Šta je novo?

Preporuka za bluetooth GPS receiver

Alexajlo

Čuven
Učlanjen(a)
25.08.2002
Poena
630
U poslednjih par nedelja u velikoj sam nedoumici.
Želeo bih da obradujem sebe i pribavim neki auto GPS uređaj (npr. Mio C520).
Međutim posedujem i HTC Tytn pa je u opciji i druga mogućnost - kupovina Bluetooth GPS Receiver-a.
Do sada nisam imao prilike da u praksi koristim Bluetooth GPS Receiver te bih zamolio iskusne korisnike da mi preporuče neki valjani model za moj tip telefona.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Ja imam BT iBlue-747 ali i 737 je ok
Na Qtek 9100 radi bez problema
Igo8
Sasvim sam zadovoljan, samo da mi je vise memorije na telefonu...
Izvor: Kina; Cena: oko 50e

Nokia LD-3L za nekih 60€ (CT) je fenomenalna kupovina za mene jer sam dobio i original nokia punjac mobilnog za auto (n81) isti je konektor, baterija traje 10 sati, brzo hvata satelite, sve radi odlicno. Preporuka.

Pisem iz licnog iskustva, i savetujem ti da ipak kupis specijalizovan uredjaj za navigaciju. Iako ti se cini zgodno da kupis samo gps prijemnik, svakodneveno koriscenje je mnogo lakse sa uredjajem koji je pravljen za navigaciju. Prvo sa samo stalnim uredjajem dobijes legalan softver i sve nadogradje, garanciju i ostalo. Drugo imas samo jedan uredjaj da vodis racuna o njemu - da ga punis, nosis, povezujes na prikljucak upaljaca u kolima.
Sa opcijom koju ti razmatras, to su dva punjaca, dve baterije da vodis racuna i obe moraju da budu pune da bi imao navigaciju. Veoma je tesko puniti oba uredjaja u kolima i stalno ih kaciti, raskacinjati, uparivatii brinuti o njima zajedno. Bio sam u takvoj situaciji, sada imam HTC HD kojima gps u sebi i mnogo mi je lakse.
Ne kazem da to sto ti zelis nije izvodivo, svakako da jeste, ali ti ipak preporucujem da pogledas neki specijlaizovani uredjaj cijaje primaran uloga navigacija.

Evo, da se složim sa svime što je Neša napisao, i da dodam još nešto:

I ja imam HTC TyTN, koristim ga kao telefon, PDA, i kao moj jedini navigacioni uređaj (imam neki no name externi BT GPS).
U toku navigacije, ako ti zazvoni telefon, navigacija staje. Da li će se automatski nastaviti nakon razgovora? Nije izvesno, zavisi od GPS softvera i ROM-a.
Ako koristiš poslednji iGO, pa još sa uključenim 3D terenom, i zgradama, RAM memorija je praktično na maksimumu. Ako dođe poziv, vrlo je moguće da se uređaj - resetuje, bez da stigneš da reaguješ. Bez navigacije si minimum minut, a to je u nepoznatom gradu PREVIŠE.
I ako se TyTN ne resetuje, nakon obavljenog razgovora (ili odbijenog, sve jedno), malo je verovatno da će se ponovo uspostaviti BT veza sa GPS risiverom.

Naravno, moguće je da isključiš telefon i koristiš navigaciju, ali ti onda treba drugi telefon :)

Slučajno sada imam dva TyTN-a, i jedan služi samo za navigaciju, a drugi za sve osim navigacije. I pored toga, u potrazi sam za PNA uređajem.

P.S. ako ipak rešiš da kupiš samo GPS risiver, ja bih gledao samo dve stvari:
1. da ima SirfStarIII čip
2. da se puni na miniUSB konektor (isti punjač i za njega i za TyTN-a)
Sve drugo je nevažno.

Slazem se sa kibicerom, ali i Neshom.
pred koriscenje navigasije, resetujem mob. da ispraznim Ram, i onda je ok. Dolazni poziv jeste problem (imam samo 200MHz procesor) a u mnogome zavisi od softvera samo phona (Ubacio sam 6.1 WizFlo - HTC) pa mi je memorija 75% pa navise iskoriscena.
Ako nemas budzet, onda BT. Kada ti zatreba za redovnije koriscenje - onda kupis uredjaj.
Mada meni radi radnju ako se normalno upali i ako me neko ne zivka :d.

Hvala svima na vremenu i lepim savetima.
Lišili ste me nedoumice. Kupiću specijalizovani auto GPS.

Pozdrav svima.

Mozda najvise ima smisla kombinacija laptop(sa punom baterijom) i BT GPS ;)

^^ Teško. GPS bi trebalo da stoji tako da se lepo vidi sa vozačkog mesta, negde uz šoferku. Laptop teško može tako da se postavi.

Nazad
Vrh Dno