Šta je novo?

Prekidac on-off za osmice

nesrulz

Slavan
Učlanjen(a)
04.11.2004
Poena
319
Hi,

Posto u kucistu imam 4 osmice zbog buke koju prave nocu hteo bi da nabudzim neki prekidac na koji cu da ih povezem i da palim-gasim kada hocu...

Dali ovo moze i koji prekidac da koristim?
Necu one fensi koji idu sa prednje strane kucista.

POZ! :bottle:

Naravno da moze, te osmice nisu veliki potrosaci tako da ti
ne treba neki ekstar jak prekidac. Pogledaj na ovoj slici gde ga je tip stavio
i koji je prekidac u pitanju. Mozes da stavis za svaki cooler posebno.

Prilozi

• switch.gif
    switch.gif
    64.4 KB · Pregleda: 225
I meni to treba, kad gledam film ili sam na forumu stalno ide otvaranje kucista, pa vadjenje molexa. sikili Ovo je vec elegantnije resenje.

Idite u bilo koju prodavnicu elektro opreme i kupite neki jeftini mali prekidac (najbolje je kao ovaj sa navrtkom za montazu), povezite i uzivajte 😉

Ja sam to uradio sa prekidacem od nekog starog napajanja i uz malo rada ubacio ga u plastiku na mesto gde ide flopy. 😀

Pogledajte na slici.Povezana je osmica napred i pozadi.Samo bez smejanja molim. Sve to lepo izgleda kada se zatvori kuciste. 😛

Prilozi

• 11.webp
    11.webp
    187.7 KB · Pregleda: 229
Evo iscupao sam stari prekidac za napajanje za Pentium 1 🙂

zokis, reci mi samo koja zica gde ide...

Za ovome prekidacu ima plava, braon,bela i crna

Na ventilatorima (osmicama) ima samo po jedna crvena i crna.

Znaci koja ide sa kojom? Crvena sa kojom na prekidacu i crna sa kojom na prekidacu?

UNAPRED ZAHVALAN!

POZ!

I da li je to moguce izvesti da se svi fanovi gase na taj prekidac

Ovako.Na mom prekidacu su bile 3 zice.Bela na strani gde je I, crna na sredini i crvena na strani gde je bila 0. Ja koristim crvenu i crnu.

1.Crnu sam spojio direktno sa zutom(molex).
2.Crvenu sam spojio sa crvenim zicama iz ventilatora.
3.Crne iz ventilatora sam spojio sa crnom(molex).

Za spajanje sam koristio luster klemu. Znaci tri spojnice za spajanje gore navedenog.(vidi se na slici). E sad, to sto jos treba da ti kazem je da, tu gde sam pisao molex nije zapravo molex, nego su sa starog napajanja skinuta dva molexa sa zicama i da je jedan od njih ubacen u zenski molex od one ljubicaste osmice, koja je zakacena na plocu sa onim od tri pina(vidi se na slici pored one crne osmice). E od njega idu one zice koje sam spajao sa luster klemom (znaci zuta i crna).
Nadam se da vam nisam zakomplikovao zivot. :S:
Verujem da postoji i drugo resenje ali ovako sam to ja uradio.

Pozdrav

zokis je napisao(la):
Ovako.Na mom prekidacu su bile 3 zice.Bela na strani gde je I, crna na sredini i crvena na strani gde je bila 0. Ja koristim crvenu i crnu.

1.Crnu sam spojio direktno sa zutom(molex).
2.Crvenu sam spojio sa crvenim zicama iz ventilatora.
3.Crne iz ventilatora sam spojio sa crnom(molex).

Za spajanje sam koristio luster klemu. Znaci tri spojnice za spajanje gore navedenog.(vidi se na slici). E sad, to sto jos treba da ti kazem je da, tu gde sam pisao molex nije zapravo molex, nego su sa starog napajanja skinuta dva molexa sa zicama i da je jedan od njih ubacen u zenski molex od one ljubicaste osmice, koja je zakacena na plocu sa onim od tri pina(vidi se na slici pored one crne osmice). E od njega idu one zice koje sam spajao sa luster klemom (znaci zuta i crna).
Nadam se da vam nisam zakomplikovao zivot. :S:
Verujem da postoji i drugo resenje ali ovako sam to ja uradio.

Pozdrav
Odlicno, vazno da radi.
Nije ni prevelik problem, posto vec imas dupli prekidac (preklopnik) da u jednom polozaju vezes fanove na 12V, a u drugom polozaju da budu vezani na red, pa da bratski dele napon, svakom po 6V. Vrtece znatno sporije, ali ce biti apsolutno tihi. Nema potrebe da ih gasis skroz. Na pola napona ipak nesto rade a ne vriste.
poz.

Primetio sam jedan mali problem...

Racunar mi se sam resetuje (znaci win xp se lepo restartuje, pogasi sve programe i resetuje se..) znaci nije na divljaka da nestane struja ili tako nesto...

To se desi kada otvorim kuciste i kada pocnem da ga rotiram za 90 stepeni, 180 stepeni...

Ranije se nije resetovao ovako...

U cemu je problem? Dali je to neka fora sa uzemljenjem...

POZ!

Znaci da ti neki kabl nije dobro spojen, pa cim rotiras kuciste dolazi do prekida.

A cemu sluzi rotiranje kucista za 90 ili 180 stepeni.

🙂

Mislis da je u pitanju samo kabal?
Posto sam ja zice spajao na "zivo", samo uvio zicu oko zice i ovio izolirom... (bez klema, nisam ni lemio zice, itd...).
Nadam se da je to u pitanju...
Pa i ja mislim da nema sta drugo da bude...

POZ!!!

Da ponovim da se reset odradi profi...
Znaci win ugasi sve aplikacije i lepo se resetuje, kao da sam stisnuo dugme na kucistu...
To mi je malo cudno... Zar nebi trebalo da se resetuje kao kada se pritisne reset na kucistu (naglo) da je u pitanju kratak spoj?
Ovo mi se nije desilo od kada nediram kuciste (neotvaram i neokrecem..)

POZ!

Proveri ti to ponovo da li je sve kako treba spojeno
da sledeci put nebi bilo :exploder:

Nemoj prekidati crnu(crna je masa), vec smo crvenu koja ti na molexu inace ide na zutu a to je 12v. Na prekidacu vidim da imas 4 kontakta, nadji koja dva su u jednom polozaju spojena a u drugom nisu, pa na jedan spoji crvenu sa osmice a drugi na zutu sa molexa. Dobro izoluj zice i nema da ne radi!! 🙂

Izgleda da sam nekako poremetio uzemljenje...
Skinuo sam prekidac koji sam budzio za osmice i osmice povadio iz kucista ali sada mi se racunar resetuje cim mali zadrmam sto ili kuciste...

Dali je moguce da sam pokvario uzemljenje u napajanju?

POZ!

Proveri sve dzekove sa napajanja, da ih nisi
malo rasirio pa ti je zato los kontakt.

Nazad
Vrh Dno