- Učlanjen(a)
- 02.12.2005
- Poena
- 380
a mozda i zato sto neko hoce da ima hardverski valijum, ulaz za slusalice na stolu, gitarski ulaz, ulaz za mic sa fantomskim napajanje.
Sve sto je imao i gravis ultrasound PNP onomad
a mozda i zato sto neko hoce da ima hardverski valijum, ulaz za slusalice na stolu, gitarski ulaz, ulaz za mic sa fantomskim napajanje.
Yulong ti je odlican, sa promenom opampova moze biti samo jos bolji, mada mislim da razlike ne bi bile velike, nisam nesto vidjao da su na njemu menjali opampove. Mislim da je Yulong odlicno uradjen,prvenstveno napajanje. Evo sta kaze vlasnik Yulonga i DACMagica:Da na nju sam mislio
Pa ovaj Yulong koji si ti preporucio, lepo izgleda ispod haube ali ima sve 2134 koji su naravno daleko od loseg al opet masa ljudi bas te op amp-e menja i dobro prolazi![]()
Moj Kineski DAC ušiva DACMagic bar za 1,5 dužinu (mada sada slušam DM jer mi je Yulong u Mac mini centru, gde uglavnom služi kao vrlo skupa zvučna karta). Osim toga posluži i kao Headphone amp - mada za to imam mnogo boljih opcija.
Musiland, prvi u gami kineskih DACov, koji je ušao u koštac sa novijim izdelcima: to možeš ekstenzivno da spoznaš i na sledećim stranama: http://www.head-fi.org/forums/search.php?searchid=9328709" onclick="window.open(this.href);return false;
Generalno sam izabrao Yulonga zaradi chip ustroja (AD1955) a ispostavilo se da je i ono oko njega (pre svega napajanje) prava stvar. Kod njega so dve razočaravajuče stvari: headamp sekcija je kopija Lehmann Black Cube linernog spoja, koja zaista nema tu mekoću, koju lampofil poput mene očekuje, druga pa je interferencija s večinom daljinskih u kući (irritating thing).
Mislim da je to takmac Musilandu, i šiša ga u osnovnoj postavci, mada ne očekujem da je Musiland mnogo gori od recimo DACMagica...
Obilicu linkova za Yulong (uključujući i moj skroman prikaz Yulongoviča) nadješ tukaj: http://www.head-fi.org/forums/search.php?searchid=9328617" onclick="window.open(this.href);return false;
Head-fi je inače najveći skup potpuno pomahnitalih DACopoštovalaca.
Musiland je potpuno drugačija priča od CA dacmagica.
Musilanda nisam imao, DACmagic slušam non-stop.
Non stop je i uključen (ne treba ga uopšte isključivati ako nećeš da čekaš
bar 2 sata da se zagreje i pokaže šta zna.
Oba napajanja su loša i musilandovo i DACmagicovo.
Evo nekoliko "izbruha"pametovanja o ev. improovingu, vervatno če i Russ Andrews nešto da smisli
ne bi li prodao i dodatno inkasirao lovu (kažemo temu "snake-oil" u HiFiju). http://www.pinkfishmedia.net/forum/showthread.php?t=64805" onclick="window.open(this.href);return false;
Čekao bih na DIY power rešenje rešenje za DACMAGIC.
Medjutim posebnost DACMagica nije njegov Wolfsonov DAC chip nego Anagram Adaptive Time Filtering.
Anagram je ozbiljna inkorporacija u DAC okruženje (ne razumem baš kako) ali ima veliku ulogu u reclockingu (Texas Instruments hi quality chipove koristi) a potiče i "licensed je By" Švicarska to nije mačji kašalj.
DAC ne čini chip nego ustroj oko njega počevpi od re-clockinga, upsamplinga do napajanja i izlaza te OPova.
Tu pobedjuje DACMagic u svakom pogledu.
Jer ipak su danas svi DAC chipovi dobri i rekao bih vrhunski (ukljuučujući i taj CS).
Tako je, ali to je do uredjaja a ne USBa.@garson Pa i za model koji si ti preporucio napisano je da preko USB ima max 44/16. Ako gresim sorry ali daj mi link ka DAC koji preko USB ima 96/24 i da ne kosta kao ceo moj sistem.
USB 1.1 ima ogranicenje na 44/16, 2.0 vec nema. EMU 0202 USB je definitivno 192/24.Kako sad oni kazu da je to ogranicenje USB a ova kartica podrzava do 192/24?
Inace na nekim stranim forumima pricaju da pored Asus HDAV 1.3 ili Essence STX ext DAC nije ni potreban.
Ako dajes te pare, interne zvucne izbaci iz price (lose napajanje, idu preko PCI, smetnje unutar kucista-> dzaba im i najbolji DACSad nemam pojma sta da uzmemgarsone postuj linkove tog lika sto ima i dacmagic i kineza
Sto se price o Yulongu tice, no sto sam citirao je iz moje komunikacije preko PMa sa clanom Vicca Tito sa Hi Fi foruma. Pogledaj tamo, ima tema CA DACMagic, mada o tome imas i na head-fi forumu.
:wave:
Da video sam to, to je bilo dosta ranije kad ih je uzeo oba, pitao sam ga posle, rece da je posle duzeg slusanja yulong osetno bolji.uf citiram druga tita:
"Meni je bolji i od Yulonga, mada je moguće da se cepidlakama u jeftinijem segmentu HiFija više svidi Yulong jer je očigledniji u detaljima."
U tredu na hifi-forumi kaze da mu je bollji od Yulong-a a tebi kaze da je losiji ?! :trust: link ka post-u u tredu:
http://www.hifi-forumi.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=10576&start=165#p183102
Da video sam to, to je bilo dosta ranije kad ih je uzeo oba, pitao sam ga posle, rece da je posle duzeg slusanja yulong osetno bolji.
Evo sta je rekao u temu Kineski HiFi.
http://www.hifi-forumi.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=14110&start=15#p204227
Pitaj coveka, siguran sam da ce ti razjasniti.hmm ne znam al ovo meni i nema logike, ako je nesto toliko bolje to mora i u startu da zvuci bolje. Opet u prvom testu kaze "Evo već više nedelja slušam ovog mališu" sto je sasvim dovoljno i da se op amp-i razrade... mozda je covek i u pravu, al posle ovoga bih ipak zatrazio misljenje vise, ja nisam poslusao ni jedan al planiram ovih dana da slusnem magic-a.
Misko, opet mislim da ides u pogresnom smeru, mislim da to koji je DAC unutra nije najbitnija stvar, pogotovu sto su danasnji DACovi svi veoma dobri.Informisuci se po netu za pocetak sam resio da odradim sledecu kombinaciju, uzecu internu zvucnu audiotrak 7.1 HiFi pa igrarije sa DA konvertorima (na http://ixbtlabs.com/articles2/multimedia/prodigy-hd2-gold-page1.html HD2 gold=E-MU 1616 sto se tice sterea, testirano na ADAM monitorima od 2.500$)
Odlican info o DA:
http://www.tangentsoft.net/audio/opamps.html
CA DACMagic ima dual wolfson-e WM870 24bita DAC.
Yulong ima AD1955 i Burr Brown-e OPA2134, iskreno nisam siguran zasta se koji koristi u kinezu? CA AZUR 840C player isto koristi AD1955 za DA. Tako da je vrlo moguce da je kinez bolji od DACMagica.
Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi ima wolfsone WM8776 po default-u koje je moguce zameniti za Burr Brown-e ili Analog Devices samo prostom zamenom u socketu.
Posto Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi dolazi sa wolfsonima prvo cu da poslusam da vidim kako zvuci wolfson, onda naravno ide 2134 koji je negde oko 4-5evra kod nas, posle najverovatnije ide OPA2107AP koji bi trebao da je dosta bolji od 2134 a i kosta 3 puta vise (15evra), i neki AD najverovatnije 843, koji je oko 10evra i trebalo bi da je u rangu sa OPA627, prenecu utiske ovde naravno.
Baci pogled na ovu temu (prvu stranu).Već sam ranije video tu stranicu. Jedan od glupljih "nazovi testova", DAC čipova, ili: "Kako mali Đokica zamišlja testiranja digitalije u svetu odraslih?" :lol:
Okačiti nekoliko pasivnih delova oko DAC čipova, i kao meriti im nekoliko parametara...ma dajte. To samo služi za zbunjivanje i dezinformisanje neukih.
Na ovakav način je i Wolfi 8740 "postao miricle DAC chip" na netu preko noći. Neće da može. :moon
Ko neće previše da se bavi detaljima, neka jednostavno vidi šta se ugradjuje u uredjaje (i DAC-ove i CD playere) od mnogo hiljada Evra,
i tako prečicom može da se dođe do saznanja šta se danas koristi za vrhunske rezultate. Reč High-End se mnogo, ali baš mnogo izlizala. :roll:
Treba znati da za vrhunski uredjaj treba imati još i jednu hrpu kvalitetnih sklopova oko recivera i DAC čipa, kvalitetan clock, kvalitetno napajanje,
po mogućnosti po jedno za svaki diskretni sklop, itd.
Zato sam i rekao samo prava strana.Ako ides na dalje (posle prve strane) nema vise DAC samo uzaludna svadja.
Sa E-MU 0404 ćeš po pitanju jittera imati rezultate relativno slične rezultatima sa USB porta, s obzirom da su oba u velikoj meri ustvari određena host kompjuterom. USB će imati malo više random komponenti, što ne mora biti loše, zbog maskirajućeg efekta. Prednost koju E-MU ima u odnosu na standardne USB dekodere je ta što 0404 S/PDIF izlaz podržava Fs do 96kHz, što znači da možeš da koristiš komp da se softverski igraš sa (malim) oversamplingom.
Generalno PCI kartice imaju (bar) tri problema. Šum napajanja je jedan. Drugi je taj što koriste PLL da generišu master clock. I treći taj što im je S/PDIF izlaz/driver užas, i to uglavnom veći užas nego na CD player-ima i transportima (pogledaj samo S/PDIF „konektor“ na E-MU, ide prvo onaj port, pa kablić, pa RCA). Razlike između S/PDIF izvora su u praksi ogromne, i generalizacije tipa S/PDIF je bolji od USB-a ili obratno, sve dok se ne zna o čemu se konkretno govori, nemaju mnogo praktičnog značaja, ali generalno performanse S/PDIF izvora se veće od razlika u rezultatima koji se dobijaju korišćenjem USB portova različitih kompjutera.
Postoji mogućnost da RME ove stvari radi bolje od drugih. Sterophile ga koristi i kao izvor za merenja, ali ja niti sam sam imao iskustva sa RME niti sam, ma koliko tražio, uspeo da pronađem kako konkretno izgleda taj setup, da li RME radi kao master ili se koristi eksterni clock. RME je osim toga skuplji od E-MU.
Bez obzira, dobra stvar kod E-MU i drugih tzv. profi kartica je ta što imaju word clock ulaz i mogu da rade kao slave u odnosu na generator word clock-a, koji može da bude u DAC-u, ili koji može da osim E-MU tera i neki reclocker S/PDIF linije, u slučaju da ne može da se ulazi u DAC. Za 0404 je potreban sync card, koji ne ide uz samu karticu ali može da se doda.
To bi bilo u vezi clock-a, i načina da se PCI kartica iskoristi da slave-uje komp. Za galvansko odvajanje postoje trafoi, ili se koristi Toslink. Takav sistem ne bi morao da bude skup, mada bi njegovo postavljanje svakako zahtevalo više vremena nego što je spajanje plug’n’play USB DAC-a.
Što se tiče USB-a, postoji način da se USB DAC uradi kao master, što je nešto u šta sam sam kretao par puta i isto toliko puta odustajao, zbog zbrke sa programiranjem, koja je dobrim posledica nedostatka odgovarajuće podrške proizvođača, pa se bojim da bi nešto zgodnije moglo da se pojavi dok ja to završim... Sa ready-made dekoderima kakvi su danas dostupni, pri čemu PCM2704/5/6/7 predstavljaju trenutno najbolje stanje stvari, rezultati su takvi kavi su, nizak data dependant jitter, i oko 1ns realtivno wideband jittera, uz nešto malo šetajućih komponenti na vrlo niskim frekvencijama, što sve može ali i ne mora da bude benigno.
Što se tiče konverzije USB u S/PDIF, naravno da po sebi nema prednosti da se USB konvertuje u S/PDIF, ali S/PDIF ipak daje mogućnost da se upotrebom jednog trafoa komp galvanski odvoji od audio sistema. (Ja inače jesam i ovako radio, i planiram i ubuduće to da radim.) Galvansko odvajanje USB linije takođe jeste moguće ali nije trivijalno, jer je USB dvosmerna komunikacija, sa napajanjem.
Inače i S/PDIF receiver-i se menjaju, i danas mogu da postižu performanse po pitanju data dependent jitter-a koji su do skora bili naučna fantastika, ali smo uz malu cenu (intrinsičnog jitter-a), tako da ukupan rezultat ne mora biti bolji od onoga što je već poznato. (CS8414 ima „klasičan“ PLL detektor, ali CS8416 ima i mogućnost da se PLL postavi da zaključava na preamble.) Drugim rečima, ni data dependent jitter nije svo zlo, niti odgovor na sva pitanja.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari