Šta je novo?

Preko cega da napravim sliku sistema

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Mrzi me vise da reinstaliravam sisteme. Preko kog programa da napravim sliku sistema i da je izrezem na DVD-e i onda ocas posla vratim ako mi bude potrebno. Pored toga, kako da iz sacuvanih podataka od prethodne instalacije pokupim podatke iz browsera(firefox i internet explorer)?

Zahvaljujem.

Wrlo dobre rezultate imam sa Macrium Reflect, free edition. ali teško da može bilo koja systemska particija da stane na DVD, moraćeš da držiš na nekom HDDu.

Acronsi isto mozes, True Image, msm da je dobar, u vreme Win2000, koristio sam Northon.

Mrzi me vise da reinstaliravam sisteme. Preko kog programa da napravim sliku sistema i da je izrezem na DVD-e i onda ocas posla vratim ako mi bude potrebno. Pored toga, kako da iz sacuvanih podataka od prethodne instalacije pokupim podatke iz browsera(firefox i internet explorer)?

To zaboravi, kvalitet DVDova je takav krsh danas, da je sansa da ce ti 5-10DVDova vratiti OS u prvobitno stanje za recimo godinu ili vise dana, ravna nuli. Moguca je, al je jos mogucnija da neces, naravno, uvek se mozes posluziti pasuljem, i time da bas tebi nece /to su rekli svi kroz crveno sto su isli/.
Tako da je moj natopliji savet:
- polovni SSD na kome ces to sve cuvati, ako ti treba, PM, da ne bude da dajem oglase
- externi HDD, ljucki, kako treba za sve
- neki manji externi HDD
+ naravno to sve na D/E/F...particiji od in ternog HDDa.
...
Jeste da kosta, al to je jedino resenje da to ima smisla, msm koji radis, ako ces posle gledati u pasulj oce li ili nece?
Losi su DVDovi danas, moj princo iz 2000e se cita jos uvek, ali ovo danas ne!

Poslednja izmena:
Acronsi isto mozes, True Image, msm da je dobar, u vreme Win2000, koristio sam Northon.

To zaboravi, kvalitet DVDova je takav krsh danas, da je sansa da ce ti 5-10DVDova vratiti OS u prvobitno stanje za recimo godinu ili vise dana, ravna nuli. Moguca je, al je jos mogucnija da neces, naravno, uvek se mozes posluziti pasuljem, i time da bas tebi nece /to su rekli svi kroz crveno sto su isli/.
Tako da je moj natopliji savet:
- polovni SSD na kome ces to sve cuvati, ako ti treba, PM, da ne bude da dajem oglase
- externi HDD, ljucki, kako treba za sve
- neki manji externi HDD
+ naravno to sve na D/E/F...particiji od in ternog HDDa.
...
Jeste da kosta, al to je jedino resenje da to ima smisla, msm koji radis, ako ces posle gledati u pasulj oce li ili nece?
Losi su DVDovi danas, moj princo iz 2000e se cita jos uvek, ali ovo danas ne!
+1
@Solesoslav
DVD diskovi su zaista nepouzdani danas, ako ćeš bekap raditi na hard diskove takodje uzmi u obzir da windows 7 ima ugradjenu opciju za pravljenje slike sistema koja radi bez greške.
Za osnovni bekap (ne i incremental backup ako ti je on potreban) je ugradjena system image opcija savršena i radi bez greške kao što sam spomenuo (iz moga iskustva je to bar 200 napravljenih/vraćenih slika sistema bez ijednoga problema)

http://www.howtogeek.com/howto/4241/

^^^
Jel ima opcija da deli image na HDDu na 4.7GB/DVD?
To bi bilo jako lepo i korisno.

Acronis može da deli arhive na veličinu DVD-a, ili koja ti već odgovara

AOMEI Backupper, besplatan a radi sve sto i acronis, mozes dijeliti slike na manje dijelovo, praviti image diska, particije, klonirati disk i sl. ekstra program a kao sto sam rekao besplatan,
pa probaj.

E, to je vec ozbiljan problem! Msm kopirati, ili negde skloniti arhivu od 20-30Gb, je nemoguce.
Eksterni hard imam, jednu kopiju čuvam na njemu (zapravo u 8.1 se bekap može napraviti samo na eksternom hardu, onemogućeno je da se započne kreiranje system imagea na internom hardu).
A drugu kopiju čuvam na D particiju (prekopiranu sa eksternog) pa ako ikada ustreba lako ju je prekopirati/vratiti.
Ako se ima mesta na hard disku(ovima) nije problem a bekap da je glomazan po veličini jeste ali to je tako i ne može se bog zna šta učiniti povodom toga.

Ja danas napravio image SSDa na drugi interni hard.

@poolmaker
Mislio sam na jedan file od 20-30GB, u slucaju win7, to je prglomazno za bilo kakvo rukovanje, to...a iseckano na DVD moze.

@okmijun
Meni je neprihvatljiv dvd, ne volim ga koristiti iz navedenih razloga a fajl od 30gb jeste glomazan ali se prekopira i čuva kao i svaki drugi fajl.
Ih, a tek hardcore ljubitelji/kolekcionari bluray filmova, za njih je 30gb sitniš :)

@bbK1ng
Napravio si image SSD-a na interni hard na 8-ci ili 8.1?
Na 8.1 nisam testirao ali navedeno je da je onemogućeno pa nisam ni pokušavao.

Za windows 8 nema potrebe uvek imas opciju Reset i Refresh.
Tako da nema potrebe za novom instalacijom.

Ali ovde u temi je reč o pravljenju slike/bekapa sistemske particije.
Nije reč o instalaciji sistema, ne razumem šta si hteo reći?
Reset i refresh sigurno je da imaju svoju svrhu i da znaju biti korisne.
Ali jedina sigurnost za vraćanje sistema (sa svim instaliranim programima, podešavanjima, podacima na c particiji, itd..) na to i to stanje/momenat je slika sistema.
Uradjena onim ili ovim softverom, ima dosta kvalitetnih rešenja.

Pored toga, kako da iz sacuvanih podataka od prethodne instalacije pokupim podatke iz browsera(firefox i internet explorer)?

Za bekap Firefoxa isprobaj MozBackup.
Sjajan je, radi sa svim verzijama Firefoxa počevši od v1 na dalje, možeš birati šta ćeš bekapovati i bekapi se mogu staviti pod šifru, dakle niko ne može eventualno upotrebiti tvoj bekap da se dočepa tvojih naloga itd.

http://mozbackup.jasnapaka.com/

edit:
Pored toga, kako da iz sacuvanih podataka od prethodne instalacije pokupim podatke iz browsera
Nije neophodan ovaj način budući da nemaš još uvek sliku sistema iz koje bi eventualno trebalo isčupati podatke iz browsera.
Znači napraviš sada (ili kad ti to zatreba, ja pravim bekap Firefoxa na svake dve nedelje) bekap trenutnoga stanja u Firefoxu i posle vraćanja slike pregaziš stara podešavanja u Firefoxu sa novim bekapom.

Poslednja izmena:
@bbK1ng
Napravio si image SSD-a na interni hard na 8-ci ili 8.1?
Na 8.1 nisam testirao ali navedeno je da je onemogućeno pa nisam ni pokušavao.

Na 8.1

Mora da se ode u novu File History pa u donjem levom ćošku ima opcija za image.

Nisam za PCem da pošaljem SS ali verujem da ćeš naći.

Vrh Dno