Šta je novo?

Prepakivanje ili dorada aplikacije za novi Android

agasoft

Cenjen
Učlanjen(a)
26.01.2017
Poena
135
Možda ova tema treba da ide u programiranje, mada tamo nisam video nijedan podforum za Android. Ako nešto mašim, premestite gde treba.
Koristim jednu specifičnu aplikaciju, koja nije ažurirana 5 ili više godina. Kompanija koja ju je proizvodila je zvanično napustila svaki rad na njoj, nema je više ni na GP prodavnici. Aplikacija je bila komercijalna i ja i dalje imam licencu za nju koja je vezana za Google nalog i na svim telefonima gde je moguće instalirati, aktivacija licence je moguća. Međutim, došao je Android 14 i na novim telefonima instalacija više nije moguča. Zapravo, jeste, ali korišćenjem ADB bypass metoda. Meni ovo nije problem da odradim na svojim novim telefonima koje budem imao u budućnosti, ali ljudima kojima je ova aplikacija važna i nemaju nikakvo naprednije tehničko znanje, itekako jeste.
Da li postoji ikakva mogućnost da se aplikacija raspakuje, izmeni nešto u kodu tako da je prihvataju noviji Androidi i onda kreira novi potpisani .apk, ili kakav već, koji bi jednostavno prošao na bilo kom novom telefonu? Ukoliko je tako nešto moguće a ne zahteva hiljadu programerskih radnih sati, bio bih čak spreman i da platim nekome tako nešto, jer alternativa ovoj aplikaciji ne postoji. Dakle, ne tražim nikakvo razbijanje aplikacije, zaobilaženje sistema licenciranja, samo da se zaobiđe ograničenje njene starosti. Aplikacija provereno radi na Androidu 14, nakon što je ranije instalirana dok je telefon bio na A 13, ali je nije moguće instalirati na svežim novim telefonima sa A14 i 15.

Koja aplikacija je u pitanju?

Nema je više na prodavnici i mislim da je koristilo svega nekoliko hiljada ljudi. Ime aplikacije verovatno ništa neće značiti, jer je namenjena specifičnoj, uskoj grupi korisnika. Mogu da pošaljem poslednji APK zbog nekog eventualnog pregleda.

Postoji, ali nije jednostavna metoda, jer zahteva dekompajliranje pa korekciju na novi Target SDK i onda rekompajliranje. Nije dovoljno samo promeniti AndroidManifest.xml, jer se to sve sadrži u samom kodu, te će pokušaj instalacije takvog paketa uvek rezultovati greškom.

TO mi je potpuno jasno, samo ne znam koje vreme bi bilo za tako nešto potrebno i da li bi to iko radio za neke novce, a da ne ispadne tipa 2000 evra. :) Jer bi to zahtevalo vremena da prikupim sredstva u zajednici.

• Like
Reagovanja: uji
Zašto se ne obratiš direktno developeru?

Zato što je developer malo veća kompanija, koja se okrenula iOS-u i boli je uvo za nas nekoliko hiljada koji smo platili licencu tričavih 18 evra... Pokušavali smo više puta, kategorički su nam rekli da nikada neće nastaviti razvoj za Android, jer su okrenuti iOS-u.

I dalje me interesuje koja je to aplikacija...

Da li ste od kompanije tražili source, ako ih više ne zanima Android razvoj?

@dzonizju
To je aplikacija Eloquence TTS.
@RazbojNick
ne mogu da daju source, zato što aplikacija sadrži komponente licencirane od treće strane, koja još uvek polaže prava na delove tog softvera.

Verovatno srž te aplikacije zavisi od nečega što više ne postoji u novijim android verzijama 14+.
Prilagodio sam aplikaciju "Naptime" za Android 15(14+) u AndroidManifest.xml, i super radi. Tako da je definitvno moguće ako pričamo uopšteno.

Nazad
Vrh Dno