Šta je novo?

Hardver Preporuka za napajanje?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

bojke1

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2006
Poena
375
Moja oprema  
CPU & Cooler
RYZEN 5 3600XT/COOLER SilentiumPC FORTIS 3 HE1425
Matična ploča
MSI B550 GAMING PLUS
RAM
KINGSTON FURY RGB 2X8GB DDR4 3600MHZ
GPU
ASUS ROG STRIX-GTX1060-O6G-GAMING
Storage
KINGSTON 500GB M2 SA2000M8 ,WD RED PLUS 4TB,WD 2TB GREEN,EXTERNI 2,5 INCHA TOSHIBA 1TB
Zvuk
JAMO D450 FRONT,JAMO D4CEN,JAMO D400 SURAUND,JBL SUB ES250PW,MARANTZ AVR SR7009,SONY BDP-S6200
PSU
SEASONIX PRIME GX1000 GOLD
Kućište
COOLER MASTER 690 II ADVANCED
Monitor
DELL S3220DGF 165HZ,SONY KDL55X8509C 120HZ,BENQ W1070+ FULL HD PROJEKTOR
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER 3S,LOGITECH K360
Mobilni telefon
Samsung s24 ultra 12/256gb titanium black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Treba mi preporuka za neko napajanje koje bi bez problema teralo moju konfiguraciju iz potpisa uz napomenu da imam u planu da staru 1060 grafu zamenim za rx6800 ili za 3080.
Staro napajanje chieftec od 650w mi je juce prestalo sa radom i to tako sto je prethodni dan radilo normalno.I onda sam uzeo kompresor da ga ocistim od prasine i kad sam posle toga spojio komp napajanje nije reagovalo.Inace je bilo dosta staro i vec duze vreme sam planirao zamenu napajanja.Iz njega je izaslo puno prasine.Inace sam odaljio pistolj nekih 20-25cm i nije bio prejak pritisak iz kompresora.Do sada sam ovako cistio racunar dosta puta.
Otvorio sam napajanje sa drugarom da vidim da se slucajno nije odvojio neki kabl dok sam ga cistio, ali jedino sto se vidi da je jedan kondezator bas naduven.
Dao mi je drugar na koriscenje drugi chieftec od 750w da se sluzim dok ne nadjem drugo napajanje.
Budzet koji bih dao za napajanje je nekih da kazemo od 100 do plafon 130 eura.
Uzeo bih novo sa sto duzom validnom garancijom.
Mada moze i neko polovno ali takodje sa nekom domacom garancijom.
Citao sam ovde razne teme oko preporuka i koliko vidim trebalo bi neko od 850w da bude dovoljno za moju konfiguraciju kad bude stigla i jaca grafa.
Mozda moze u ovu cenu da se uklopi i neko od 1000w posto vidim da ima za nekih 80 eura lc power od 1000w platinum ali vidim da su bez garancije.
Pa ne znam koliko se isplati kupiti ovako nesto cak i sa nekom validnom garancijom?
Ili ipak ici na neko provereno napajanje od 850w jer koliko sam shvatio to ce biti neki minimum za moju konfiguraciju iz potpisa uz drugu grafu?
Treba mi preporuka za modele napajanja koji su se dobro pokazali i koje bih posle potrazio u radnjama?
Ne znam koliko su tacne cene na sajtu kupujem prodajem posto vidim da se dosta ljudi zali da slabo azuriraju cene.Mislim na nove stvari.
Ne gori mi pod nogama da moram odmah kupiti napajanje posto drugaru nije hitno da mu vratim ovog chifteka koje mi je pozajmio.
Svaka preporuka dobrodosla.

130 eura je malo para za kvalitetno napajanje za 3080.

Pa to mi je neki plafon.Drugar mi cesto putuje u bec i moze mi odatle dovuci neko solidno napajanje,plus mi je preko njega ostvariva garancija.
Gledao sam asus rog strix 850w je tamo oko 120 eura koliko sam video na brzinu.Mozda se moze naci i nesto nize.Nisam nesto detaljno trazio po njihovim sajtovima.
I verovatno tamo mogu pojuriti nesto a da je solidnog kvaliteta.Posto su ovde kod nas u radnjama cene vece nego u austriji.
Kazem nisam gadljiv ni na polovno ali samo sa validnom garancijom.

polovno napajanje nikad nije dobra ideja.

Gledao sam asus rog strix 850w je tamo oko 120 eura koliko sam video na brzinu.Mozda se moze naci i nesto nize.Nisam nesto detaljno trazio po njihovim sajtovima.
Ako možeš tog Asusa da nabaviš za 120 eura to bi ti bilo najbolje rešenje.

Ako ti nesto znaci informacije... 4090 potrosnja 400~450w + 13900k do 250w + 32gb + Ploca sa 2xm2 1xhd, vazdusno hladjenje sa 2 ventilatora, sistem u full loadu simulirana situacija kopiranje sa diskova cpu full load sa R23, grafika u full loadu, u tom najzahtevnijem scenariju potrosnja je 850w maximum mereno posebnim uredjajem iz uticnice... To je namenski radjeno za potrebe firme u vezi nabavke hardvera, nije merena samo potrosnja nego tebi ova informacije mozda moze nesto da koristi jer ako kupujes novo napajnje a preferiras jacu grafiku tipa 3080 doci ce na red nekada mozda i 4090, mozda i procesor kao sto je 13900k.
Mozda je bolje da se obezbedis na vreme da ne menjas napajanje na 2god, a verovatno znas da nije bitna samo snaga napajanje nego i kvalitet. U firmi imamo vec 3 generaciju hardvera Seasonic napajanja 1000~1200w rade vec nekih desetak godina, nikad ni jedan problem a masine konstantno u full loadu minimum 8h svaki radni dan, a rade i duze, cesto i preko noci. Mozda to nista ne znaci, ali tako je kod nas sa ovim brendom.

alex303@Drugar stalno putuje za bec i tamo ima dosta radnji za pc komponente.
Provereno mi moze nabaviti napajanje tamo.Samo mi treba preporuka za konkretan model.
Ako moze preporuka od tebe koje napajanje se pokazalo ok od 850w a koje od 1000w?Mislim na konkretnu oznaku napajanja.
Pa da vidim sta ima tamo kod njega i da porucim.
Ovo sam nasao na brzinu tamo
Sad ne znam da li je ono ok ako budem resio da idem na 850w?
Vera@ Hvala na informacijama.Imacu to u vidu.
Graficke ne menjam cesto tako da ako budem uzeo 6800 ili 3080 to ce biti kod mene minimum 4-5 godina.Igrice igram da kazem povremeno,vise mi grafa sluzi za uopsten rad na racunaru i gledanje filmova spojenih na projektor.
Prosle godine sam uzeo monitor u 2k rezoluciji dell 3220dgf pa je i to da kazemo razlog zasto bih zamenio moju staru asus strix1060 6gb.
Ovaj stari chieftec me je sluzio pa skoro 10 godina bez ikakvih problema.
Mogao bih malo i povecati budzet na nekih 150 eventualno 160 eura ako se za taj novac moze naci neko ok napajanje.
Znam da su kod nac cene malo jace ali kazem imam mogucnost da napajanje nabavim u austriji i da me izadje povoljnije a da opet mogu ostvariti neku eventualnu reklamaciju.

@lepi kokan Znam da je to rizik uzeti polovno napajanje ali ako bih kojim slucajem to uzeo gledao bih da imam neku pisanu garanciju.Da sam barem miran sa te strane.Bez garancije ga ne bih uzimao uopste.
Tako da dajte preporuke za neke konkretne modele od 850w do 1000w.
Cuo sam se sa drugarom i on je krajem meseca u becu tako da imam vremena jedno dve nedelje da odaberem nesto sto ima kod njih.

Poslednja izmena:
Mislim da uzeti kvalitetno polovno napajanje koje nije radilo duze od 2~3god nije nikakav rizik... Jos ako ima neku garanciju koja obicno kod takvih modela nije ispod 10god, to je svakako bolja kupovina nego 1000w nekog levog proizvodjaca koji to pravi sa jeftinim komponentama. Cak sam naiso na takvo misljnje u nekoj youtube recenziji napajanja posto sam se predhodnih mesec dva temeljno informisao o komponentama za sklapanje svoje konfiguracije.

a... seasonic napajanja iz tvoje firme su kupljena polovna, right? - wrong!

ako si raspoložen za kocku sa potencijalno velikim gubitkom i neproporcionalno malim dobitkom, izvoli.
tvoj novac, tvoj rizik.

*da ne pominjemo cenu 3080 karte i "masivnih" 50ak evra uštede za novo, kvalitetno napajanje.

Poslednja izmena:
@lepi kokan
Ne nisu polovna napajanja ali ako rade 10god konstantno pod max opterecenjem koje moze da stvori high end masina, ne vidim sta moze da bude problem sa polvnim slicnog kvaliteta koje je radilo 2god ?
Sta je rizik da recimo kupi Seasonic 1000~1200w napajanje koje je radilo 1~2god taman da je radilo u full loadu 24/7 ?
Mislim da je na desetak masina u firmi vece oko desetak godina Seasonic 1200w, napajanje koje sam i ja ugradio u svoj sistem a koje je kupljeno kao rezevno za slucaj da zatreba i nije zatrebalo evo vec nekih desetak godina. CPU fill load grafika koliko premier moze da je optereti.

ne vidim sta moze da bude problem sa polvnim slicnog kvaliteta koje je radilo 2god ?
Jer ne znaš kako i gde je radilo. 2 godine i nije strašno za napajanje, ali i cena mora da bude itekako adekvatna da bi opravdala rizik kupovine napajanja od nekog nepoznatog. Ako to napajanje ide u računar koji je viša i skuplja klasa, rizik raste. Drugo su uzimam od brata, drugara, itd kombinacije gde se neka prethodna informacija ima.

Da ne spominjemo činjenicu da onaj ko je kupio Seasonic napajanje od 1200W sigurno neće da ga proda posle 2 godine ako je sa napajanjem sve u redu i ako je vršena normalna eksploatacija. Ne kažem da nije moguće. Takva kupovina je great deal. Ali to je jako retko i bukvalno moraš da ga loviš. Pa čak i tada postoji rizik.

Za sada sve ono sto se prodaje na kp sajtu pa da kazemo i ovde od polovnih stvari retko sta ima garanciju.Tu ne racunam na ono radna garancija 7 do 10 dana i slicno.
Na polovno sam mislio da uzmem samo ako je da kazemo staro godinu, godinu ipo dana a da ima validnu garanciju od minimum tri godine.
Ne interesuju me one stvari da napajanje ima garanciju od 10 godina a korisceno je 4-5 godina.
Najverovatnije cu uzeti novo napajanje sa nekom validnom garancijom gde se dobija fiskalni.Sad da li ce biti ovde kod nas ili ce mi drugar doneti od preko jos nisam resio.
Pa ako moze dajte neku preporuku za neki konkretan model od 850w i za neki od 1000w.
User @alex303 kaze da onaj asus rog strix od 850w nije los za 120 eura.
Moram pogledati sta jos ima u austriji pa ako neko zna tamo jos neke radnje koje prodaju napajanja ako mu nije tesko neka mi posalje linkove na privatnu poruku.

Hvala na linkovima.Mada ovo je pravi link za austriju sa njihovim radnjama.

Moram videti koliku garanciju daju tamo na corsair napajanja,a koliku na asus?
Koliko sam citao ovde na forumu kazu da je kvalitetnije ovo napajanje corsair koje u oznaci ima RMx nego RMe.
Mozda si u pravu da se odmah ide na napajanje od 1000w nego na 850w i biti miran neki duzi period.
Da li je bolje ici na ovaj model corsair od 1000w za nekih da kazemo 175 eura
Ili mozda ici na asus rog strix od 1000w za nekih 185 eura
Ili ici na neki drugi model proizvodjaca?

Pa ti reče da je 130 eura plafon. Kako sad odjednom 185 eura nije problem ?

Hvala na linkovima.Mada ovo je pravi link za austriju sa njihovim radnjama.
To ti je sve isto jer vecina tih ponuda je zapravo iz Nemacke, moze da promenis u pretrazi i dodas DE... Najlakse resenje je da neko ko je tamo poruci i lepo mu stigne na vrata.
Asus ne moze da pravi sve i da to sve bude odlicno... Ploce i grafike Ok i tu su stvarno verovatno najbolji, ali napajanja, pa odkad asus/gigabyte prave napajanja, ne bi to nikad kupio da ne pricamo o tome koliko asus ume da zaceni svoje proizvode a sve van osnovne delatanosti ploce i grafike daleko je od najboljeg na trzistu. Delimicno verujem u corsair, a 100% Seasonic i SilverStone jer da tako kazem imam visegodisnje iskustvo sa desetak njihovih napajanja koja rade besprekorno.

@alex303 Mislio sam da odmah uzmem i neku grafu ali citajuci ovde na forumu vidim da moram podici budzet za napajanje.To sam i napisao u mojoj drugoj poruci za budzet do 150-160 eura.
Nije mi problem da dam za napajanje tu do da kazemo 200 eura,ali tu onda imam drugi problem.
To onda odlaze kupovinu graficke za neki kasniji period.
Prvo sam mislio da kupim neko malo korisceno napajanje sa nekom validnom garancijom,ili novo i da za to odvojim do 130 eura jer se novo ni ne moze naci za te pare.
Mislim moze se naci nov onaj asus rog strix od 850w za 120 eura u austriji.Ali nisam siguran da li je to ok izbor.
Hocu da kazem da nisam neko ko vrlo cesto menja komponente.Kad budem uzeo grafu 6800 ili 3080 to ce kod mene biti minumum 5-6 godina.
Tako da meni posao zavrsava i neko napajanje od 850w sto se kaze i na duzi period.
Ali sto kaze @user Vera mozda je bolje odmah ici na 1000w i biti miran neki duzi period.

@Vera Videcu jos koji model odabrati.Mislim sta god da uzmem da ce mi trajati.Nisam ja neki preterano zahtevan korisnik.Racunar se koristi u proseku po par sati dnevno.
Verovatno ce biti neki corsair ili seasonic model od 1000w.
Samo jos da vidim konkretno koji model odabrati?

Hvala ne preporuci.
Vidim da od modela seasonic gx ima prime i focus.
Jel ima tu neke bitnije razlike ili su to napajanja priblizno istog kvaliteta?
Za corsair mi je jasno da je rmx kvalitetnije od rme modela.

Gledam nesto po nasim radnjama i onako dosta su jake cene a i nema nekog velikog izbora za napajanje od 1000w.
Gledao sam sesonic focus i on je nekih 25000 sa da kazemo validnom garancijom od 10 godina.
Koliko je on losiji od seasonic prime modela isto od 1000w?Posto ovaj prime od 1000w se ovde tesko nalazi.
Corsair rmx 1000w nema nigde za neku normalnu cenu.
Ostaje mi ovaj sesonic focus 1000w i eventualno asus rog strix 1000w koji je isto oko 25000 dinara sa garancijom od 10 godina.
Jedino ako nesto uspem da nadjem preko pa da mi drugar donese iz beca,ali sam mislio da vidim sta ima ovde kod nas ali je vrlo slaba ponuda.
Zamolio bih nekoga ako negde ima ovaj sesonic focus ili prime od 1000w za neku ok cenu da mi posalje pm pa da pozovem.

Svako napajanje koje ima 10 godina garancije je odlično napajanje. Tolika garancije se ne daje tek tako. Bilo koje napajanje od 1kW sa 10 godina garancije tebi završava posao. Ne treba praviti veliku filozofiju oko kupovine.

Mislim da ti je iz Beca najjeftinja varijanta, a za prozovd na koji proizvodjac daje garanciju 10god nema da brines jer sigurno je napravljeno tako da traje tih 10god, napravljen sa adekvatnim komponentama... Tako da iz Beca ili Beograda nije bitno jer minimalne su sanse da ces imati sta da reklamiras tokom vremena.

Hvala na brzim odgovorima.
Ostaje mi da vidim sa drugarom sta se moze naci u becu posto on ide krajem meseca tamo.
Ako tamo ne nadjem nista ostaju mi ove nase radnje.
Sad videcu sta ce biti ovde na stanju.
Mislim da je kvalitetniji seasonic gx focus 1000w od asus rog strix-a od 1000w.
Pa cu uzeti najverovatnije seasonic ako ga tada bude bilo ovde na stanju.
Mada nema greske ni sa ovim asus napajanjem obzirom da je garancija isto 10 godina kao i za seasonic.
Inace gledao sam i seasonic prime od 1000w ali mi je van domasaja barem ovde u nasim radnjama.
Gornja granica za napajanje mi je 200 eura pa cu videti sta se moze naci za taj novac.

Ako moze jedno brzinsko pitanje pa mi treba takav i odgovor.
Ne znam kakav je chieftec polaris od 1250w za cenu od 140 eura ili chieftec polaris od 1050w za cenu od nekih 126 eura.Novi sa dve godine garancije.
Cena vazi samo veceras pa me interesuje da li valjaju ili da se ne zalecem?
Oznake su im
chieftec CAS02088 PPS-1250FC 1250W
chieftec PPS-1050FC 1050W
Cisto da znam sta da radim.

Hvala na odgovoru.Ovo mi je nesto iskrslo na brzinu oko chiefteca i to samo veceras.
Pa reko da pitam da li se isplati uzimati.
U svakom slucaju drugar mi je vec u becu pa cu videti sta se moze tamo nabaviti u sledece dve nedelje.

Nazad
Vrh Dno