Šta je novo?

Prelazak na intela zboga GTA V, koju maticnu/cpu?

Test, ne bacaj tolike pare druže. I ja sam fps zavisnik, promenio sam 3 konfe za 8 meseci. Ali veruj mi, bićeš zadovoljan sa i5 4460/40 i običnom pločom. Jer smatram da 100e više za 10 fps-a više nije pametan potez.
ja imam ovo što ti gore navodim, padne do 50 fps-a u pojedinim delovima u gradu, ne svuda, a 95 % vremena radi na 70+ fps-a.

Vidi, sve zavisi sta hoces da postignes sa procom i koliko si spreman da das za procesor. Sto se tice snage, sigurno ce ti i i5-4440 zavrsiti posao, ali, kad vec kupujes, i5-4690k je bolji jer moze i da se klokuje, a sa klokom se dobija na fps-u u zavisnosti od igre do igre.
Ako bi gledali bas za neki napredak za buducnost od recimo godinu-dve, onda ce mozda najbolji izbor biti neki I7, jer ce mozda sa novim Windowsom doci i bolja oprimizacija igara za rad na vise jezgara. Naravno, ovo sa I7 procom po meni ima smisla samo ako razmisljas da u buducnosti uzmes neku jacu grafu od trenutne koju imas.

Jeste li gledali kloknut FX8350 dobro se nosi sa I5 4440 cak negdje malo i vise fps-a negdje opet manje ali jako jako su blizu po ovome testu i ja sam iznenadjen ovim sto sam vidio vrjedi pogledat mislio sam da I5 44xx odere FX ali izgleda kloknut moze mu parirati.

Ako bi gledali ovu sliku onda ovaj gore video je istinit I5 2500K je negdje u egalu sa I5 4440 dok je FX 9590 jednak FX8350 na 4.7 i na ovoj slici se vide da su jendaki sto me dovodi do zakljucka da dobro kloknut FX83xx moze parirati i5 44xx procesorima.
Mislio sam da je i5 44xx daleko ispred Fx 83xx ali ocito 0c Fx pomoze da sustigne i5 44xx procesore.
CPU_01.png

Poslednja izmena:
Ja ovo samo zbog GTA V radim, odigram 1 igru godisnje. Pare nisu problem, ali je greota da kupim hi end machinu i da mi samo stoji dok je vreme ne pregazi i posle za 3 godine mi se opet igra neka igra a comp do tad zastari. Ovo sam prvi put u zivotu dao 30 000 din za graficku i necu je menjati minimum 4 god, osim ako u medjuvremenu ne iskoci neka igra koja me bas zarazi a ne bude radila kako treba.
I ne znam koliko mi znaci sada da kupujem z97 plocu koja ima podrsku za intele 5 generacije ako za 4 godine i ti inteli pete generacije ima da budu slabi?
Tako da mi treba nesto za danas :)

Ali pokusavam da shvatim ova dva testa na youtube:

Test 1: i5-4690 vs i5-4690K

https://www.youtube.com/watch?v=MdgbH8MT9Jg

Test 2: i5 4440 vs i5 4690K

https://www.youtube.com/watch?v=P_2APZVcGCg

Na prvom testu razlika izmedju intela i5 na 3.5 ghz i i5 na 4.8ghz nema nikakve razlike u frejmovima!
A na drugom testu razlika izmedju intela i5 na 3.3ghz i i5 na 4.8ghz je vec dosta primetna razlika po 10fps vise
Primetio sam da na prvom testu su malo slabija podesavanja grafike, a na drugom testu su jaca podesavanja. Pa kao da do izrazaja FPS dolazi sa vecim klokom samo na vislja podesavanja grafike (TEST 2), dok na malo niza podesvanja FPS ne dolazi uopste do izrazaja sa vecim i manjim klokom procesora(TEST 1).

Poslednja izmena:
https://www.youtube.com/watch?v=YpXFaeemgVk
Jeste li gledali kloknut FX8350 dobro se nosi sa I5 4440 cak negdje malo i vise fps-a negdje opet manje ali jako jako su blizu po ovome testu i ja sam iznenadjen ovim sto sam vidio vrjedi pogledat mislio sam da I5 44xx odere FX ali izgleda kloknut moze mu parirati.

Ako bi gledali ovu sliku onda ovaj gore video je istinit I5 2500K je negdje u egalu sa I5 4440 dok je FX 9590 jednak FX8350 na 4.7 i na ovoj slici se vide da su jendaki sto me dovodi do zakljucka da dobro kloknut FX83xx moze parirati i5 44xx procesorima.
Mislio sam da je i5 44xx daleko ispred Fx 83xx ali ocito 0c Fx pomoze da sustigne i5 44xx procesore.
Pogledajte prilog 168393

I opet i5 komplet primetno jeftinije izadje. :D

Sta znam, ako ti ne treba neki procesor za nekih narednih dve-tri godine i ako zelis da ustedis nesto para, onda uzmi i5 4440 i neku plocu od 90-100E, taj proc. ce apsolutno da uposli tu gtx960 do nekih maximalnih frejmova koliko ta grafa moze da isporicu u GTA V ili bilo kojoj igri.
U odnosu na taj AMD Phenom II X4 965 BE ces da vidis razliku sigurno.
Ufff, sad sam video i koji monitor imas. Da li koristis ovu rezoluciju u igrama?

Ufff, sad sam video i koji monitor imas. Da li koristis ovu rezoluciju u igrama?
Pa to mi je native rezolucija 1366x768. Ne mogu da nadjem puno testova za igre u mojoj rezoluciji posto je sada minimum 1080p, ali mislim da nema bas mnogo velike razlike u fps izmedju moje i 1080p rezolucije, zato sto su ove nove kartice optimizovane za 1080p. Kada sam testirao da stavim na 800x600 rezoluciju nisam dobio vise fps od 1366x768, cak sam mozda i manje dobio :D

Evo, ovako, ovako bi ja uradio da sam na tvom mestu.
Djabe ti je i da uzmes procesor od 1.000E i i grafu gtx980 kad te silne frejmove neces moci da materijalizujes kroz graficki prikaz na monitoru na toj 1366x768 rezoluciji. To ti je kao da imas najbolji i najbrzi BMW a nemas dobar put gde ces da ga poteras 300Km.
Jednostavno ti ne mozes na toj rezoluciji da vidis sve nivoe detalja i slika nece biti toliko ostra i kvalitetna koliko bi trebalo, tako da je moj neki najiskreniji savet da uradis ovako:
uzmes lepo I5 4440 i neku plocu i tih 100E koje ustedis ulozis u neki normalan HD monitor od 23-24 incha, ima bas dobar izbor i veruj mi, imas da se preporodis, dobices tako mnogo vise i na kvalitetu slike i na boljem framerate-u.

EDIT: Da, i obavezno malo bolje napajanje.

Poslednja izmena:
Prvo napajanje, pa sve ostalo.

I opet i5 komplet primetno jeftinije izadje. :D

IMa Fx 8300 i dobru plocu da uzmes za istu lovu kao i5 4440 i H81 ploca i u toj kombinaciji imaces bolju plocu pogledaj samo te H81 ploce pa brate dno dna, ako generalno gledamo ne vezano za GTAV komplet i5 je bolje rjesenjei j sam za i5 i H81 iako su lose ploce ali nije za odbaciti ni kombinacija FX8300 i neka 970 ploca solidan oc i procesori su tu negdje i5 komplet malo bolji...

Za autora teme samo i5 4440 ili 4460 s obzirom na tvoju konfiguraciju bacanje ti je para i5 4690k.

Ne bih da menjam monitor zato sto mi retko koji monitor odgovara ocima, dok nisam ovaj kupio isprobavao sam 3-4 monitora i vec nakon 20 minuta bi mi svaki zamarao oci. Jedino ovaj monitor od kako sam ga kupio bio mi je melem za oci, buljim u njega 24h dnevno i nikada mi za ove 3 godine nije zamarao oci, a i njega sam isto dosta morao da podesavam boje, kontrast itd to sam radio oko nedelju dana da dobijem sto bolju sliku, tako da nemam zivaca da ponovo trazim odgovarajuci monitor. A osim ovaj monitor sto nema velicinu, sve ostalo mu je extra i to je LED sa DVI, slika je savrsena. Kako je ranije bio standard 15 incha pa se igralo a sad mora da se ima 35 ma da...

Uf uf ova tema je komplikovana :p Just trollin :wave:

Okey, imas svoj standard, ali ono, nije isto voziti se 100 km|h sa BMW-m ili sa Yugo-m, nadam se da me razumes.
Moram da kazem moje misljenje, nista neces postici u odnosu na ono sto hoces, da li imao 40-45 ili 60Fps-a na ovoj rezoluciji, je po meni potpuno sve-jedno, neces videti apsolutno nikakvu razliku u slici ili bilo kakva druga poboljsanja.
Po meni, samo ces djabe baciti pare.

IMa Fx 8300 i dobru plocu da uzmes za istu lovu kao i5 4440 i H81 ploca i u toj kombinaciji imaces bolju plocu pogledaj samo te H81 ploce pa brate dno dna, ako generalno gledamo ne vezano za GTAV komplet i5 je bolje rjesenjei j sam za i5 i H81 iako su lose ploce ali nije za odbaciti ni kombinacija FX8300 i neka 970 ploca solidan oc i procesori su tu negdje i5 komplet malo bolji...

Za autora teme samo i5 4440 ili 4460 s obzirom na tvoju konfiguraciju bacanje ti je para i5 4690k.

ja mislim da sam medju retkima na forumu koji su zapravo i klokovali fx-a na les ploci,i tih 4,7ghz nece da vidi kakav god ga batch u$ere bez top 5 ploca za fx,plus treba top lajn hladjenje koje on nema za taj klok itd.krajnja racunica je jednostavna - za iste pare se moze najopustenije uzeti 4690k i pa bezmalo ozbiljna z97 ploca a o ustedi sa h81/b75 da ne pricam (koliko god one licno tebi bile odvratne) i nema tog fx-a cak ni na azotu koji ce moci tome da parira,a ovo ce da radi.nije hardver od plastelina,i posto je intel dosta toga pomerio na sam cpu die (regulacija voltaze,mem. kontroler) sama ploca igra manju i manju ulogu.

druze,volim i ja amd,ali samo siris dezinformacije.prvo,tvrdis da njemu ne treba jak cpu,a svi vidimo koje su razlike na istom cipu sa razlicitim klokovima.960gtx i narocito ta rezolucija su opuc za cpu,a on bi jos i futureproof komp.ako ima budzet,najpametnija investicija bi bio 4790k i pristojna h97/z97 ploca i onda je naredan i da budzi bar jos jednu generaciju proceva i taj cpu ce potrajati ko zna koliko,a minimum te tri - ceti'r godine na koje on cilja.boze moj,pa bice valjda prilike i da promeni monitor u medjuvremenu,tj hoce sigurno jer vec ovaj ima 3g a svi znamo da LCD tehnologija nije vecna.

suma sumarum,sto jaci kvad kor haski pozeljno otkljucan i ploca koja moze da isprati i da ti se uklopi u konstrukciju,i gta ima da leti i komp ce da bude relevantan duze vremena.malo si se presao sa 960gtx u smislu da tih 2gb VRAM-a je vec malo i narocito jer ti se igra gta koja sama po sebi trazi preko ali zasad oko toga ne brini jer si na toj rezoluciji.kad i ako predjes na veci monitor bice ti jasno o cemu pricamo.

ovo je sve pod predpostavkom da imas pare za ove marifetluke.

Ono sto ja ocu je da mi igra lepo klizi na 60fps u saobracaju, kao kada odem negde van guzve pa lepo klizi 60fps, meni podesavanja na high su sasvim dovoljna i zadovoljan sam slikom, samo minimalni fps da povecam.
Da sam gejmer koji igra bar 4 igre godisnje uzeo bih gtx titan i i7 4790k ali posto nisam vise gejmer i jedva odvojim vreme da odigram jednu igru godisnje, zbog toga se nisam odlucio za jacu graficku i i7, badava ce da stoji neiskorisceno, surfovao bi samo na net sa gtx titan i i7 :D
Inace sutra ujutru narucujem plocu i procesor, koju i koji jos uvek nisam odlucio

Poslednja izmena:
@umart ako on ima para nek kupi najaci i7 sto se mene tice ali uz GTx960 i rezoluciju koju ima uzeo i5 4460 ili 4690K nece imati koristi...

Ja bih uzeo i5-4460, odgovarajucu jeftiniju plocu za njega i neko normalno napajanje. AMD ne bih kupovao.

A sto se tice minimalnog fps-a, bas zato sto je niska rezolucija trebalo bi da dobije vise sa jacim procesorom?

Poslednja izmena:
Ajd ovako, ajd kazi sta ti je cilj sa tim da dostignes taj 60fps?
Ono sto ces ti uraditi sa ovim boljim procom je otprilike kao kad bi uzeo kameru od Galaxy S6 i postavio na Galaxy S2, sta bi dobio, bolje i lepse slike, naravno da ne, kad ostale specifikacije S2 ne mogu da isprate vrhunsku kameru sa S6, koji ima i bolji ekran i bolji hardware i software.
To je sustina, bacas pare u vetar. To je cinjenica, nema ljutnje.

Nisam u toku sa novim benchmark testovima i novim 3dmark verzijama, ali ranije je vazilo pravilo za cpu benchmark da se meri na najnizoj rezoluciji i na low podesavanja. Kao sto Mare1601 kaze meni bi to trebalo da bude + za nisku rezoluciju sto se tice procesora.
Ne ljutim se @reviewsrb vise mi je smesno :D zato sto diskutujes sada o tome kakav cu feeling da imam a ne kako ce da mi radi :D
Kada vozim gde su neka gradilista, aerodrom i tako gde nema puno automobila igra klizi na 60fps zakucano i to mi je sve sto trazim da tako bude i u ostalima delovima voznje.

Poslednja izmena:
Ako to tražiš, pukni ogroman novac zbog jedne igre i to je to. Ne znam šta više raspravljate. Ako ti nije žao da daš 100e više za 10 fpsa više, daj i igraj.

i5-4460 i MSI H81M-P33 i 8GB puna kapa , ne treba ti jace!

Ne bih da menjam monitor zato sto mi retko koji monitor odgovara ocima, dok nisam ovaj kupio isprobavao sam 3-4 monitora i vec nakon 20 minuta bi mi svaki zamarao oci. Jedino ovaj monitor od kako sam ga kupio bio mi je melem za oci, buljim u njega 24h dnevno i nikada mi za ove 3 godine nije zamarao oci, a i njega sam isto dosta morao da podesavam boje, kontrast itd to sam radio oko nedelju dana da dobijem sto bolju sliku, tako da nemam zivaca da ponovo trazim odgovarajuci monitor. A osim ovaj monitor sto nema velicinu, sve ostalo mu je extra i to je LED sa DVI, slika je savrsena. Kako je ranije bio standard 15 incha pa se igralo a sad mora da se ima 35 ma da...

Mozda da sada nadjes slican/isti Philips monitor, a samo vece dijagonale (samim tim i rezolucije)?

Mozda da sada nadjes slican/isti Philips monitor, a samo vece dijagonale (samim tim i rezolucije)?

Ima isti takav u 22 inch verziji ali ne proizvodi se vise, sad sam gledao, tako da nema nigde da se kupi.
Inace ne treba mi veci monitor zato sto uskoro treba da kupim TV za dnevni boravak verovatno cu neki od 32 ili 40 incha, pa cu preko produznog dvi da comp spajam sa televizorom. Eto to sam zaboravio da napomenem, da se ne ljute ovi ostali sto igram trenutno na maloj rezoluciji sa ovakvom konfiguracijom :D

Poslednja izmena:
Ajd i ja da se ukljucim posto i mene interesuje prelazak na Intel platformu i sto se iste tice teski sam duduk. Preporuka za neku krstenu z97 plocu i proc koji bi isao uz nju?

otvarajte pobogu temu na "sta da kupim",veci auditorijum,dobicete relevantnije informacije.sabertooth jeftinijia i 4690k,a ako mozes da se ocepis uzmi 4790k,obrni okreni bice lep bust na dx12.

otvarajte pobogu temu na "sta da kupim",veci auditorijum,dobicete relevantnije informacije.sabertooth jeftinijia i 4690k,a ako mozes da se ocepis uzmi 4790k,obrni okreni bice lep bust na dx12.
Ja sam mislio da sam otvorio pod "sta da kupim" tek sada sam primetio da sam pod hardver/procesor

Vrh Dno