Šta je novo?

Preporuka storage-a za novu masinu

ebe

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2002
Poena
619
Odlucio sam da kupim nov komp. Sve komponente su odabrane osim hardova. Proveo sam sate citajuci o raznim diskovima i raidovima i sveo izbor na dve alternative. Prva je veloci raptor za sistem i neki 500G za storage, a druga je raid 10 sa 4 "obicna" diska. Citao sam i diskusije na ovom forumu, pa nema potrebe da se nesto ponavlja. Voleo bih da cujem misljenje ljudi koji su obe varijante isprobali.

Thanks.

Imaš puno mogućnosti druže. Za "boot" disk i instalaciju programa najbolje stavi WD-Velociraptora od 300GB ili 2 Velociraptora povežeš u RAID0 (skuplje i nešto brže). Za "storage", ako ti je bitna sigurnost vežeš dva diska u RAID1 (ako vežeš npr. 2 diska od 500GB, moći ćeš da koristiš samo 500GB za storage, jer se drugi disk koristi za "mirroring"). Ako ti je nebitna sigurnost vežeš 2 diska u RAID0 ili uzmeš samo jedan veći disk.
Ako želiš da osetiš pravu draž i brzinu RAID-a, onda moraš da ugradiš i pravi RAID-kontroler na ploču, koji na sebi ima ugrađen RAID I/O-procesor (Adaptec, LSI).

Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Sve ja to znam sto si napisao. Pravo pitanje glasi hoce li 4 caviara ili baracude u RAID 10 na integrisanom kontroleru biti brzi u realnom radu od velociraptora?

Sve ja to znam sto si napisao. Pravo pitanje glasi hoce li 4 caviara ili baracude u RAID 10 na integrisanom kontroleru biti brzi u realnom radu od velociraptora?

Trebalo bi da budu brži od jednog Velociraptora, pogotovo ako ih vežeš u RAID 10. Ali teško je bilo šta tvrditi dok se ne isproba. Integrisani kontroleri podržavaju tzv. 1+0 RAID, koji je samo bleda slika pravog hardwerskog RAID-a 10.

Nazad
Vrh Dno