Šta je novo?

Laptop Preporuka za laptop do 100.000din

Koji laptop kupiti?

Vuk1132

Zapažen
Učlanjen(a)
16.11.2021
Poena
21
Pozdrav svima, treba mi savet oko izbora laptop racunara potreban mi je laptop sam malo boljim karateristikama do 100hiljada

Odmah napiši kako kupuješ i gde, jer dosta znači. Ako uzimaš za keš imaš dosta prodavaca koji imaju odlične biznis laptopove, a po dosta nižim cenama nego u prodavnicama.

Kad kazes boljim karakteristikama, da li trazis neki koji ima jacu graficku, ako ti treba za igrice, ili hoces neki laptop za rad...tipa sa boljom baterijom, izradom, ekranom, itd?

Ovo malo prelazi budzet, ali je odlican laptop... :)
U sustini, dobijas jak laptop, poprilicno kompaktnih dimenzija, ima dobar ekran, dobru grafiku i dosta rama...baterija mu traje oko 4h, mozda moze da dogura i 5h pri laksem poslu, ako hoces da igras igrice ili da radis nesto zahtevnije, trajace 2h...takodje, ako radis nesto zahtevnije, bolje je prilkjuciti laptop na struju, zato sto ce tada imati bolje performanse... :)

evo i jeftinije opcije, ako zelis gaming laptop
Ima samo losiji ekran od prvog laptop, verovatno ima losiju izradu i dizajn je losiji(legion je skroz crn, dok ovaj ima crvene tastere, pa nije bas najlepsi)

E sada, ako ti treba kompaktniji, laksi laptop samo za neki laksi posao, onda mozes da uzmes ovako nesto:

Kupujem ga na rate ne treba mi za igrice, potreban mi je za svakodnevni rad u sustini trazim i7 ili rayzn 7 ne znam koji je bolji i graficka po mogucnosti da nije integrisana tipa mx350 jer sa jacim grafickam su dosta skuplji, sutdent sam etf i opredelio sam se za informatiku pa cu koristiti razne programe na njemu.
https://www.winwin.rs/laptop-i-tabl...5-6-intel-core-i7-8-gb-256-gb-ssd-160178.html ovaj mi se cini kao solidan

https://www.winwin.rs/laptop-i-tabl...l-core-i7-8-gb-512-gb-ssd-endless-157170.html i ovaj ali ne znam kako se acer pokazao
Velicina rom i ram memorije mi nije preterano bitna jer se lako nasogradjuju

Evo ti ovaj... :)
Kosta 75k, ali ima super procesor...graficka je, cini mi se, jaca od intelove...takodje, mislim da ovi ryzen procesori manje struje trose od intela, pa je baterija malo bolja...takodje je IPS ekran, imas 12gb rama, imas 512gb ssd...mislim da je bolji od oba sto si predlozio i jeftiniji je...u ekupi mozes takodje da uzmes na rate...ovako ti ostaje 25k dinara, koje mozes pametnije da potrosis... :)

Ekupi je online prodavnica, pa su cene zato manje...u sustini, oni uzimaju robu iz istog magacina, kao i vece prodavnice, pa ne moras da brines...uzeo sam 3 laptopa tamo i sve radi super, dobijes garanciju, :)

Opaaa...odlican laptop...koliko vidim, ima mesta za jos 8gb rama...to bih definitivno dodao... :)
Jedina mana je ekran...koliko god bio odlican(400 nita oled sa 100% rgb pokrivenosti), nije mat, vec je glossy i to poprilicno...tako da ima dosta refleksija...sve ostalo je super... :)

Opaaa...odlican laptop...koliko vidim, ima mesta za jos 8gb rama...to bih definitivno dodao... :)
Jedina mana je ekran...koliko god bio odlican(400 nita oled sa 100% rgb pokrivenosti), nije mat, vec je glossy i to poprilicno...tako da ima dosta refleksija...sve ostalo je super... :)
Gde je taj info da može da se doda još rama? Svuda piše da je 8gb na ploči i to je to, ima drugih modela sa drugim procesorima i čak zasebnom grafikom ali za ovaj konkretni koji se prodaje kod nas ne vidim nigde da ima mogućnost proširenja memorije? Daj baci info :)
Inače glossy na OLED ekranima i nije neka "mana" inače bi i televizori i telefoni bili mat. 😄

Da iskoristim priliku pa i ja da postavim pitanje, da ne otvaram drugu temu.

Planiram da kupim ovaj laptop:

Treba mi lako prenosivi laptop, sa korektnom baterijom i koristiće se samo za multimediju (knjige, filmovi, jutjub, internet, office...). Uzeo bih preko firme pa ću imati i odbitak PDV-a. Da li smatrate da je ovaj laptop dobra kupovina za gorenavedene stvari i za tu cenu? Hvala.

Gde je taj info da može da se doda još rama? Svuda piše da je 8gb na ploči i to je to, ima drugih modela sa drugim procesorima i čak zasebnom grafikom ali za ovaj konkretni koji se prodaje kod nas ne vidim nigde da ima mogućnost proširenja memorije? Daj baci info :)
Inače glossy na OLED ekranima i nije neka "mana" inače bi i televizori i telefoni bili mat. 😄
Koliko sam video na sajtu, ima 8gb na ploci, ali maksimalno 16gb, sto znaci da moze jos 8 da se doda... :)

Pa pazi, ja televizor ne mogu da koristim kako treba, kada je suncan dan i kada su roletne podignute...moze, ali se slabo vidi. :)
Takodje i telefon...400nita... je slabije od vecine telefona, i moze da se koristi, ali naravno, prikaz je mnooogo bolji u mracnijim uslovima. :)

Eh sad, nema savršenog spoja za ove novce. :) U kućnim/kancelarijskim uslovima mislim da je i više nego dovoljno ovo što ima novi Vivobook, nije da radimo na klupi u Central parku. 😁
Ja i dalje ne pronalazim za ovaj model da je max 16gb.

Da iskoristim priliku pa i ja da postavim pitanje, da ne otvaram drugu temu.

Planiram da kupim ovaj laptop:

Treba mi lako prenosivi laptop, sa korektnom baterijom i koristiće se samo za multimediju (knjige, filmovi, jutjub, internet, office...). Uzeo bih preko firme pa ću imati i odbitak PDV-a. Da li smatrate da je ovaj laptop dobra kupovina za gorenavedene stvari i za tu cenu? Hvala.
Mislim da je u tom cenovnom rangu taj model najbolji.

Ima i nešto povoljnija i malo slabija varijanta, ali svakako dovoljno jaka za te potrebe. Pritom je lakši, svega 1.2kg.

Što se tiče ovog ASUS Vivobook Pro 15 OLED - proverite pre nego što se zaletite i kupite, koliko sam video po notebookcheck-u i još nekoliko sajtova i klipova sa recenzijama, postoje modeli sa OLED i IPS ekranima, postoje modeli sa integrisanom i diskretnom grafičkom karticom, a isto tako postoje i modeli sa 8 i 16 GB. To što piše na Asusovom sajtu mislim da je u oblandu zavijena informacija da postoje 2 različite vrste modela, a ne da je moguće proširiti RAM na modelima sa 8 GB, jer sve recenzije i postojeće informacije upućuju na to da je memorija zalemljena na ploču i nije proširiva - ne postoji dodatni slot.
I sam sam u potrazi za nekim laptopom manje-više sličnih karakteristika koji treba da mi bude all around mašina i konačni prelazak sa desktopa, ali pored nedovoljne količine RAM-a, meni lično problem predstavlja i što je HDMI samo 1.4, što ima loš raspored i neadekvatan broj i vrste portova i možda i najbitnije - što OLED ekran koristi PWM kada je osvetljenost niža od 60%.

To za memoriju da li je proširiva ili ne, zaklinjem se da ni prodavci neće znati da odgovore. Nigde ni na jednom sajtu ne stoji da ima 2 slota za ovaj model, osim što su na zvaničnom naveli da je i model sa 8GB "up to 16GB" ali to ćemo saznati verovatno tek kada otvorimo mašinu. 😄 Što se ekrana tiče jasno je da je ovaj sa linka OLED verzija i da je sa integrisanom grafikom, drugačiji modeli imaju i drugu oznaku u imenu. Za HDMI jeste promašaj, kome to znači, nama nešto i ne ali jeste bezveze u 2021. odlučiti se na takav korak. Meni lično više smeta što nema legalan OS out of the box, no dobro, tu je cdkeys. :)

Jasno je da je OLED i da je integrisana grafika, da, to sam napomenuo samo zbog različitih modela. Takođe je jasno i da je 8 GB i 99% sam siguran da memoriju nije moguće nadograditi. Što se OS-a tiče, to je samo bonus ili ne, ali opcija imaš raznih. Za RAM je prava blasfemija šta rade proizvođači laptopova poslednjih godina, mašine koje bi inače bile solidne i vrlo upotrebljive još nekoliko godina oni osakate zalemljenom memorijom i teraju nas da kupujemo nove.
Za PWM i HDMI 1.4 mi je lično skoro isto toliki promašaj, mada to zavisi od preferencija i potreba.

Poslali smo pitanje dotičnoj prodavnici, javljam kada pošalju odgovor vezano za RAM. Sve se slažem za ovo poslednje, toliko laptopova u ponudi, bezbroj modela, a svaki negde osakaćen osim ako ne košta preko 1500e. Nama je recimo bio Zenbook prvi izbor kao premium klasa, pa i da pređemo preko zalemljenih 8GB zbog portabilnosti, estetike i kvaliteta izrade, a onda vidi suprug da nema 3.5mm izlaz i doživi nervni slom. 😄 Njemu je to nedopustivo, ima neke fensi slušalice na kojima uživa u muzici, ne prihvata TWS nikako i to je bio okidač da se odustane od Zen-a, kaže za te pare treba sam da peva a ne da nema izlaz. 😂

Edit: uštekali su na brzini RAM memorije, ne može izgleda svaka komponenta da bude nova negde mora da uštinu. Vidim da u Hrvatskoj ovaj sajt šljaka ozbiljno tako da bi trebalo da bude sve okej, jedino fali prodaja karticama na rate. Model koji smo mi platili 137000 ovde je 115000, baš je mogao malo ranije da se pojavi neko da obavesti za bazar. 😄

Nazad
Vrh Dno