh Dno