Šta je novo?

Prelazak na PCI-E

z_m00n

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2005
Poena
619
Zanima me vase misljenje u vezi sledeceg apgrejda,u koji bi ulozio 100E,
a trenutno imam:
Plocu: MSI NEO2-FX(recimo da mogu da je prodam za 65E)
Graficku: MSI FX5900XT(recimo da mogu da je prodam za 95E)

Slucaj 1

Ako prodam i plocu i graficku dobijam 160 + onih 100 = 260

Dvoumim se izmedju dve ploce, a to su:
- MSI NEO4-F
- DFI NF4 Ultra Infinity

Obe ploce su oko 100E, tako da mi za graficku ostaje 160

Za te pare mogu da uzmem neki 6600GT

Slucaj 2

Ako prodam samo graficku dobijam 95 + onih 100 = 195

U tom slucaju bih uzeo neku polovnu 6800GT

STA SE VISE ISPLATI, da predjem na PCI-E i uzmem slabiju graficku ili
da ostanem jos na AGP-u i uzmem jacu, ili mozda neko ima neko bolje resenje???

Ja bih se odlucio za prvu varijantu, tacnije DFI nf4 i 6600GT: novi chipset, graficka koja ce da tera vecinu igrica na high i najbitniji faktor - ipak NOVO je NOVO. :)
Jedino obrati paznju na broj PCI slotova na nf4 plocama. :D

tw1sted je napisao(la):
Ja bih se odlucio za prvu varijantu, tacnije DFI nf4 i 6600GT: novi chipset, graficka koja ce da tera vecinu igrica na high i najbitniji faktor - ipak NOVO je NOVO. :)
Jedino obrati paznju na broj PCI slotova na nf4 plocama. :D

Pa i 6800GT u ovoj kombinaciji koju imam bi terao vecinu igrica na high,
i bolje nego 6600GT sa NF4 plocom

Sto se tice PCI slotova DFI ima 3 a MSI 4 komada

Po meni bolje da uzmes 6800. Pre ili kasnije ces menjati i tu s754 plocu, a verovatno ce ti i 6600gt tada biti slaba za igre. Ovako bar mozes bolje da se igras sa 6800 (ukoliko ti je to primarno naravno).

Nije socket 754 vec 939.

Mozda je jedini razlog sto bih presao na NF4 to sto su graficke
u poslednje vreme jeftinije, i ima ih dosta u ponudi,
a sa druge strane ne svidja mi se to sto vecina ploca ima mali broj PCI
slotova i obicno ima 3 PCI-E slota koji trenutno jedino mogu da se koriste za grafice kartice.

Znaci za sada dva razlicita misljenja, ajde da cujemo jos nekog.

ako ces da se igras 6800 pod obavezno....

Hmm, a zashto jednostavno umesto 6600gt uzeo ati x800 ? [eventualno bi ulozio 10e vishe, a dobio bi na preformansama]

Dajem potporu ATI-u ... ne zbog eventualno nešto boljih performansi u nekim naslovima nego zbog kvalitete i stabilnosti drivera X800 serije u usporedbi sa nvidia 6800 (NV40) serijom. Ako slučajno netko prati nv forum svako malo se pojavi pitanje "koji su najbolji/najstabilniji driveri za 6800". Izbor drivera u prvom redu ovise o tome što se igra, zatim o ostatku konfiguracije (čipsetu, zvučnoj kartici - Audigy zna raditi probleme). Prema mom iskustvu nema drivera za 6800 koji će zadovoljiti više naslova, svaka igra ili grupa igara ima "svoje" drivere koji se ne slažu baš sa drugim igrama. Ja na disku trenutno imam vjerojatno pola gige Forceware, što modded, beta, Quadro, službenih ... za sad su mi se najboljim/najstabilnijim za najveći broj igara pokazali 65.73 koje je radio Fujitsu-Siemens za prijenosnike i 71.81 koji su WHQL za Quadro seriju. Za FEAR i Q4 sam koristio zadnje Xtreme-G 81.98.
Inače kartica je posve ispravna ... da nebi bilo sumnje, FW isključen u biosu, appreture size 128, prolazi po defoltu i otključana sve testove na Marku2005 bez anomalija sa i bez AA i AF sa bilo kojim driverima. Za informaciju, neispravni primjerci 6800 obično daju artefakte u filrate testovima.

Ne znam kakva je situacija sa NV41 i G70, ali NV40 s aspekta drivera nije najsretnije rješenje.

z_m00n je napisao(la):
Pa i 6800GT u ovoj kombinaciji koju imam bi terao vecinu igrica na high,
i bolje nego 6600GT sa NF4 plocom

Sto se tice PCI slotova DFI ima 3 a MSI 4 komada

Naravno da je 6800GT bolji, hteo sam da kazem da ces i sa 6600GT uspeti da izadjes na kraj sa zahtevnijim igrama.
Ponavljam novo je novo, koliko ces imati garanciju na polovnu 6800GT!

Ja bih pozajmio tih 35E i pazario dfi i taj polovan 6800GT ....

Znaci sto se tice ploce vidim svi pominju DFI niko nije pomenuo MSI,
pa pretpostavljam da je DFI bolje resenje.

Nego i ako pozajmim tih 35 evra, tesko cu naci polovan 6800GT za PCI-E

Ma nemoj da se razmisljas mnogo oko skupih grafickih kartica u AGP varijanti.

Moj predlog je da ides na varijantu 1 i to sa DFI plocom. Prvensveno zbog pci-E varijante, 939 podnozja za proc. i mogucnosti da kasnije imas manje glavobolje oko upgrejda. Sa 1 gb rama i ta 6600gt grafika ce da bude i odlicna.

Mozda bi bilo najbolje da jos malo pricekas dok se ne pojavi Sempron za 939 jer ce to onda biti ultimativno resenje jer na proc neces morati da dajes 100+ evra a imaces prilicno dobru masinu. (mada ko zna kad ce taj sempronac).

Daj ljudi citajte ne trabunjajte gluposti!

Da saceka Semprona, a ima Venice 3000+??? :wall:

Vec poseduje s939, i jedino pitanje je, da li se isplati da predje sa AGP na PCI-E? Zasto je tesko da se sve procita?

Moj bi savjet bio da svakako izbjegne "nf3 250 + 6800 (NV40)" kombinaciju jer tu potencijalno može imati velikih problema i to mislim sasvim ozbiljno. Tko ne vjeruje neka u Google upiše "nf3 6800 problem/bug" pa će vidjeti divota ... to je nešto što je nvidija priznala da postoji, al do sad još nije riješila. Pojedini driveri ublažuju problem ali ga ne rješavaju.

Sa Atijeve strane baš nema isplativog izbora za AGP sve do X800Pro/XT kojih se po mojem iskustvu ljudi baš ne žele riješiti, tako da mu ostaje 6600GT.

Poslednja izmena:
Da sam na tvom mestu, ne bih se žurio da pređem na PCI Express. AGP kombinacija o kojoj razmišljaš će ti pružiti daleko bolje performanse, dok ćeš ploču ionako morati da menjaš kada budeš prelazio na DDR2.
Ovakav bi bio moj plan apgrejda da sam u tvojim cipelama: sada ubacim GeForce 6800 AGP, a onda možda samim krajem ove godine ili početkom naredne nabavim Socket M2 Athlon 64, novu ploču i grafičku. Ko zna, ako cene dvojezgarnih procesora do tada padnu, možda bi mogao odmah da zabodeš i Athlon 64 X2, a ako ne, bar ti apgrejd kasnije neće biti skup.

Ace Rimmer je napisao(la):
Moj bi savjet bio da svakako izbjegne "nf3 250 + 6800 (NV40)" kombinaciju jer tu potencijalno može imati velikih problema i to mislim sasvim ozbiljno. Tko ne vjeruje neka u Google upiše "nf3 6800 problem/bug" pa će vidjeti divota ... to je nešto što je nvidija priznala da postoji, al do sad još nije riješila. Pojedini driveri ublažuju problem ali ga ne rješavaju.

Sa Atijeve strane baš nema isplativog izbora za AGP sve do X800Pro/XT kojih se po mojem iskustvu ljudi baš ne žele riješiti, tako da mu ostaje 6600GT.

I meni se desava ovaj problem na NF3 + 6800. Doduse ne toliko cesto ali se desava da se igra samo na nekoliko sekundi i posle toga nastavi kao da nista nije bilo.

Ja zaista nisam radio sa DFI, čitam da ljudi dosta hvale te ploče, medjutim na tvom mestu bih pogledao i ABIT AN8 Ultra (probao sam AN8) i ona se natestu veoma dobro pokazala, a ipak je Abit dosta renomirana firma! Ili možda da pogledaš i najnoviju Asus A8N32-SLI Deluxe (nisam probao), jeste skupa, ali su je u Digitalu nahvalili da je za klasu bolja od drugih i naravno PCI-E 6600GT grafičku! AGP kartice postaju sve redja na našem tržištu, pre neki dan me je čovek pitao za AGP 6600GT treba mu za kladionicu 6 komada, ali koliko vidim niko od firmi sa kojima saredjujem ih nema na stanju! Pozdrav!

@Ace Rimmer
6800GS se NE MOZE naci kod nas za 200E ni polovna, a ne nova! Mozes je kupiti i za 200$ ako imas koga da ti je donese iz USA. Jednostavno ovde ih po toj ceni NEMA. To sto si procitao u nekom cenovniku da stoji ne znaci i da ih imaju na stanju. Realno moze se naci za nekih 250E i kao takva predstavlja solidnu kupovinu jer se dobro klokuje i manje greje od prethodnika (6800GT). Imam jednu doticnu u racunaru i zadovoljan sam njom.

Evo sada sam citao nesto u vezi MSI Neo4-F ploce,
neko kaze da FSB zakucava na oko 220Mhz,
e sada, da li neko zna da li je problem resen
ili jos uvek postoji

Ajd pretjerao sam, priznam ... posipam se pepelom :smash:. Osim toga nije ni vezano za tržište SiCG.
Spomenuo sam to i na jednoj drugoj temi pa su rekcije bile slične.... kartica je je zbilja bila po toj cijeni jer ju je kupilo par forumaša na PCEks-u, refrentni dizajn, bez bundlea ... i vrlo je brzo rasprodana. Ja isto mislio da je bila greška u cjeniku ili nešto slično.
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?s=&threadid=31809&highlight=6800GS

Poslednja izmena:
Ma uzmi DFI ali ne Infinity vec Ultra-D i 6600GT i neces se *****ati niti pokajati. Znajuci za sta koristis racunar ovo bi ti bila idealna kombinacija. Poslusaj drugara i imaces osmeh na licu. A posle idemo da :whip: neke bitharke. Pozz

SpawnSCG je napisao(la):
Ma uzmi DFI ali ne Infinity vec Ultra-D i 6600GT i neces se *****ati niti pokajati.

Uzeo sam je, ploca je extra, prezadovoljan sam, jes da je malo skuplja ali vredi svaki ulozeni dinar.

Sada mi ostaje jos samo da uzmem grafiku, imam oko 130-140 evra,
pretpostavljam da je za te pare najbolje uzeti 6600GT, ako neko drugi ima bolji predlog neka vice

Vrh Dno