Šta je novo?

Hardver Preporuka za maticnu plocu B550

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

skadiii

Zapažen
Učlanjen(a)
27.12.2024
Poena
4
Zdravo,treba mi pomoc oko odabira maticne ploce.
Ostale komponente koje bi isle uz nju su:

cpu: r5 5600x
gpu: rx 5700xt
ram: kingston 2x8 3600mhz
ssd: m2 500gb kingston
napajanje: be quite 650w

budzet mi je 10.500/11.000din,cipset da bude b550,nije bitno da li je mATX ili ATX(pozeljno je ATX)
i ne bih kupovao u nasim prodavnicama nego preko preprodavaca na KP jer su cene nesto jeftinije

ASROCK B550 Phantom Gaming 4​

oko 10k bi trebalo da izadje

Nisam sa njom,ali sa am4 platformom i msi pločama da.
Msi se predstavio kao BB sa tom platformom,uglavnom najviše daju za novac.
Stabilne su,i bios im je ok.
Tu je i Asrock.
Tako da su populatne ploče kod potrošača msi tomahawk,mortar,bazuka,A-pro,gaming plus itd..vrede pažnje.

Nisam sa njom,ali sa am4 platformom i msi pločama da.
Msi se predstavio kao BB sa tom platformom,uglavnom najviše daju za novac.
Stabilne su,i bios im je ok.
Tu je i Asrock.
Tako da su populatne ploče kod potrošača msi tomahawk,mortar,bazuka,A-pro,gaming plus itd..vrede pažnje.
Sta mislis o b550m aorus elite rev 1.0 ona je mATX?
koja je bolja msi ili aorus ?

Da ne otvaram novu temu. Imam r7 5700x3d, Kingston 2x16gb pc3600 i uzeo bih b550 plocu. Pošto MSI B550 Tomahawk nema po normalnoj ceni dali Asus Rog Strix b550-f ili MSI mpg b550 gaming plus? Što se cena tiče, Asus je 10 evra skuplji.

Moja preporuka za Asus.
Tri komada na poslu radi perfektno već dve godine, sa 5950x i 4x32gb 3200mhz

Ali ako imaš ovu b450 iz potpisa, ne znam što menjaš...

Da, B450 Tomahawk je sasvim ok osim ako ti treba više M.2 slotova ili bolji I/O.
U tom slučaju, Strix je mnogo bolji izbor od Gaming Plus za samo 10e više, pod uslovom da su obe nove...

Moja preporuka za Asus.
Tri komada na poslu radi perfektno već dve godine, sa 5950x i 4x32gb 3200mhz

Ali ako imaš ovu b450 iz potpisa, ne znam što menjaš...

I meni Asus deluje kao bolja ploča sa boljom naponskom sekcijom. Ova B450 iz potpisa je OK, samo što muku mučim sa USB 3 portovima koji rade random disconnect/reconnect. Nema šta nisam pokušao počev od podešavanje u Biosu, pa do podešavanja u Windowsu (gašenje power save stanja itd), razni driveri, reinstalacija Win 11.
Razmišljao sam da uzmem B650 ali onda trebam i DDR5 kao i novi CPU.

Da, B450 Tomahawk je sasvim ok osim ako ti treba više M.2 slotova ili bolji I/O.
U tom slučaju, Strix je mnogo bolji izbor od Gaming Plus za samo 10e više, pod uslovom da su obe nove...
Obe su nove. Ili da uzmem Asrock B550 Phantom Gaming za 100 EUR i planiram neki B650 upgrade za 2-3 godine.
@vrobec - Gigabyte Aorus Elite AX V2 B550, furam vec dve god, odlicna.
Gledao sam i nju.

Poslednja izmena:
Naručen Asus TUF Gaming B550-PLUS. Na kraju sam odustao od Rog Strix na KP. Domaća garancija na TUF uliva više poverenja.

Dobar izbor, Asus TUF Gaming B550-PLUS je super maticna ploca. Jedina mozda mana je sto nema integrisan I/O shield, vec je rastavljen, mada kad se sklopi sve lepo izgleda.

Potvrđujem za Asus TUF Gaming B550-PLUS. Dobra ploča. Nikakvih problema za godinu i po dana koliko je bila kod mene. Karijeru nastavlja u burazerovom kompu, nadam se sa istim uspehom.

Asus TUF Gaming B550-PLUS ploča otkazana od strane prodavca jer je nema na lageru. :(

Nazad
Vrh Dno