Šta je novo?

Prelazak na Linux

mikiPSY

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
24.09.2011
Poena
290
Zeleo bih da predjem na Linux sa Win7, pa me zanima da li je to isplatljivo? Uglavnom koristim komp za igre, filmove, muzika...

Nije isplatljivo preci na linux ako si gejmer,a za sve ostalo se i te kako isplati.Medjutim mozes igrati igrice na linuxu preko wine-a.Ja sam na Mandrivi 2010 igrao:NBA 2k11,Dead Space 2 i jos nekoliko poznatih naslova.Samo je potrebno instalirati DirectX.Najbolje ti je da skines neku linux distribuciju i da sam vidis o cemu se radi.Preporucujem Mandrivu 2011.http://www.whylinuxisbetter.net/index_ser.php?lang=ser ovde mozes videti koje su prednosti i mane linuxa.

Nije isplatljivo preci na linux ako si gejmer,a za sve ostalo se i te kako isplati.Medjutim mozes igrati igrice na linuxu preko wine-a.Ja sam na Mandrivi 2010 igrao:NBA 2k11,Dead Space 2 i jos nekoliko poznatih naslova.Samo je potrebno instalirati DirectX.Najbolje ti je da skines neku linux distribuciju i da sam vidis o cemu se radi.Preporucujem Mandrivu 2011.http://www.whylinuxisbetter.net/index_ser.php?lang=ser ovde mozes videti koje su prednosti i mane linuxa.

Hvala na linku, stvarno je dobar.
Kakav je Linux Mint?
Kakva je sistemska zahtevnost igrica kada igras preko Windows emulatora na linuxu?

Trebala bi biti ista zahtevnost. Ili slicna, velike razlika ne bi trebalo da postoji.

Zeleo bih da predjem na Linux sa Win7, pa me zanima da li je to isplatljivo? Uglavnom koristim komp za igre, filmove, muzika...

Zavisi od samog tebe - probaj pa ces videti :D

Moja preporuka je Mint posto imas bukvalno sve sto jednom pocetniku treba - java,flash,mp3,video kodeci.....Plus je Mint na Gnome-u 2.x i izgleda pristojno dok za Ubuntu mogu reci da mi licno izgleda kao Teletabis desktop okruzenje....

dal izgleda pristojno ili ne, gnome2 je EOL, i forsiranje te verzije u novim izdanjima neke distribucije jednostavno nema smisla.
stoga pokretacu teme ne preporucujem da se upoznaje sa gnome2 koji nema buducnost, vec da umesto toga izabere gnome3, kde, xfce, itd.

Poslednja izmena:
Uradicu onu foru, narezem na CD, pa ga butujem sa CD-a, pa cu da vidim na sta lici Linux :D

Bolje ga bootuj sa usb-a em stedis pare em ti je brzi live mode....

I zanima me samo kada bi imao oba OP sistema, da li bi sa win7 mogao da vidim podatke sa Linuxa i obrnuto?

Linux vidi ntfs particije ali zato windows ne vidi ext particije....Jedino ako bi skinuo drajver za win ali to nije najsrecnije resenje....

Linux vidi ntfs particije ali zato windows ne vidi ext particije....Jedino ako bi skinuo drajver za win ali to nije najsrecnije resenje....

Jel to znaci da kada bi imao oba OP sistema bi bilo kao da imam dva kompa?

Ne nego bi imao dva sistema na istom racunaru - dual boot...Jedan vidi drugog (Linux -> Win) a drugi ne vidi prvog (Win -> Linux)...

Ne nego bi imao dva sistema na istom racunaru - dual boot...Jedan vidi drugog (Linux -> Win) a drugi ne vidi prvog (Win -> Linux)...

Ma znam ja sta je dual boot nego sam te pitao da kada sam na Linux recimo, da li mogu da udjem u Win7 deo i recimo pustim film, ins. igricu itd? i obrnuto. Da li, ako skinem neki podatak na Linuxu, da li moze da uleti virus na Win7? predpostavljam da ne moze, ali kako?

Dok si u Linux-u ne možeš da pokreneš deo Windows-a i obratno. (a i što ne bi gledao filmove na Linuxu) A virusi za Linux ne postoje, tako da praktično ne može dok si u Linux-u ništa da se desi sa Windows particijom. A pošto Windows ne vidi Linux particiju, virusi sa Windows-a ne mogu da načine nikakvu štetu Linux-u.

Ma znam ja sta je dual boot nego sam te pitao da kada sam na Linux recimo, da li mogu da udjem u Win7 deo i recimo pustim film, ins. igricu itd? i obrnuto. Da li, ako skinem neki podatak na Linuxu, da li moze da uleti virus na Win7? predpostavljam da ne moze, ali kako?

Ovo mozes u virtulenoj masini. Imas Virtual Box i VM Player, oba su besplatna pa probaj.

Dok si u Linux-u ne možeš da pokreneš deo Windows-a i obratno. (a i što ne bi gledao filmove na Linuxu) A virusi za Linux ne postoje, tako da praktično ne može dok si u Linux-u ništa da se desi sa Windows particijom. A pošto Windows ne vidi Linux particiju, virusi sa Windows-a ne mogu da načine nikakvu štetu Linux-u.

Znam za viruse i to nego sam mislio da ako igrica nece na Linux da je ins. na Win. ali vidim da bi morao da se prvo prebacim na Win pa da je skinem tamo.

Ali ti onda performanse opadaju. A i troši se struja. :)

Ako ćeš Windows da korisiš samo za igre i recimo MS Office, razmatramo dva slučaja virtuelne mašine:

1. Držiš Linux u virtuelnoj mašini pod Windows-om. --> Ako ćeš više vremena provoditi u Linuxu, zašto ga držati u VM, tj. zašto da i Win bude pokrenut ako ne treba
2. Držiš Windows u virtuelnoj mašini pod Linux-om. --> Igre mnogo zahtevaju i ne idu lepo kad su u VM, tako da je u tom slučaju dual boot bolji.

Ti zaista veruješ u ovo što si napisao?

Ali ti onda performanse opadaju. A i troši se struja. :)

Ako ćeš Windows da korisiš samo za igre i recimo MS Office, razmatramo dva slučaja virtuelne mašine:

1. Držiš Linux u virtuelnoj mašini pod Windows-om. --> Ako ćeš više vremena provoditi u Linuxu, zašto ga držati u VM, tj. zašto da i Win bude pokrenut ako ne treba
2. Držiš Windows u virtuelnoj mašini pod Linux-om. --> Igre mnogo zahtevaju i ne idu lepo kad su u VM, tako da je u tom slučaju dual boot bolji.

Bolje je za pocetnika da podigne Linux u VM, da ga izuci pa kad bude spreman onda napravi dual boot. Moze da isproba koliko god hoce distribucija istovremeno i izabere onu koja mu najvise odgovara.

Vrh Dno