Šta je novo?

Preporuka za Linux

zelko.d

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2007
Poena
330
Treba mi preporuka za neku verziju Linuxa,posto hocu da izbacim windows iz jednog racunara.
Racunar je P4/celeron D/2x512Mb/Intel original ploca i namenjen je video-nadzoru.
Posto nisam puno radio sa Linux-om,treba mi nesto korektno,ne preterano zahtevno,koje bi doticna masina mogla da "tera".
pozz

Na takvom računaru možeš da "teraš" koji got GNU/Linux poželiš. Moja preporuka ti je Ubuntu 8.10, iz prostog razloga što je jednostavan, ne preterano zahtevan i svež je (izašao pre samo 15-tak dana). Jedini problem može da ti predstavlja ta oprema za video nadzor ali u slučaju problema sa njom obrati se na zvanični Ubuntu forum ili na Ubutu forum Srbije...

re:

Hvala na preporuci,upravo sam ga "skinuo" sa njihovog sajta,pa cu probati.
A neko mi je rekao da postoji [nezvanicna] podrska za Geovision za Linux,pa cu to prvo potraziti.
pozz

Evo da ne otvaram novi topic. Imam i ja jedan problem. Nakon shto sam se razocharao u sve windowse (98, xp, vista i 32 i 64 bit) htedoh da oprobam neki linux, jer sam prvenstveno chuo da je jaaaako pouzdan. E sad, problem je shto je to jedino shto znam, a koliko sam skontao ima mnogo distribucija. Pa jel postoji neshto shto iole lichi na windows (po izgledu), da eventualno mozhe slichan aplikativni software da se koristi, i josh eventualnije neka igra da se na njemu potera( prvenstveno cs 1.6 :) ).

Poslednja izmena:
CS radi na svakom Linuxu, ako instaliraš program Wine. Isprobaj Mint ili PCLinux, novi Ubuntu se nije baš proslavio čini mi se.

Ok, hvala. A jel mozhete neki link da mi bacite gde bi valjalo da potrazhim programe za linux i ostali software, pre nego shto se bacim u instaliranje? I, da li taj Wine radi sa 64bit verzijom linuxa, jer nameravao sam nju da skinem?

Poslednja izmena:
A za ovo sho sam ja naveo shta biste najpre uzeli?
1) ovaj kubuntu 8.10
2)mint
3)pclinux
I Jel mozhe taj wine na x64?

Ubuntu 8.10 i dodaj Wine repository odavde

dobar je i debian, ali ako si odbrao ubuntu neces imati neke velike razlike :)

Pozdrav,
sta preporucujete za racunar p4 3ghz, 4*512ddr, 160gb hdd, gf6800, ne zelim vise da koristim xp, meni je bitno da da os izgleda lepo a da ne bude zahtevan tj da ne bude komplikovan :p, ranije sam koristio suse 10.

Kubuntu. Do skoro sam koristio verziju 7.10 i bio sam veoma zadovoljan. Trenutno je aktuelna verzija 8.10 ali je nisam još probao tako da neznam kakva je.
Lak je za instalaciju i korišćenje i imaš veliki broj programa na netu. Inače sam bio oduševljen lakoćom instaliranja programa na njemu. Takođe imaš i dobru podršku na netu i to na našem jeziku.

:wave:

Poslednja izmena:
Da ne otvaram bez potrebe novu temu jer je u principu slican problem: potrebna mi je preporuka za Linux za poslovnu primenu u mojoj maleckoj firmi. Zahtevi su sledeci: da na njemu mogu da
se izvrsavaju programi za racunovodstvo/knjigovodstvo, neki paket kao Open Office, da moze da se umrezi 6-7 racunara sa jednim mreznim printerom i da jedan od racunara izlazi na Internet. Zbog trenutnog stanja ekonomije kod nas, koje ce potrajati, ovo sve cu morati sam da instaliram, konfigurisem i odrzavam bas isto kao i do sada, sa sto je manje moguce pomoci sa strane.
Potpuno sam svestan svih mogucih problema u primeni, ali moram da pokusam. Hvala unapred!

Preporuka ti je da ides na ubuntu i to u tvom konktretno slucaju mozda je bolje da ides na stariju verziju 8.04 jer ce onda biti jos dugo podrzana i za nju ce se izbacivati sigurnosni updejtovi i ispravke bugova. Besplatnu pomoc uvek mozes da potrazis po forumima. e sada oko tog knjigovoctvenog programa ako je neki stariji i radi pod dos-om bez problema ce raditi i pod linux-om preko doxbox-a. Ako ne onda ne znam kako ces to resiti.

U brzini nisam ni primetio propust.Naime, knjigovodstveni program je u Visual Fox Pro 2.6, u vezi
cega sam cuo od prijatelja, a on opet cuo negde da to moze da funkcionise (samo zasada ne
moze da se tacno seti od koga je i sta tacno cuo). Da li sam sada malo jasnije predstavio potre-
be i zelje?

pozz, skiado sam ubuntu, sada mi treba malo pomoc...
1. neki commander program
2. dvd rw program
3. codecs
4. nvidia gf 6800driver
5. gigabyte p4 titan mb drajveri (za lan i zvuk)
6. za skidanje torrent fajlova
8. neki messenger program

evo zasad toliko :p

Moja preporuka ti je da ne ides na novi KDE za ubuntu.

pretpostavljam da prelazis na linux iz Win sveta...ako je tako samo ti instaliraj KDE pa polako... to ti najvise lici na Win. A onda usput uci sta i kako moze da se radi na linuxu bez prozora.

ok ali kazi sta sve treba da donlodujem od gore navedenih linkova?

uz KDE ces dobiti dosta toga sto ti treba.

NekyBrate ti je vec odgovorio

Ako instaliras kubuntu, onda vec imas kde :)

Inace dosta programa vec dodje instalirano (dobro ubuntu je malo siromasniji, ali i on ima solidno), ostatak dodas sa add/remove programs (sam ce skinuti sa neta i instalirati).

Sto se kodeka tice, instaliraj MPlayer i vozi, ne treba to njemu za vecinu formata, a ako zatreba imas paket (mplayer codecs ili sl). Amarok ce sam instalirati za zvuk sta mu treba. Uglavnom treba ti internet, vecina stvari radi sama :)

Jos nije dovoljno upotrebljiv, samo je fensi :)
Ako ti je do efekata, compiz radi i sa starim...

Traženje linkova i bunarenje za programima i krekovima je stvar Windows sveta. U Linuxu otvoriš paket menadžer, uneseš pojam koji te zanima i on sam skine i instalira program, drajver za grafičku, kodek, wallpapere, pakete ikonica i sve što ti padne na pamet.

Nazad
Vrh Dno