Šta je novo?

Preminuo tvorac UNIX-a Denis Riči

mr008

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2007
Poena
395
Denis Riči, autor programskog jezika C i koautor operativnog sistema UNIX preminuo je proteklog vikenda u 71. godini života.
Prema informacijama koje je objavio njegov bliski saradnik i prijatelj na društvenoj mreži Google+, Riči je preminuo prošlog vikenda nakon duge borbe sa za sada jos nepoznatom bolešću.

Riči je poznat kao idejni tvorac programskog jezika C koji je i dan danas u širokoj upotrebi i predstavlja jedan od osnovnih stubova modernog računarstva. Kooutor je i prve knjige o ovom programskom jeziku, "Programski jezik C", najpopularnije i prema mnogima najbolje knjige o C-u.

Pored C-a, Riči je koautor operativnog sistema UNIX na čijim su osnovama nastali operativni sistemi koji su danas u upotrebi na svim platformama (GNU/Linux, Mac OS X, iOS, Android).

Svoju karijeru proveo je radeći za Bell Labs, a dobitnik je Tjurningove nagrade 1983, Hamingove medalje 1990. i Nacionalne medalje za tehnologiju Sjedinjenih Američkih Država 1998. godine.

Riči se smatra jednim od utemeljivača i pionira modernog računarstva, čija su rešenja i inovacije profilisale svet u kom živimo.
Link

Denis Riči

Zaslužuje posebnu temu.

Inače ovo je za respekt:
Svoju karijeru proveo je radeći za Bell Labs, a dobitnik je Tjurningove nagrade 1983, Hamingove medalje 1990. i Nacionalne medalje za tehnologiju Sjedinjenih Američkih Država 1998. godine.

Poslednja izmena:
Bas htedoh da otvorim temu, jer definitivno zasluzuje, posto jelte i Stiv Dzobs ima svoju temu.
Nazalost, za Ricija se slabo zna iako je uradio mnogo (mnogo vise od "vizionara"). :(

Ono sto je Rici uradio za celu industriju tesko da neko moze zamisliti... I dan danas se mnoge stvari ne mogu uraditi bez C-a, a C je osnova u velikom broju popularnih programskih jezika. Unix takodje, prisutan je gotovo svuda, od servera pa do mobilnih racunara (telefona). Kao sto spomenu mr008- Rici je utemeljivac modernog racunarstva i zasluzan je za sve ovo sto danas imamo (pitanje je kako bi bilo bez njega)

Bas htedoh da otvorim temu, jer definitivno zasluzuje, posto jelte i Stiv Dzobs ima svoju temu.
Nazalost, za Ricija se slabo zna iako je uradio mnogo (mnogo vise od "vizionara"). :(

Baš to rekoh u temi o Džobsu. Izgleda smo ipak hteli, a niko da reši da otvori temu...

Poznat je na matematickom fakultetu. Nek pociva u miru, dosta je doprineo svetu koga danas poznajemo.

Riči je učinio za računarkski svet naviđenu stvar, praktično su on i njgove kolege postavile proncipe modernog računarstva.

Hvala Denisu Ričiju, najvećem hakeru na svetu.

Neka mu je večna slava i hvala mu za sve što je učinio.

Sad sam i ja saznao za ovu tuznu vest, svaka cast coveku na doprinos modernom računarstvu.
Prvo znanje o programiranje u C sam stekao bas preko njegove (prevedene) knjige, "C programski jezik 2. izdanje", stvarno dobra knjiga

R.I.P. :(

Denis Riči jeste legenda, jedan od najvećih IT umova, i zaista je žalosno da ova tema ima toliko malo postova, za razliku od nekih drugih sličnih tema ovde.

Nek počiva u miru, čovek je napravio temelje za sve što danas imamo. Priznajem, tek sam na višoj čitao o njemu, i nažalost zaboravio ime. Očigledno skroman čovek. Šteta što ovakvih nije više. Ali eto, više se vrednuje komercijala od pravog stvaralaštva. Eh, još me čeka da učim C...

R.I.P.

Ovo pokazuje i tuznu cinjenicu t.j. trend u svetu da istinski geniji ostaju zaboravljeni pored marketing genija.

Poslednja izmena:
Vrh Dno