Šta je novo?

Prepakivanje baterije za lap top

M!ST!CX

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2004
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD TR2 2920X @4.3GHz Full Custom Watercooling
Matična ploča
ASUS X399 ROG ZENITH EXTREME
RAM
32GB DDR4 CORSAIR VENGEANCE RGB PRO 3000MHz
GPU
Asus TUF Gaming GeForce RTX 3080 Ti OC Edition
Storage
Samsung M.2 NVMe 950 PRO 512GB + GIGABYTE M.2 NVMe 512GB + Samsung SSD 850 EVO 250GB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + QNAP TS-431P2 @ 12TB
Zvuk
Logitech Z-5500 Digital
PSU
EVGA SuperNOVA G2 850W
Kućište
NZXT H9 Flow
Monitor
27" 27GP850 Nano IPS 180Hz + 27" LG 4K UK650-W + 27" ACER V276HL
Miš & tastatura
Corsair K70 MK.2 & Razer Lancehead Tournament Edition @ Razer Gigantus
Ostale periferije
Razer Nari 7.1
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A34 5G
Pametni uređaji
Samsung Galaxy watch 3 45mm
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam Fujitsu-Siemens Amilo Pi1536, kome je vremenom autonomija baterije toliko opala da jedva 10 minuta radi bez adaptera. E sad, posto kod nas nisam nasao novu bateriju za taj model, cale je uspeo povoljno da nabavi novu bateriju za slican FS model, problem je sto je baterija za moj laptop 10V, dok je ta baterija 14.5V.
Da li bi mogle da se prepakucu celije iz te nove baterije u staro kuciste i da to radi kako treba? posto svaka baterija ima svoju stampanu plocu, da li je moguce da stampana ploca "prihvati" nove/druge baterije ?

Za ovo je najbolje da potražiš odgvor u nekom od servisa specijalizovanih za remont baterija

Tvoja baterija ima 3 celije, a druga 4 tako da elektronika sve i da fizicki moze da stane u tvoje kuciste nece raditi jer joj fali celija. Problem koji ti imas je i ako stavis nove celije u tvoju bateriju ona ce se ponasati isto kao i do sad, jer je informacija o potrosenosti celija upisana u epromu na cipu u kucistu baterije.

U zavisnosti od cipa mozda mozes da ga resetujes, ili da ga menjas sa blanko novim ali sve je to jako uzaludan posao jer ti je najisplativije da od negde preko sverc komercom uzmes novu bateriju po smesnoj ceni.

Moja baterija ima 4 celije =10.8V dok ova nova baterija ima 6 celija = 14.8V , pogresno sam napisao gore, posto nisam proverio pre nego sto sam napisao. Znaci potrebno bi mi bilo da izvadim dve celije.

Kada se potrosi baterija laptopa, ne kupujes novu laptopovu bateriju (bila ona od istog, slicnog ili potpuno drugacijeg laptopa). Nego otvoris staru bateriju, pogledas koje velicine su celije (obicno se razlikuju po obimu u zavisnosti od proizvodjaca, ali ako ti je kuciste baterije sire, onda ne moras da brines da li ce nove celije stati unutra), i onda narucis iste takve celije, po mogucstvu veceg kapaciteta (oko 2-2,5$ po komadu sam ih vidjao, ima na ebay-u i za manje). I onda zamenis stare celije novim, i ako si sve uradio kako treba imaces novu bateriju po znatno jeftinijoj ceni.

Krace uputstvo i primer
Duze uputstvo (doduse za "extended battery", ali je princip isti)
Jeste da se ne razumem u elektroniku, ali mi ovo zvuci logicno, a i veliki broj primera potvrdjuje da je to itekako izvodljivo.

Ovako nesto planiram da uradim sa burazerovom baterijom jer je na izdisijau i sistem vec mesec dana obavestava da je baterija otisla i da treba da se promeni. Samo sto nema trenutno vremena za to... Inace baterija za njegov Asus kosta najmanje 80€ a ovako bi izasla oko 10€, a i nista ne gubis da probas.

@kosmos
Daj ovde, ili na PM gde mogu da se nadju te "sverc komerc" baterije, jer ja nisam uspeo da nadjem.

99% da gresis sto se tice broja celija u bateriji

Napravio sam mali spisak mogucih kombinacija pa pronadji sta ti se uklapa, mislim da je tvoja pod brojem 4 prva varijanta:

1. 2 celije - 7.x V 2000+ mAh
2. 3 celije - 10.x V 2000+ mAh
3. 4 celije - 14.x V 2000+ mAh ili 4 celije - 7.x V 4000+ mAh
4. 6 celija - 10.x V 4000+ mAh ili 6 celija - 7.x V 6000+ mAh
5. 8 celija - 14.x V 4000+ mAh ili 8 celija - 7.x V 8000+ mAh
6. 9 celija - 10.x V 6000+ mAh

Sad se ti pronadji u ovom spisku 🙂
Uzmi i instaliraj "battery bar" i iz njega procitaj "battery wear" i ako je 80-90% vazi ono sto sam ti gore napisao, ako je 10-30% mozes da zamenis celije.

Kad procitas vrednost battery wear napisi pa ce mo da vidimo gde si i sta mozes da uradis.

Kada se potrosi baterija laptopa, ne kupujes novu laptopovu bateriju (bila ona od istog, slicnog ili potpuno drugacijeg laptopa). Nego otvoris staru bateriju, pogledas koje velicine su celije (obicno se razlikuju po obimu u zavisnosti od proizvodjaca, ali ako ti je kuciste baterije sire, onda ne moras da brines da li ce nove celije stati unutra), i onda narucis iste takve celije, po mogucstvu veceg kapaciteta (oko 2-2,5$ po komadu sam ih vidjao, ima na ebay-u i za manje). I onda zamenis stare celije novim, i ako si sve uradio kako treba imaces novu bateriju po znatno jeftinijoj ceni.

Krace uputstvo i primer
Duze uputstvo (doduse za "extended battery", ali je princip isti)
Jeste da se ne razumem u elektroniku, ali mi ovo zvuci logicno, a i veliki broj primera potvrdjuje da je to itekako izvodljivo.

Ovako nesto planiram da uradim sa burazerovom baterijom jer je na izdisijau i sistem vec mesec dana obavestava da je baterija otisla i da treba da se promeni. Samo sto nema trenutno vremena za to... Inace baterija za njegov Asus kosta najmanje 80€ a ovako bi izasla oko 10€, a i nista ne gubis da probas.

@kosmos
Daj ovde, ili na PM gde mogu da se nadju te "sverc komerc" baterije, jer ja nisam uspeo da nadjem.

Celije su u 99% slucajeva iste dimenzije tako da tu nema problema.

Linkovi koje si postavio su validni samo ako su celije bile ok pa umrle od stajanja i nema zapisa u epromu da im se smanjio kapacitet, u slucaju da je bateriji opao kapacitet ne mozes da taj podatak uklonis iz eproma tako sto ces zameniti celije (nisu proizvodjaci blesavi), moras ili da resetujes eprom na bateriji ili da menjas cip.

Sverc komerc = neko ko ide u EU ili USA uzme bateriju i donese ti, ja bar tako kad mogu odradim obicno iz USA.

Neznam koji je procenat slucajeva gde su celije iste, ali sam trazio na DX-u i naisao na nekoliko komentara da su im velicina (uglavnom sirina, duzinu niko nije pominjao) nije odgovarala, tj da nisu mogli da ih uguraju u kuciste baterije.
Na ovom drugom linku covek objasnjavo kako sve to funkcionise i kako se registruje koliki je kapacitet baterije. Kaze i da laptop nije prepoznavao koliko je baterije ostalo, tj pokazivao je 7%, a baterija je trajalo znatno duze od tih 7%, i da je baterija "naucila" posle nekoliko puta da je kapacitet veci tako da je nadalje pokazivala realno u procentima. Ne verujem ni da su se svim tim ljudima baterije istrosile od stajanja... Kad budes imao vremena pogledaj, bas me interesuje tvoje misljenje. Da znam da li da se upustam u ovaj poduhvat ili ne.
Eh kad bih imao nekog za sverc-komerc varijantu 🙁

Mali OT... meni se na Lenovu desilo da baterija posle tacno 1200 ciklusa ne zeli vise ni da cuje da saradjuje (dotle je drzala oko 65% dizajniranog kapaciteta)... slucajnost... laptop je iz 2008-e.

Poruka je bila, vasa baterija sada treba da se zameni... nesto 🙂 Cuh da i stampaci imaju istu foru neki broj strana i menjaj ulozak/toner.

Stampaci imaju cipove koji to ogranicavaju. Ne verujem da je to slucaj sa baterijama.

Ajde da probam da objasnim funkcionisanje vecine cipova u bateriji:

Elektronika u bateriji sluzi za sledece:

1. Meri napon svakog bloka celija posebno
2. U toku praznjenja meri napon i struju praznjenja i na osnovu zadanih krajnjih granica za napon odredjuje trenutni kapacitet celije.
3. Meri temperaturu i struju praznjenja cele baterije, i u slucaju prekoracenja zadatih vrednosti gasi bateriju da bi sprecila pregrevanje, i paljenje-eksploziju celija.
4. U toku punjenja odredjuje struju punjenja svakog bloka celija ponaosob, i gasi blokove celija kad dostignu predefinisani maksimalni napon napunjenosti.

Li-ion celije konstrukciski dolaze iz fabrike 100% napunjene i njihov zivotni vek pocinje da traje cim izadju sa proizvodne trake, bile one u funkciji ili ne njihov kapacitet slabi sa vremenom, tako da se kapacitet smanjuje i ako baterija stoji na polici.

Posto vremenom dolazi do trosenja celija i smanjenja njihovog kapaciteta elektronika meri struju kojom se prazni celija i vreme koje protekne od maksimalnog napona do minimalnog napona i na osnovu toga izracuna kapacitet i upise u eprom (memoriju) na bateriji. Pri sledecem punjenju cita vrednost koja je upisana i puni je malo preko te vrednosti, odnosno do napona od otprilike 4.2V.

Celije na bateriji nikad ne crkavaju ravnomerno, i zato elektronika prati svaki paket celija ponaosob, i desava se u dosta slucajeva da je samo jedan paket celija crkao a ne sve celije.

Problem sa zamenom celija na novijim baterijama je to sto su programirane tako da kada se podatak o potrosenosti upise u cip, ne moze se obrisati jednostavno, ili uopste.

U zavisnosti od integrale koja se nalazi u bateriji neke je moguce resetovati (flesh) upisom pocetnih postavki, a kod drugih moze samo da se zameni cip novim i upisu pocetne postavke jer imaju OTP ROM (memorija gde je moguc samo upis, a ne i brisanje).

Neke baterije mere i broj punjenja i praznjenja i kada se dostigne definisani broj ona prestane da radi i prijavljuje da je crkla iako to u stvari nije.

Dosta za jedan post, ako treba dodatno razjasnjenje, pisacu.

Sto se tice komunikacije kompa sa baterijom ona se odvija preko I2C magistrale i iz baterije je moguce iscitati gomilu podataka o stanju celija, trenutnoj napunjenosti.....

Dosta programa mogu da iscitaju te podatke, naveo sam ranije "Battery Bar" kao primer.

Ono sto je nama bitno od tih podataka je "Battery wear" odnosno procenat koliko je baterija izgubila kapaciteta u odnosu na pocetno stanje. Ta informacija nam daje podatak i koliki je njen trenutni kapacitet, i to je podatak koji je tesko obrisati iz cipa.

Kada na bateriji koja je oslabila zamenimo celije, elektronika cita iz memorije koliki je njen kapacitet i ogranicava punjenje/praznjenje do tog kapaciteta, a ne do stvarnog koje nove celije poseduju.

Ranije je elektronika u baterijama bila na mnogo jednostavnijem nivou pa je i menjanje celija bilo jednostavno, sa vremenom i cipovi za baterije su se usavrsili i dodali mnoge opcije da bi pomogli proizvodjacima baterija da sprece prepakivanje starih celija.

99% da gresis sto se tice broja celija u bateriji

Napravio sam mali spisak mogucih kombinacija pa pronadji sta ti se uklapa, mislim da je tvoja pod brojem 4 prva varijanta:

1. 2 celije - 7.x V 2000+ mAh
2. 3 celije - 10.x V 2000+ mAh
3. 4 celije - 14.x V 2000+ mAh ili 4 celije - 7.x V 4000+ mAh
4. 6 celija - 10.x V 4000+ mAh ili 6 celija - 7.x V 6000+ mAh
5. 8 celija - 14.x V 4000+ mAh ili 8 celija - 7.x V 8000+ mAh
6. 9 celija - 10.x V 6000+ mAh

Sad se ti pronadji u ovom spisku 🙂
Uzmi i instaliraj "battery bar" i iz njega procitaj "battery wear" i ako je 80-90% vazi ono sto sam ti gore napisao, ako je 10-30% mozes da zamenis celije.

Kad procitas vrednost battery wear napisi pa ce mo da vidimo gde si i sta mozes da uradis.

Hvala na tome, pogledacu pa cu javiti, a sto se tice broja celija, ovu novu bateriju od 14.8V sam otvorio i ima 6 celija, staru nisam otvarao, ali sam pretpostavio da, posto su slicni modeli, da su celije istog kapaciteta, samo da ja u staroj imam 2 celije manje.

Neke baterije mere i broj punjenja i praznjenja i kada se dostigne definisani broj ona prestane da radi i prijavljuje da je crkla iako to u stvari nije.

Dosta za jedan post, ako treba dodatno razjasnjenje, pisacu.

Eto... mislim da je to moj slucaj, otud lepa cifra i baterija na tacno 1200 ciklusa, iako je ciklus pre toga imala 66% i drzala masinu skoro 2 sata, odbija svaku saradnju i pokusaj punjenja uopste... 🙂

Jel ima negde neki izvor koliko koji proizvodjac ogranicava baterije?

Inace ono sto sam primetio, osim ove sitnice, broj ciklusa gotovo i ne utice (lose) na kapacitet baterije, identicni laptopovi, koji su imali svega 150 ili manje ciklusa, imali su daleko veci pad kapciteta od ovoga kod mene (cak i do 70% gubitka)... ali su non stop bili nabodeni na adapter i retko su se punili/praznili u odnosu na moj primerak...

Poslednja izmena:
A sta kad su iste baterije, znaci 4 celije obe, 4400mAh obe, ali voltaza zamenske koja se preporucuje je 14,8V dok na originalnoj pise 14,4V? Normalno zamenska je neka OEM, kosta 5392 dinara sto je EKSTRA povoljno spram onog sto sam vidjao po netu (i do 92€), a za reparaciju ove, kojoj su skiknule 2 od 4 celije (i to posle samo 77 ciklusa punjenja/praznjenja, zasto li) mi trazili 5500 dinara!!!!
:laugh: 😛arty: 😡

Ma da li je moguce da na BENCU nema strucnjaka koji ce mi reci da li ce, ili nece, ostetiti nesto baterija sa 0,4V vecom voltazom od originalne (zasto je onda preporucuju kao zamensku)?

Nikakav problem nije da li je baterija 14,4 ili 14,8V. Napunjena celija ima napon od 4,2V pa puta 4 je 16,8 i to je maksimalni napon pune baterije, realno je oko 15,2-15,6. tako da ne obracaj paznju na to ako odgovara fizicki radice najnormalnije.

OK, baterija narucena pa cemo videti, mozda vec sutra, kakvo je stanje stvari...

Stiglo, ubacio, radi... Cak na njoj pise da zamenjuje "tu i tu bateriju na 14,4V", sve normalno puni, normalno (sporo) se i prazni, ja sam zadovoljan, za tu cenu (jos nisam ni postarinu platio), jedina mini zamerkica je sto se cini kao mikron-dva manja nego originalna pa kao da sa strane ima malo vise prostora nego sto je bilo sa originalnom, mozda se skupila zbog hladnoce u kombiju DE-a!! :d

Lomnice, reci gde si uzeo i za koji kes, pozdrav

Sent from my HD2 using TT2

www.akumulatori.rs i kostala je 5392 dinara, 5400 kazi, bez postarine (platili oni izgleda jer DE nije bas jeftin), kao sto sam vec napisao malo je vece voltaze ali nikakvih problema nemam ova 2 dana, imala je i iste voltaze ali 50% jaca, naravno i cenovno jedno 30-ak %, ali nisam hteo da bacam pare...
Inace made in PRC je, kao i stara (ne varaju nikog sa "finished in PRC"), izgledom identicna, cak je i hrapava povrsina podnozja iskopirana do detalja, ima 12 meseci garancije, ne verujem da se na njih odnosi zakon o 2 godine obavezne garancije na kompjutersku opremu pa je ovo lepa duzina iste, obicno daju po 6 meseci jer su "potrosne" (nisu bas toliko pobogu)!!

A kao sto rekoh reparacija je trebala da kosta 5500 i receno mi je da nece biti estetski bas... Sledeca po redu koju sam nasao sa 5200mAh je bila isto nekih 30% skuplja, uz navod da ima neke poznate celije u sebi, dal Samsung, Sanyo... A na netu od $41 (identicna ovoj) do 92€ za originalnu zamenu (duplo sine)!!!

Poslednja izmena:
Ova cena mi ,ovako na prvi pogled deluje dosta niza od triaxa sa svebaterije.net, poz

Sent from my HD2 using TT2

Nemam pojma, ja sam trazio negde u Nisu ili Pomoravlju da je repariram, video da je preskupo (niko nece da zameni samo 2 crknute celije, vec sve, a ja ne jer ima 77 ciklusa i moze da traje jos par godina) i batalio pa mi Google nasao ovo, takvu sam nasao i preko neta za $41, i nek traje tih 12 meseci pa dosta...

Znao sam da je predobro da bi bilo istinito, iz nekog razloga baterija se puni kako joj se cefne, jednom do 100%, drugi put do 96%, treci put 95% i stoji tako, uglavnom na 96%, koji mu je djavo pa sad (napominjem da koristim Right Mark CPU i njihov "Power plan")?

Nazad
Vrh Dno