Šta je novo?

Hardver preporuka 2.5+ gbps 5+ port switch

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Bosla

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2003
Poena
645
Pozdrav , da li neko ima preporuku za na nasem trzistu po pristojnoj ceni 2.5gbps (ili vise) , minimum 5 portova (moze i 8) unmanaged switch , nema potrebe za poe ?

Nisam u toku sta se u Srbiji trenutno i gde moze naci na ovu temu po razumnoj ceni ? Potrebe su proste - da se samo spoji par mreznih uredjaja koji podrzavaju 2.5gpbs u kucnoj varijanti , ponajvise da bi lokalni unraid NAS mogao da komunicira sa par racunara malo komfornije :)

Unapred hvala !

Od onoga što se može naći kod nas, imaš TP-Link TL-SG108-M2 V2 za 20000 din. Imaš i varijantu sa 5 portova TL-SG105-M2, ali toga kod nas trenutno nema. Jedino da ti neko dovuče od preko. Cenu ne znam.

nazalost kod nas u radnjama iako stoji da na par mesta bi trebalo da ima - nemaju na stanju iste. NA KP nadjoh TL-SG108V2 za 145e , dok dodatno D-LINK DMS-105 za 145 takodje kao i Qnap Qsw-1105-5t za 103e kao i Zyxel Mg-105 za 81 euro su u ponudi takodje .

Jedini 8-portni je TP-Link , medjutim za njega po netu kolko vidim dosta ljudi se zali na misteriozna "crkavanja" istog posle 5-6 meseci upotrebe... Da kupujem u radnji ne bih se obazirao , zbog garancije - medjutim ako vec uzimam sa KP...

Sto se ovih ostalih tice - Za Qnap i Zyxel nema mnogo informacija sem nadjoh da Zyxel malo vise trosi struje pri upotrebi dok za Qnap da je imao problema sa pojedinim mreznim karticama...

Opet , to je neupravljivi switch ... Kapiram da Zyxel po ovoj ceni radi posao a taman 5 portova mi treba... Mada opet Qnap je "zvucnije" ime ali 20e vise , dok TP-Link ima 3 vise porta ... Doduse i za skoro pa duplu cenu u odnosu na Zyxel ... Odlucicu do petka sta cu poruciti sem ako neko ne uleti sa jos nekim predlogom.

Cudy Hs105 5 Port 2.5G Unmanaged Metal Switch

Oko 5000 rsd, ima ga na KP. Običan neupravljivi, kod mene radi dobro, koriste ga deca u sobi za gaming na svojim kompovima i video nadzor. Ništa specijalno, uključiš ga i zaboraviš. Nema nikakvih podešavanja ni dodatnih funkcija, brzina po specifikaciji.

Ako želiš da sačekaš isporuku, na AE ima
8x2.5G +2xSFP 10G ~50eur

nazalost kod nas u radnjama iako stoji da na par mesta bi trebalo da ima - nemaju na stanju iste. NA KP nadjoh TL-SG108V2 za 145e , dok dodatno D-LINK DMS-105 za 145 takodje kao i Qnap Qsw-1105-5t za 103e kao i Zyxel Mg-105 za 81 euro su u ponudi takodje .

Jedini 8-portni je TP-Link , medjutim za njega po netu kolko vidim dosta ljudi se zali na misteriozna "crkavanja" istog posle 5-6 meseci upotrebe... Da kupujem u radnji ne bih se obazirao , zbog garancije - medjutim ako vec uzimam sa KP...

Sto se ovih ostalih tice - Za Qnap i Zyxel nema mnogo informacija sem nadjoh da Zyxel malo vise trosi struje pri upotrebi dok za Qnap da je imao problema sa pojedinim mreznim karticama...

Opet , to je neupravljivi switch ... Kapiram da Zyxel po ovoj ceni radi posao a taman 5 portova mi treba... Mada opet Qnap je "zvucnije" ime ali 20e vise , dok TP-Link ima 3 vise porta ... Doduse i za skoro pa duplu cenu u odnosu na Zyxel ... Odlucicu do petka sta cu poruciti sem ako neko ne uleti sa jos nekim predlogom.
Onda računaj da nema kod nas. KP, AliExpress i ostale avanture su nešto što ne mogu da preporučim. Tamo kupuješ na sopstvenu odgovornost.

Jedna od nasih manjih , starijih specificno IT firmi da ne reklamiram... Je ipak uspela da u nabavci pronadje TL-SG108V2 tako da njega sam na kraju i uzeo. Za sada zadovoljan. Videcemo sad da li po netu sto komentarisu ljudi da oko ~6 meseca samo "prestane da radi" ogromna kolicina primeraka - ce i mene strefiti ili ne - svakako garancija je tu ...
Za sada sto se performansi tice - prezadovoljan! Moram sad da stavim veci/brzi cash disk na unraid NAS , sad mi je to bottlneck :D

Skoro godinu dana kasnije i ja sam u sličnoj situaciji. 🙂

Merkam D-Link DMS-108, trebalo bi da može da se kupi za oko 110€ putem KP avanture. Video sam i novi DMS-106XT, ali je duplo skuplji.

Jedna od nasih manjih , starijih specificno IT firmi da ne reklamiram... Je ipak uspela da u nabavci pronadje TL-SG108V2 tako da njega sam na kraju i uzeo. Za sada zadovoljan. Videcemo sad da li po netu sto komentarisu ljudi da oko ~6 meseca samo "prestane da radi" ogromna kolicina primeraka - ce i mene strefiti ili ne - svakako garancija je tu ...
Za sada sto se performansi tice - prezadovoljan! Moram sad da stavim veci/brzi cash disk na unraid NAS , sad mi je to bottlneck :D

Kakvi su utisci posle godinu dana? Planiram da kupim dva komada - jedan za dnevnu sobu (TV, AppleTV, konzole) i jedan za kancelariju (PC, Mac, NAS). Za glavne rutere planiram 2xTP-Link Deco, WiFi 7. Mislim da ću imati dovoljno overheada za većinu situacija s obzirom da su mi svi uređaji 1Gbit/s, jedino je NAS na 2x1/Gbits (link agregation).

Cudy Hs105 5 Port 2.5G Unmanaged Metal Switch

ovaj preporucujem da se zaobidje u sirokom luku ako je nekom bitan pun protok, plus se greje ko nenormalan (bez opterecenja) - upitno je kolko ce dugo trajati. Nije za dzabe najjeftiniji.

Bash:
root@local:~# iperf3 -c 192.168.1.2
Connecting to host 192.168.1.2, port 5201
[  5] local 192.168.1.13 port 44252 connected to 192.168.1.2 port 5201
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate         Retr  Cwnd
[  5]   0.00-1.00   sec   232 MBytes  1.95 Gbits/sec    0    526 KBytes
[  5]   1.00-2.00   sec   230 MBytes  1.93 Gbits/sec    0    526 KBytes
[  5]   2.00-3.00   sec   231 MBytes  1.94 Gbits/sec    0    526 KBytes
[  5]   3.00-4.00   sec   231 MBytes  1.94 Gbits/sec    0    526 KBytes
[  5]   4.00-5.00   sec   231 MBytes  1.94 Gbits/sec    0    526 KBytes
[  5]   5.00-6.00   sec   230 MBytes  1.93 Gbits/sec    0    526 KBytes
[  5]   6.00-7.00   sec   230 MBytes  1.93 Gbits/sec    0    526 KBytes
[  5]   7.00-8.00   sec   230 MBytes  1.93 Gbits/sec    0    526 KBytes
[  5]   8.00-9.00   sec   231 MBytes  1.94 Gbits/sec    0    526 KBytes
[  5]   9.00-10.00  sec   230 MBytes  1.93 Gbits/sec    0    526 KBytes
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate         Retr
[  5]   0.00-10.00  sec  2.25 GBytes  1.94 Gbits/sec    0             sender
[  5]   0.00-10.00  sec  2.25 GBytes  1.93 Gbits/sec                  receiver

Skoro godinu dana kasnije i ja sam u sličnoj situaciji. 🙂

Merkam D-Link DMS-108, trebalo bi da može da se kupi za oko 110€ putem KP avanture. Video sam i novi DMS-106XT, ali je duplo skuplji.

Kakvi su utisci posle godinu dana? Planiram da kupim dva komada - jedan za dnevnu sobu (TV, AppleTV, konzole) i jedan za kancelariju (PC, Mac, NAS). Za glavne rutere planiram 2xTP-Link Deco, WiFi 7. Mislim da ću imati dovoljno overheada za većinu situacija s obzirom da su mi svi uređaji 1Gbit/s, jedino je NAS na 2x1/Gbits (link agregation).
I dalje radi kao prvi dan- sve ok.

A šta mislite o ovome i da li je neko probao:
Temu 2x10g + 8x2.5

Deluje nerealno 10 port switch za ~50eur, 8x2.5+ 2x10

Ima i manuelnu VLan opciju, kad se uključi, 2.5 portovi mogu biti izolovani jedni od drugih i tad komuniciraju samo sa 10G portovima.

2x 10gbps ako mu dodaš SFP copper module... Računaj da će te oni izaći kao ceo switch. Tako da je cena za taj switch savim OK, ništa posebno jeftino...

Ja imam QNAP 4x 2.5GBps + 2x 10GBps copper port ne SFP... Toliko problema sa tim switchem, neopisivo...
U istom kućnom racku stoji TP-Link 5x 2.5GBps sa AliExpress-a koji radi bez greške. Skoro sam dodao TENDU sličnu kao taj što si linkovao (4x 2.5GBps + 2x SFP 10G). Isto ima switch za VLAN. Radi kao sat.

Samo brlja ovaj QNAP od 300+ eura.

Oznake ovih 2.5GBps switcheva koji dobro rade 24/7 u kućnim uslovima:

TP-Link TL-SH1005 (AliExpress)
Tenda TEM2010X (Amazon)

Sve unmanaged.

Poslednja izmena:
2x 10gbps ako mu dodaš SFP copper module... Računaj da će te oni izaći kao ceo switch. Tako da je cena za taj switch savim OK, ništa posebno jeftino...

Ja imam QNAP 4x 2.5GBps + 2x 10GBps copper port ne SFP... Toliko problema sa tim switchem, neopisivo...
U istom kućnom racku stoji TP-Link 5x 2.5GBps sa AliExpress-a koji radi bez greške. Skoro sam dodao TENDU sličnu kao taj što si linkovao (4x 2.5GBps + 2x SFP 10G). Isto ima switch za VLAN. Radi kao sat.

Samo brlja ovaj QNAP od 300+ eura.

Oznake ovih 2.5GBps switcheva koji dobro rade 24/7 u kućnim uslovima:

TP-Link TL-SH1005 (AliExpress)
Tenda TEM2010X (Amazon)

Sve unmanaged.
Skill issue.

Vrh Dno