Šta je novo?

prekipelo je...

benchaman

Slavan
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
319
treba mi jedna mala pomoc oko jednog racunara. komp radi lepo, ali u toku rada jednostavno se resetuje.
posle toga podigne sistem i opet dok se to ne desi.
prva sumnja je bila memorija, koja je proverena, ali i stavljen novi mem. modul-probano na sva tri lezista. znaci to nije.
sledece je hdd a u pitanju je maxtor slim od 40gb. proveren je sa maxtor powermaxom-sve je prosao. disk foramtiran, sistem je stavljen nov.
sledece je cpu, odnosno pregrevanje cpu-a, provereno ne pregreva se, i bios je lepo podesen. za svaki slucaj stavljeni su dodatni ventilatori u kuciste i ispod hdd-a.
tako da nije ni temperatura uzrocnik.
moja sumnja sada pada na napajanje, koje u ocitavanju iz biosa daje prilicno sumnjive rezultate... to cu promeniti, stavicu TAGAN-a pa cemo videti.

znaci sumnjam na napajanje, da li je to najverovatniji uzrocnik svega ovog? komp inace sa tim starim napajanjem radi vec dve godine bez ovih problema, ali ne i sada, zasto? nije nista menjano.

ostaje jos grafulja, gf mx440 (ne verujem da je ona, ima pasivni hladnjak, mlak na dodir) i eventualno mb, mb je albatron kx400t mislim da je takva neka oznaka.
cpu je amd athlon

ajde pomozite mi da ne lutam mnogo vise...

pozdrav

benchaman je napisao(la):
znaci sumnjam na napajanje, da li je to najverovatniji uzrocnik svega ovog? komp inace sa tim starim napajanjem radi vec dve godine bez ovih problema, ali ne i sada, zasto? nije nista menjano.
Pa nije to napajanje isto kao sto je bilo pre dve godine, sada je dve godine starije:)

Ako je neko No-name napajanje koje si dobio uz kuciste, onda je sigurno to problem.

ma to je neko najobicnije no name napajanje koje je doslo u paketu sa kucistem, znaci neki teski kinez... radilo je to bez zamerki sve do sada, kada je pocelo da se desava resetovanje iz cistog mira. Ajde sto je iskocio iz igrice i resetovao se, nego i najobicniji surf Netom on se resetuje. Iz tog razloga grafulju iskljucujem kao problem, memorija je proverena i nova, hdd proveren pow.maxom i ok je a sada se jos dodatno hladi, cpu ne pregreva, bios podesen, optika se ne koristi, drajveri vec provereni svi se voze na istoj masini 2 godine, ma sve sve... Eto, verujem da je napajanje oslabilo koriscenjem, pa sada pravi ovakve probleme. MB ne znam kako da proverim da nije ona u pitanju? Vizuelnim pregledom deluje sasvim ok i sve je na mestu, kondici su ok, nista nije probilo, osteceno,...
Svi ventovi se vrte, prasina je ociscena, sistem je svez,...

znaci definitivno je napajanje?

Pored provere napajanja, bilo bi dobro da se povade sve dodatne kartice, kao i da se disable-uju svi nepotrebni uredjaji/portovi u slucaju da postoji neki konflikt oko resurasa...

Poz:wave:

od dodatnih kartica stoji samo modem, usb portovi se ne koriste kao ni lpt na primer, znaci samo jos mis/tastatura, grafulja ostaju kao neki uredjaji koji su spojeni na mb. tu ne racunam ide portove.
Sumnjam da je konflikt oko resursa jer uredjaja je malo, a i system je sveze instaliran, pa cak sam probao sa ghostovanim systemom od pre godinu dana koji je sljakao sve do sada, ali ne vredi...
pogledao sam vrednosti koje u biosu se ispisuju vezano za napone i tu je svaka, ali svaka vrednost niza od definisane. Znam da nije to bas merodavno, ali ja sumnjam, jer ne znam sta bi drugo moglo biti??
Ostala bi jos samo mb ne provrena, ali ne znam kako to da uradim?

Proveri plocu... povadis komponente iz svoje i ubacis u cistu plocu od nekog (od koga si pozajmio).. provrtis malo testove, ako se ne resetuje.. ploca je (logicno)

He, prijatelju ti si proverio da li se procesor ne pregreva, ali nisi proverio da li je procesor ispravan! Pusti malo Prime 95 (barem 3 sata) i SnM pa ako izvrati oba testa onda si tek eliminisao mogucnost da procesor nije uzrok tvojih problema.

eatmyshorts je napisao(la):
He, prijatelju ti si proverio da li se procesor ne pregreva, ali nisi proverio da li je procesor ispravan! Pusti malo Prime 95 (barem 3 sata) i SnM pa ako izvrati oba testa onda si tek eliminisao mogucnost da procesor nije uzrok tvojih problema.

Vrlo moguca dijagnoza.
Imao sam isti problem. Na dobroj ploci (Gigabyte) masina radi par sati, par minuta, nebitno i samo se resetuje (bez plavih ekrana).
Na losijoj ploci (Matsonic) u startu dobijes plave ekrane. Windows ne stigne da se podigne do kraja.

Slican , ako ne isti problem sam imao.Komp radi neko vreme normalno ,i onda jednostavno pukne tj.resetuje se.Napajanje koje sam ubacio u njega bilo je no-name.Promenio sam napajanje ,ubacio novo i problem je bio resen.U prime95 mi je pucao nakon 10 min testa , sada tih problema vise nema.

izvinjavam se, nisam se javljao neko vreme,... problem nije resen ubacivanjem novog napajanja... bice da je proc ili graf. ili mb

si proverio dali su otishli elektroliti>?natecheni,tj.otvoreni..ispustili sok napolje...ako si klokovao ludachki onda im je smanjen vek..veo maoguce da je plocha...nisam video ranije threAD pa nisam postovao........

Poslednja izmena:
DARK SIDE je napisao(la):
si proverio dali su otishli elektroliti>?natecheni,tj.otvoreni..ispustili sok napolje...ako si klokovao ludachki onda im je smanjen vek..veo maoguce da je plocha...nisam video ranije threAD pa nisam postovao........
Upravo tako bas oni znaju da prave ovakve probleme, a hoce i ako je crko fan na northbridge-u isto da blokira...

Da li ti je ukljucen Automatically Restart (System/Advanced/Startup and Recovery, predpostavljam da koristis XP).Ako jeste, iskljuci, mozda se pojavi BSOD, pa napisi ovde kod te greske...mozda cemo moci nesto konkretnije da kazemo.Naravno...moze da se desi i da se restartuje bez BSOD, ali treba i ovo probati...

pregledao sam plocu, i sve elektrolite i koliko sam mogao da zapazim svi su ok, svi fanovi su u redu, rade i lepo hlade (proverio sve temperature) znaci to nije, a nije nikada ni kloknut ni malcice...
nema bsod-a i vozi se xp
:(
sklopi ce se nesto novo a ovo u djubre, nema nade vise

A da proveris napon u kuci, probaj drugi utikac. Ja sam imao problem sa resetovanjem, ali bio je do utikaca...

benchaman je napisao(la):
moja sumnja sada pada na napajanje, koje u ocitavanju iz biosa daje prilicno sumnjive rezultate... to cu promeniti, stavicu TAGAN-a pa cemo videti.
pozdrav

A zasto su sumnjivi !

poz, Niksa

Vrh Dno