Šta je novo?

Prelazak na novu platformu

metallica2

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2009
Poena
305
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Potrebna mi je pomoc i par savjeta.

Presao bih sa moje konfiguracije na platformu zasnovanu na intelu. Imam sledece dileme:

1.I5 6600k ili i7 6700?
2. Ako bih isao na i5 bilo bi i overclocka pa bih uzeo i bolju plocu, neki Z110 i treba mi predlog za konkretan model.
3.Ako bih isao na i7 budzetom bih bio ogranicen na slabiji model i opet mi treba preporuka koji da izaberem.
4. U oba slucaja bih isao na DDR4 memoriju 16GB (2x8). Ponovo mi treba preporuka za model.

Komponente bih kupovao u domacim prodavnicama na odlozeno placanje tako da racunajte na to. Budzet je oko 70000 ali sto manje to bolje.

Racunar bi bio koriscen za 3d modelovanje u CAD-u i BIM programima i razne FEA analize. Renderovanje nije u opticaju bar ne u bliskoj buducnosti. Igrice mozda i ponekad ali bas rjetko tako da to nije mjerodavan uslov.

Ryzen? Nisam siguran, kao sto rekoh nece biti renderovanja a odbija me i trenutna situacija sa stabilnoscu+programi koje koristim vise vole intel izgleda.

Ostatak konfiguracije ostaje kakav jeste,mjenjam procesor,maticnu i memoriju.

Šta koristiš od softvera? 3D CAD traži bolje ST performanse (mada ima izuzetaka), pa posebno ako ne radiš sa velikim sklopovima, i5-6600K bi bio odličan izbor. S druge strane FEA analiza je (skoro) uvek optimizovana za MT pa je za te stvari verovatno i7-6700 bolje rešenje (iskreno, ne znam koliko se dobija sa HT-om, koliko sa brojem jezgara, a koliko sa multi CPU konfiguracijama). I za ozbilje analize će verovatno 16GB biti malo, ali je ok za početak

Vec sam pomislio da niko nece odgovoriti 🙂
Sto se tice FEA koristim vise programa Axis VM,Radimpex Tower,STAAD PRO,SAP i sl. Najzahtjevniji proracun koji sam do sad radio je bio model mosta duzine 200m koji je imao oko 400000 jednacina i za ciji proracun je trebalo manje od 5 minuta na postojecoj konfiguraciji, uglavnom su jednostavnije stvari za sada. Od CAD I BIM softvera su u pitanju AutoCAD,Tekla structures, Revit.
Oko i7 se dvoumim zbog fluidnijeg multitasking rada, Cesto mi je otvorena gomila PDF dokumenata,crteza u CAD-u, excel tabela... Ne znam da li bi ovaj i5 mogao sazvakati sve to a opet sa njim bih posle clockovanja valjda imao bolje performanse u AutoCAD-u i Tekli koji su pretezno ST orjentisani.
Uglavnom bitno mi je da imam sto fluidniji rad,prilikom rotiranja modela i u multitaskingu a znam da na to uticu i ostale komponente (RAM) ali bih se zadrzao na tih 16GB za sada, samo je pitanje da li jedan modul ili 2x8, ne znam sta bolje radi. Pomoc mi je potrebna oko izbora konkretnog modela ploce i za prvu i za drugu varijantu.

Ne razmisljaj uopste o zakljucanom i7 u domacim radnjama po ovim suludim cenama. Generalno ne bih kupio zakljucan i7 bilo gde.

Ako ti treba jak Single core, 6600K, Z170 i klokuj. Mada ni to nema smisla s obzirom da ces dobiti samo 15-20% jaci single core nego na Ryzenu, a nekoliko puta slabiji multi-core. Uzmi 6600K samo ako ti iskljucivo treba single-core snaga.

Ako ti treba solidan Single core, i duplo jaci multi-core nego na 6700, uzmi Ryzen 1700, B350 Msi Tomahawk ili Asus PRIME B350 Plus, LC-CC-120(obrati paznju da bude novije proizvodnje hladnjak, inace ces cekati za mountove).

Sa tom kombinacijom Ryzen ide na 3.9GHz, mozda i 4.0GHz, ako te potrefi dobar primerak.
8/16 na 3.9GHz ima po svoj prilici i vise nego duplo jaci multi-core nego zakljucan i7 6700, a jeftiniji je Ryzen 1700 nego i7 6700 u domacim radnjama.

Poslednja izmena:
Mogao bi i jeftinije da prođes kad bi uzeo 4670k/4690k za oko 170e ili 4770k/4790k za oko 240e i uzeo z97 plocu za oko 110e,lc cc 120 22e i zadrzis memoriju 🙂

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Nisam se ogranicio da moram strogo na intel ici ali rekoh u prvom postu zasto sam skeptican u vezi sa ryzen. Gledao sam i neke testove gdje su uporedjivali intel platformu sa ryzen u soldwork(otprilike stvari sa kojima se i sam bavim) i gdje je prednost na strani intela. Tome dodaj ruski rulet sa izborom ploce i memorije za ryzen kao i moja prethodna iskustva gdje mi je rad na kompu sa i7 4770 u AutoCAD bio nekako fluidniji u odnosu na sadasnji procesor.Cak i sada kada na poslu koristim i5 6200u cini mi se da se mnogo bolje izbori u radu nego FX. A tu su i preporuke samih proizvodjaca softvera koji vjerovatno nece u skorije vrijeme optimizovati svoje proizvode za ryzen.

@Matija00

To mi je bila prva varijanta,ali to o cemu pricas su cijene za polovne komponente.Ja sam ogranicen na domace prodavnice zbog odlozenog placanja. Mislim da je nov i7 4790k skuplji od oba procesora koja sam naveo a sto se tice novih ploca za njih nisam siguran i da se mogu naci u prodavnicama.

Poslednja izmena:
Ti si građevinac? Ne mogu ti mnogo pomoći sa preporukom 🙂

Normalno da je AutoCAD bojli na desktop i7 nego na FX-u, ali na ULV i5 sigurno nije. Po mom iskustvu i7-5500U nije ništa bolji od A10-7850K. Računaj da je Ryzen za te stvari (ST) u rangu i7-4770/90. Ako ti je to dovoljno, onda ti je svejedno. Po mom mišljenju se R5 1600(X) nameće kao najbolje all-round rešenje. I ja isto otvorim 3-4 desktopa i na svakom po nekoliko programa (Inventor, AutoCAD, Word, Excel, Foxit, ponekad i VM uz sve to). i7-4790 se za sada dobro nosi sa time.

Što se memorije tiče, kada je posao u pitanju, najbitnije je da je ima dosta. Brzina i mod (dual-channel) su skoro nebitni. Bolje je naravno 2x8 nego 1x16, ali nije velika razlika.

@metallica2, uzmi ryzen 1600 ili 1700. I bilo koju ram 2400-2600MHz iz spiska za plocu za koju se odlucis. Ta zafrkancija okolo oc ram 3000+ vazi samo za gejmere. A oc cpu cak i na box hladnjaku ide lagano do 3600-3700 all cores. Dobijas ST na nivou haswell, ali mnogo jaci MT ~ 5820k ili 5960x (u zavisnosti za koji cpu se odlucis).
_20170504_103249.JPG
_20170504_103229.JPG

Izvinjavam se sto me nije bilo neko vrjeme 🙂

http://www.bozzabench.com/Tests/Tes...D-Ryzen-7-1700X-AutoCAD-2015-performanse.aspx

Sto se tice cijene platforma sa ryzen 5 1600 je na istom nivou kao i ova sa i5 6600k. Ne znam koliko bi mi znacilo vise jezgara u radu,rekoh da nece biti renderovanja. Mislim da sam najblizi opciji i5 6600k + asus z170-a + neka memorija. E sad koliko sam ispratio ponasanje mislim da u programima necu nista dobiti ako budem isao na brzu memoriju tako da razmisljam da uzmeme najjeftiniju na 2133 mhz kingston, Ne znam da li bi mi ista znacilo ako budem isao na 2400? Mislim i sto se same platforme tice da li ima neke razlike u radu i ponasanju i pri OC?

Vrlo cudan test. Po njemu fx ima jaci st od ryzen sto je suludo, a i razlika izmedju fx i i5 bi svakako trebala biti veca. Ako verujes tom testu onda odradi oc svog fx do 4,7GHz dobices skoro stock i5 bez trosenja para na smenu platforme.
Ryzen 1600 ima 6 core/12 threads, nije brzi od intel i5 u autocad, ali nije ni toliko sporiji da bi vredelo otkazati se od mt i pogotovo nije sporiji od fx.

Toga se i bojim ako bi isao na ryzen, da nece biti dovoljno jaci za ono sto meni treba. FX je posluzio svrsi da se ne lazemo. Jesam bio razocaran kada sam vidio da su mu performanse u cadu losije nego sto sam mislio da ce biti ali za ostale potrebe koje sam radio na kompu bio je odlican, Ne bih ga ni mjenjao ali ovo je mislim zadnji voz da izvucem neki novac za njega. Mislim i da ga overclockujem na 5GHz da nikada ne bi dostigao intel 🙂 Zato ne bih sada da lupim veliku kolicinu novca i da moram da pravim opet neke kompromise a ovaj put AMD platforma nije ni jeftinija.
Sto se tice testova mozda su ih falsirali za dio sa FX, mozda je u pitanju to sto je AutoCAD 2015 ali u dio gdje se uporedjuju ryzen i i5 novije generacije vjerujem jer slaze se sa ostalim testovima koje sam mogao naci na netu.

Ajde da ne otvaram novu temu posto imam "slicnu dilemu"
Meni treba procesor za gaming i Photoshop. U startu sam hteo iskljucivo na i5 6600K da idem 220e
Sad me kopka dal da gledam i neki ryzen slicne cene?
1500x 220e
1600 240
I sad nisam pametan sta je najbolja kupovina ovde...
Kako uzimam novu i ploci i ram sve mi je jedno na koju platformu idem samo da dobijem nabolje za novac koji dajem 🙂

Pozdrav kolega,
Kao neko ko je koristio TOWER I ostali FEM softver, uz napomenu da sam malo ispao iz trendova novog hardvera.
Prvo je pitanje koliki su objekti koje projektujes ukoliko su to zgradice 2-3000m2 onda je to jedna prica. Ukoliko su objekti od 45 000m2 sa recimo 120 000konacnih elemnata onda je to druga stvar. Za prvi slucaj ce ti sasvim ok raditi svaka novija konfa. Za drugi slucaj treba oratiti paznju na sledece:
1. Procesor 4 jezgra, sto vise kesa, moje misljenje da nije drasticna razlika I vredna ulaganja i5 vs i7
2. Ploca neka ok, mislim da nema potrebe za overklockom
3. Memorija sto vise o bolje, ako mogucnosti dozvoljavajuja bih isao na 24, mozda I 32, bar ja uvek imam otvorenu gomilu cad fajlova+tower+neki veci pdf. Ja licno ne vidim neki veliki benefit od ultra brzih memorija
4. Grafa tek da baca sliku

Samo da npomenem da sam u toweru radio soping mol od 45 000m2 koji je imao oko 100 000 konacnih elemenata I to je odradjeno na mnooogooo slabijoj konfi, doduse za proracun je trebalo 10ak minuta, ali manipulacija fajlom je bila ok.

@Webb, ako hoces da igras, mozda cak i strimujes, dok ti photoshop obradjuje veliku kolicinu slika, a u pauzi jos i surfujes - ryzen r5 1600 (to je analog za i7 5820k/6800k). i5 OC je brzi iskljucivo ako se fokusiras na nesto jedno i vec ima igara koje ga opterecuju na 100%.

i5 uzimas ako ti treba jak single-core.
Ako ti nije bitno sto ces imati 15%~ slabiji ST na Ryzenu, a znaci ti MT, uzmi Ryzen 1600, neuporedivo jaci MT u odnosu na i5.

1500X ne bih ni razmatrao.

Pozdrav kolega,
Kao neko ko je koristio TOWER I ostali FEM softver, uz napomenu da sam malo ispao iz trendova novog hardvera.
Prvo je pitanje koliki su objekti koje projektujes ukoliko su to zgradice 2-3000m2 onda je to jedna prica. Ukoliko su objekti od 45 000m2 sa recimo 120 000konacnih elemnata onda je to druga stvar. Za prvi slucaj ce ti sasvim ok raditi svaka novija konfa. Za drugi slucaj treba oratiti paznju na sledece:
1. Procesor 4 jezgra, sto vise kesa, moje misljenje da nije drasticna razlika I vredna ulaganja i5 vs i7
2. Ploca neka ok, mislim da nema potrebe za overklockom
3. Memorija sto vise o bolje, ako mogucnosti dozvoljavajuja bih isao na 24, mozda I 32, bar ja uvek imam otvorenu gomilu cad fajlova+tower+neki veci pdf. Ja licno ne vidim neki veliki benefit od ultra brzih memorija
4. Grafa tek da baca sliku

Samo da npomenem da sam u toweru radio soping mol od 45 000m2 koji je imao oko 100 000 konacnih elemenata I to je odradjeno na mnooogooo slabijoj konfi, doduse za proracun je trebalo 10ak minuta, ali manipulacija fajlom je bila ok.

U sustini FEA me najmanje i brinula. Prvo jer nemam tako velikih projekata, drugo jer si u pravu za to da za manje projekte svaki noviji racunar "sazvace" dobro. Ono sto mi je bitno da rad u softweru za 3d modeliranje bude fluidan pri manipulaciji sa modelima, neko ko se bavi ovim sigurno zna na sta mislim (naravno i druge komponente uticu na to). Druga stvar je osjecaj nelagodnosti prelaska na procesor sa manje jezgara. Nadam se da nece biti sa konja na magarca 🙂

@Webb, ako hoces da igras, mozda cak i strimujes, dok ti photoshop obradjuje veliku kolicinu slika, a u pauzi jos i surfujes - ryzen r5 1600 (to je analog za i7 5820k/6800k). i5 OC je brzi iskljucivo ako se fokusiras na nesto jedno i vec ima igara koje ga opterecuju na 100%.

Jedan primer za potvrdu iz ličhnog iskustva, igra BF1 Intel Skylake I5 sa vodenim blokom i overklokom 4,4GHz zauzeće 85-100%, temperatura 55-60C, Ryzen i to običan R5 1400 na 3,45GHz u istoj igri radio na 50-70% zauzeća, sa fabričkim kulerom na temperaturi 50-55C.

i5 uzimas ako ti treba jak single-core.
Ako ti nije bitno sto ces imati 15%~ slabiji ST na Ryzenu, a znaci ti MT, uzmi Ryzen 1600, neuporedivo jaci MT u odnosu na i5.

1500X ne bih ni razmatrao.

Pitanje jel bolji ST ? Zaključani modeli I5 ili I7 Intela Skylake ili Kaby Lake nisu bolji sigurno, dok u MT Ryzen je pobednik u svakom slučaju, jedni ako neko uspe da Intel overklokuje na 6GHz.

Znaci vracam se na AMD posle mnogooo godina 🙂
Hvala na savetima!

Naravno bez razmišljanja.

Nazad
Vrh Dno