Šta je novo?

Prenaponske zastite za komp

C-H-O-T-Y

Slavan
Učlanjen(a)
15.11.2005
Poena
319
Da li moze neko da mi objasni kakve tipove prenaponskih zastita se mogu naci na nasem trzistu?

Vidjao sam nekakve produzne kablove koji u sebi imaju neku prenaponsku zastitu ali su mi nesto jako jeftini.Sta oni u stvari mogu da zastite?

Uzimam nov komp pa bi hteo da ga zastitim od strujnih oscilacija,koliko mogu ali da to ne bude previse skupo.

Koje su sada cene takvih uredjaja?

Te jeftine stvari koje si video su verovatno obični produžni kablovi sa (beskorisnim) osiguračem.
Pogledaj neki APC model. Cene su kao što su uvek bile, tj. od ispod 2000din, do preko 2000 din 🙂.

Poslednja izmena:
C-H-O-T-Y je napisao(la):
Vidjao sam nekakve produzne kablove koji u sebi imaju neku prenaponsku zastitu ali su mi nesto jako jeftini.Sta oni u stvari mogu da zastite?
Iskreno, nemam pojma. Ja imam takav (dobio sam ga "for free" uz komp). Ima dve vrste zaštite, automatski osigurač koji se isljučuje kod većih struja i topljivi osigurač koji trajno pregori kod baš velikih strujnih udara (udar groma). Meni se čini da su struje izbijanja prevelike i da ne može bogzna šta da zaštiti (mada je sasvim moguće da bi uspešno zaštitio modem od udara groma, pošto ima i priključak za modem).

Bar ups. Nista manje od toga ti nece pomoci, a pitanje je i koliko ce ti uopste pomoci.
Ti produzni kablovi sa osiguracima su smesni.

Znaci nista od toga nije delotvorno.Za UPS nemam love,a i pitanje je koliko bi on pomogao u ovim nasim uslovima.

definitivno bolje ishta nego nishta🙂 Iskreno i napajanja imaju topljivi osigurach, a meni su crkla dva od udara struje......ostao je ceo osigurach 🙂

Izgleda da nema neke vajde od tih kojekakvih "nabudzenih" produznih...

Kad budem skupio pare za bolje napajanje uzecu i neki APC-ev jeftiniji UPS.

Ali o tom potom.

Šta misliš kakvu zaštitu od strujnih udara (tj. trenutnih udara visokog napona) imaju UPS-ovi, i u čemu se ona razlikuje od one u ovakvom produžnom?

Cene su kao što su uvek bile, tj. od ispod 2000din, do preko 2000 din
😀..valjda "pa preko 2000 din".
topljivi osigurač koji trajno pregori kod baš velikih strujnih udara (udar groma).
Nema to veze..udar groma?35 kiloampera na tvom "topljivom" osigurachu?😀
Nema tu pomoci lafe.Ode sve u pm.
Ono shto moze da pomogne kod peglanja napona je regulator napona koji ima 2 kalema npr.ovi jeftiniji mogu da dodaju ili oduzimaju napon izmedju 15% i 20%,...Npr.ELRAJ regulator napona...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
ima belkina sa gomilom razlicitih prikljucaka u rodicu |))
al je cena simpaticna |>> tj 3000-4000din

ove za 400din, ni ne razmatrajte kao da nesto cuvaju...

Ta Belkina mi se jako dopada...

Mislim da imaju najjeftiniji tip u prodaji i kosta oko 1500 dinara.Gledao pre neki dan u IT marketu...

evo kupish Infrom compact guard 1500va...pegla napon +/-do 15%...2 baterije...27,5v...1 kilovat....90eu....16kg..dobar je...moj apc je vec preslab za kompjuter koji imam..

Prilozi

• INFORM GUARD COMPACT 1500S(1500VA).webp
    INFORM GUARD COMPACT 1500S(1500VA).webp
    43.1 KB · Pregleda: 119

Kad budem skupio pare za bolje napajanje uzecu i neki APC-ev jeftiniji UPS.

Ali o tom potom.

Ja sam uzeo sledeći model

http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=E25-FR

po karakteristikama ovo bi ipak moralo da radi. Jedini je problem što ne može (ili bar ne želiš) da ga testiraš.

Inače, na kutiji ovog što sam ja uzeo je pisalo da će APC nadoknaditi do 30.000,00€ štete na opremi koja je riknula iza ovoga. Doduše, sunjam da je šteta naplativa u Srbiji, ali ako ovo piše na proizvodu koji se prodaje u Nemačkoj sumnjam da bi smeli da se igraju tek tako.

BB King, gde si uzeo i za koliko? I šta držite na toj stvarčici? Pretpostavljam da ovde snaga nije ograničavajući fakor (tj. da samo pegla napon), već samo fizički broj priključaka?

Poslednja izmena:
(ponosan) sam vlasnik Mustek Office 650 (UPS) vrlo fin, kockastog oblika, ima 4 normalne uticnice (stekere) dakle mozes da ukljucujes sta hoces (ne mora samo komp, meni su na njemu kuciste, monitor (TFT), laserski stampac i kablovski modem... desavalo se dosta puta da mi pada napon i nestaje struja (u dvoristu pored se gradi nova kuca i stalno cimaju struju pogotovu zadnjih 2 meseca) i mnogo je zgodno .. odjednom se u kuci pogase sva svetla samo komp jos uvek lepo radi, mirno pozatvaram sve sto sam radio (SNIMIM text u wordu - koliko sam ga puta samo gubio onaj glupi AutoRecover reeeetko kad uvati lepo .. da ne pominjem 2 harda koja su mi davno riknula u iznenadnim nestancima struje pa brzim dolaskom - narodski receno cimanje !! 😡 ) ugasim lepo komp i mirna backa....
a da ima i zastitu za telefonski kabl za modem, ali ne koristim jerbo sam na kablu...

vrlo ti to preporucujem, dakle zgodno je kao i APC produzni kablovi mozes da ubadas bilo kakve uredjaje, pegla fino napon, ali ti jos dodatno omogucuje da imas fore da koristis komp i kad nestane struja nema da se mislis. Ja sam to uzeo jos pre valjda dve, dve i po godine (da me ubijes ne mogu da se setim) i tada sam ga platio oko 50e (mislim da je bilo nesto tipa 48e) sto se mene tice, to je mali izdatak u odnosu na to sta pruza

P.S. Kada budes kupovao UPS obrati paznju na sledece.. za firmicu u kojoj radim smo nabavili par komada APC UPS (onih - standardnih "manjih" "jeftinijih") ... super oni rade, ono kvalitet i sve to, ali ono sto se meni ne svidja je to sto uticnice nisu standardne nego kao na kucistu.. i dobijas 2 takva kabla u kompletu (ima 4 uticnice) to je meni malo shit jer ne mogu tek tako da na primer ubodem u to moj kablovski modem .. ili mini liniju ili sta vec ...

P.P.S. znam da si rekao da nemas neku lovu za UPS, ali bolje razmisli o davanju 40-50 evra za UPS (toliko pretpostavljam da bi danas kostao gorespomenuti Mustek, ispravite me ako gresim dugo nisam gledao cene...) nego 20e na produzni kabl

P.P.P.S. ako bas oces produzni, moje preporuke za ovaj poslednji navedeni... video sam ga, malo se "igrao" sa njim, nisam imao prilike da ga "testiram" ali svi verujemo firmi APC i ako oni kazu da funkcionise to je onda to.. plus bas lepo izgleda 😉

:wave:

dr.Tiristor,imal' tih Belkina i kod nas u KI?

Ili cu morati da kupim kad idem u BG,ako ih nema kod nas.

Deluju mi dosta kvalitetno,a i fabrika daje dozivotnu garanciju,a i nije neka lova.

BTW,dr.Tiristor jes ti video za ono moje? Ae cujemo se na PM...

Nisam ih video kod nas, ali moguce da mi je proslo pored ociju, mislim, mozda ima, a sto posto i nema. 😀

Nisam video, evo sad idem, pa me okreni kasnije na mob.

Deluju mi dosta kvalitetno,a i fabrika daje dozivotnu garanciju,a i nije neka lova....

Setih se TOP oglasa iz Halo oglasa od pre godinu dana:

"Prodajem PANCIR klase 3A, DOZIVOTNA garancija." :smackbum:

Umro sam! :laugh:

Poslednja izmena:
Ja imam velikih problema sa strujom. Naime, kuca mi je preko puta transformatora i prva je na prikljucku sto rezultira ceste skokove napona. Za pola godine su mi crkla 6 napajanja(srecom nista drugo), merio sam struju i ima oko 235v, naravno kad skoci napon ima mnogo vise ali se to ne moze izmeriti. Onda sam sproveo produzni kabal do komsije iza moje kuce(blizu je, takav je raspored nasih kuca i dvorista) koji je povezan na drugi dalji transformator i od tada, a ima evo vec par meseci, sve radi ok, napajanje od tada nisam menjao. Dakle, jasna stvar.
Ali kako da resim taj problem, ne mogu vecito kod komsije, a i kod njega sam na struji cisto da budem siguran da je problem u mom naponu. Probao sam neki mustek ups, ne secam se koji i preko njega mi je crklo jedno napajanje. Probao one stare stabilizatore napona za stare televizore i takodje je jedno napajanje crklo.

Jel ima pomoci? Vidim ima ljudi koji se razumeju oko ovih stvari, jel ima neko neki predlog?
Ne znam da li bi pomogao taj SurgeArrest e25-gr?:S:

Poslednja izmena:
Nisam siguran da li bi ti pomogao SurgeArrest e25-gr, mozda ipak prije APC LE1200I, koji bas sluzi za stabilizaciju napona. Ja se razmisljam da kupim njega, izgleda pouzdano.

Nazad
Vrh Dno