Šta je novo?

Preporuka za gasni kotao

Nijedno.

Salus IT500 i nekoliko puta tokom godine sam promenio temperaturu polaznog voda. Bila je topla zima, pa su sva pomeranja bila više radi testa, nego potrebe. Temperatura polaznog voda je ostala podešena na 43C, ali sistem nikada ne može da je drži ispod 44-45, jer se ne ishladjuje dovoljno, a ne može više da smanji snagu kotla.

Ako stavim 46C, držao je 46 konstantno.

Kotao mi je u prostoriji odmah pored kuhinje, tako da mi nije problem da udjem kad god.

Nijedno.

Salus IT500 i nekoliko puta tokom godine sam promenio temperaturu polaznog voda. Bila je topla zima, pa su sva pomeranja bila više radi testa, nego potrebe. Temperatura polaznog voda je ostala podešena na 43C, ali sistem nikada ne može da je drži ispod 44-45, jer se ne ishladjuje dovoljno, a ne može više da smanji snagu kotla.

Ako stavim 46C, držao je 46 konstantno.

Kotao mi je u prostoriji odmah pored kuhinje, tako da mi nije problem da udjem kad god.
Koliku zapreminu vode imaš u sistemu? Jesi li probao režim "podnog grejanja"? Tu bi trebalo da može da se postavi temperatura u opsegu od recimo 25°C-45°C. Kolika je minimalna snaga kotla? Pojedini serviseri vole da je podignu kako bi osigurali da se kotao ne ugasi ako je plin loš

Ne znam kolika je zapremina sistema, ali za spoljne temperature ceo dan ispod minus 5C, potrebno mi je 50-51C.

Pitaću servisera kako se prebacuje u mod podnog grejanja, ako mogu sam da odradim, možda bih to probao, pa po potrebi prebacim nazad.

Kotao je 24kw i minimum je 20%, tako je to malo ispod 5kw. I u tom režimu je radio skoro cele prethodne zime. Opet kažem, zima 23/24 nije merodavan, jer je jedna od najtoplijih koje se ja sećam, možda i najtoplija.

Pozdrav svima sa foruma.U proceduri sam uvođenja gasa pa mi je potrebna pomoć oko kotla. Dvoumim se između Bosch GC7000iw 24 P 23 i Bosch GC5700iW 24 P 23 pa me interesuje vaše mišljenje?

Poslednja izmena:
Pozdrav svima sa foruma.U proceduri sam uvođenja gasa pa mi je potrebna pomoć oko kotla. Dvoumim se između Bosch GC7000iw 24 P 23 i Bosch GC5700iW 24 P 23 pa me interesuje vaše mišljenje?
И мене ово интересује, мада ми више треба препорука чији се котлови препоручују. Нешто типа топ произвођачи, најбоље за новац и они који се заобилазе.

И мене ово интересује, мада ми више треба препорука чији се котлови препоручују. Нешто типа топ произвођачи, најбоље за новац и они који се заобилазе.
Najbolji su Vaillant, Viesmann, Bosch.

Pozdrav svima, treba mi pomoc oko izbora kotla, najbolji polozaj nazalost za postavljanje kotla je u sobi do ulice, naslanja se na kutiju. Soba se ne koristi cesto vec kad dodju gosti. Ipak mi treba savet koji je kotao dobar izbor, treba da bude sto tisi..nikako ne mogu da pronadjem ove informacije. Obzirom da nas svi ubedjuju da je kondezacioni bolji imamo dilemu gde usmeriti kondenz, ne zelimo da to bude unutra..ukoliko i tu imate saveta unapred hvala!

Najbolji su Vaillant, Viesmann, Bosch.
Serviser koji mi već više od decenije radi godišnje servise na Junkers kotlu, ne preporučuje više Bosch.
Kaže da ima najmanje problema sa Ferroli kotlovima, plus odnos dobijeno/uloženo. Ništa se više ne pravi da traje dugo. Tako da nama dok traje Junkers biće dobro.

Uređaj verovatno nije loš, nego, nešto je ugradnja mnogo ckupa.

Šta uopšte pokriva ugradnja?
Skidanje starog kotla i montaža novog?
Ili ima još nešto?

Auh...
Kakva specifikacija...

Mada, vidim da nije uračunato:
uzimanje ključa 22 iz kutije za alat u ruku,
Otvaranje (i zatvaranje) vrata kotlarnice/sobe,
Burek sa sirom (al da nije masan) i jogurt,
I još neke stavke...
Izgleda da si dobio popust...

Šalunastranu, ostajem pri tvrdnji da kotao vrv nije loš, al ovo dodatno je malko mnogo...
S druge strane, nisam baš u toku, možda su sada takve cene...

Ja bih se ipak još malo raspitao, ne oko uređaja, nego oko instaliranja.

Menjam stari kotao, pa sam dobio ponudu za:
Sa ugradnjom bi bio 1200€.
Inače kuća je prizemna, sa PVC stolarijom, izolacija 10cm stiropor i 5cm stiropor na tavanu.
Da li je ok kotao, ili tražiti dalje?
Zasto konvencionalni?
Uskoro ce novi konkurs za subvencije, mozes probati da dobijes, ali kako znam odobravaju samo za kondenzacione.

Zbog male kvadrature i male potrošnje gasa ponuđivač kaže da se ne bi isplatila investicija u kondenzacioni.
Što se tiče subvencija, kako mi rekoše konkurs je završen, a i već sam uzeo bio uzeo za stolariju i nebih se cimao ponovo.

Pozdrav svima, potrebna mi je pomoc oko odabira gasnog kotla. Kuca je spratna sa osnovom 11 sa 9 metara nekih 200m2. Stim sto je garaza 4 sa devet metara u sklopu kuce i ona ima jedan radijator samo da nije ledeno u prostoriji. Cevi su crne, radijatori aluminijumski. Instalacija grejanja je postavljena nekih 80tih godina ali nikad nije bila u funkciji. Kuca nema izolaciju ali ima PVC prozore, 2 kupatila i kuhinju. Kotao bi sluzio i za zagrevanje sanitarne vode.
Mastor predlaze kotao KOTAO GASNI GAZ 6000 W 28kW koji kosta nekih 100.000 din
Moje pitanje za poznavaoce da li je to dovoljna snaga za moju kvadraturu s obzirom da kuca nema izolaciju? I koji alternativni kotao bi mi preporucili? Obzirom da je kondenzacioni npr od 30Kw (KOTAO GASNI GC7000iW 30kW/35kW DHW C/CB 23) Duplo sukplji i kosta oko 200.000 din.

Svaki savet dobrodosao

Zbog male kvadrature i male potrošnje gasa ponuđivač kaže da se ne bi isplatila investicija u kondenzacioni.
Što se tiče subvencija, kako mi rekoše konkurs je završen, a i već sam uzeo bio uzeo za stolariju i nebih se cimao ponovo.
Da malo osvežimo temu, interesuje me šta si na kraju kupio/ugradio i po kojim uslovima. Da li je u pitanju Bosch kotao i da li si zadovoljan izborom?

Ne znam kolika ti je mesečna potrošnja, pa koliko u apsolutnom iznosu plaćaš godišnje, ali gledano u procentima, ja sam u najmanju ruku iznenadjen smanjenjem potrošnje stari konvencionalni Vaillant 28kw, bez modulacije VS novi kondenzacioni Bosch 24kw sa modulacijom.

Videću kada bude neka jača zima, ali kako stvari stoje, ja ću na 160m2 objektu za manje od pet godina da otplatim zamenu kotla. I neka radi još sedam, kao što je i stari radio 12, rekao bih da matematika ima smisla.

Ne znam kolika ti je mesečna potrošnja, pa koliko u apsolutnom iznosu plaćaš godišnje, ali gledano u procentima, ja sam u najmanju ruku iznenadjen smanjenjem potrošnje stari konvencionalni Vaillant 28kw, bez modulacije VS novi kondenzacioni Bosch 24kw sa modulacijom.

Videću kada bude neka jača zima, ali kako stvari stoje, ja ću na 160m2 objektu za manje od pet godina da otplatim zamenu kotla. I neka radi još sedam, kao što je i stari radio 12, rekao bih da matematika ima smisla.
Kolika ti je mesecna potrosnja u kubicima, na koju temperaturu grejes (da li takodje grejes i nocu)?
Kakva je izolacija objekta?

Pitam iz razloga jer grejem identicnu kvadraturu, pa da mogu da uporedim potrosnju.
Meni je za Novembar potrosio 260 kubika gasa (dnevna temperatura 25C, nocna 22C), grejem od 8h-22h.

Ma sve to ti ništa ne znači.

Izolaciju uopšte ne znam kako da nazovem, jer prizemlje ima na mestima preko 30cm, a sprat ima jedan zid bez ikakve izolacije. Objekat je prizemlje i potkrovlje, ali PK nigde nema ispod 2.6, a negde ima i 3m. Potkrovlje je, jer nema ploču. Krov, na većem delu ima 10+10cm stiropora, izmedju kog je vazdušna zona....

Što se temperature tiče, ni to nema mnogo smisla porediti, jer ne meri svaki terosmatat isto,... Termostat koji mi kontroliše kotao je podešen na 23 danju, na 22.8 noću. A nezavisni termostat u toku dana meri 22.3 +/- 0.2C. Meni je to. Normalna temp za nekad kratki rukav, nekad duks preko, zavisi od mog ritma.

Samo prostor za spavanje, kontrolisano teermoglavama ima nižu temperaturu, ali nisam merio koliko. Verovatno još 0.1-0.2C manje...

Kačio sam graf u nekoj temi, bukvalno nemam oscilacije u temperaturi u toku dana.

Januar 260m3
Novembar I decembar zajedno 561m3

Da li neko ima iskustva sa Biasi ili Protherm konvencionalnim gasnim kotlovima, da li su pouzdani, da li je bolje platiti više za recimo Valiant?
Na šta obratiti pažnju prilikom izbora?

Pozdrav svima,
Da li bi neko mogao da mi kaze koliko ga je okvirno izaslo postavljanje instalacije od zute kutije do kotla (relativo blizu),ugradnja kotla sa povezivanjem na sanitarnu vofu i pustanje kotla u rad?
Od zute kutije do kotla treba nekih 5 metara cevi a od kotla do sistema za grejanje oko 3 metra cevi

90% da ce biti ugradjen ovaj kotao,ima li neko iskutva sa njim?

Nazad
Vrh Dno