Šta je novo?

Preporuka za LAN monitoring aplikaciju

Tako je, Mercedes je bolji od Dacie.
Zašto bi iko kupovao ruter (pogotovu taj od 60€) sa namerom da taj hw posle koristi za NAS ili Windows?
Ne radi se tu o tome da li ćeš ti instalirati Windows, ili ćeš uređaj koristiti kao NAS. To sam naveo samo kao jednu od korisnih mogućnosti. Poneta je da software uvek možeš zameniti sa OpenWRT, OPNSense, pfSense, ProxMox VE što uređaju drastično povećava upotrebljivost i čini ga pravim opensource uređajem gde nema muljanja po kojem je Ubiquiti dobro poznat. 2 puta su prekršili GPL. 2015 i 2019 godine.
Kako je to EdgeRouter pogođen Log4j vulnerability-jem?
Google it.
Znači sad osim Windows-a, ni Linux ne valja za privacy i security.
Upravo tako. I ne samo to. Windows 11 je moguće podesiti da ima veći privacy od svih major GNU/Linux distroa.

Konkretno mu treba netflow analyzer,ima dosta free i placenih resenja. Ako ruter ne podrzava netflow,uvek moze mirror port da upuca u neku masinu koja ce kreirati netflow. To i SNMP su najbolji nacini da se prati mreza.

Ako nije problem da podignem temu iz mrtvih, a u vezi pfSense-a.
Da li radi na Docker-u?
Imam Synology NAS, koji ima 2 mrezne karte i podrsku za Docker, pa rekoh da dignem pfSense umesto Pi-Hole, da malo isfiltriram reklame po kući...
P.S. Moraju 2 mrežne?

Radi, ali samo ako je host baziran na FreeBSD-u. Tako da je odgovor u tvom slučaju, ne.

Ne moraju dve mrežne. Može i jedna ako imaš managed switch koji podržava VLAN.
Hvala na brzoj informaciji. :)
Videću da pazarim ovo što si preporučio, sa Alija. Najverovatnije sa J1800 procesorom.

Sad za te pare imaš mnogo jači sistem. Kao ovaj sa J4105 sa 8GB RAM-a i 64GB SSD-om i 5 x Intel I225-V 2.5GBps LAN porta.

Ako nije problem da podignem temu iz mrtvih, a u vezi pfSense-a.
Da li radi na Docker-u?
Imam Synology NAS, koji ima 2 mrezne karte i podrsku za Docker, pa rekoh da dignem pfSense umesto Pi-Hole, da malo isfiltriram reklame po kući...
P.S. Moraju 2 mrežne?
ako hoces samo da reklame filtriras, samo ti treba squid proxy, koji sigurno radi u dokeru... nego sta fali pi-hole? treba ti transparentno proksiranje?
edit: sto se tice teme, svaki pristojan ruter danas ima taj info, recimo moj Asus sa Merlin firmware-om ima:
Screenshot 2022-12-15 at 01.32.57.png

Verovatno je vec pisano,ali ne nadjoh...
Imam stndardni mts zte ruter.On nema nikakva podesavanja protoka po korisniku.
Racunar je zakacen na lan port,ali kad se zakace korisnici bezicno,obori mi protok na racunaru drasticno.
Svaki wi fi uredjaj radi glatko,ali racunaru sta ostane.
Zanima me da li je ovi ruteri inace rade ovako,jel neko ima ovaj problem i kako ga resiti?Po ovome kao da wi fi uredjaji imaju prioritet u odnosu na kabl.
Imam Tenda ruter,on ima bandwidth control.Ako bi povezao i njega da li bi to pomoglo?

Ne.

WiFi na glavnom routeru ugasi i na njega kablom zakači Tendu. Uključi WiFi na Tendi a uređaje koji se kače kablom, zakači na LAN portove na Tendi. Nakon toga, na Tendi aktiviraj bandwidth kontrolu i podesi brzinu i/ili prioritet po portu ili WiFi mreži.

Upravo to sam i mislio,mozda se nisam najjasnije izrazio.
Skratio sam u postu,ali upravo si objasnio sve lepo.
Hvala jos jednom,nadam se da ce jos nekome koristiti.

Sve u svemu komplikovano,ali radi.
Za Tenda F3 model da bi imali sve opcije i sve radilo kako treba...
Podrazumevano kabl iz LAN porta modema u WAN port rutera.Kabl iz racunara u LAN port rutera.
Da bi imali bandwidth control potrebno je skroz ugasiti prijem wi fi signala na ruteru,odnosno opcija Wireless Repeating/Disable.
U svakom drugom modu ce ruter traziti povezivanje na bilo koji uredjaj koji deli internet i necete imati bandwidth control i jos dosta adminstratorskih podesavanja,kao ni pristup internetu dok se ne povezete na neku mrezu,sto bi bilo kontradiktorno svemu,pogotovo ako je drugi ruter u blizini.
Kada je podeseno na Disable,sve kontrole su prisutne i salje,ali ne prima wi fi signal,nema poklapanja signala,bagova etc...

Vrh Dno