Šta je novo?

Hardver Preporuka za externi HDD

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

arcibalde

- Test subject -
Učlanjen(a)
30.08.2010
Poena
455
Kao sto naslov kaze, treba mi preporuka za externi hdd, u pitanju je prastari komp sa Intel Pentium G620 procesorom i 4GB rama i hdd od 240GB koji je pun. Brzina i nije toliko bitna, ne znam koja je ploca u pitanju a nadam se da ima usb2 pozadi ali je pozudanost (znam niko ziv to vise ne moze da garantuje) najbitnija. Gledao sam one WD red/blue/black (npr. WESTERN DIGITAL My Passport 2TB Red WDBYVG0020BRD) od 2TB i oni mi deluju kao najispatljivija opcija. 8 puta vise prostora za ispod 100e. U sustini disk bi bio pored ili na kompu u zavisnosti od duzine kabla i na njega bi se smestalo sve ono sto je do sada brisano zbog nedostatka prostora. U pitanju je poslovni racunar bez igara i slicnih zezancija. Svaka preporuka je dobrodosla. Hvala.

У екстерно кућиште ставиш интерни диск. Тако можеш правити 2 - 3 копије, јер један бекап и није бекап.
Ако ти електроника рикне на екстерном диску можеш и диск и све да бациш.
Екстерно кућиште је сигурније.
И механички диск, не SSD.

Ако ти електроника рикне на екстерном диску можеш и диск и све да бациш.
Ako možeš malo da pojasniš - šta se sve baca i zbog čega?

Preporuka za:

Slažem se sa predlogom.

Preporuka za:

To je onaj sto si rekao da ih imas 7 komada i koristis 5 godina (ili obrnuto imas 5 komada i koristis 7 godina - ako sam uopste dobro zapamtio) i da su se pokazali odlicno? Btw da li dolaze sa usb kablicem i koliko je otprilike dugacak?

Preporuka za:

Ja imam ovaj od 1tb mislim već nekih 10 god...poklonio sestri pošto sam uzeo samsung t5, ekstra radi i dan danas. Sve preporuke. Naravno najbolja opcija i najbrža je eksterno nvme kućište i neki nvme disk.

To je onaj sto si rekao da ih imas 7 komada i koristis 5 godina (ili obrnuto imas 5 komada i koristis 7 godina - ako sam uopste dobro zapamtio) i da su se pokazali odlicno? Btw da li dolaze sa usb kablicem i koliko je otprilike dugacak?
Da, dovoljno dugačak da dohvati USB portove. Ima na AliJu i duži.
Slagao sam, jedan ima 10 godina, evo i dalje piši/briši, radi kao prvog dana.

Ako možeš malo da pojasniš - šta se sve baca i zbog čega?

Slažem se sa predlogom.
На пример - компјутер не реагује и не препознаје екстерни уређај.
Реално не знаш шта је цркло - хард диск или електроника.
Да одвојиш сам хард диск не можеш, посебно код WD модела.
Дакле када цркне нешто од електронике која повезује хард диск са компјутером (не мислим на кабл већ на друге делове) онда као и да је цркао хард диск.
А ако цркне сам ssd опет такви дискови су и иначе такви да је теже вадити податке са њих, у сваком случају не можеш ући у траг шта реално не ради.
Подаци су ти недоступни па да не идемо даље.
Док је на екстерном кућишту лакше и конфорније радити.
Ако не ради кућиште онда не ради кућиште, ако не ради хард диск онда је то то.
Замениш оно што не ради и идеш даље.
Не бацаш све ђутуре као када је екстерни у питању.
Једна копија није бекап и наравно много је лакше правити више бекапа са екстерним кућиштем и више хард дискова,

Hvala! Pitao sam zato što sam otvarao Transcend 2,5" eksterne hard diskove. Nije problem da se otvore i zamene drugim uređajima (konkretno, ubacivao sam i ssd).

Imam Transcend 2,5" dva eksterna diska, jedan je usb 2.0, a drugi je usb 3.0. U prvom je bio hard disk od 320 GB, a sada je hard disk od 1 TB. U drugom je bio hard disk od 1 TB, a sada je ssd od 1 TB. Kućišta se relativno lako otvaraju (plastični oklopi su morali da se "razvale", jer su ivice bile spojene grejanjem - zatopljene; naknadno zatvaranje je moguće).

Sa Transcend usb 2.0 kućištem je bilo problema, ali sam ih prevazišao kada sam sklonio plastičnu masku koja stoji na najmanjoj stranici kućišta, oko usb priključka. Osim toga, dešava mu se da gubi vezu, pretpostavljam da je do samog usb priključka (stavljao sam drugi kabl i isto se ponaša).
Sa Transcend usb 3.0 kućištem nije bilo i dalje nema nikavih problema.

Razlika u cenama SATA i M.2 je nikakva a M.2 su manji i zgodniji nego SATA. M.2 imaš i u SATA modu. USB2 ima brzinu do 480 Mbps što je daleko brže od bilo kog HDD.a a postoje ješ od 486 i prvog pentijuma tako da je mala šansa da si ograničen na USB1. Taj processor je za 1155 socket, prizveden do 2019e godine tako da ploča sigurno ima USB3.0 koji je brži od SATA SSD diskova.

Znam ali je povezan preko USB1 ili USB2 gde je transfer podataka koliki? Danas cu dobiti info o ploči pa cu znati tačno koje usb priključke ima pozadi.
Pa nije poenta da kupis djubre koje ce ti raditi samo na tom pentiumu, vec nesto sto je i futureproof...ili mozda gresim, kako god imas par predloga konkretnih pa ti vidi sta ti radi posao najbolje i finansijski ti je prihvatljivo.

držimo se teme: preporuke za eksterni hard disk.
tema nije šta uzeti umesto toga, nije ubeđivanje da je SSD bolji od HDD-a itd itd

Ja i dalje kao neki "trajniji" (nema nikoga na svetu ko može da ti garantuje tako nešto za bilo koji tip diska) preporučim eksterne Transcend HDD na osnovu sopstvenog iskustva. Ovakve:
hxefbczpyksdviltunjr.jpg
Gledao sam skoro i neki eksterni ssd i bolje što se tiče dimenzija, brzina (nebitno kod tebe za specifični slučaj) itd... ali je dosta skuplje cena/kapacitet. Bar što sam video a da je neka krštena firma. Meni lično je to pipava stvar da bi je preporučio a da je nisam pošteno koristio.
Inače u ovo kućište ide bilo koji 2,5" Sata, može i ssd ako se ne varam ali nisam imao intervencija i potreba za takvim izmenama za sve ove godine:

Inače stoji kao mana da hoće usb kontakt malo da se olabavi. Tako da posle mog baratanja, ne znam koliko već godina, je situacija, stavi gde se ne mrda mnogo i ne pomeraj. Nije da ne sme da se diše ili slično, ali vreme čini svoje. Inače može slobodno i neki Hama kabl od metra ako ti treba duži bez ikakvih problema. Imam par komada zabodenih po televizorima.
Imam sigurno preko deset godina i neki eksterni 3,5" Verbatim. Ali to se više ne isplati, samo ispravljač ima pola kile.
Mnogo lako se u današnje vreme nešto definiše kao "đubre" a argumenti ne postoje :) Ne bi o tome.

Edit: Nisam video post moderatora dok sam poslao, nadam se da ne utiče nešto što sam napisao oko ssd, ali postoji sasvim regularna mogućnost da se u ovo kućište ubaci ssd kao potencijalno poboljšanje.

Poslednja izmena:
Da se nadovezem na moj komentar.
2 komada (jeftinijih) ako su u pitanju bitni podaci, ako nisu, onda jedan komad (jeftinijeg, bilo kog).

Pozdrav svima, nadam se da je pitanje adekvatno za ovu temu.
Razmišljao sam da uzmem novu USB flash memoriju za povremeni prenos podataka, međutim pošto imam SATA na USB kabl, palo mi je na pamet da uzmem običan SSD i koristim ga eksterni disk sa ovim kablom. Da li preporučujete ovakav izbor ili da gledam pravu eksternu memoriju (HDD/flash)?

Da li za backup podataka koristite programe koji dolaze uz externe HDD-ove ili samo cut paste sistem?
Бекапујем само оперативне системе, имам више разних Линукс партиција а раније сам бекаповао и Windows програмом Acronis true image.

Остало само ручно.

Осим ако не бекапујеш 5 терабајта дневно битних података, онда верујем да ти ручно пребацивање не врши посао.

За ситне податке и пребацивања ради добро и овако на старински начин.

Preporuka za:

Definitivno preporuka za ovaj, Prodao sam sigurno 30ak kom prethodnih godina (i 2.0 i 3,0 verzije) i samo je jedan crkao. Dosta ljudi ga drze nonstop ukljucenim u kompu i to im radi extra.
Otvarao sam taj koji je crkao, 2.0 verzija je bila i ima neki mehanizam koji ublazava udarce u njemu tako da je disk zasticeniji od udaraca/padova nego kod WD modela.
Ovih WD-ova sam video gomilu neispravnih, sad ne znam koji su tacno modeli da mogu da nabrojim...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno