Šta je novo?

preporuka...TFT

ladjo78 je napisao(la):
Gledajuci monitore i karakteristike i ja sam resio da zamenim moj CRT za TFT ali posto imam 19" ne bih uzimao manji pa mi javi kako se pokazao taj monitor posto sam se i ja zagrejao za njega .

ali tih tvojih 19 na crt-u su ustvari 18 vidljivo, npr na mom starom Lg crt 17 je vidljivo 16, a mozda i gresim :D:D

Agr3ssor je napisao(la):
ali tih tvojih 19 na crt-u su ustvari 18 vidljivo, npr na mom starom Lg crt 17 je vidljivo 16, a mozda i gresim :D:D

Ne gresis, crt-ovih 17" je 16" a 19" je 18" a kod TFT-a je 17" bas tih 17".:)

Pozz

mhz je napisao(la):
Ne gresis, crt-ovih 17" je 16" a 19" je 18" a kod TFT-a je 17" bas tih 17".:)

Upravo tako. Ko kupi 19" TFT, kao da je kupio 20" CRT :)

Sta bi Ceto, je li stigao monitor?

Upravu ste sto se tice dijagonala ali nebih isao sa vecih na manji nema svrhe pa makar to bilo i samo 1". Nego jer stigao taj monitor i kako se pokazao.Ajde ljudi svrbe me pare u dzepu :))

Evo još uvek čekam da mi prodavac javi da je stigao. Uglavnom, rezervisan je zadnji primerak u Pakomu i otišao je po njega ali još uvek nije stigao sa puta. :wall:

Moj ortak ima samsunga 713n i radi sasvim lepo.Za razzliku on CRT monitora koje su kante ovaj me je poprilicno odusevio

Stigao je!! Prvi utisci su sjajni. Mnooogo veliki ekran čiste boje, jasan tekst. Nisam još probao neku igru, to ću ostaviti za sutra. Još uvek se igram sa monitorom. Što se tiče ugla vidljivosti sasvim zadovoljavajuće. Za sad da kucnem u monitor nisam primetio neki bad pixel. Nadam se da ih neće ni biti. Garancija je tri godine. Nek služi toliko biću zadovoljan. Ako ima nekih pitanja slobodno postavite. Ja neću reći " traži opciju search" Pozdrav svima :banana:

uzmi 710n.(licno iskustvo).mislim da je sada oko 280 eura.stvarno ne znam koliko kosta 713n pa bi ti i njega preporucio ako je u okviru tvoje cene

Agr3ssor je napisao(la):
@ceta

Ceta odakle si? Ako si iz Ns-a ili mozda zivis u blizini otvorio se "Samsung Shop" cene svih proizvoda su neverovatno jeftinije od cena drugih firmi imas tamo sve vrste Sams monitora pa izvoli

Gde se nalazi taj Samsung Shop? Reci mi ulicu i broj ako znas ili opisi gde je tacno :)

scud.master je napisao(la):
Koji od ta dva monitora ima kvalitetniju sliku, s obzirom da lg L1730B ima DVI?

i ja sam u ozbiljnom razmatranju TFT monitora...

cena - max 320-330EUR

neka razmisljanja, Samsung 713N, LG 1730 /i koji/ ViewSonic /koji/...Niko ne spomonje Sony? Srebrni sa 16ms je u Pakomu neki euro preko 300 /ima i DVI/...

Imam Tull PowerColor AIW 9800pro i on ima prvo DVI prikljucak, pa onda adapter na VGA... Da li to nesto menja potrebu za TFT-om sa DVI prikljuckom?

dajte neka neko napravi presek od 4-5 proizvodjaca sa po jednim modelom....

EDIT: takodje, ne bi bilo lose dati pregled garancija i broja BP po proizvodjacu...

poz

Poslednja izmena:
Evo ti malo korisnih informacija...
Samsung tft su poskupeli (za ostale proizvodjace ne znam) http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=78107
Sto se tice adaptera, nema potrebe za DVI prikljuckom. Uz svaki tft sa VGA prikljuckom ces dobiti i konvertor VGA>DVI.
Sto se tice Samsunga, broj BP je 3 za koje se uvazava garancija. Zvanicni uvoznik za SCG postuje tu garanciju, tako da ako se resis za Samsung, kupuj u radnji koja takodje daje takvu garanciju (mnoge maloprodajne firme povecavaju broj BP samovoljno i imaju pravo na to, a tvoje je da li hoces od njih da kupis ili ne).
To je sve sto znam o Samsung monitorima posto sam se skoro raspitivao i kupio 713N... zasada sam extra zadovoljan.
Poz!

Edit:
Trebalo bi da su kod nas stigli Viewsonic modeli sa "zero dead pixel" garancijom, bilo je najava pre mesec dana. Raspitaj se u maloprodaji. Takvi modeli su naravno malo skuplji.

Poslednja izmena:
Koji od ta dva monitora ima kvalitetniju sliku, s obzirom da lg L1730B ima DVI?

Ra ne bi ponovo pokretali raspravu :), najbolje ti je da pogledas pre kupovine, pa koji ti se vise svidja... Neces pogresiti ni u jednom slucaju.

deki30 je napisao(la):
i ja sam u ozbiljnom razmatranju TFT monitora...

cena - max 320-330EUR

neka razmisljanja, Samsung 713N, LG 1730 /i koji/ ViewSonic /koji/...Niko ne spomonje Sony? Srebrni sa 16ms je u Pakomu neki euro preko 300 /ima i DVI/...

Opet ne mogu da propustim da kazem nesto prilicno ocigledno sto neki ne vide iz nepoznatog razloga:

330 za 17" ?!?!? Pa vec za 350 moze da se kupi neverovatan 19" TFT monitor bez mane! :wave:

Moguce da sam ja subjektivan posto imam 17" TFT pa mi 19" izgleda mnogo privlacnije nego nekome ko ima CRT?
Mada ne verujem :) Evo i Ceta se odusevio svojim novim velikim ekranom.

npetar je napisao(la):
Trebalo bi da su kod nas stigli Viewsonic modeli sa "zero dead pixel" garancijom, bilo je najava pre mesec dana. Raspitaj se u maloprodaji. Takvi modeli su naravno malo skuplji.

Znam da mozda zvuci malo debilno ovo sto cu pitati, ali zaista nisam upucen u to vezano za te mrtve pixele i LCD monitore... Da li se ti pixeli tesko vide na monitoru? Trebalo bi da se to vidi kao neka crna tackica ili kako? :)

Jel moguce da recimo posle mesec dana pocnu da riknjavaju masovno pixeli na LCD-u? Sve mi to nekako ispadne nesigurna kupovina tih LCD-ova, a taman sam se zagrejao :)

Znam da mozda zvuci malo debilno ovo sto cu pitati, ali zaista nisam upucen u to vezano za te mrtve pixele i LCD monitore... Da li se ti pixeli tesko vide na monitoru? Trebalo bi da se to vidi kao neka crna tackica ili kako? :)

Jel moguce da recimo posle mesec dana pocnu da riknjavaju masovno pixeli na LCD-u? Sve mi to nekako ispadne nesigurna kupovina tih LCD-ova, a taman sam se zagrejao :)

Mrtvi pikseli su posledica greske u proizvodnji. Ako ekran ima 1280x1024 piksela, to znaci da verovatnoca za gresku prilikom kreiranja svakog piksela mora da bude manja do 1 : 1.3 miliona. E pa nekada jedan ili dva od tih 1.3 miliona ne budu dobro napravljeni.

U svakom slucaju, nakon kupovine se ne javljaju novi mrtvi pikseli.

tesa je napisao(la):
U svakom slucaju, nakon kupovine se ne javljaju novi mrtvi pikseli.

Uh dobro je :) To me je bas plasilo da je LCD ekran tako nestabilan pa da ne smes da ga mrko gledas da se ne pojave neki bad pikseli sledeci dan :)

...to nije uvek pravilo i par benchmarkovaca moze da potvrdi da se BP moze javiti i kasnije...

Postovanje gospodo.Samo sam hteo da iznesem moje misljenje oko tft-a.Imam tft 15-icu firma natcomp kupljen 2000 godine.Ima jedan mrtav piksel vec tri godine i nema nikakvih sporednih kvarova niti bilo cega u vezi slike ili odziva slike koji neznam ni sam koliki je jer me ne interesuje.Nemoze se porediti sa bilo kojim obicnim monitorom a isto tako ni novi tft nemaju nista bolju sliku sem mozda sto im je ugao gledljivosti veci sto meni a ni vama nece biti uopste bitno u vasem radu.

@nissan
Novi monitori imaju vecu brzinu odziva i time su vise prilagodjeni za multimedijalnu upotrebu. BTW, problem se povecava sa velicinom monitora, pa su zato i stare 15-ice uglavnom zadovoljavajuce.

npetar je napisao(la):
Sto se tice adaptera, nema potrebe za DVI prikljuckom. Uz svaki tft sa VGA prikljuckom ces dobiti i konvertor VGA>DVI.
QUOTE]

Cek, neverovatno, svi samo pricaju kako je lose kad TFT ima samo VGA priljuca. Znaci nakacis VGA/DVI konektor i vozis na DVI izlazu graficke kartice... :smoke:

IKS, zabrinucu se za tebe, ako si ozbiljno mislio! :d

necete verovati...

...ali POTPUNO sam smetnuo sa uma ovaj "sitan detalj". Imam IBM Think Vision L190 i Transcendovu 9200 i drzao sam ga na VGA izlazu kartice. Pogledam u kutiji vidim konvertor i sad sam ga prikljucio na DVI :d
Medjutim neku upadljivu razliku nisam osetio...

IKS je napisao(la):
...ali POTPUNO sam smetnuo sa uma ovaj "sitan detalj". Imam IBM Think Vision L190 i Transcendovu 9200 i drzao sam ga na VGA izlazu kartice. Pogledam u kutiji vidim konvertor i sad sam ga prikljucio na DVI :d
Medjutim neku upadljivu razliku nisam osetio...

Ti si se decko malo zbunio!

Ovde se prica o prikljucenju monitora na DVI i to DVI kablom! Transcend 9200 ima DVI ali preko konvertora na VGA kabal naravno da nema sanse da bude nista bolje.

I "konvertor" koji dobijes, sleduje uz graficku kartu a ne uz monitor a posebno sto se zove DVI to VGA a ne obrnuto:)

Poslednja izmena:
IKS taj izlaz se preciznije zove DVI-I i u sebi ima i digitalni i analogni signal. kad se nakacis DVI kablom na njega koristi se digitalni, a kad nakacis konvertor DVI-I u D-Sub i onda na to nakacis monitor koristi se analogni. dakle efekat je isti kao da si ga nakacio na vec postojeci D-Sub i nema veze sa digitalnim signalom. ;)

Jasno....

...zabunio me onaj post, tj. citat koji sam obelezio, mada sam znao ove detalje,ali znas kako, u tom momentu se cujem sa prijateljem koji mi kaze da je bez obzira na sve primetio "izvesno poboljsanje" i kako ranije nisam probao da nakacim taj konvertor. Covek se lako "istripuje" :D

Teorija je jasna, nema razlike VGA i VGA/DVI konvertor, mada sam iskreno prezadovoljan slikom na svom IBMu, zaista odusevljen sam monitorom.

Btw. gledao sam nekoliko kombinacija VGA vs. DVI iskreno mozda mi se samo na jednom primeru ucinilo da su boje "zivlje" an DVI.

Sad kad sam ga vec nakacio preko konvertora "nek stoji tako". Dobra stvar u celoj prici je sto nema strepnje za anredne kartice koje ce mozd aimati iskljucivo DVI ;)

Ja sam uzeo Samsung 913v, monitor je fenomenalan.Može sve da se gleda, da se opali igrica,sve iz jako dobar kvalitet slike!

Vrh Dno