Šta je novo?

Prelazak na klime za grejanje stana

toxicm

Slavan
Učlanjen(a)
25.01.2012
Poena
255
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 7700 / LC-CC-120
Matična ploča
Asus H110M-C
RAM
Kingston HyperX HX424C15FB/8 8GB DDR4 2400MHz CL15
GPU
XFX RX470 4GB RS Triple X
Storage
SSD CT250GB BX100 + HD WD500GB + 320GB
PSU
Chieftec ELP-700S 700W
Kućište
Chieftec LF-02B
Monitor
Samsung T220
Ostale periferije
WF TV2000XPG, P217D
Laptop
Asus ROG Strix G15
Mobilni telefon
Pixel 6a
Pristup internetu
  1. ADSL
  2. Mobilni internet
Obzirom da cene peleta prelaze neke razumne okvire polako bih prešao na grejanje klimama. Ove zime bi kombinovao, a za dalje ćemo videti.
Trenutno imam jednu invertnu klimu (VOX Iva 7) u spavaćoj sobi, a planiram da uzmem jedan multi split sistem da zagrevam druge 2 sobe. Stan je na prvom spratu i sa dobrom stolarijom, bez izolacije. Ovako okvirno izgleda stan:
stan.png
Uzeo bih multi split iz praktičnih razloga, lako bi se uklopio. Postavio bi 9-ku za sobu i kuhinju, a 12-cu za dnevnu sobu. I ovaj serviser što mi je postavljao prvu klimu se slaže sa ovom idejom. Šta bi ste mi preporučili, glede same ideje, a i za izbor uređaja? Gledao sam neke VOX varijante jer sam Ivom generalno zadovoljan za sada, ali mogao bi da idem i na skuplje brendove. Ove dodatne klime bi se koristile gotovo samo za grejanje.

Ako si zadovoljan Ivom, zašto ne uzmeš još 2 komada? Bolja varijanta od multisplit-a (pisano x puta zašto), a po skici bi rekao da imaš i gde da staviš obe spoljne.
Generalno, mislim da je Iva jedina klima iz tog "budžet" segmenta sa kojom su ljudi zadovoljni.

Pa po skici da, ima mesta, ali bi bilo prenatrpano na terasi sa 2 spoljne jedinice. Skica nije baš najbolja. Jedna spoljna bi se uklopila dobro, 2 već i ne. Pritom, ta srednja soba nije mnogo važna za grejanje, najbitnija je spavaća, a ona ima posebnu jedinicu.

Možda bi ti onda najbolje bilo na taj desni zid jednu pa ćeš koliko toliko zagrevati i srednju sobu.
U tom slučaju možeš i jaču od Ive, npr. neku Fuji LUCA ili KMT ili Gree Gtech, čisto da budeš "miran".

To mi je bila prvobitna zamisao, ali ne bi bilo baš efikasno tako, moraju 3 unutrašnje jedinice za kvalitetno grejanje. U principu, novac mi nije problem, gledao sam FOX jer već imam jedan, ali mogu da idem i na skuplje varijante. Ovu kombinaciju gledam: VOX VAM3-21IE sa VAMWM-9IE2 i VAMWM-12IE2. Gledam i Fujitsu, ali, ako ne grešim, najjači običan model je za 18 zbirno ostali su praktično 2 spojene spoljne...

Pozdrav ljudi. situacija je ovakva kuca 300m2 tj tri sprata od po 100 kvadrara. do sad smo se grejali na pelet i potrosnja je bila oko 6-7 tona. kuca ima pvc stolariju,zadnji sprat unutrasnju izolaciju,srednji nikakvu a prizemlje betonske zidove cc80cm. Zbog cene peleta planiramo da predjemo na inverter klima uredjaje. Ne planiramo cele stanove da grejemo vec u prizelju dve spojene prostorije oko 40m2, srednji sprat deciju sobu i dnevni boravak cc 50m2 i na trecem spratu dnevni boravak i trpezariju oko 45m2.moje pitanje koje velicine klima mi trebaju i koliko odprilike.

Jedna kvalitetna klima po etaži i kupi pelet pa kombinuj. Ti si kandidat za TP, a ne za klime.

Prvo ide izolacija, pa onda klime.

@toxicm Teško da ćeš naći nekog sa stvarnim iskustvom da ti to kaže. Ovako na papiru, sa ovim sniženjem deluje OK. I dalje bih prednost dao za dve odvojene klime, za te pare ćeš naći efikasnije rešenje ali ako si prinuđen na multisplit ja bih proguglao reviews čisto da nema neku očiglednu manu (npr Daikin TP imaju baš manu sa čestim defrostom što je problem za primarno grejanje) i ako su iskustva u redu ovo jeste ok cena za multisplit. To što je stariji uređaj ne bi trebalo da bude problem, naprotiv.

Nisam našao nikakav opis za ovu spoljnu jedinicu. Dobra stvar je što bi spoljna jedinica bila praktično u poluzatvorenom prostoru. Kiše, snega i vetra tu gotovo da nema uopšte, taj deo terase je u unutrašnjosti zgrade. Temperatura je tu zimi osetno veća u odnosnu na realnu spoljnu. To valjda utiče na odmrzavanje?

Što samo znači, da će sa spoljnom jedinicom na toj poziciji, temp zimi biti osetno manja..

Nisam siguran da sam razumeo, koja temperatura će biti osetno manja?

Temperatura u tom poluzatvorenom prostoru, gde planiraš postaviti spoljašnju jedinicu.

Nisam našao nikakav opis za ovu spoljnu jedinicu. Dobra stvar je što bi spoljna jedinica bila praktično u poluzatvorenom prostoru. Kiše, snega i vetra tu gotovo da nema uopšte, taj deo terase je u unutrašnjosti zgrade. Temperatura je tu zimi osetno veća u odnosnu na realnu spoljnu. To valjda utiče na odmrzavanje?
Ako ima dovoljno prostora, tj vazduha da cirkuliše, to bi trebalo da bude dobro i onda neće ići u defrost.
Ako bude bilo premalo prostora, onda neće dobro da radi.

Ima dovoljno prostora, velika je terasa. Negde oko pola terase je u unutrašnjosti zgrade, a pola izbačeno. Postavio bi je na ivici unutrašnjeg dela tako da je dobro zaštićena od spoljnih uslova, a opet da nije zatvorena.

Pozdrav ljudi. situacija je ovakva kuca 300m2 tj tri sprata od po 100 kvadrara. do sad smo se grejali na pelet i potrosnja je bila oko 6-7 tona. kuca ima pvc stolariju,zadnji sprat unutrasnju izolaciju,srednji nikakvu a prizemlje betonske zidove cc80cm. Zbog cene peleta planiramo da predjemo na inverter klima uredjaje. Ne planiramo cele stanove da grejemo vec u prizelju dve spojene prostorije oko 40m2, srednji sprat deciju sobu i dnevni boravak cc 50m2 i na trecem spratu dnevni boravak i trpezariju oko 45m2.moje pitanje koje velicine klima mi trebaju i koliko odprilike.
Što reče čovjek, vama ne trebaju klime/TP, već izolacija. Mi na iste gabarite, potrošimo 2.5 tone. Prošlu sezonu 3, al zato što je svaja držala prozore na kant po pola dana, luftala, da joj udje svjež zrak pun mirisa uglja spolja :ROFLMAO::ROFLMAO:

ima li neko iskustvo sa Bergen klimama ?
ima BERGEN COMFORT APOLLO "Q" 12K INVERTER za 49 000 din, znam nije Daikin , al dali je bolji od Midea klima ?

ima li neko iskustvo sa Bergen klimama ?
ima BERGEN COMFORT APOLLO "Q" 12K INVERTER za 49 000 din, znam nije Daikin , al dali je bolji od Midea klima ?
Nemam licnog ali sam se posavetovao sa serviswrom koji ugradjujw klime vec 15god.i.koji me je posavetovao sta da kupim..a kupio sam Gree Amber komfort..a hteo.sam baa.ta dva Bergena.za iste pare..Njegove.reci su..grejaces se.do -5.posle.toga zaboravi na grejanje..Nemaju spoljne.grejace,stalno.ulaze.u.defros mod.Bolje jednu ali vrednu..nego.dve a nikakve..Hvala mu na savetu..nisam pogresio..

Nemam licnog ali sam se posavetovao sa serviswrom koji ugradjujw klime vec 15god.i.koji me je posavetovao sta da kupim..a kupio sam Gree Amber komfort..a hteo.sam baa.ta dva Bergena.za iste pare..Njegove.reci su..grejaces se.do -5.posle.toga zaboravi na grejanje..Nemaju spoljne.grejace,stalno.ulaze.u.defros mod.Bolje jednu ali vrednu..nego.dve a nikakve..Hvala mu na savetu..nisam pogresio..
Narucio sam na kraju ASYG12LMCE, nasao za 69000, takodje sam pitao par majstora, svi kazu Fujitsu,Daikin, ili bas taj Amber. I miran si 10-15 Godina.
Kad stignu klime javljam rezultat,

Nazad
Vrh Dno